Vergoeding hulpmiddelen voor ouderen: zorgverzekering of gemeente?
Ouderen en minder validen maken regelmatig gebruik van hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een gehoorapparaat, maar ook aan woningaanpassingen zoals een traplift of handgrepen in de badkamer. Veel van deze hulpmiddelen worden gedeeltelijk of zelfs volledig vergoed:
Dit vergoedt de zorgverzekering
Veel hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen die gebruikt worden voor verzorging en verpleging op bed, zoals verstelbare bedden, infuusstandaarden en speciale matrassen en glij- en rollakens. Ook incontinentiemateriaal wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering, bijvoorbeeld als je het voor langere tijd moet gebruiken.
Een gehoorapparaat en kunstgebit worden beide grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. Let er op dat je bij deze hulpmiddelen altijd een eigen bijdrage moet betalen. De zorgverzekering vergoedt namelijk maar 75% van de kosten. De overige 25% van de kosten moet je dus zelf betalen. Je kunt de eigen bijdrage wel vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering.
Daarnaast gaan de kosten voor een gehoorapparaat of kunstgebit eerst af van het eigen risico. Dit geldt ook voor andere hulpmiddelen die vergoed worden vanuit de zorgverzekering. Verder moet je er rekening mee houden dat zorgverzekeraars vaak voorwaarden stellen aan de (internet-)winkel waar je de hulpmiddelen bestelt. Je kunt bij je zorgverzekeraar navragen of er een contract is met een bepaalde thuiszorgwinkel.
Hulpmiddelen om langer zelfstandig te kunnen wonen
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Hulpmiddelen die met dit doel gebruikt worden, worden vergoed door de gemeente. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo.
Voorbeelden van deze hulpmiddelen zijn woningaanpassingen:
- douchestoel
- traplift
- een verhoogd toilet
- elektrische deuropener
Naast aanpassingen van de woning, kun je via de Wmo ook een vergoeding krijgen voor hulpmiddelen zoals een scootmobiel of rolstoel (bij gebruik voor langere tijd). Deze hulpmiddelen vergroten de mobiliteit van ouderen en helpen hierdoor bij het zelfstandig kunnen wonen.
Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van hulpmiddelen via de Wmo kun je een verzoek indienen bij de gemeente. Meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan het overzicht van Independer.
Bent u nieuwsgierig naar andere hulpmiddelen? Zo is de Doff N’ Donner een handige manier om uw kous gemakkelijk op- en af te rollen. Lees alles over deze aan- en uittrekhulp voor kousen in ons artikel ‘Doff N’ Donner, de voor- en nadelen op een rij’.
Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.
Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!
Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.
Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.