Drempelhulp: zin en onzin

Onderwerp: Bewegen in en om huis, Hulpmiddelen
3 september 2019
Sacha van Andel

Ze zijn echt overal: drempels. U vindt ze binnenshuis, maar ook bij de voor- en achterdeur, de schuur of misschien zelfs bij de garagedeur.

 

Toch ziet u ze pas echt op het moment dat u uw teen eraan stoot of er onverhoopt een keer over struikelt.

 

Om dit te voorkomen kan een drempelhulp uitkomst bieden. Daarom vindt u in dit blog de zin (en onzin) van drempelhulpen.

Wat is een drempelhulp?

 

Een drempelhulp is een hulpmiddel dat het hoogteverschil bij een drempel overbrugt, zodat mensen in een rolstoel, met kinderwagen, of met rollator gemakkelijk over een drempel kunnen rijden.

Eenzijdige drempelhulp van rvs. Beeld via Gamma

Zin van een drempelhulp

Een drempelhulp kan zeker zinvol zijn! Het is een eenmalige investering en hoeft niet veel te kosten. Het kan u een stuk zelfstandiger maken en het risico op struikelen verkleinen. (Zie ook ons blog over valpreventie).

 

Niet alleen voor uzelf maar ook voor bijvoorbeeld vrienden of familieleden met rolstoel of rollator. Altijd handig voor een gezellige spelletjesavond.

 

 

Onzin van een drempelhulp

Toch is de drempelhulp niet altijd even praktisch. Bij een hoge drempel met hulp aan twee kanten creëert u eigenlijk een heuvel. Deze kan alsnog zwaar te overbruggen zijn met een rolstoel. Een drempelvervanger (een hulpmiddel die de drempel weghaalt en, zoals de naam al zegt, vervangt) is in deze gevallen misschien een betere oplossing.

 

Verder neemt de drempelhulp veel plaats in en is deze niet altijd even mooi in huis. U kunt er wel een kleedje overheen leggen natuurlijk. Controleer dan wel of er nog steeds voldoende grip is en of het geen ander struikelgevaar oplevert.

Drie aandachtspunten bij het aanschaffen van een drempelhulp

 

Net als met alle hulpmiddelen zijn er ook bij drempelhulpen vele verschillende soorten en maten. Wij hebben voor u een lijst gemaakt met aandachtspunten die het kiezen hopelijk vergemakkelijken!

 

De prijs van een hulp ligt tussen de € 20,- en € 100,-. Ze zijn te koop bij bouwmarkten zoals Gamma, Praxis, Formido en Hornbach. Maar ook bij online winkels zoals Bol.com. Daarnaast zijn drempelhulpen te koop bij hulpmiddelenwinkels.

 

1 – Waar wilt u de drempelhulp gebruiken?

Er zijn allerlei factoren om rekening mee te houden.

  • Binnenshuis of buitenshuis kan een groot verschil betekenen.
  • Eentje voor buiten moet bijvoorbeeld weersbestendig zijn. Kijk dan naar een hulp van rubber of roestvrijstaal. Die hebben geen last van regen. Rubber blijft bovendien goed begaanbaar.
  • Het soort drempel dat overbrugt moet worden is ook van belang.
  • Heeft u een hulp nodig aan beide kanten of één kant?
  • Denk verder eens aan een meeneembare drempelhulp. Deze kunt u gemakkelijk meenemen als u ergens naartoe gaat waar u hoge drempels verwacht.

 

2 – Wie gaat de drempelhulp gebruiken?
  • Iedere drempelhulp heeft een maximumgewicht. De meeste zitten rond de 250kg.
  • Als u of anderen gebruik maken van een scootmobiel kunt u kijken naar een stevigere variant met een hoger maximumgewicht.

 

3 – Meten is weten

Het is belangrijk om alles goed op te meten vóór u een drempelhulp aanschaft.

  • De breedte van de doorgang 
  • De hoogte van de drempel

Als u naar een winkel gaat (in plaats van online shoppen) kunnen wij u ook aanraden om foto’s te maken van de drempel. Deze kunt u laten zien aan de winkelmedewerkers waardoor zij u beter kunnen helpen.

Drempelhulp kopen

 

Als u de bovengenoemde aandachtspunten aanhoudt, dan kan het niet fout gaan! Wij hebben alvast een selectie gemaakt bij onze partner bol.com, te zien hieronder. Bij bol.com kunt u makkelijk en snel bestellen. Ook retourneren als u toch niet tevreden bent, is geen probleem.

 

Conclusie

 

Een drempelhulp is een goede investering voor de toekomst! Het kan uw huis veiliger maken en vooral het risico op vallen verkleinen.

Bent u benieuwd naar nog meer tips om vallen te voorkomen? Lees dan verder in ons blog over valpreventie.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.