Goede wijkverpleging kiezen, hoe doet u dat?

Onderwerp: Hulp, Zorg aan huis
Laatst geupdate: 30 mei 2022
Carmen van Andel

Wijkverpleging – Wijkverpleegkundige hulp kunt u inschakelen als u thuis verzorging of verpleging nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat u een operatie gehad heeft, of omdat opstaan en aankleden niet meer zo goed lukken. Handig toch? Maar er zijn veel partijen die wijkverpleging aanbieden, hoe kiest u de beste? En hoe wordt alles vergoed? 

Wat doet wijkverpleging?

 

Anders dan thuiszorgmedewerkers, verlenen wijkverpleegkundigen geen hulp bij het huishouden of bij zelfredzaamheid (bijvoorbeeld hulp om rond te komen of de dag in te delen). Wijkverpleging is uitsluitend in te schakelen als het gaat om verpleging en persoonlijke verzorging. Klaarzetten van toedienen van medicijnen, het geven van injecties, verzorgen van wonden, hulp bij opstaan, douchen en aankleden horen daar allemaal bij. Stomazorg en katheteriseren behoren ook tot de taken van de wijkverpleegkundige.

Goede wijkverpleging kiezen, hoe doet u dat?
Het kan heel gezellig zijn!
Goede wijkverpleging kiezen, hoe doet u dat?

Hoe regel ik wijkverpleging?

 

Wijkverpleging kunt u zelf regelen. Dat doet u door contact op te nemen met een wijkverpleegkundige. U vindt hen meestal via een thuiszorgorganisatie. Als u contact heeft met de wijkverpleegkundige legt u uw situatie uit, aan de hand daarvan krijgt u een indicatie. Daarin staat welke zorg u nodig heeft en welke vergoed wordt. U hoeft dus geen doorverwijzing van de huisarts te hebben.

 

Hulp bij het kiezen van een zorgaanbieder

 

Het kan best moeilijk zijn om een betrouwbare zorgaanbieder te vinden. Zeker nu uit onderzoek van de Consumentenbond naar 50 rapportages over thuiszorgorganisaties van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is gebleken dat maar 2 organisaties hun zaken op orde hadden. De Rijksoverheid geeft een aantal handige tips voor als u wat hulp wil bij het kiezen. U kunt altijd terecht bij deze mensen:

 

  • uw contactpersoon in het ziekenhuis of zorginstelling (transferverpleegkundige)
  • uw huisarts
  • uw gemeente (het wijkteam of Wmo-loket)
  • instanties van de Rijksoverheid die u kunnen helpen zijn:
   • Het Juiste Loket, voor iedereen die niet weet waar hij voor zorg of ondersteuning naar toe moet en er vragen over wil stellen.
   • Regelhulp, online wegwijzer naar zorg en ondersteuning.
   • KiesBeter, vergelijk de kwaliteit van zorg bij u in de buurt of bel de infolijn.
    • 020 797 8985

Wordt wijkverpleging vergoed?

 

Jazeker, de kosten voor wijkverpleging worden vergoed op twee manieren. Als u een Wlz-indicatie me een pgb heeft (persoonsgebonden budget), kunt u de wijkverpleging daaruit betalen. U betaald dan alleen de eigen bijdrage voor de Wlz-indicatie. De tweede optie is uw zorgverzekering. Dan kost u het geen eigen risico en geen eigen bijdrage.

Huishoudelijke hulp

 

Als u naast verzorging en verpleging, graag hulp bij het huishouden krijgt, zoals met koken, het schoonmaken van uw huis en boodschappen doen, dan kunt u thuiszorg inschakelen. Hoe dat werkt, tips om een betrouwbare thuiszorgorganisatie te vinden en informatie over vergoeding vindt u in dit artikel: Thuiszorg: zo kiest u een betrouwbare thuiszorgorganisatie.

 

Bij het schrijven van dit artikel is gebruikgemaakt van www.regelhulp.nl.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Doet u ook mee met onze online bingo?

 

Vrijdag 30 september om 16.00 organiseren we een online Bingo in het kader van de week tegen eenzaamheid. U kunt hier gratis aan meedoen en andere senioren online onmoeten en spreken via de chat. Doet u mee?

 

Meer info