Hoe wordt thuiszorg vergoed?

Onderwerp: Geldzaken, Vergoedingen
Laatst geupdate: 18 augustus 2021
Carmen van Andel

Vergoeding thuiszorg – Er zijn verschillende manieren waarop thuiszorg vergoed kan worden: via de gemeente, via uw zorgverzekeraar of via het zorgkantoor. Wie vergoed is afhankelijk van het soort zorg dat u nodig heeft: valt uw zorgvraag onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of onder de Wet langdurige zorg (Wlz)? Als u dat kunt, kunt u thuiszorg ook privé financieren, dan is er sprake van private zorg.

Wanneer krijgt u vergoeding voor thuiszorg vanuit de Wmo?

 

  • u 18 jaar of ouder bent, en
  • u het huishouden zelf niet kunt doen vanwege een ziekte, beperking of hoge leeftijd, en
  • u géén recht heeft op Wlz-zorg (zie hieronder), en
  • het niet lukt om voldoende hulp te krijgen uit uw omgeving (bijvoorbeeld van uw partner, eventuele kinderen, familie of anderen).

 

Hulp vanuit de Wmo vraagt u aan bij uw gemeente. De gemeente kan buiten de bovenstaande bepaling nog andere voorwaarden stellen. Die voorwaarden kunnen per gemeente verschillen.

 

Omdat de Wmo best ingewikkeld in elkaar steekt, hebben wij een Wmo-consulente gevraagd om tips. Haar Wmo-tips leest u hier: Wmo-tips van een Wmo-consulent.

Wanneer krijgt u vergoeding vanuit de Wlz?

 

U komt in aanmerking voor zorg vanuit de Wlz als u behoefte heeft aan 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht. Vanuit de Wlz is huishoudelijke hulp mogelijk, als u dat nodig heeft.

 

Met een Wlz-indicatie kunt u in een zorginstelling wonen, zoals een verpleeghuis. Het schoonmaken van uw woonruimte in de instelling valt dan onder de Wlz-zorg. U kunt ook thuis blijven wonen. Het schoonmaken van uw huis valt dan ook onder de Wlz-zorg. Als u heeft gekozen voor een persoonsgebonden budget (pgb) of voor een modulair pakket thuis (mpt), vallen ook andere huishoudelijke taken onder de Wlz-zorg. Denk aan maaltijden klaarmaken, de was doen, strijken, enzovoort.

Behoefte aan wat extra hulp en aandacht?

 

Als u naast uw professionele thuiszorg graag wat extra hulp en aandacht wilt, denk dan eens aan de Vrijwillige Thuishulp van Stichting Humanitas. Deze vrijwilliger is speciaal gericht op uw welzijn. Van meegaan naar het ziekenhuis tot een wandeling en het leggen van contacten. En er zijn meer organisaties die u kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld buurtzorg. Hier vindt u een overzicht: organisaties die u helpen met langer thuis wonen

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Hoe wordt thuiszorg vergoed?