Heb ik een gehoorapparaat nodig, en waar moet ik op letten?

Ze zijn er in alle soorten en maten, maar wat is het beste gehoorapparaat van 2023? Of beter gezegd: wat zijn de beste hoortoestellen van 2023?

 

Elk jaar worden de nieuwste ontwikkelingen gehoorapparaten Met zoveel nieuwe hoortoestellen die elk jaar op de markt komen, kan het moeilijk zijn om te bepalen wat het beste voor u is. In dit artikel kunt u belangrijke en handige informatie vinden en helpen we u bij het maken van de juiste keuzes.

 

Wat is een gehoorapparaat?

 

Een gehoorapparaat, ook wel hoorapparaat of hoortoestel genoemd, is een apparaat dat geluiden versterkt. Dit omdat u zelf niet meer of minder goed hoort. 

 

Wat is een gehoorapparaat


Wanneer bent u toe aan een gehoorapparaat?

 

Het gebeurt ons allemaal wel eens: we zijn verkouden, of we zijn wezen zwemmen en onze oren zitten dicht. We horen hierdoor minder, maar meestal gaat dit vanzelf weer over. Echter kan het zo zijn dat u het idee hebt dat u minder hoort, zonder dat u weet wat de oorzaak is. Gaat het vanzelf weer over, of kan het betekenen dat u doof begint te worden? Wanneer u hierachter wilt komen en dus niet zeker weet of u een gehoorapparaat nodig heeft, kunt u de volgende vragen eens aan uzelf stellen: 

 

 • Heeft u het idee dat (al) uw gesprekspartners zachtjes praten?
 • Kunt u een gesprek goed volgen of krijgt u veel van het gesprek niet mee?
 • Wijzen anderen u erop dat uw tv of radio wel heel hard staat?
 • Hoort u soms verkeer of de deurbel niet meer?
 • Heeft u zelf het gevoel dat u niet meer zoveel hoort als vroeger?

 

Wanneer u meerdere van deze vragen met ja kunt beantwoorden, is het misschien verstandig eens een hoortest te laten doen. In dit artikel over hoortesten leest u hoe u dit het beste kunt (laten) doen.

 

Wanneer u een online hoortest doet, krijgt u een aantal fragmenten te horen. Hierna krijgt u een vraag over het fragment dat u zojuist gehoord hebt. Vaak dient u na het beantwoorden van deze vragen uw persoonlijke gegevens zoals uw naam en e-mailadres in te vullen. Hierna ontvangt u uw resultaat.

 

Na het doen van zo’n hoortest weet u of een gehoorapparaat wellicht wat voor u zou kunnen zijn, of niet.

Hoe werkt een gehoorapparaat?

 

Alle hoortoestellen hebben drie hoofdonderdelen, namelijk: een microfoon een processor en een luidspreker. Maar hoe werkt dit nou precies? Allereerst pikt de microfoon geluiden (akoestische signalen) op uit de omgeving. Deze geluiden worden door de verwerkingschip geanalyseerd en vervolgens doorgestuurd naar de processor. De processor zet de versterkte geluiden om in elektrische signalen.

 

De versterkte geluiden worden naar de luidspreker gestuurd. De luidspreker stuurt deze signalen vervolgens door naar het oor en hier komt het geluid binnen. Dit geluid wordt omgezet naar elektrische impulsen in het binnenoor. Deze elektrische impulsen worden opgepikt door de hersenen opgepikt en verwekt. De geluiden worden versterkt en omgezet in elektrische signalen. De luidspreker stuurt deze signalen door naar het oor. Hier komt het geluid binnen. 

