Seniorentelefoon kopen? Lees onze keuzehulp

Onderwerp: In contact blijven, Keuzehulp, Vermaak, Woonkamer
11 maart 2020
Sharon Kok

Van een groter toetsenbord tot storingsvrij bellen als u een gehoorapparaat draagt: een seniorentelefoon is ideaal!

 

In dit blog laat ik u de beste senioren smartphones van 2020 zien en vertel ik u alles wat u moet weten als u een seniorentelefoon gaat kopen! Ik ga in op de diverse soorten seniorentelefoons, de beste keuzes dit jaar en waar u op moet letten bij de aanschaf.

Wat is een seniorentelefoon?

 

Een seniorentelefoon is een mobiele telefoon, speciaal gemaakt voor ouderen. De telefoon is eenvoudig in gebruik, maar heeft, afhankelijk van het model, alle functies van een reguliere mobiele telefoon.

 

Een senioren smartphone heeft extra functies voor bijvoorbeeld slechthorenden en slechtzienden. Denk aan extra grote toetsen, een voorleesfunctie en een noodknop. Daardoor kan iedereen bereikbaar blijven!

Waarom een seniorentelefoon kopen?

 

Een senioren mobiel heeft heel veel voordelen! De eigenschappen verschillen natuurlijk per telefoon, maar over het algemeen heeft elke seniorentelefoon:

 

  • Grote toetsen / groot scherm
  • Een eenvoudige werking – niet zo’n nodeloos ingewikkeld systeem waarin niets te vinden is
  • Grote letters op een goed leesbaar scherm
  • Een noodknop (vaak assistentknop genoemd)
  • Storingsvrij bellen, ook met gehoorapparaat
  • Extra hard geluid
  • Oplichtend lampje bij een melding
  • Een voorleesfunctie
  • Afhankelijk van het model: alle opties die een normale smartphone ook heeft, zoals fotocamera, mobiel internet en apps als Facebook en Whatsapp

 

Kortom, voldoende reden om te kiezen voor een senioren telefoon toch? Als u er nu een koopt kunt u goed wennen aan alle mogelijkheden. 

Wat is een noodknop of assistentknop?

Op de meeste senioren mobiels zit een noodknop. Als u die indrukt dan zal de telefoon automatisch iemand bellen. Wordt er niet opgenomen? Dan belt de telefoon zelf het volgende nummer. U kunt zelf bepalen wie er wordt gebeld. Bijvoorbeeld een van uw kinderen, de thuiszorg of de buren. Vaak is het mogelijk om 5 nummers in te stellen. 

Soorten seniorentelefoons

 

Er zijn twee soorten seniorentelefoons: een senioren smartphone en een ‘normale’ seniorentelefoon. Het grootste verschil is dat een smartphone toegang heeft tot mobiel internet. Hiermee kunt u apps gebruiken zoals Facebook en WhatsApp, navigeren, internetbankieren en natuurlijk de blogs van Langer Thuis in Huis lezen! Een smartphone heeft ook altijd een fotocamera. 

 

Een ander verschil is dat een senioren smartphone een touchscreen heeft: een groot scherm dat door te tikken met uw vingers wordt bediend. Een normale, basis seniorentelefoon heeft een klein scherm, maar een echt toetsenbord met grote knoppen. Een gewone senioren mobiel heeft geen camera. 

 

Het is net wat u handig vindt en waar u gebruik van maakt. Bedenk dat goed als u op zoek gaat. Wilt u uw telefoon echt als computertje gebruiken, of is bellen voldoende?

 

In onze keus voor 2020 hebben we beide soorten opgenomen. 

De beste seniorentelefoons van 2020 – onze koopwijzer

 

Hieronder ziet u onze keuze op basis van functies, prijs en kwaliteit voor 2020. Er zitten zowel eenvoudige modellen als uitgebreidere modellen bij. 

 

Fysic FM-7500

+/- 35 euro

Aanbevolen door de Consumentenbond

 

senioren telefoon fysic

 

PLUS – Opladen via houder.
MIN –  Alleen de basis mogelijkheden (geen internet).

