Hulp in de huishouding, hoe vind ik een betrouwbare hulp?

Hulp in de huishouding | Schoonmaken is niet voor iedereen weggelegd en er kan enorm veel tijd in gaan zitten. Deze tijd besteedt u misschien liever aan een leuke hobby zoals brisk walking of een kleurboek voor volwassenen. Daarnaast is schoonmaken vaak ook lichamelijk zwaar werk en kan het lastig worden als u wat minder goed ter been bent. 

 

Een hulp in de huishouding biedt uitkomst! Maar waar begint u met zoeken, hoe vindt u iemand die betrouwbaar is en daarnaast het werk goed uitvoert? Veel mensen zijn op zoek naar een goede schoonmaakhulp die zij kunnen vertrouwen met hun waardevolle spullen en daarbij niet bang te hoeven te zijn dat er plotseling iets verdwijnt. Dit blijkt echter niet altijd makkelijk. 

 

In dit artikel geven wij u daarom de informatie die u nodig heeft om een betrouwbare schoonmaakhulp te kunnen vinden. Ook geven wij tips waar u op moet letten bij het aannemen van een huishoudelijke hulp.

[lwptoc]

[the_ad_group id=”173″]

Waar kan ik een betrouwbare huishoudelijke hulp vinden?

 

Begin dicht bij huis

Allereerst is uw eigen netwerk de beste plek om te beginnen met zoeken. Misschien hebben uw broer, zus of vrienden wel een hulp aan huis die al jarenlang bij hen werkt. Of misschien werkt een van uw kennissen als huishoudster of schoonmaakhulp. Daarom is het goed om zoveel mogelijk mensen in uw omgeving te vragen of zij een betrouwbaar iemand weten die bij u zou kunnen helpen. Vaak is dit ook de goedkoopste optie, aangezien een persoonlijke connectie vaak leidt tot de meest voordelige prijzen.

 

Neem contact op met een gecertificeerd bedrijf

Als het niet mogelijk is om iemand te vinden via uw netwerk, is er ook de mogelijkheid om een hulp te vinden via een gecertificeerd bedrijf. Deze bieden ervaren en betrouwbare hulpen, maar vragen hiervoor wel bemiddelingskosten.

 

Vraag naar een Verklaring Omtrent Gedrag

Er zijn verschillende bedrijven in Nederland die alleen ervaren personen inhuren met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zo bent u ervan verzekerd dat u iemand inhuurt met een goede staat van dienst. Informeer daarom altijd naar deze optie als u in gesprek bent met een bedrijf.

Onze aanraders bij het vinden van een hulp aan huis

Wij hebben hier alvast een korte lijst met bedrijven gemaakt om u te helpen bij uw zoektocht.

 

1. Hulpstudent

Hulpstudent bemiddelt tussen particulieren en hulpstudenten. Deze hulpstudenten zijn zorgvuldig geselecteerd en gescreend op betrouwbaarheid, verantwoordelijkheidsgevoel, beschikbaarheid en ervaring. De hulpstudent komt eerst op kennismaking, dit is vrijblijvend en kosteloos. Als er inderdaad een match is, worden de contractuele zaken in orde gebracht en kan de hulp beginnen.

U kunt een hulpstudent inzetten voor al uw werkzaamheden in en om het huis voor €14,95 per uur. Hierbij kunt u denken aan huishoudelijke hulp, boodschappen doen en een kookmaatje, tuinhulp, gezelschap, oppasdienst of bijles. Via de postcodecheck op de website van hulpstudent kunt u direct zien of er een hulpstudent in uw omgeving beschikbaar is.

 

[the_ad_group id=”173″]

 

2. Helpling 

Met de website en app van Helpling kunt u zelf kiezen wie er bij u komt schoonmaken. U kunt het profiel van de schoonmaker bekijken en de recensies lezen van mensen waarbij deze persoon heeft schoongemaakt. Zo weet u precies wie u in huis haalt. Bij Helpling betaalt u geen bemiddelingskosten.

 

3. Hulp Waar Nodig– Renkum, Wageningen, Arnhem, Rheden en Rozendaal

Hulp Waar Nodig werkt zonder abonnement en biedt hulp op het moment dat het nodig is. De hulp kan eenmalig, maandelijks, of zelfs meerdere keren per week. Ideaal als u de tuin zomerklaar wilt maken of een keer de keuken flink wilt aanpakken. Dan kunt u meteen de oven schoonmaken! Alle hulpen beschikken over een VOG. Ze bieden ook ondersteunende mantelzorg. Dit bedrijf is nog klein maar groeit flink!