 

Daarnaast is het handig om te weten dat er verschillende soorten gehoorapparaten zijn. Per stuk zien deze er anders uit, bijvoorbeeld qua vorm en qua kleur. Ook de werking is per apparaat net even anders. Zo bestaan er de volgende apparaten:

 

 • Achter het oor (AHO)
 • Luidspreker in het oor (LIHO)
 • In het oor (IHO, waaronder CIC en IIC)
 • Gehoorapparaat met bluetooth

 

 

Achter het oor (AHO)

 

Het AHO-gehoortoestel wordt achter het oor gedragen. Deze toestellen zijn er is vele maten, modellen en kleuren. Gaat u voor huiskleur, of toch voor een iets opvallendere kleur? Omdat het apparaat niet in uw oor zit, heeft een AHO-gehoortoestel een fijn draagcomfort. Bij dit apparaat wordt het bewerkte versterkte geluid via een dunne slang in het op maat gemaakte oorstukje (charmefoon) geleid.

 

Luidspreker in het oor (LIHO)

 

Een LIHO-gehoorapparaat is geschikt voor vrijwel iedere mate van gehoorverlies en vrijwel voor alle vormen gehoorgang. Bij dit soort gehoorapparaten is de luidspreken uit het hoortoestel gehaald, en deze is het gehoor geplaatst. Omdat de luidspreker in het gehoor wordt geplaatst is het hoortoestel kleiner dan bijvoorbeeld het AHO-gehoortoestel. Daarnaast geeft dit ok een natuurlijker en helderder geluid. Het luidsprekertje en het gehoortoestel worden aan elkaar verbonden door middel ven een zeer dun, bijna onzichtbaar draadje.

 

Gehoorapparaat in het oor (IHO)

 

Een IHO-apparaat is een gehoorapparaat dat in het oor wordt gedragen. Alle functies van het gehoorapparaat, denk hierbij aan o.a. de microfoon en de batterij, zitten in dezelfde behuizing. Een IHO-apparaat is niet tot nauwelijks te zien.

 

Er zijn verschillende soorten IHO-gehoorapparaten, zoals:

 

 • Onzichtbaar in de gehoorgang (IIC). Dit is een gehoorapparaat dat diep in de gehoorgang zit. Daardoor is dit apparaat onzichtbaar.
 • Geheel in de gehoorgang (CIC). Dit is een gehoorapparaat dat discreet gedragen kan worden doordat het hoortoestel niet heel diep in het oorkanaal zit.
 • In de gehoorgang (ITC). Dit gehoorapparaat is wat groter dan een CIC-gehoorapparaat. Ook kan dit een bluetooth gehoorapparaat zijn zodat u deze kunt verbinden met bijvoorbeeld uw smartphone en andere devices. 

 

Gehoorapparaat met bluetooth

 

Sommige gehoorapparaten zijn via bluetooth te verbinden aan bijvoorbeeld uw tv of smartphone. Dit houdt in dat u het geluid direct ontvangt op uw gehoorapparaat. Dit heeft als voordeel dat u nog beter kunt horen. Wanneer u het geluid namelijk niet direct op uw gehoorapparaat ontvangt kan het zijn dat u de tv alsnog niet goed kunt horen. Dit kan komen door de kwaliteit van het geluid, en de afstand die u hebt tot de tv. 

 

Wanneer u veel tv kijkt of muziek luistert, is het de moeite waard u zich te oriënteren op dit soort gehoorapparaten. 

 

Waar moet u op letten?

 

Wanneer u een gehoorapparaat wilt gaan aanschaffen is het belangrijk goed op de eventueel bijkomende kosten te letten. Deze kosten kunnen namelijk per apparaat verschillen.

 

 • Afhankelijk van het type hoortoestel heeft u misschien wel batterijen nodig. 
 • Om u gehoorapparaat goed schoon te houden kunt u gebruik maken van reinigingsproducten. 
 • Om ervoor te zorgen dat er minder oorsmeer in uw gehoorapparaat komt kunt u kiezen voor bepaalde filters.
 • Transpireert u veel? Dan is het mogelijk een droogbox te kopen voor uw gehoorapparaat. Zo kunt u uw hoortoestel grondig drogen.