 

Deze seniorentelefoon, de Fysic FM-7500, is heel erg simpel, maar heeft extra grote knoppen en een duidelijk scherm. De telefoon is daardoor prettig in gebruik, ook dankzij de eventuele gesproken bediening. Naast een ruim ingebouwd telefoonboek (100 nummers), kunt u 5 nummers opslaan onder de noodknop. Deze bevindt zich aan de achterkant van het toestel en stuurt, zodra u deze indrukt, automatisch een sms naar alle noodnummers.

 

Prettig is dat u de telefoon op kunt laden door hem in de houder te zetten, dit scheelt prutsen met een klein oplaadsnoer. En een handige extra functie; de telefoon is ook te gebruiken als zaklamp.

 

Bekijken en bestellen

 

Doro 6050

+/- 90 euro

 

seniorentelefoon doro 6050

 

  PLUS – Niet per ongeluk mensen bellen & goed in combinatie met gehoorapparaat.
  MIN –  Matige camera.

 

De Doro 6050 is het nieuwste model klaptelefoon. Een klaptelefoon heeft veel voordelen, zo voorkomt u krassen op uw scherm en kunt u makkelijk de telefoon opnemen (enkel de telefoon openklappen, u hoeft niet op een toets te drukken). Daarnaast voorkomt een klaptelefoon ‘broekzakgesprekken’. Doordat de toetsen niet te bereiken zijn als de telefoon dichtgeklapt zit, kunt u niemand per ongeluk bellen.

 

Door het kleine schermpje aan de buitenkant ziet u de naam staan van degene die u belt. Daarnaast zit hier een notificatie lampje op. Uw meldingen zijn dus niet alleen op te merken door geluid, maar ook door licht (handig voor slechthorenden!).

 

Ook deze telefoon heeft een noodknop die niet alleen belt, maar ook een sms verstuurd naar uw 5 gekozen nummers. Daarnaast heeft de telefoon een zaklamp, kunt u hem opladen middels een houder én heeft hij een camera. De camera is echter niet van goede kwaliteit.

De telefoon werkt goed in combinatie met een gehoorapparaat.

 

Bekijken en bestellen 

 

Doro 8035

+/- 200 euro

seniorentelefoon

  PLUS – Smartphone & alarmknop met locatie.
  MIN – Prijzig.

 

De Doro 8035 is ook een smartphone, dus met deze telefoon kunt u net als met de Amplicomms allerlei apps downloaden. 

 

Deze seniorentelefoon heeft extra grote iconen op het scherm en een overzichtelijke menustructuur. Op het beginscherm kunt u uw favoriete apps en contacten zetten. Zo kunt u deze apps snel openen en uw favoriete contacten gemakkelijker bellen.

 

Een pluspunt van deze telefoon is de alarmknop. Net als bij de andere seniorentelefoons is dit een fysieke knop aan de achterkant van het toestel. De 5 door u gekozen nummers worden een voor een gebeld en er wordt een sms verzonden. Het handige van de sms is dat uw locatie meteen wordt meegestuurd. U hoeft niet uit te leggen waar u bent, de ontvanger kan het gelijk zien.

 

Bekijken en bestellen

 

Nokia 2720 Flip

+/- 100 euro

 

senioren telefoon nokia

 

  PLUS – Klaptelefoon met internet.
  MIN – Matige camera.

 

Dit is een hele bijzonder telefoon, de Nokia 2720 Flip! De meeste smartphones hebben een touchscreen en dit vindt niet iedereen prettig. Deze seniorentelefoon heeft knoppen en ook internet. Facebook en WhatsApp staan er zelfs al standaard op geïnstalleerd.

 

U heeft daarbij ook alle voordelen van een klaptelefoon; een krasvrij scherm, makkelijk een gesprek opnemen en niet per ongeluk mensen bellen. De telefoon is erg gebruiksvriendelijk met grote knoppen en duidelijk leesbare tekst op het scherm.

