Seniorentelefoon: een complete keuzegids

Onderwerp: Hulpmiddelen, In contact blijven, Sociaal, Woonkamer
11 maart 2020
Sharon Kok

‘Een seniorentelefoon? Die heb ik helemaal niet nodig!’ 

Nou, een senioren telefoon heeft nogal wat voordelen ten opzichte van een gewone smartphone. En als ik aan mijn oma met haar vingers die een beetje krom zijn geworden door artrose denk en aan hoe blij zij is met haar telefoon, weet ik zeker dat meer mensen ontzettend blij zullen zijn met een seniorentelefoon.

Van een groter toetsenbord tot het storingsvrij bellen als u een gehoorapparaat draagt, ideaal!

In dit blog laat ik u de beste senioren telefoons van 2020 zien en vertel ik u álles wat u moet weten over een senioren telefoon!

Wat is een senioren telefoon?

Een senioren telefoon is een mobiele telefoon, speciaal gemaakt voor ouderen. De telefoon is eenvoudig in gebruik en heeft, afhankelijk van het model, het algemeen alle functies van een reguliere smartphone. Bovendien heeft een seniorentelefoon extra functies voor bijvoorbeeld slechthorenden en slechtzienden. Zoals extra grote toetsen, een voorleesfunctie en een noodknop. Daardoor kan iedereen zo goed mogelijk bereikbaar blijven!

Waarom een senioren telefoon?

Een seniorentelefoon heeft heel veel voordelen! De eigenschappen verschillen natuurlijk per telefoon, maar over het algemeen heeft elke seniorentelefoon:

  • Grote toetsen
  • Een eenvoudige werking – niet zo’n ingewikkeld systeem waarin niets te vinden is
  • Grote letters op een goed leesbaar scherm
  • Een noodknop (vaak assistent-knop genoemd)
  • Storingsvrij bellen in combinatie met gehoorapparaat
  • Extra hard geluid
  • Oplichtend lampje bij een melding
  • Een voorleesfunctie
  • Afhankelijk van het model: alle opties die een normale smartphone ook heeft, zoals fotocamera, mobiel internet en apps als Facebook en Whatsapp

Wat is een noodknop of assistent-knop?

Op de meeste seniorentelefoons zit een noodknop. U kunt deze eenvoudig indrukken en uw telefoon zal dan automatisch een door u gekozen nummer bellen (bijvoorbeeld uw dochter). Neemt zij niet gelijk op, dan gaat uw telefoon zelf het volgende nummer bellen. Vaak kunt u 5 nummers opslaan onder deze functie. Daarnaast versturen de meeste seniorentelefoons, zodra u de noodknop indrukt, ook automatisch een sms naar de door u gekozen nummers.

Seniorentelefoon dame
Met een smartphone voor senioren blijft u makkelijk op de hoogte van uw kinderen en kleinkinderen!

Soorten senioren telefoons

Er zijn twee soorten seniorentelefoons: een senioren smartphone en een ‘normale’ senioren telefoon. Het grootste verschil is dat een smartphone toegang heeft tot internet. Hiermee kunt u bijvoorbeeld apps downloaden, sociale media zoals Facebook en WhatsApp gebruiken en de blogs van Langer Thuis In Huis lezen.

Een ander verschil is dat een senioren smartphone een touchscreen heeft, dit is een groot scherm die door het tikken met de vingers bediend moet worden. Een normale, basis senioren telefoon heeft een klein scherm maar een echt toetsenbord met grote knoppen.

De beste seniorentelefoons van 2020 – onze keuze

Fysic FM-7500

+/- 40 euro

Aanbevolen door de Consumentenbond

Deze seniorentelefoon, de Fysic FM-7500, is heel erg simpel, maar heeft extra grote knoppen en een duidelijk, helder scherm. De telefoon is daardoor prettig in gebruik, ook dankzij de eventuele gesproken bediening. Naast een ruim ingebouwd telefoonboek (100 nummers), kunt u ook 5 nummers opslaan onder de noodknop. Deze bevindt zich aan de achterkant van het toestel en stuurt, zodra u deze indrukt, ook automatisch een sms naar alle noodnummers.

