fbpx

Relaxfauteuil kopen? Lees onze onafhankelijke keuzehulp

Onderwerp: Hulpmiddelen, Keuzehulp, Woonkamer
22 februari 2021
Sharon Kok

Een relaxfauteuil laat u heerlijk ontspannen zitten! Ze zijn er echter in vele soorten, maten en diverse prijzen. In dit artikel leest u waar u op moet letten als u een relaxstoel gaat kopen én geef ik u een tip die u geld kan besparen! 

 

Inhoud

 • Wat is een relaxfauteuil?
 • Waarop letten bij aanschaf van een relaxstoel?
 • Wat kost een relaxfauteuil?
 • Doe een brochure aanvraag
 • Geld besparende tip!

Wat is een relaxfauteuil?

 

Een relaxfauteuil is een luxe stoel speciaal voor ontspannen zitcomfort en optimale ondersteuning aan nek, rug en benen. Hij is in verschillende posities te verstellen, heeft vaak een voetenbankje en nog veel meer mogelijkheden, zoals een sta op functie.   

 

Kortom: hebben uw benen of rug ondersteuning nodig? Merkt u dat uw lichaam behoefte heeft aan meer comfort? Heeft u moeite met opstaan vanuit een normale fauteuil? Dan is een relaxfauteuil iets voor u.

Foto van Velderhof

Waarop letten bij relaxfauteuil kopen?

 

Het is best lastig om een relaxfauteuil aan te schaffen. Er zijn zoveel opties! Daarom hieronder de belangrijkste punten om op te letten. Met deze in uw achterhoofd doet u geen miskoop.

 

Handmatig of elektrisch verstelbaar

Een van de belangrijkste keuzes die u moet maken: gaat u voor een handmatig of elektrisch verstelbare stoel?

 

 • Een elektrisch verstelbare relaxfauteuil is het aller makkelijkst. Met 1 druk op de knop komt het voetenbankje omhoog of gaat de rugleuning naar achteren. Ze zijn verkrijgbaar met accu of op netstroom. Bij netstroom werkt de stoel op een stekker, hij moet dan dus wel in de buurt van een stopcontact staan. De elektrisch verstelbare stoelen zijn vaak wat duurder dan de handmatig verstelbare varianten. 
 • Een handmatig verstelbare relaxfauteuil is goedkoper in de aanschaf. Het nadeel van een handmatig verstelbare relaxfauteuil is dat het best zwaar kan zijn om ze te verstellen. Probeer dat goed uit in de winkel. De stoel moet juist beter zijn voor uw lichaam en u geen extra blessures opleveren!

1-, 2- of 3-motorig

De hoeveelheid motoren van een relaxfauteuil bepaalt de verschillende standen. Zo is een 1-motorige stoel makkelijk te bedienen omdat de onderdelen niet onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Wilt u achterover liggen? Dan zal ook het voetenbankje uitschuiven.

 

Een 3-motorige stoel daarentegen kan zowel de zitting als de beenleuning, rugleuning en het voetenbankje los van elkaar bewegen. De bediening is iets moeilijker, maar u kunt de positie wel volledig instellen naar uw wens. Bovendien heeft een relaxfauteuil met 3 motoren vaak een sta op-functie, wat weer gunstig is! 

Draaibaar of vast

Kiest u voor een draaibaar of een vaste relaxstoel? Een draaibaar model biedt meer mogelijkheden omdat u hierbij dus allerlei kanten op kunt kijken, zonder dat u daarvoor de stoel hoeft te verplaatsen. Een vast model is echter stabieler en sterker. Hierbij kunt u nog kiezen uit pootjes of wieltjes.

 

Let op: Als u een verhoogd valrisico heeft en zich nu en dan vastgrijpt aan meubels, is een stoel op wieltjes of een die soepel draait geen goed idee.

