Waarom is meer bewegen voor ouderen zo belangrijk?
Twee derde van de Nederlanders beweegt te weinig. Dat dit een negatieve impact op uw gezondheid heeft is inmiddels algemeen bekend én tevens kan het lijden tot verschillende kwalen. Veel zitten zorgt bijvoorbeeld voor een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden.
Maar bewegen is daarnaast ook gewoon erg fijn en draagt bij aan een positieve mindset! In dit artikel leest u waarom meer beweging zo belangrijk is. We hebben verschillende professionals geïnterviewd die u meenemen in de wereld van bewegen. Onder andere een fysiotherapeut, een medewerker van Alzheimer Nederland en Kenniscentrum Sport en Bewegen geven advies.
Wanneer beweegt u genoeg?
Verschillende onderzoeken tonen aan dat meer bewegen veel positieve effecten heeft, zo ook voor ouderen. Zo heeft het Mulier Instituut onderzoek gedaan naar wat nu precies deze effecten zijn voor ouderen. Zij schrijven dat door veel in beweging te blijven naarmate de leeftijd toeneemt, u zich beter, fitter, gelukkiger en gezonder voelt. U kunt het menselijk lichaam vergelijken met een fiets. Zet u de fiets in de schuur, dan gaat hij roesten. Maar geeft u hem genoeg liefde en aandacht, dan gaat hij langer mee.
Maar wanneer beweegt u eigenlijk voldoende? De Gezondheidsraad heeft een officiële beweegnorm uitgegeven. Er wordt geadviseerd om minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen. Dit komt neer op een half uur per dag.
Kenniscentrum Sport en bewegen laat u in deze afbeelding zien wat er wordt bedoeld met matig intensief bewegen. Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Twijfelt u over of u matig intensief beweegt? Kijk dan of u zich in de volgende dingen herkent.
- U gaat sneller ademen
- Uw hartslag gaat sneller
- U bent nog niet buiten adem
- U kunt nog gewoon praten
Ook wordt er geadviseerd om minimaal twee keer in de week activiteiten te doen die uw spieren en botten versterken. Voorbeelden hier van zijn bijvoorbeeld zwemmen, aerobics en wandelen.
[the_ad_group id=”173″]
Negatieve gevolgen te weinig bewegen
Zitten is het nieuwe roken wordt er vaak gezegd. De hoeveelheid die u per dag zit wordt ook wel sedentair gedrag genoemd. Hier wordt gedrag onder verstaan met een laag energie verbruik. Voorbeelden hiervan zijn uw favoriete serie kijken op de bank, computeren of auto rijden. Slapen hoort hier niet bij. Nederlanders zitten gemiddeld 8,9 uur per dag!! Onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam wijst uit dat Nederlandse ouderen in de leeftijd 60-98 jaar gemiddeld 10,3 uur per dag zitten. Dat is behoorlijk veel! Lang zitten vergroot de kans op vroegtijdig overlijden en een verhoogde kans op ziekte. Zitten heeft namelijk een slechte invloed op uw stofwisseling.
Al dat zitten is dus niet goed voor uw gezondheid! Probeer dan ook niet langer dan 2 uur achter elkaar te zitten, en iedere 20 minuten even te bewegen.
Veel bewegen voor ouderen helpt om negatieve gezondheidseffecten te voorkomen, maar ook om verergering te beperken. Denk aan aandoeningen als hart- en vaataandoeningen, diabetes type 2 en fracturen. Risico’s op het krijgen van aandoeningen zijn tientallen procenten lager in groepen die voldoende bewegen dan bij mensen die weinig bewegen. Bij diabetes en depressie kan het effect van bewegen vergelijkbaar zijn met medicatie.
Mensen die bewegen voelen zich fitter concludeert L. Preller van Kenniscentrum bewegen en sporten.
Iets meer bewegen is goed voor uw hersenen (en verkleint de kans op dementie!) – Alzheimer Nederland
Dat bewegen ervoor zorgt dat u minder snel dementie krijgt, is niet vreemd. Bewegen is namelijk harstikke gezond voor uw hersenen! Beweging zorgt voor een goede doorbloeding van de hersenen en stimuleert de productie van nieuwe verbindingen. Mocht u wat minder lichamelijk actief zijn, is dat niet erg. Stap over op minder belastende activiteiten. Alzheimer Nederland raadt aan om bijvoorbeeld samen te gaan bewegen. Hierdoor wordt bewegen ook nog eens een gezellige aangelegenheid.
[the_ad_group id=”173″]
De 15 redenen waarom meer bewegen goed is
- Bewegen is goed voor uw mentale gezondheid: het verbetert uw humeur, geeft u energie en het vermindert stress
- Beweging is goed voor uw bloedcirculatie en ademhaling
- U wordt sterker door te bewegen
- Bewegen is goed voor uw geheugen, concentratievermogen en verwerkingssnelheid van informatie
- Bewegen stimuleert de stofwisseling en heeft een positief effect op uw gewicht
- Meer beweging verbetert uw loopsnelheid
- Bewegen verhoogt uw weerstand
- Bewegen is goed voor de kwaliteit van uw botten en gewrichten
- Bewegen houdt u gezond, waardoor u gemakkelijker langer zelfstandig kunt blijven wonen
- Meer bewegen verkleint het risico op botbreuken en andere lichamelijke beperkingen
- Beweging verkleint de kans op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2
- Er zijn onderzoeken die aantonen dat beweging de kans op dementie en alzheimer kunnen verminderen
- Bewegen verkleint de kans op vroegtijdig overlijden
- Samen bewegen helpt om eenzaamheid te voorkomen
- Veel bewegen zorgt voor een vermindering van het zitgedrag en daarmee het voorkomen van diverse (ouderdoms)kwaaltjes
Beweegt u voldoende?
Om er achter te komen of u voldoende beweegt kunt u via de volgende link een beweegtest doen. Deze beweegtest is volledig anoniem en geeft u een goed beeld over of u voldoende beweegt.
[the_ad_group id=”173″]
Meer bewegen voor ouderen oefeningen
Wilt u toch wat meer bewegen en graag even uit huis? Er zijn verschillende sporten waar u zich voor kunt aanmelden. Wat dacht u bijvoorbeeld van koersbal, tennis of walking football? Een compleet overzicht van verschillende sporten kunt u vinden op de website van het Ouderenfonds.
Wilt u liever meer bewegen vanuit huis? Gezondheidscentrum Heerde heeft voor u een aantal oefeningen bedacht. Zo kunt vanuit huis wat extra bewegen. Beweegt u met ons mee?
Conclusie
Bewegen heeft ontelbaar veel positieve effecten! Zeker in combinatie met het eten van eiwitrijke voeding kunt u ouderdomsverschijnselen (deels) tegengaan of terugdringen. Letterlijk en figuurlijk is het tijd om in de benen te komen!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met:
Joeri Verhoef, fysiotherapeut in de ouderenzorg
Kenniscentrum Sport en bewegen
Bronnen
Longitudinal Aging Study Amsterdam
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!
Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)
-
Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?
-
Welke handige hulpmiddelen zijn er?
-
Heb ik recht op vergoedingen?
-
Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?
Nu in de verkoop voor € 9,95!