 

4. Hlprs

Ook bij Hlprs kunt u zelf kiezen wie u inhuurt. U kunt de motivatie van de hulp lezen, recensies bekijken, en zo de perfecte hulp kiezen voor u. Alle hulpen zijn gescreend. Bij Hlprs kunt u terecht voor huishoudelijke hulp, tuinhulp, klushulp of een oppas. 

Senioren vrouw aan het werk in de keuken

Waar moet ik op letten bij het vinden van een goede hulp aan huis? Onze 7 gouden tips

 

1. Bedenk waar u hulp bij nodig heeft

Hoe vaak heeft u hulp nodig in de huishouding? Misschien heeft u eenmalig hulp nodig om de zolder eens flink op te ruimen. Of misschien heeft u liever één keer in de week of één keer in de maand uw hulp in huis? 

 

Daarnaast moet u natuurlijk zelf bepalen wat u belangrijk vindt aan hulp, en welke taken u van de hulp verwacht. Heeft u naast het stofzuigen en afstoffen nog meer wensen? Denk aan het ophalen van medicijnen, kleine boodschapjes halen of de hond uitlaten. Schrijf deze verwachtingen op voor uzelf. Zo bent u goed voorbereid.

2. Bekijk de kwalificaties van de hulp aan huis

Bij het vinden van een betrouwbaar en kundig persoon voor de huishouding is het belangrijk om te kijken naar de kennis van schoonmaken, naar de sociale vaardigheden en de betrouwbaarheid. Voordat u iemand inhuurt kunt u bijvoorbeeld eerst een gesprekje voeren om te kijken of iemand bij u past en of u goed uw wensen kunt doorgeven aan iemand.

 

3. Wees open over uw zorgen en twijfels

Heeft u een gesprek met een bedrijf over het inhuren van een hulp? Bespreek daarbij ook gerust de zorgen of twijfels die u heeft over het inhuren van uw schoonmaker. Het bedrijf zal u ongetwijfeld aan iemand koppelen die een goede staat van dienst heeft en bovenal het werk goed zal doen.

 

4. Zet afspraken op papier

Als u eenmaal een huishoudster heeft uitgekozen wordt het tijd om afspraken op te stellen. Als u de hulp via een bemiddelingsbureau huurt, zijn de meeste zaken als betaling en vervanging bij ziekmelding al geregeld. Toch kan het geen kwaad om deze nog eens te bespreken met uw nieuwe hulp. 

 

Als u geen gebruik maakt van een bemiddelingsbureau, is het goed om alle afspraken duidelijk op papier te zetten. Zorg ervoor dat u de betalingen goed regelt. Geef aan wanneer u het salaris betaalt en hoe het gaat in geval van ziekmelding. Maak goede afspraken over de inhoud van het werk. Worden alle kamers schoongemaakt? Hoe grondig moet het schoon worden gemaakt, en zit opruimen hier ook bij? Maar denk daarnaast bijvoorbeeld aan vakanties. Wordt er vervanging geregeld als uw hulp op vakantie gaat? Dient de hulp ook te komen als u zelf een aantal weken weg bent?

 

Om latere verwarring te voorkomen, is het belangrijk om al deze zaken te bespreken en vast te leggen in een overeenkomst. Mocht er onenigheid komen, kunt u altijd terug verwijzen naar deze overeenkomst. Zo zorgt u beiden voor een prettige samenwerking!

Om het u makkelijk te maken, heeft de overheid een voorbeeld contract opgesteld. U kunt deze gemakkelijk invullen of aanpassen naar wens. Download het voorbeeld contract hier.

 

[the_ad_group id=”173″]

 

5. Spreek een proeftijd af

Een proeftijd is handig voor u maar ook voor uw hulp. Het is altijd even wennen aan elkaar. Klikt het wel? Hanteren jullie dezelfde normen en waarden? Worden afspraken nageleefd? Het is lastig om van te voren te voorspellen of het allemaal soepel gaat verlopen. Spreek daarom een proeftijd af waarin beide partijen kunnen beslissen of ze de samenwerking willen voortzetten.

 

6. Wees een goede werkgever

Een samenwerking komt van twee kanten. U heeft bepaalde verwachtingen van de hulp die u inhuurt en betaalt. Maar ook van u, als werkgever, wordt er verwacht om aan bepaalde voorwaarden voldoen.

