fbpx

Buurtzorg: wat is het en hoe werkt het?

Onderwerp: Hulp, Zorg aan huis
25 februari 2021
Sacha van Andel

Buurtzorg | Extra zorg is soms nodig als u langer thuis in uw eigen huis wilt wonen. Buurtzorg Nederland biedt thuiszorg die speciaal gefocust is op langer thuis wonen met zoveel mogelijk comfort.

 

Buurtzorg Nederland bestaat in zijn huidige vorm sinds 2007 en is een succesformule gebleken. De zorg van Buurtzorg is effectief en persoonlijk. Er zijn geen wachttijden en de zorg wordt precies voor u op maat gemaakt.

 

In dit blog gaan wij verder in op wat Buurtzorg precies is, wat het kost, en hoe het werkt.

 

In dit artikel: 

 • Wat is Buurtzorg Nederland?
 • Wat is het verschil tussen Buurtzorg en thuiszorg?
 • Waarmee kan ik terecht bij Buurtzorg?
 • Hoe werkt Buurtzorg?
 • Wat zijn de kosten?
 • Buurtzorg bij u in de buurt
 • Bent u niet tevreden over Buurtzorg?

Wat is Buurtzorg Nederland?

 

Buurtzorg Nederland is een thuiszorgorganisatie met kleine teams. Deze teams bestaan uit verpleegkundige en wijkziekenverzorgende en leveren zelfstandig thuiszorg. Ze verzorgen onder andere verpleging maar ook persoonlijke verzorging. Buurtzorg Nederland is in heel Nederland actief.

 

Wat is het verschil tussen Buurtzorg en thuiszorg?

 

De grootste kracht van Buurtzorg tegenover thuiszorg is dat de zorg persoonlijk is. Buurtzorg heeft een nieuw concept ontworpen wat speciaal gericht is op persoonlijke, effectieve en duurzame zorg. Anders dan bij thuiszorg, wordt er bij Buurtzorg gewerkt met  met kleine zelfsturende teams die alleen worden ondersteund door een regiocoach. Daarnaast is er nog een klein hoofdkantoor gevestigd in Almelo. 

 

Omdat de teams zelfstandig zijn, zijn er korte communicatielijnen. Dit zorgt voor een korte doorlooptijd en effectievere zorg. Er zijn geen wachttijden. Zodra u het aanvraagt, kan de zorg snel geleverd worden. 

 

De teams kunnen zich perfect aanpassen naar uw wensen en behoeften. Verder heeft u rechtstreeks contact met het team bij u in de buurt en krijgt u een persoonlijke begeleider. Samen met u zoeken ze naar de beste oplossingen voor u en de mensen om u heen. Buurtzorg biedt namelijk ook ondersteuning aan familie en mantelzorgers. Daarnaast betekent een klein team dat u altijd bekende gezichten over de vloer krijgt. Wel zo gezellig!

Waarmee kan ik terecht bij Buurtzorg?

 

Buurtzorg biedt vele verschillende soorten zorg. Zo kunt U terecht bij Buurtzorg als u ernstig ziek bent, of als u herstellende bent na een ziekenhuisopname. Mensen met een chronische ziekte of een handicap komen ook in aanmerking voor Buurtzorg. Daarnaast verricht Buurtzorg ook handelingen op verzoek van uw arts. Denk hierbij aan het behandelen van wonden, pijn bestrijden of het spuiten van injecties. Voor palliatieve zorg in de laatste fase van het leven, kunt u ook contact opnemen met Buurtzorg Nederland.

 

Verder kunt u terecht bij Buurtzorg voor langer thuis wonen, en zelfstandig blijven in uw eigen huis. Zo kan Buurtzorg u helpen met persoonlijke verzorging of bijvoorbeeld het klaarzetten en innemen van medicijnen.

 

Buurtzorg kunt u inschakelen als u: 

 • Ernstig ziek bent
 • Chronisch ziek bent
 • Gehandicapt bent
 • Herstellende na een ziekenhuisopname bent
 • Palliatieve zorg nodig hebt
 • Langer zelfstandig thuis wilt blijven wonen

Fysio- en ergotherapie 

Uw begeleider is ook in contact met fysio- en ergotherapeuten bij u in de buurt. Deze specialisten kunnen u helpen met bijvoorbeeld ademhalingstherapie, aanpassingen van uw huis, en het kiezen van de beste hulpmiddelen voor uw situatie. Dit is van vitaal belang als u langer zelfstandig wilt wonen. Ook bieden de fysio- en ergotherapeuten ondersteuning aan uw familie en mogelijke mantelzorgers. Zo is iedereen precies op de hoogte van uw situatie en de zorg die daarbij nodig is. 

