Valys: wat is het en hoe werkt het?

Onderwerp: Hulpmiddelen, Mobiliteit
9 januari 2020
Sharon Kok

Woont uw familie ver weg? Of wilt u er graag eens een dagje op uit buiten uw eigen regio? Dan is de taxidienst Valys misschien wel iets voor u. Leest u verder? Dan vertel ik u alles over wat Valys is en hoe u er gebruik van kunt maken.

Valys logo

Dit is het logo van Valys.

Wat is Valys?

 

Valys is een taxidienst voor mensen met een mobiliteitsbeperking, die graag uitstapjes buiten de eigen regio willen maken. U kunt van een Valys taxi gebruik maken als u verder wilt reizen dan 5 OV-zones of 25 km vanaf uw woonadres. Voor een aantrekkelijk tarief reist u veilig en comfortabel naar uw bestemming. Dat klinkt goed!

In de video hieronder ziet u hoe mevrouw Schrooten op bezoek gaat bij haar dochter in Groningen.

3 reisopties:

 

Wanneer u een Valys lidmaatschap heeft, kunt bij het boeken van de reis uw reisoptie doorgeven. Valys heeft drie verschillende reisopties:

 

Valys Basis

Valys Basis brengt u waar u met uw lokale of regionale vervoerssysteem niet zou kunnen komen. Dus wilt u verder reizen dan 5 OV-zones of 25 km vanaf uw woonadres, dan kunt u gebruik maken van Valys Basis; een taxidienst van deur tot deur.

 

Valys Vrij

Wilt u een stuk verder, of vaker reizen? En heeft u voldoende ervaring om zelfstandig met de trein te kunnen reizen? Dan kunt gebruik maken van Valys Vrij. Bij Valys Vrij wordt u met de taxi van en naar het station gebracht. U kunt dan het grootste gedeelte zelfstandig met de trein reizen.

 

Heeft u wel hulp nodig bij het in- en uitstappen bij de trein? Of heeft u bijvoorbeeld een brug nodig voor uw rolstoel? Dan kunt u dit van tevoren aangeven.

 

Valys Begeleid

Wilt u ook gebruik maken van de trein? Maar durft of kunt u dit niet zelfstandig? Dan kunt u gebruik maken van Valys begeleid. U wordt dan met de taxi van en naar het station gebracht. De Valys reisassistent helpt u vervolgens van de taxi naar de trein. Eenmaal in de trein maakt u gebruik van het Valys reismaatje, een soort telefoon. Het reismaatje weet precies uw locatie en kan aangeven wanneer u te vroeg of te laat uit de trein zou stappen. Ook kunt u met één druk op de knop direct contact leggen met Valys als u hulp nodig heeft. Bent u aangekomen op het station van bestemming? Dan helpt een reisassistent u weer naar de taxi. De taxi brengt u tenslotte naar uw eindbestemming.

 

Bij de planning zorgt Valys ervoor dat u zo min mogelijk hoeft over te stappen. Moet u wel overstappen? Ook dan staat er een reisassistent voor u klaar die u naar de aansluitende trein brengt.

In deze video wordt uitgelegd hoe Valys Begeleid werkt:

Hoe werkt Valys?

 

Wanneer u wilt gaan reizen met Valys boekt u dit via Mijn Valys. Dit kan via de website of telefonisch (0900-9630). De boekingscentrale is te bereiken tussen 6.00 uur ’s ochtends en 1.00 uur ’s nachts. Buiten deze tijden is de dienst onbereikbaar.

 

Wanneer u de dag voor vertrek vóór 21.00 uur de taxi boekt, zijn er geen reserveringskosten. Anders zijn deze € 3,- per ritreservering.

 

Het reizen moet tussen 6.00 uur ’s ochtends en 1.00 uur ’s nachts plaatsvinden. U moet voor dit tijdstip op uw bestemming aankomen.

 

Let op, er zijn een aantal belangrijke punten waar u rekening mee dient te houden:

 1. Valys Vrij en Valys Basis kunt u reserveren tot 1 uur voor vertrek. Valys Begeleid dient u uiterlijk de dag voor vertrek, voor 21.00 uur te reserveren.
 2. Wilt u gebruik maken van Valys Begeleid? Dan kan dit alleen op de treinstations waar NS Reisassistentie mogelijk is. Dit is bij meer dan 100 treinstations in Nederland.
 3. Wilt u er zeker van zijn dat u ergens op tijd aankomt? Zoals bijvoorbeeld voor een huwelijk? Dan kunt u dit bij het boeken aangeven. Let op, dit kan alleen bij Valys Basis.
 4. U mag dus enkel gebruik maken van Valys als uw bestemming 5 OV-zones of 25 km vanaf uw woonadres is. U kunt de taxidienst dus niet gebruiken voor een bezoekje aan de tandarts of supermarkt.
valys taxi wat is het en hoe werkt het?

