Hoe werkt WhatsApp?

Onderwerp: In contact blijven, Sociaal
10 september 2019
Sharon Kok

WhatsApp is al jaren een erg populaire berichtendienst, met name onder jongeren. Maar nu is uit onderzoek gebleken dat steeds populairder wordt onder senioren: 43% stuurt liever een appje dan dat ze bellen. En wat doet u liever, gebruikt u WhatsApp? 

Als u geen fervent whatsapper bent, maar er graag meer over wilt weten, dan leggen we graag uit hoe WhatsApp precies werkt. 

Wat is WhatsApp?

WhatsApp is een gratis app voor de smartphone waarmee u berichten, foto’s, video’s, geluidsfragmenten en zelfs uw locatie naar anderen kunt sturen. Dit wordt ook wel ‘appen’ genoemd (spreek uit als ‘eppen’). Deze berichtendienst is erg populair en werkt via een internetverbinding.

WhatsApp is dus erg handig om dagelijks contact te onderhouden en gemakkelijk foto’s te versturen én te ontvangen. In dit blog vertel ik u alles over deze populaire berichtendienst, hoe u WhatsApp op uw telefoon kunt zetten en wat u er allemaal mee kunt.

Hoe werkt WhatsApp
Het logo van WhatsApp.

WhatsApp op uw telefoon installeren

Wilt u gebruik gaan maken van WhatsApp? Dan zult u eerst de app op uw smartphone moeten installeren. Dit is gratis en kan op elke smartphone. Wel is hiervoor een simkaart nodig.

Heeft u een iPhone?

 1. Open de App Store
 2. Klik rechts onderin op het vergrootglas
 3. U kunt nu in het grijze balkje bovenin het scherm ‘Whatsapp’ intypen
 4. Nu verschijnt ‘WhatsApp Messenger’ en klikt u daarnaast op ‘Download’

Heeft u een Android?

 1. Open de Play Store
 2. Bovenin de zoekbalk kunt u ‘Whatsapp’ intypen
 3. Klik nu op ‘WhatsApp Messenger’ en op ‘Installeren’

Wanneer u vervolgens de app opent wordt u stap voor stap meegenomen in het aanmaken van uw profiel. Het is hierbij noodzakelijk om uw mobiele telefoonnummer in te vullen en toestemming te geven voor toegang tot contacten, foto’s, media en bestanden (om deze te kunnen versturen naar anderen).

Hoe werkt WhatsApp
Een nieuw bericht op WhatsApp.

Hoe werkt WhatsApp: de app gebruiken

Er is heel veel mogelijk met WhatsApp. Ik zal u stap voor stap uitleggen hoe u alle opties kunt gebruiken.

Contacten opzoeken en een bericht versturen

Om een chatgesprek te starten met iemand zult u eerst die persoon tussen uw contacten moeten opzoeken.

 1. Zorg dat u in het tabblad ‘Chats’ staat, dit kunt u onderin het scherm zien.
 2. Bij Android tikt u rechtsonder op het groene rondje met een tekstballon. Bij iPhone tikt u rechtsboven op het pictogram van een blad met een potlood.
 3. Nu ziet u een lijst van alle contactpersonen in uw telefoon, tik degene aan die u een bericht wilt sturen.
 4. Er opent vanzelf een chatscherm. Hier kunt u in het tekstvakje onderaan gaan typen.
 5. Verstuur het bericht door op het pijltje rechts te tikken.
 6. Tik linksboven op de pijl om weer naar het overzicht te gaan van alle chatgesprekken.

Emoji gebruiken

U kunt via WhatsApp niet alleen letters en cijfers sturen, u kunt ook emoji (spreek uit ‘iemoodjie’) verzenden!

Wat is een emoji?

Emoji zijn kleine plaatjes die je in plaats van een tekst kunt sturen, of kunt gebruiken om de tekst aan te vullen en/of te verduidelijken. Zo kunt u een knipogende emoji meesturen of antwoorden met een duimpje omhoog.

Bij Android tikt u links naast het tekstvakje op het pictogram van het gezichtje. Bij iPhone tikt u in het tekstvakje en daarna links onderin op het pictogram van het gezichtje. U kunt nu op de verschillende categorieën tikken en dan op de emoji die u wilt. De emoji staat nu in het tekstvak en u kunt gelijk op het pijltje drukken om te verzenden. Eventueel kunt u er ook nog tekst bij typen, dan tikt u op het toetsenbordje links naast het tekstvak (bij Android) of op ‘ABC’ op het toetsenbord (bij iPhone).

emoji whatsapp
Een paar voorbeelden van emoji, (c) Star Tribune

Foto’s en video’s sturen

Het leukste aan WhatsApp is natuurlijk het versturen en ontvangen van foto’s!

Bij Android doet u dat als volgt:

 1. Ga naar een chatgesprek en tik op de paperclip rechts in het tekstvak.
 2. U kunt er nu voor kiezen om op ‘Camera’ te klikken, dan kunt u op dat moment een foto maken en gelijk versturen. U kunt ook op ‘Galerij’ klikken, dan komt u in de fotomap van uw telefoon en kunt u de gewenste video of foto aanklikken.
 3. Type eventueel nog een bericht in het veld ‘Onderschrift toevoegen’.
 4. Tik vervolgens op het pictogram van het papieren vliegtuigje, nu verstuurt u de foto/video.

Heeft u een iPhone, dan werkt dat zo:

 1. Ga naar een chatgesprek en tik links van het tekstvak op het plusteken.
 2. U kunt er nu voor kiezen om op ‘Camera’ te klikken, dan kunt u op dat moment een foto maken en gelijk versturen. U kunt ook op ‘Foto- en videobibliotheek’ klikken, dan komt u in de fotomap van uw telefoon en kunt u de gewenste video of foto aanklikken.
 3. Type eventueel nog een bericht in het veld ‘Onderschrift’.
 4. Tik vervolgens op het pictogram van het papieren vliegtuigje, nu verstuurt u de foto/video.

(Video)bellen met Whatsapp

Het is met WhatsApp mogelijk om te bellen én te videobellen. Hierbij kun je niet alleen elkaars stem horen (zoals bij het ‘gewone’ bellen), maar ook elkaars gezicht zien. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe dit werkt: wanneer u op een chatgesprek gaat staan van degene die u wilt bellen, kunt u rechtsboven op de videocamera klikken. Wilt u bellen zonder beeld? Dan klikt u niet op de videocamera, maar op de telefoonhoorn daarnaast.

Oplichting via WhatsApp

Wees alert! Er zijn helaas ook mensen die WhatsApp gebruiken voor oplichtingspraktijken. Zo zijn er de laatste tijd veel gevallen waarbij mensen zich via WhatsApp voordoen als een bekende en vervolgens om geld vragen. U kunt hier meer over lezen in dit artikel van de Consumentenbond.

Tot slot

Wilt u meer lezen over de berichtendienst WhatsApp? Ga dan naar deze pagina of kijk op de officiële website van WhatsApp. Op deze website staan ook extra uitlegvideo’s over de vele functies van WhatsApp.

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!