 

Ook de alarmknop van deze telefoon stuurt in de sms uw locatie mee. Daarnaast gaat de telefoon op handsfree-modus zodra er wordt opgenomen. U hoeft de telefoon niet tegen uw oor aan te houden, maar u kunt van een korte afstand praten en luisteren.

 

De telefoon heeft een mooi, tijdloos uiterlijk en is in 3 kleuren verkrijgbaar. Op het scherm aan de buitenkant staat de tijd weergeven. Daarnaast is deze senioren mobiel compact, past hij perfect in uw broekzak of tas en is hij van sterk materiaal gemaakt.

 

De Nokia 2720 Flip heeft een camera maar deze is van matige kwaliteit. Daarnaast zit hij op een plek waardoor er makkelijk een vinger voor de lens zit.

 

Bekijken en bestellen

 

Senioren Smartphone 32 GB

+/- 310 euro

 

 

 

 

  PLUS – Duidelijk scherm met grote knoppen
  MIN – Prijzig

 

Deze smartphone is een telefoon op basis van een Samsung-telefoon. Dit houdt in dat de telefoon een goede camera heeft en toegang tot de playstore! Via de playstore kunt u uw favoriete apps downloaden.

 

U heeft daarbij ook alle voordelen van een Samsung; u kunt bijvoorbeeld gemakkelijk verschillende soorten hoesjes bestellen. De telefoon heeft begrijpelijk taalgebruik, duidelijke iconen en grote tekst. 

 

De telefoon lijkt niet op een seniorentelefoon, en dat maakt deze smartphone juist zo speciaal!

 

Bekijken en bestellen

 

Seniorentelefoon kopen

 

Een seniorentelefoon kunt u bij verschillende winkels kopen, maar ook online. Dit werkt eenvoudig en via bol.com heeft u het binnen enkele dagen al gratis thuisbezorgd. Ideaal!

Hieronder ziet u een aantal seniorentelefoons die in dit blog besproken zijn. Als u er hieronder op klikt gaat u direct naar de pagina waar u hem veilig kunt bestellen. Op deze pagina vindt u vaak ook nog reviews van gebruikers. Het kan prettig zijn om ook nog de persoonlijke meningen te lezen, van mensen die telefoon zelf al in gebruik hebben.

Niet vergeten: telefoonabonnement

Bij een telefoon hoort een telefoonabonnement. Zonder telefoonabonnement kunt u de telefoon niet gebruiken om te bellen, sms’en en eventueel te internetten. 

 

Als u al een seniorentelefoon heeft of er los een aanschaft, heeft u een zogeheten ‘Sim Only’ abonnement nodig. In dit blog leest u meer over Sim Only abonnementen met internet: Internet op uw mobiel, ook buiten de deur?

 

Via deze website kunt abonnementen en prijzen vergelijken. U kunt natuurlijk ook los beltegoed kopen, bijvoorbeeld bij de supermarkt.

Senioren smartphone gekocht? Tips om hem optimaal te gebruiken!

 

Heeft u voor een senioren smartphone gekozen? Handig! Nu kunt u allerlei leuke apps downloaden. Deze apps maken het niet alleen makkelijk om contact te zoeken en onderhouden, maar bieden ook nog veel handige hulpmiddeltjes. Zo kunt u videobellen met uw kleinkinderen, maar ook een huishoudboekje bijhouden.

 

Benieuwd naar handige apps? Bekijk onderstaande blogs dan eens.

 

Tot slot

 

Een duidelijk scherm, storingsvrij bellen, een oplaadhouder; toch wel handig zo’n seniorentelefoon! U bent nu helemaal op de hoogte van alle voordelen, de soorten, de functies en de beste seniorentelefoons van 2020. Welke gaat u kopen?

 

Blijf met een senioren smartphone eenvoudig in contact met anderen via een app als WhatsApp. Lees er alles over in ons artikel ‘De beste senioren smartphones van 2021 – Koopgids‘.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.