Het model

Tenslotte is natuurlijk ook het uiterlijk van de relaxstoel van belang. Niet alleen omdat het fijn is als de relaxfauteuil mooi in uw interieur opgaat, maar ook om praktische redenen. Zo heeft een stoel van leer een luxe uitstraling en is hij makkelijk schoon te maken, maar is hij wel weer prijziger. Aan de andere kant is een stoel met een mooie meubelstof met een printje ook makkelijk, want vlekken zijn minder snel zichtbaar. 

Belangrijk punt om rekening mee te houden

Ga voor uzelf na welke functionaliteiten u graag zou willen hebben. Wilt u hem voornamelijk voor het comfort? Dan is het misschien wel fijn om een relaxfauteuil te nemen met stoelverwarming of zelfs een massagefunctie. Maar komt u moeilijk overeind? Dan is een sta op stoel ons advies. En het mooie is, omdat sta op stoelen hulpmiddelen zijn vallen ze in het lage BTW tarief en zijn ze goedkoper dan relaxfauteuils!

 

Overzicht van opties in relaxfauteuils:

 • Handmatige of elektrische bediening
 • Verstelbare voetenbank
 • Verstelbare rugleuning
 • Verstelbare lendenen- en hoofdsteun
 • Sta op-functie
 • Draaibaar
 • Verrijdbaar (op wieltjes)
 • Stoelverwarming
 • Massagefunctie
 • Soort stof
Warme cognackleurige relaxfauteuil van onze partner Velderhof

Vaak vergeten 

Wist u dat er bij relaxstoelen vaak ook allerlei accessoires aan te schaffen zijn? Deze kunnen het gebruik van de stoel nóg comfortabeler maken. Denk aan een bijpassend rugkussentje, een opbergzakje (bijvoorbeeld voor uw leesbril), een leeslampje of zelfs een iPad- of tablethouder.

Moeilijk om te kiezen? 

 

Met deze tabel kunt u bepalen wat voor u de handigste stoel zou zijn. 

 

Situatie

Oplossing

Wilt u met de stoel kunnen draaien? Zodat u bijvoorbeeld makkelijk alle kanten op kunt kijken?

Kies voor een draaibare relaxfauteuil, u kunt middels deze stoel makkelijk alle kanten op kijken zonder hem te verplaatsen

Liever een verrijdbare relaxfauteuil?

Een relaxfauteuil op wieltjes is dan een goede oplossing.

Op zoek naar een stabiele en sterke stoel? Grijpt u zich bijvoorbeeld weleens vast aan een meubel?

Een vaste relaxfauteuil is erg sterk en stabiel. Kies daarom voor een vast model.

Heeft u het snel koud?

Neem dan een relaxfauteuil met stoelverwarming. Zo blijft u lekker warm!

Wilt u de stoel voornamelijk voor het comfort?

Kies voor een stoel met massagefunctie. Heerlijk!

Komt u wat moeilijker overeind?

Kijk eens naar een sta-op-stoel. Deze zijn hier voor gemaakt, en zijn vaak ook goedkoper omdat ze hulpmiddelen zijn.

Wilt u achterover kunnen liggen?

Neem dan een relaxfauteuil met voetensteun. Deze klapt automatisch uit.

Wilt u de voetensteun en de rugleuning los van elkaar kunnen bewegen?

Kies dan voor een relaxfauteuil met 2 of 3 motoren.

Wilt u de functies allemaal automatisch laten werken door bijvoorbeeld een afstandsbediening?

Een elektrisch verstelbare relaxfauteuil is dan de oplossing. U kunt de stoel door middel van een afstandsbediening instellen.

Wilt u de functies allemaal handmatig bedienen?

Kies voor een handmatig verstelbare relaxfauteuil. Het bedienen van de stoel kan soms wat zwaar gaan, en daarom is hij ook goedkoper in de aanschaf. 

 

Wat kost een relaxstoel?

