De voor- en nadelen van langer thuis wonen

Langer thuis wonen is de wens van veel ouderen. Ook de overheid stimuleert dit, aangezien mensen thuis in hun vertrouwde omgeving vaak beter af en vooral gelukkiger zijn. Het is goed om zeker naar alle voordelen, maar ook naar de nadelen te kijken. Is thuis blijven wonen voor u een realistische optie? We zetten alle feiten voor u op een rij.

U wilt zo lang mogelijk thuis blijven wonen, een goede keuze! Toch is het verstandig om ook even stil te staan bij eventuele nadelen die aan het langer thuis blijven wonen kunnen kleven. Vooral het voorkomen van eenzaamheid of een sociaal isolement is erg belangrijk. Er zijn gelukkig ook heel wat voordelen aan het op oudere leeftijd thuis blijven wonen. In vrijwel alle gevallen is thuis blijven wonen in ieder geval voordeliger dan verhuizen, maar er zijn nog meer voordelen.

Nadelen van langer thuis wonen

 • Mogelijk is een investering in uw woning noodzakelijk om langer te kunnen blijven wonen.
 • U krijgt te maken met veelal langdurige aanvraag- en beoordelingsprocedures bij de gemeente om in aanmerking te komen voor hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
 • U zult vaker een beroep moeten doen op 
de hulp van naasten.
 • Uw mogelijk opgebouwde vermogen blijft 
in het huis en komt niet vrij beschikbaar.
 • U loopt risico op eenzaamheid bij alleen 
wonen, of na verlies van eventuele partner.
 • Er is niet altijd voldoende zorg in de woonomgeving mogelijk.

Voordelen van langer thuis wonen

 • Geluksgevoel en zelfstandigheid nemen toe.
 • U hoeft geen afscheid te nemen van uw vertrouwde omgeving, buren en vrienden.
 • Sociale contacten zijn beter te onderhouden.
 • U heeft zelf de regie over het eigen huis 
en de eventuele aanpassingen daarin.
 • Het vermogen in uw eigen woning kan later vererfd worden en hoeft niet ‘opgegeten’ 
te worden.
 • Lage woonlasten (bij veel ouderen met een eigen woning zijn de woonlasten vaak laag vanwege een afgeloste hypotheek, of lage huur).

Waarom blijven mensen steeds langer thuis wonen? 

Mensen worden steeds ouder, wat betekent dat dat de totale groep ouderen in Nederland steeds sneller stijgt. Hierdoor wordt de zorg steeds duurder. Verpleeg- en verzorgingshuizen zoals we die nu nog kennen, zijn over een aantal jaren verleden tijd.

De zorg wordt al enkele jaren anders georganiseerd dan vroeger. Tegenwoordig ligt steeds meer de  nadruk op wat mensen zelf willen en in hun eigen omgeving nog kunnen. De gemeente speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast wordt van mensen verwacht meer te zorgen voor elkaar en spelen mantelzorgers een belangrijke rol, zoals familie, vrienden, buren en wijkverpleegkundigen.

Waarom zou ik thuis willen blijven wonen?

Mensen zijn thuis in hun vertrouwde omgeving gelukkiger en behouden in grote mate hun zelfstandigheid, ook al is zorg soms nodig. Sociale contacten zijn beter te onderhouden in het eigen huis en u houdt zelf de regie over het eigen huis en de eventuele aanpassingen daarin. Ook financieel betekent langer thuis wonen veelal dat eventueel aanwezig eigen vermogen later vererfd kan worden en niet ‘opgegeten’  hoeft te worden.

Hoe kan de huidige technologie helpen om langer thuis te wonen? 

Mede door de komst van technologische innovatie wordt langer thuis wonen veel prettiger en comfortabeler. Heeft u moeite met alledaagse klusjes zoals schoonmaken en boodschappen doen? Dan kunt u bijvoorbeeld uw smartphone gebruiken om thuis boodschappen te laten bezorgen, om uw medicijnen te bestellen of om een betrouwbare huishoudelijke hulp te vinden. Daarnaast kan het zijn dat u zich soms eenzaam voelt en op zoek bent naar nieuwe contacten. Er zijn verschillende apps beschikbaar voor de smartphone die u kunt gebruiken om nieuwe personen te leren kennen.

Ook door middel van verschillende technologische aanpassingen aan het huis kunt u ervoor zorgen dat uw huis een plek is waar u vrij kunt bewegen. Zo heeft bijvoorbeeld onze partner Smienk Trapliften een concept ontwikkeld waar u voordelig een betrouwbare traplift kunt aanschaffen. Hierdoor hoeft u niet langer met pijn en moeite de trap op, en wordt uw huis weer een plek waar u zich comfortabel voelt.

Uitslag van het plan

LANGER THUIS IN HUIS PLAN

Bent u benieuwd welke aanpassingen voor uw woning mogelijk zijn? Vul de vragenlijst in en u ontvangt gratis een overzichtelijk plan met mogelijkheden, tips en een schatting van de kosten.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link