 

Zorg voor een gezonde en veilige werkomgeving voor uw hulp. Let er bijvoorbeeld op dat u een stevig trapje hebt die de hulp kan gebruiken. Zorg er ook voor dat de hulp alle spullen heeft die er nodig zijn om zijn of haar baan goed uit te voeren. Sommige huishoudelijke hulpen nemen zelf schoonmaakspullen mee maar andere hebben deze mogelijkheid niet.

 

7. Blijf goed communiceren

Als u niet tevreden bent met de manier van schoonmaken, vertel uw schoonmaker dit in een gesprek. Laat rustig weten wat u niet bevalt en stel voor hoe het beter kan. Behandel uw schoonmaakhulp zoals u zelf behandelt wil worden.

 

Bent u juist heel tevreden met uw hulp? Laat het weten! Spreek uw waardering uit voor uw schoonmaker. Dat vindt immers iedereen leuk om te horen.

Wordt hulp in de huishouding vergoed vanuit de WMO?

 

Heeft u hulp nodig in de huishouding vanwege een ziekte of beperking? Dan is er vaak de mogelijkheid tot een vergoeding hiervoor. Deze hulp in de huishouding kan op twee manieren vergoed worden: vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) of vanuit de wet langdurige zorg (WLZ). De vergoeding vanuit de WMO komt vanuit de gemeente, de vergoeding vanuit de WLZ verloopt via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De vergoeding vanuit de WMO kent de volgende voorwaarden:

  • u bent 18 jaar of ouder, en;
  • u heeft géén recht op WLZ-zorg, en;
  • u kunt het huishouden niet doen vanwege een ziekte, beperking of hoge leeftijd, en;
  • u heeft niet genoeg hulp van mensen in uw omgeving (bijvoorbeeld partner, eventuele kinderen, familie of anderen)

 

Hulp in de huishouding vanuit de WMO vraagt u aan bij uw gemeente. Per gemeente kunnen er op bovengenoemde voorwaarden nog aanvullingen zijn. 

Wat is het verschil tussen vergoeding vanuit de WMO en WLZ?

 

Vergoeding vanuit de WMO krijgt u voor een bepaalde tijd. Als u na deze periode nog steeds zorg nodig hebt, dient u dit opnieuw aan te vragen bij uw gemeente. Een vergoeding voor zorgondersteuning vanuit de WLZ is levenslang. De indicatie voor deze zorg krijgt u:

  • als u een aandoening, stoornis of handicap heeft, en:
  • als u 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht nodig heeft. Er moet dus dag en nacht iemand in de buurt zijn of toezicht houden, anders kan er iets ernstig misgaan, en;
  • als u deze zorg blijvend nodig heeft (levenslang)

Mag ik hulp aan huis zwart betalen?

 

‘Wit’ is legaal werk, terwijl ‘zwart’ het werk is waar geen sociale premies of belasting over betaald wordt. Zo wordt er meer geld over gehouden. Echter, ‘zwart’ werk is strafbaar. In het verleden werkten veel schoonmakers via deze manier, omdat ‘zwart’ schoonmaken bij mensen thuis een stuk voordeliger was. Dat is nu niet meer zo. 

 

Sinds 2007 bestaat er de regeling ‘dienstverlening aan huis’. De regeling werkt simpel. Bij huishoudelijk werk is niet de opdrachtgever maar de werknemer verantwoordelijk voor het afdragen van premies en belasting. De verantwoordelijkheid ligt dus bij de schoonmaker zelf en niet meer bij de opdrachtgever. 

 

Zo hoeft u zich niet druk te maken of u iemand ‘zwart’ of ‘wit’ betaalt, de verantwoording hiervoor ligt niet bij u. 

[the_ad_group id=”173″]

Tot slot

 

Wij hopen dat deze tips u verder kunnen helpen in uw zoektocht naar een betrouwbare hulp in de huishouding. 

 

Kijk altijd goed naar de recensies en kwalificaties van een schoonmaakhulp. Maak duidelijke afspraken en zet deze op papier. Behandel uw hulp met respect en communiceer altijd goed. Als u deze tips aanhoudt, moet het goedkomen! 

 

Heeft u zelf nog tips voor het vinden van een goede hulp? Laat het ons weten!

 

Succes met de zoektocht!

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Hulp in de huishouding, hoe vind ik een betrouwbare hulp?
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord