De voor- en nadelen van langer thuis wonen

“Verhuizen? Ik moet er niet aan denken!”
– Mevrouw van Doorn uit Wehl

Langer thuis wonen is de wens van veel ouderen. Ook de overheid stimuleert dit, mede omdat mensen in hun vertrouwde omgeving vaak beter af en vooral gelukkiger zijn. Dat klinkt heerlijk! Toch is het verstandig om stil te staan bij de nadelen die aan het langer thuis blijven wonen kunnen kleven. Voor veel alleenstaande ouderen is het bijvoorbeeld best lastig om eenzaamheid te voorkomen. Is thuis blijven wonen voor u een realistische optie?

We zetten alle feiten voor u op een rij.

Nadelen van langer thuis wonen

 • Mogelijk is een investering in uw woning noodzakelijk om langer te kunnen blijven wonen.
 • U krijgt te maken met veelal langdurige aanvraag- en beoordelingsprocedures bij de gemeente om in aanmerking te komen voor hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
 • U zult vaker een beroep moeten doen op de hulp van naasten.
 • Uw mogelijk opgebouwde vermogen blijft in het huis en komt niet vrij beschikbaar.
 • U loopt risico op eenzaamheid bij alleen wonen, of na verlies van eventuele partner.
 • Er is niet altijd voldoende zorg in de woonomgeving mogelijk.

Voordelen van langer thuis wonen

 • Geluksgevoel en zelfstandigheid nemen toe.
 • U hoeft geen afscheid te nemen van uw vertrouwde omgeving, buren en vrienden.
 • Sociale contacten zijn beter te onderhouden.
 • U heeft zelf de regie over het eigen huis en de eventuele aanpassingen daarin.
 • Het vermogen in uw eigen woning kan later vererfd worden en hoeft niet ‘opgegeten’ te worden.
 • Veelal lage woonlasten, bij veel ouderen met een eigen woning zijn de woonlasten vaak laag vanwege een (zo goed als) afgeloste hypotheek, of lage huur.

Waarom blijven mensen steeds langer thuis wonen? 

Mensen worden steeds ouder, wat betekent dat dat de totale groep ouderen in Nederland snel stijgt. Hierdoor wordt de zorg steeds duurder. Verpleeg- en verzorgingshuizen zoals we die nu nog kennen, zijn over een aantal jaren verleden tijd. Op dit moment zijn er al zeer weinig plaatsen in verzorgingshuizen, want veel zijn er door het beleid van de overheid al gesloten. Alleen met een medische indicatie kunt u een plek toegewezen krijgen. Ouderen hebben dus helaas niet altijd meer de keuze of ze thuis willen blijven wonen of niet. Dat is jammer. Gelukkig zijn er veel dingen mogelijk om het thuis wonen zo aangenaam en veilig mogelijk te maken, en zijn er veel organisaties die eenzaamheid bestrijden.

De zorg wordt al enkele jaren anders georganiseerd dan vroeger. Tegenwoordig ligt steeds meer de  nadruk op wat mensen zelf willen en in hun eigen omgeving nog kunnen. De gemeente speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast wordt van mensen verwacht meer te zorgen voor elkaar en spelen mantelzorgers een belangrijke rol, zoals familie, vrienden, buren en wijkverpleegkundigen.

Waarom zou ik thuis willen blijven wonen?

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen in hun vertrouwde omgeving over het algemeen gelukkiger zijn en in grotere mate hun zelfstandigheid behouden, ook al is zorg soms nodig. Sociale contacten zijn makkelijker te onderhouden. Het is ook prettig dat u zelf kunt bepalen hoe u woont en hoe u uw woning wilt aanpassen. Ook financieel betekent langer thuis wonen veelal dat eventueel aanwezig eigen vermogen later kan worden vererfd en niet wordt ‘opgegeten’.

Hoe kan de huidige technologie helpen om langer thuis te wonen? 

Mede door de komst van technologische innovatie wordt langer thuis wonen makkelijker en comfortabeler. Heeft u moeite met alledaagse klusjes zoals schoonmaken en boodschappen doen? Dan kunt u bijvoorbeeld uw smartphone of computer gebruiken om thuis boodschappen te laten bezorgen, om uw medicijnen te bestellen of om een betrouwbare huishoudelijke hulp te vinden. Daarnaast kan het zijn dat u zich soms eenzaam voelt en op zoek bent naar nieuwe contacten. Er zijn verschillende apps beschikbaar voor de smartphone die u kunt gebruiken om nieuwe personen te leren kennen.

Ook door middel van verschillende technologische aanpassingen aan het huis kunt u ervoor zorgen dat uw huis een plek is waar u vrij en veilig kunt bewegen. Zo kunt u weer makkelijk uw hele huis gebruiken en houdt u energie over voor de dingen waar u blij van wordt.

Blijf onafhankelijk

Wilt u weten hoe u uw huis toekomstbestendig kunt maken én hoeveel dat kost? Doe onze onafhankelijke gratis check. We vragen u alleen uw naam en e-mailadres zodat we het plan naar u kunnen sturen.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link