De voor- en nadelen van langer thuis wonen

“Verhuizen? Ik moet er niet aan denken!”
– Mevrouw van Doorn uit Wehl

Langer thuis wonen is de wens van veel senioren. Ook de overheid stimuleert dit, mede omdat mensen in hun vertrouwde omgeving vaak beter af en vooral gelukkiger zijn. Dat klinkt heerlijk!

Toch is het verstandig om stil te staan bij de nadelen die aan het langer thuis blijven wonen kunnen kleven. Voor veel alleenstaande ouderen is het bijvoorbeeld best lastig om eenzaamheid te voorkomen. Is thuis blijven wonen voor u een realistische optie?

We zetten alle feiten op een rij.

Nadelen van langer thuis wonen

 • Mogelijk is een investering nodig om in uw huis te kunnen blijven wonen.
 • Aanvraagprocedures voor hulp via de gemeente (Wmo) duren lang.
 • U zult vaker een beroep moeten doen op de hulp van naasten.
 • Eenzaamheid ligt op de loer.
 • Er is niet altijd voldoende zorg in de woonomgeving mogelijk.

Voordelen van langer thuis wonen

 • Geluksgevoel en zelfstandigheid nemen toe.
 • U hoeft geen afscheid te nemen van uw vertrouwde omgeving, buren en vrienden.
 • Sociale contacten zijn beter te onderhouden.
 • U heeft zelf de regie over uw eigen woning en de eventuele aanpassingen daarin.
 • Veelal lage woonlasten door een (zo goed als) afgeloste hypotheek of lage huur.

Waarom blijven mensen steeds langer thuis wonen?

Mensen worden steeds ouder, wat betekent dat dat de totale groep senioren in Nederland snel stijgt. Hierdoor wordt de zorg steeds duurder. Verpleeg- en verzorgingshuizen zoals we die nu kennen, zijn over een aantal jaren verleden tijd. Op dit moment zijn er al zeer weinig plaatsen in verzorgingshuizen, want veel zijn er door het beleid van de overheid gesloten.

De zorg wordt al enkele jaren anders georganiseerd dan vroeger. Tegenwoordig ligt steeds meer de  nadruk op wat mensen zelf willen en in hun eigen omgeving nog kunnen. De gemeente speelt hierin een belangrijke rol.

Daarnaast wordt van mensen verwacht meer te zorgen voor elkaar en spelen mantelzorgers een belangrijke rol, zoals familie, vrienden, buren en wijkverpleegkundigen.

Alleen met een medische indicatie kunt u een plek in een verzorgingshuis toegewezen krijgen. Ouderen hebben dus helaas niet altijd meer de keuze of ze thuis willen blijven wonen of niet. Dat is jammer.

Gelukkig is er van alles mogelijk om het thuis wonen zo gezellig en veilig mogelijk te maken: met enkele aanpassingen (die bovendien helemaal niet perse heel duur zijn) verandert u uw huis in een levensloopbestendige woning, u kunt zelf veel doen tegen eenzaamheid en er zijn steeds meer organisaties die eenzaamheid bestrijden.

Benieuwd naar wat erbij komt kijken om uw woning levensloopbestendig te maken? Met deze 6 aanpassingen hoeft u nooit meer te verhuizen!

Wet maatschappelijke ondersteuning is niet altijd een uitkomst

De gemeente bepaalt of u in aanmerking komt voor een indicatie vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Als u die indicatie heeft dan krijgt u via de gemeente de nodige aanpassingen om weer langdurig zelfredzaam te zijn. Denk aan een traplift, thuiszorg en bijvoorbeeld een scootmobiel. U betaalt dan alleen een kleine eigen bijdrage per vier weken. Omdat het best ingewikkeld is om een Wmo-aanvraag te doen, hebben wij een Wmo-consulent geïnterviewd en haar gevraagd naar de beste tips: Wmo hoe werkt het? Tips van een Wmo-consulent.

De Wmo-aanvraag neemt vaak veel tijd in beslag: het kan zo 3 maanden duren voor u uw hulpmiddelen in huis heeft. Bovendien geven veel gemeentes voorkeur aan het verstrekken van een verhuisbudget in plaats van het plaatsen van de woningaanpassingen. Vervelend als u helemaal niet wilt verhuizen!

Een snellere optie is het zelf financieren van de hulpmiddelen. Wandbeugels bij de toilet en drempelhulpen zijn snel aangeschaft. Een traplift kan ook snel geregeld worden, en als u bijvoorbeeld kiest voor een gebruikte traplift van onze partner Smienk dan is hij vaak ook duizenden euro’s goedkoper dan een nieuwe.

Waarom zou ik thuis willen blijven wonen?

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen in hun vertrouwde omgeving over het algemeen gelukkiger zijn en in grotere mate hun zelfstandigheid behouden, ook al is zorg soms nodig. Sociale contacten zijn makkelijker te onderhouden. Het is prettig dat u zelf kunt bepalen hoe u woont en hoe u uw woning wilt aanpassen. Ook financieel betekent langer thuis wonen veelal dat eventueel aanwezig eigen vermogen later kan worden vererfd en niet wordt ‘opgegeten’.

Zoals de aan het begin van dit blog aangehaalde mevrouw Van Doorn uit Wehl al zei: ‘Verhuizen? Ik moet er niet aan denken! De omgeving is fijn. Je kan hier lekker wandelen en fietsen.’ Mevrouw van Doorn en haar man hebben allerlei aanpassingen in hun huis gedaan, waaronder een tweedehands traplift, waardoor ze nu weer jaren vooruit kunnen.

Hoe maak ik mijn huis klaar voor de toekomst?

Het kan ontzettend lastig zijn om te bepalen waar u begint bij het levensloopbestendig maken van uw woning. Zeker als u nergens last van heeft, waar begint u dan? Bovendien, hoe zit het met de financiering? Hier kunt u alles lezen over het levensloopbestendig maken van uw woning.

Hoe kan technologie mij helpen om langer thuis te wonen?

Mede door de komst van technologische innovatie wordt langer thuis wonen makkelijker en comfortabeler. Heeft u moeite met alledaagse klusjes zoals schoonmaken en boodschappen doen? Dan kunt u bijvoorbeeld uw smartphone of computer gebruiken om thuis boodschappen te laten bezorgen, om uw medicijnen te bestellen of om een betrouwbare huishoudelijke hulp te vinden. Daarnaast kan het zijn dat u zich soms eenzaam voelt en op zoek bent naar nieuwe contacten. Er zijn verschillende apps beschikbaar voor de smartphone die u kunt gebruiken om nieuwe personen te leren kennen.

Ook door middel van verschillende technologische aanpassingen aan het huis kunt u ervoor zorgen dat uw huis een plek is waar u vrij en veilig kunt bewegen. Zo kunt u weer makkelijk uw hele huis gebruiken en houdt u energie over voor de dingen waar u blij van wordt.

Blijf onafhankelijk

Wilt u weten hoe u uw huis toekomstbestendig kunt maken én hoeveel dat kost? Doe onze onafhankelijke gratis check. We vragen u alleen uw naam en e-mailadres zodat we het plan naar u kunnen sturen.

tweedehands traplift
Een gebruikte traplift is net zo veilig als een nieuwe, maar vaak veel goedkoper. (c) Smienk Trapliften

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link