fbpx

Verbouwing financieren? Dit zijn uw mogelijkheden

Onderwerp: Financieren, Geldzaken
5 december 2019
Langer thuis in huis

Wilt u uw huis aanpassen om er gezellig en veilig te kunnen blijven wonen? Een slim idee! Maar, een verbouwing moet natuurlijk wel gefinancierd worden. Daar zijn allerlei opties voor. In dit blog leest u welke mogelijkheden dat zijn.

Eigen spaargeld gebruiken

 

De goedkoopste manier om een verbouwing te betalen, is nog altijd het gebruik van eigen spaargeld. De rente op spaargeld is al jaren erg laag, en het ziet er niet naar uit dat deze snel zal stijgen. Door de verbouwing vergroot u niet alleen uw comfort, maar vergroot u ook de woningwaarde. Door de alsmaar stijgende huizenprijzen levert een verbouwing met eigen geld u waarschijnlijk meer rendement op dan wanneer het op een spaarrekening staat. Houd er wel rekening mee dat geld dat u in een verbouwing geïnvesteerd hebt ‘vastzit’ in de woning. U kunt het dus niet meer aan andere dingen uitgeven, voordat u de woning verkoopt. Iets om over na te denken.

Hypotheek verhogen

 

Hebt u niet voldoende spaargeld, of wilt u het liever niet uitgeven aan een verbouwing? Een andere optie is het verhogen van uw hypotheek. Dit is interessant bij de huidige lage hypotheekrente. Let er op dat het nieuwe hypotheekbedrag binnen de huidige hypotheeknormen moet passen. Deze kunnen flink veranderd zijn in vergelijking met de regels die van kracht waren toen u uw hypotheek afsloot. Ook houden banken en andere hypotheekverstrekkers al tien jaar voor de AOW-leeftijd rekening met uw (lagere) inkomen tijdens uw pensioen waardoor uw maximale hypotheekbedrag kan tegen vallen. Wilt u weten wat voor u de top zou zijn? U kunt online gemakkelijk en snel uw maximale hypotheek berekenen.

 

Er zijn twee mogelijkheden als u de verbouwing wilt betalen door verhoging van uw hypotheek. Ten eerste bieden diverse hypotheekverstrekkers hypotheekproducten aan waarmee u op oudere leeftijd de overwaarde van uw woning kunt verzilveren. Daarnaast biedt een NHG-hypotheek ruimere toetsnormen vanaf tien jaar voor de AOW-leeftijd. Bedenk wel dat het aanpassen van een hypotheek een flink bedrag kan vragen aan advies-, afsluit- en notariskosten. Deze mogelijkheid is dus eigenlijk alleen interessant als u een grote verbouwing wilt laten uitvoeren.

[vc_single_image image=”5693″ img_size=”800*571″ add_caption=”yes” alignment=”center”]

Verbouwingslening sluiten

 

Wilt u hoge afsluitkosten voorkomen? Dan kunt u ook een verbouwingslening sluiten. Daarnaast is de rente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Een verbouwingslening kunt u ook naast een hypotheek sluiten. Net als bij een hypotheek, wordt bij een verbouwingslening gekeken naar uw inkomen. Er wordt een maximale leeftijd gehanteerd tot wanneer dit type lening kan worden gesloten. Deze leeftijdsgrens is met de vergrijzende bevolking in ons land de laatste jaren fors ruimer geworden. Bij ABN AMRO moet de lening afgelost zijn voordat u 74 jaar bent. Bij BNP Paribas geldt een leeftijd van 78 jaar.

 

Voldoet u niet aan deze normen? Dan kunt u mogelijk een lening afsluiten via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Ook dit fonds biedt leningen aan, zoals bijvoorbeeld de ‘blijverslening’ voor gepensioneerden.

Conclusie

 

Dit waren de belangrijkste manieren om een verbouwing te financieren. Het is een investering, maar als u daardoor veel langer veilig in uw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen, is dat het wel waard toch?

Wilt u meer van dit soort handige tips ontvangen?

 

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.