 

Relaxfauteuils verschillen enorm in prijs. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van het model, bekleding, het merk en de mogelijkheden. Een goedkope relaxstoel begint ongeveer bij € 250,- bij Prominent en dit kan oplopen tot € 3200,- en meer voor een luxe designuitvoering. Voor een kwalitatief goede relaxfauteuil kunt u uitgaan van een gemiddelde prijs van € 900,-. De prijs van een relaxfauteuil wordt voornamelijk bepaald door deze vier punten: 

 

 • Het aantal motoren (1, 2 of 3)
 • Elektrisch of handmatig verstelbaar
 • Het soort stof
 • De extra opties die u kiest

Nieuw of tweedehands

Een relaxfauteuil kunt u natuurlijk ook tweedehands aanschaffen. Dan is de relaxstoel goedkoper en duurzamer. Voor een tweedehands fauteuil kunt u kijken op Marktplaats, maar ook vaak bij winkels waar u ze nieuw zou kunnen kopen.

Kopen of huren

Als u graag een relaxstoel in huis wilt hebben, maar er niet meteen een wilt aanschaffen dan is huren ook een goede optie. Dit heeft relatief lage kosten en is makkelijk opzegbaar, waardoor u in alle rust kun proberen of het wat voor u is. Vooral als u tijdelijk een sta op functie nodig heeft, na een operatie bijvoorbeeld, is huren een goed idee. Het kan bij zorgwinkels zoals Vegro, Medipoint, Practicomfort en uw eigen lokale zorgwinkel (u huurt dan een sta op stoel).

Vergoeding relaxfauteuil?

Omdat een normale relaxfauteuil geen hulpmiddel is, wordt deze niet vergoed door de verzekering. Een relaxfauteuil met een sta op functie kunt u soms wel vergoed krijgen van uw zorgverzekeraar of vanuit de Wmo subsidie! Dit hangt natuurlijk af van uw (medische) situatie en verschilt per gemeente. Meer weten over de Wmo? Lees onze Wmo tips van een Wmo expert.

Geld-Besparende-Tip: lager btw-tarief voor een sta op stoel!

Relaxfauteuils hebben een btw tarief van 21%. Een sta op stoel heeft een btw tarief van 9%. Dit is omdat het door het sta op motortje een officieel hulpmiddel is. Een sta op stoel is daardoor dus goedkoper! Bovendien zijn ze er in net zulke mooie en moderne designs als gewone relaxstoelen. Kortom: het kan geen kwaad om ook eens naar sta op stoelen te kijken. >> Klik hier voor meer info over sta op stoelen

In dit artikel zijn de verschillende opties en functionaliteiten van een relaxfauteuil besproken. Ook is een van de soorten relaxfauteuils uitgelicht; de sta op stoel. Een sta op stoel heeft, naast het ultieme comfort en de ondersteuning van een normale relaxfauteuil, extra voordelen:

 • Minder afhankelijk van anderen
 • Opstaan gaat makkelijker
 • Minder druk op uw billen en rug
 • Kan zorgen voor goede vochtafvoer uit de benen

Deze voordelen in combinatie met de prijs, doen ons adviseren om voor een sta op stoel te kiezen. Misschien heeft u de sta op functie nu nog niet nodig, het is altijd handig en wellicht wel ideaal in de toekomst. Ga voor comfort én veiligheid!

 

Vind de beste deal voor een relaxfauteuil

 

De keuze voor de leverancier van uw relaxfauteuil is belangrijk. U wilt er zeker van zijn dat de stoel kwalitatief goed is, en dat de service die geleverd wordt ook goed is geregeld. Om u te helpen hebben wij een aantal leveranciers geselecteerd op basis van serviceniveau, kwaliteit van de stoelen en prijs. Mocht u van hen meer informatie willen ontvangen kunt u hieronder uw gegevens achterlaten. Dan zorgen wij dat onze partners contact met u opnemen om u te informeren Zo kunt u rustig thuis alles doornemen en vergelijken en weet u zeker dat u de beste keuze maakt.

 

Vul hieronder uw gegevens in. Onze partners nemen contact met u op om te bespreken waar u precies naar op zoek bent, zodat zij u de juiste informatie kunnen toesturen.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.