Prettig is dat u de telefoon op kunt laden door hem in de houder te zetten, dit scheelt prutsen met een klein oplaadsnoer. En een handige extra functie; de telefoon is ook te gebruiken als zaklamp.

1486137450_07_plus  PLUS – Opladen via houder.
1486137460_07_minus  MIN –  Alleen de basis mogelijkheden (geen internet).

senioren telefoon fysic

Doro 6050

+/- 90 euro

De Doro 6050 is het nieuwste model klaptelefoon. Een klaptelefoon heeft veel voordelen, zo voorkomt u krassen op uw scherm en kunt u makkelijk de telefoon opnemen (enkel de telefoon openklappen, u hoeft niet op een toets te drukken). Daarnaast voorkomt een klaptelefoon ‘broekzakgesprekken’: doordat de toetsen niet te bereiken zijn als de telefoon dichtgeklapt zit, kunt u niemand per ongeluk bellen.

Door het kleine schermpje aan de buitenkant ziet u de naam staan van degene die u belt. Daarnaast zit hier een notificatie lampje op. Uw meldingen zijn dus niet alleen op te merken door geluid, maar ook door licht (handig voor slechthorenden!).

Ook deze telefoon heeft een noodknop die niet alleen belt, maar ook een sms verstuurd naar uw 5 gekozen nummers. Daarnaast heeft de telefoon een zaklamp, kunt u hem opladen middels een houder én heeft hij een camera. De camera is echter niet van goede kwaliteit.

De telefoon werkt goed in combinatie met een gehoorapparaat.

1486137450_07_plus  PLUS – Niet per ongeluk mensen bellen & goed in combinatie met gehoorapparaat.
1486137460_07_minus  MIN –  Matige camera.

seniorentelefoon doro 6050

Amplicomms M9500BNL

+/- 200 euro

Een echte smartphone met alle mogelijkheden, dat is de Amplicomms M9500NBL: mobiel internet en u kunt hem dus gebruiken voor apps, zoals Facebook en WhatsApp. Dat maakt hem wel duurder in vergelijking met de rest. Ondanks dat de Amplicomms een smartphone met extra’s is, is de telefoon overzichtelijk en eenvoudig in gebruik. De bediening is extra groot en duidelijk. Deze telefoon heeft een touchscreen, maar u hoeft niet bang te zijn dat u allerlei knopjes per ongeluk in zal drukken. De telefoon heeft een speciale functie om dit te voorkomen; toetsen moeten iets langer dan gemiddeld ingedrukt worden om te werken.

De Amplicomms is zeer geschikt voor doven en slechthorenden. U kunt het geluid extra hard zetten en de telefoon werkt goed in combinatie met een gehoorapparaat.

Snapt u niet meer hoe de telefoon werkt en heeft u hulp nodig? Dan heeft deze telefoon een grappige extra mogelijkheid. Indien gewenst kunnen anderen (bijvoorbeeld uw kinderen) met hun eigen smartphone uw telefoon vanaf een afstand tijdelijk overnemen. Zo kunnen ze u laten hoe hij werkt of u ergens bij helpen.

Daarnaast heeft ook deze seniorentelefoon heeft een fysieke alarmknop, zaklamp en camera.

1486137450_07_plus  PLUS – Alle smartphone opties & zeer geschikt voor doven en slechthorenden.
1486137460_07_minus  MIN – Prijzig.

senioren telefoon smartphone amplicomms

Doro 8035

+/- 200 euro

De Doro 8035 is ook een smartphone, dus met deze telefoon kunt u net als met de Amplicomms allerlei apps downloaden! Denk aan WhatsApp, Facebook of de app van omroep MAX.

Deze seniorentelefoon heeft extra grote iconen op het scherm en een overzichtelijke menustructuur. Op het beginscherm kunt u uw favoriete apps en contacten zetten. Zo kunt u deze apps snel openen en uw favoriete contacten gemakkelijker bellen.

