Zorgverzekeringen en levensverzekeringen, wat houden ze precies in?

Onderwerp: Geldzaken
Laatst geupdate: 2 december 2021
Langer thuis in huis

In Nederland zijn er enorm veel verzekeringen. U kunt er niet meer omheen. Tegenwoordig kun u zich bijna voor alles laten verzekeren, maar ja, wat is slim? U moet immers wel premie betalen voor de verzekeringen waarvoor u zich hebt verzekerd. Sommige verzekeringen zijn verplicht, en andere weer niet. Wat slim is, verschilt per persoon.

 

U zult bij alle niet-verplichte verzekeringen moeten nagaan of de premie hoger of lager is dan het risico dat u loopt. Zo kunt u vergelijken welke verzekeringen voor u misschien wel relevant zijn en welke helemaal niet. Het is begrijpelijk als u door de bomen het bos niet meer kunt zien met alle verschillende verzekeringen. Daarom beperk ik me tot slechts twee soorten verzekeringen in dit artikel: de zorgverzekering en levensverzekering.

Zorgverzekeringen

 

De zorgverzekering is verplicht om af te sluiten in Nederland. Wat er precies valt onder de zorgverzekering, wordt bepaald door de overheid. Dit gaat om de basisverzekering. Let altijd goed op wat er wél en niét verzekerd wordt in de basis zorgverzekering, want de kans is groot dat datgene waar u het meeste baat bij hebt, niet wordt verzekerd. In dat geval kunt u een aanvullende verzekering bovenop de basisverzekering afsluiten.

Levensverzekeringen

 

Daarnaast bestaan er ook nog levensverzekeringen. Een voorbeeld hiervan is de overlijdensrisicoverzekering. In het geval dat u komt te overlijden, wordt het financiële risico verzekerd. Dit houdt in dat u een geldbedrag hebt opgebouwd, wat wordt uitgekeerd aan uw nabestaanden. Zij kunnen dit geld van de uitkering gebruiken voor verschillende doeleinden. Hierbij kunt u denken aan het afbetalen van de hypotheek of andere schulden. Het kan bijvoorbeeld ook handig zijn om de vaste lasten te kunnen blijven betalen. Deze verzekering is niet verplicht, maar kan wel heel handig zijn.

 

Tot slot

 

Ik hoop u met dit artikel een beetje meer duidelijk te hebben gegeven. Ga altijd na of verzekeringen voor u relevant zijn of niet, en of u de premie kunt en wilt betalen.

 

Met dank aan Nationale Nederlanden.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Zorgverzekeringen en levensverzekeringen, wat houden ze precies in?