Valys brengt u buiten uw eigen regio!

Wat kost Valys?

 

De Valys pas kost € 6,80, dit is een eenmalig bedrag. Vervolgens kunt u reizen voor € 0,20 per kilometer. Voor de trein betaalt u het reguliere tarief (ook dat is ongeveer € 0,20 per kilometer). Als pashouder krijgt u jaarlijks een Persoonlijk Kilometer Budget (PKB). Het standaard PKB voor 2019 is 700 kilometer. Als u over deze 700 kilometer heen bent, kunt u wel blijven reizen. U betaalt dan echter het commerciële tarief van € 1,23 per kilometer.

 

Zoals al eerder vermeld komen er ook reserveringskosten bij van € 3,- per ritreservering. Wanneer u de dag voor vertrek vóór 21.00 uur de taxi boekt, zijn er geen reserveringskosten.

 

Omdat alleen de taxi kilometers van uw Persoonlijk Kilometer Budget afgaan, kunt u door gebruik te maken van de trein (bij Valys Vrij of Valys Begeleid) vaker en langere reizen maken.

 

Zijn de kosten voor Valys aftrekbaar?

Enkel de vervoerskosten van uzelf naar een arts of ziekenhuis én de kosten van vervoer voor ziekenbezoek van uw partner zijn fiscaal aftrekbaar.

 

Hoe kan ik Valys aanvragen?

 

Een Valys pas kunt u digitaal of op papier aanvragen. Wel is het handig om eerst te weten of u in aanmerking komt voor deze taxidienst. U heeft hiervoor één van de volgende documenten nodig:

 

 1. Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op Wmo-vervoer (zoals bijvoorbeeld een Regiotaxipas)
 2. Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een Wmo rolstoel of –scootmobiel
 3. Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
 4. Een OV-Begeleiderskaart
 5. Een verklaring van, of namens, uw gemeente dat, ondanks dat u niet beschikt over bovenstaande documenten, er wel een noodzaak voor bovenregionaal vervoer bestaat.

 

Beschikt u over één van deze documenten? Dan kunt u de Valys pas aan gaan vragen!

 

Meer weten over de Wmo? We hebben een Wmo-consulente gesproken en zij geeft u graag uitleg en tips in dit artikel: Wmo, hoe werkt het? Tips van een Wmo-consulent.

 

valys pas

Een voorbeeld van de Valys pas.

Wilt u hem op papier aanvragen?

 1. Ga naar www.valys.nl/aanvraagformulier
 2. Ga naar ‘Aspirant Valys-pashouders’
 3. Vul hier al uw gegevens in en druk tenslotte op ‘formulier aanvragen’

Let op: de verwerking van een papieren aanvraag duurt iets langer dan een digitale aanvraag.

 

 

Wilt u hem digitaal aanvragen?

 1. Ga naar www.pasaanvraag.nl

Heeft u moeite met het lezen van de website? Helemaal rechtsboven ziet u een A en een rondje staan. Als u hierop klikt kunt u de tekstgrootte en de contrastkleuren aanpassen, handig!

 1. Onder het kopje ‘Uw aanvraag’ ziet u ‘gegevens van de aanvrager’ staan. Rechts hiervan staat ‘start’, klik hierop.
 2. Nu kunt u de gevraagde gegevens invullen en rechtsonder op ‘verder’ klikken. Zo wordt u stap voor stap meegenomen in het aanvraagproces.

Let op: u dient veel documenten in te leveren (uploaden) bij het online aanvragen. Zorg dat u deze alvast bij elkaar heeft. Zo moet bijvoorbeeld uw pasfoto ingescand zijn. Vraag hier eventueel hulp bij van iemand in uw omgeving.

Conclusie: eropuit met Valys!

 

Valys is dus een fijne taxidienst die u voor een aantrekkelijker tarief, veilig van deur tot deur brengt. Er zijn genoeg mogelijkheden en u kunt begeleid reizen als u daar behoefte aan heeft. Dus wilt u er eens een dagje op uit buiten uw eigen regio? Vraag de pas aan!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.