Cliëntondersteuning in de Wet langdurige zorg (Wlz)

Met een Wlz-indicatie kunt u gratis hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. De cliëntondersteuner kan u en uw naasten helpen met alle vragen die u mogelijk heeft rondom het regelen en uitvoeren van Buurtzorg. Via uw eigen zorgkantoor vindt u de organisaties die u hiervoor kunt benaderen.

Wat zijn de kosten van Buurtzorg? 

 

U kunt zich afvragen ‘zitten hier geen kosten aan verbonden?’ Het laatste wat u wilt is een fikse rekening op de deurmat waar u niet op gerekend had. Gelukkig hoeft u hier bij Buurtzorg niet bang voor te zijn. Wijkverpleging van Buurtzorg wordt namelijk betaalt door uw zorgverkereraar. Buurtzorg heeft voor wijkverpleging met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. Dit houdt in dat u geen eigen bijdrage hoeft te betalen en er geen eigen risico geldt. 

Wlz-indicatie

Als u onder de Wet langdurige zorg (Wlz) valt, steekt het iets anders in elkaar. U komt in aanmerking voor zorg vanuit de Wlz als u vanwege ziekte of aandoening 24 uur per dag behoefte heeft aan zorg in de nabijheid of permanent toezicht. Als dit zo is, kunt u een Wlz-indicatie aanvragen. Als u een Wlz-indicatie heeft, wordt de zorg die u ontvangt via Buurtzorg betaald door het zorgkantoor. Als u een herindicatie voor het Wlz nodig heeft, kan de wijkverpleegkundige van Buurtzorg vaststellen welke zorg u nodig heeft. 

 

Eigen bijdrage Wlz

U betaalt (bijna) altijd een eigen bijdrage voor zorg uit de Wlz. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen. U betaald deze bijdrage over de geleverde zorg van Buurtzorg. Er zullen echter geen extra kosten in rekening worden gebracht voor aanvullende diensten.

 

Persoonsgebonden budget (pgb)

Bij een Wlz-indicatie is ook een persoonsgebonden budget (pgb) mogelijk. Uw eigen zorgkantoor beslist of u in aanmerking komt voor het pgb. Als u via het pgb zorg inkoopt, dan krijgt u het pgb niet meer op uw eigen rekening. In plaats daarvan betaalt de Sociale Verzekeringsbank (Svb) uw zorgverleners. Uw zorgkantoor zal vooraf controleren of u uw pgb kan besteden aan de zorg van Buurtzorg.

Buurtzorg bij u in de buurt

 

Op Zorgkaart Nederland kunt u Buurtzorg bij u in de buurt vinden. U kunt hierbij meteen zien hoe Buurtzorg wordt gewaardeerd door cliënten van Buurtzorg zelf. 

 

Zorgkaart Nederland is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Naast Buurtzorg kunt u hier bijvoorbeeld ook huisartsen, diëtisten en logopedisten bij u in de buurt vinden.

 

Contact

U kunt contact opnemen met Buurtzorg via de telefoon of de mail. 

 

 • Bel naar 085 040 3700 binnen kantooruren
 • Bel naar 0900 690 6906 buiten kantooruren
 • Of e-mail naar [email protected] 
 • Voor een beveiligde e-mail, bijvoorbeeld met gevoelige informatie, kunt u naar deze pagina gaan. U scrolt iets naar beneden tot u ‘Contact’ ziet. Daaronder vindt u de knop ‘beveiligd mailen’. Dit brengt u naar een beveiligde mailomgeving.

Bent u niet tevreden over Buurtzorg?

 

Als u klachten heeft over uw Buurtzorgteam dan kunt u dit melden bij uw persoonlijk begeleider. Deze begeleider zal u helpen om een oplossing voor het probleem te vinden. Is dit niet mogelijk? Of ligt het probleem bij uw persoonlijk begeleider zelf? Dan kunt u contact opnemen met de klachtenfunctionaris. Hiervoor kunt u bellen naar 0900-690 690 6 of mailen naar [email protected].

Tot slot

 

Buurtzorg Nederland is een efficiënte en betrouwbare thuiszorgorganisatie die persoonlijke en passende zorg levert. De kleine teams zorgen voor korte communicatielijnen waardoor de zorg direct geleverd kan worden en u niet in de wachtrij hoeft te staan. 

 

Het wordt betaald door uw zorgverzekeraar of via uw Wlz-indicatie, als u die heeft. 

 

Wij hopen u voldoende te hebben geïnformeerd in dit artikel.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.