Een pluspunt van deze telefoon is de alarmknop. Net als de andere seniorentelefoons is dit een fysieke knop aan de achterkant van het toestel. De 5 door u gekozen nummers worden een voor een gebeld en er wordt een sms verzonden. Het handige van die sms is dat uw locatie hierin wordt verstuurd. Erg handig als u de noodknop bijvoorbeeld tijdens een fietstochtje gebruikt; u hoeft niet helemaal uit te gaan leggen waar u bent, de ontvanger kan dit gelijk zien.

1486137450_07_plus  PLUS – Smartphone & alarmknop met locatie.
1486137460_07_minus  MIN – Prijzig.

seniorentelefoon doro

Nokia 2720 Flip

+/- 100 euro

Dit is een hele bijzonder telefoon, de Nokia 2720 Flip! De meeste smartphones hebben een touchscreen en dit vindt niet iedereen prettig. Deze senioren telefoon is een klaptelefoon mét internet. Apps zoals Facebook en WhatsApp staan er zelfs al standaard op geïnstalleerd.

U heeft dus ook alle voordelen van een klaptelefoon; een krasvrij scherm, makkelijk een gesprek opnemen en niet per ongeluk mensen bellen. De telefoon is erg gebruiksvriendelijk voor senioren en heeft grote knoppen en een grote tekst op het scherm.

Ook de alarmknop van deze telefoon verstuurd in de sms uw locatie mee. Daarnaast gaat de telefoon op handsfree-modus zodra er opgenomen wordt. U hoeft de telefoon dan dus niet dicht tegen uw oor aan te houden, u kunt vanaf een korte afstand praten en luisteren.

De telefoon heeft een mooi, tijdloos uiterlijk en is in 3 kleuren verkrijgbaar. Op het scherm aan de buitenkant staat de tijd weergeven. Daarnaast is deze seniorentelefoon compact, past hij perfect in uw broekzak of tas en is hij van sterk materiaal gemaakt.

De Nokia 2720 Flip heeft een camera maar deze heeft een matige kwaliteit. Daarnaast zit hij op een plek waardoor er snel per ongeluk een vinger voor de lens zit.

1486137450_07_plus  PLUS – Klaptelefoon met internet.
1486137460_07_minus  MIN – Matige camera.

senioren telefoon nokia

Seniorentelefoon kopen

Een seniorentelefoon kunt u bij verschillende winkels kopen, maar ook online. Dit werkt eenvoudig en via bol.com heeft u het binnen enkele dagen al gratis thuisbezorgd. Ideaal!

Hieronder ziet u een aantal seniorentelefoons die in dit blog besproken zijn. Als u er hieronder op klikt gaat u direct naar de pagina waar u hem veilig kunt bestellen. Op deze pagina vindt u vaak ook nog reviews van gebruikers. Het kan prettig zijn om ook nog de persoonlijke meningen te lezen, van mensen die telefoon zelf al in gebruik hebben.

Senioren smartphone? Tips!

Heeft u voor een senioren smartphone gekozen? Handig! Nu kunt u allerlei leuke apps downloaden. Deze apps maken het niet alleen makkelijk om contact te zoeken en onderhouden, maar bieden ook nog veel handige hulpmiddeltjes. Zo kunt u videobellen met uw kleinkinderen, maar ook een huishoudboekje bijhouden.

Benieuwd naar handige apps? Bekijk onderstaande blogs dan eens.

Niet vergeten: telefoonabonnement

Bij een telefoon hoort ook een telefoonabonnement! Zonder telefoonabonnement kunt u de telefoon niet gebruiken om te bellen, sms’en en eventueel te internetten. In dit blog leest u bijvoorbeeld meer over een internetabonnement: Internet op uw mobiel, ook buiten de deur? 

Als u al een seniorentelefoon heeft of er los een aanschaft, heeft u een zogeheten ‘Sim Only’ abonnement nodig. Via deze website kunt abonnementen en prijzen vergelijken.

U kunt ook los beltegoed kopen.

Conclusie

Een duidelijk scherm, storingsvrij bellen, een oplaadhouder; toch wel handig zo’n seniorentelefoon! U bent nu helemaal op de hoogte van alle voordelen, de soorten, de functies en de beste senioren telefoons van 2020.

Heeft u een seniorentelefoon en wat vindt u daar het grootste voordeel aan? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!