 

Houdt bovenstaand punten goed in gedachten wanneer u een gehoorapparaat wilt gaan aanschaffen.

 

Verzekering gehoor

 

Gehoorapparaten vallen onder de categorie hulpmiddelen en zullen gedeeltelijk door de basisverzekering worden gedekt. Hier hangt wel de eis aan vast dat het moet gaan om een gehoorverlies van minimaal 35 decibel. 

 

U betaalt zelf een eigen bijdrage van 25% bij het aanschaffen van een hoortoestel. Daarnaast wordt er ook beroep gedaan op uw eigen risico. Het overgebleven bedrag wordt betaald door de verzekeraar wanneer dit zo staat beschreven in de basis-of aanvullende verzekering.

 

Koopt u dus een gehoorapparaat van €800,-? Dan betaalt u €200,- aan eigen bijdrage. Over de overgebleven €600,- wordt het eigen risico afgetrokken. De verzekeraar betaalt het overgebleven bedrag. 

 

Het is belangrijk om te weten dat de vergoeding van een gehoorapparaat niet bij iedere verzekeraar in de basisverzekering valt. U kunt er dus niet zomaar vanuit gaan dat uw gehoorapparaat (voor een groot deel) door uw verzekeraar wordt betaald. 

De beste hoortoestellen met vergoeding

 

Aftrekbaar

 

Wanneer u niet het gehele bedrag van uw gehoorapparaat terugkrijgt van uw verzekeraar, is het misschien mogelijk een deel van het bedrag dat u zelf heeft betaald af te trekken in uw belastingaangifte. Echter geldt dit alleen om het deel dat u zelf hebt betaald omdat u een meerprijs moest betalen. Echter moet u hiervoor wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

 

 • De meerprijs is ontstaan omdat u een duurder apparaat wilde hebben.
 • De functionele eisen van het duurdere gehoorapparaat waren voor u beter. Zo zit het apparaat bijvoorbeeld fijner of u heeft minder last van fluittonen. 

 

Heeft u een verplicht eigen bijdrage en eigen risico betaald? Dan mag deze bijdrage of dat eigen risico niet aftrekken. 

 

Wat kost een hoortoestel?

 

De kosten van een gehoorapparaat kunnen behoorlijk variëren. Zo kunt u een budget gehoorapparaat al krijgen voor zo’n €500,-. Wanneer u gaat voor het beste gehoortoestel kan dit oplopen tot wel €1500,-. Het is daarom belangrijk te kijken naar wat u nodig heeft en wat uw wensen zijn. Wanneer u dit heeft besloten kunt u gaan kijken naar een specifiek gehoorapparaat.

Veel gestelde vragen

 

Wij kunnen begrijpen dat u na het lezen van dit artikel nog een aantal vragen heeft. Daarom hebben wij de antwoorden alvast voor u op een rijtje gezet!

 

Heb ik een gehoorapparaat in beide oren nodig? Of kan dit ook in één oor?

Het is belangrijk dat de balans in uw oren gelijk blijft. Wanneer dit niet zo is, dus het ene oor kan beter horen dan het andere, wordt het erg lastig te bepalen waar geluid vandaan komt. Gaan uw beide oren qua gehoor achteruit? Dan is het dus belangrijk in beide oren een gehoorapparaat te dragen.

 

Kan oorsmeer de werking van mijn gehoorapparaat beïnvloeden?

Ja, dat kan. Het dagelijks in- en uitdoen van uw apparaat zorgt ervoor dat uw oor meer oorsmeer aanmaakt. Dit oorsmeer kan ervoor zorgen dat de microfooningang en de versterker van uw gehoorapparaat verstopt raakt. Het is daarom erg belangrijk uw oren en uw gehoorapparaat goed schoon te maken en te houden. Tip: laat uw oren eens in de zoveel tijd schoonmaken door uw huisarts. Zo kunt u het langst genieten van uw gehoorapparaat.

 

Bestaan er een gehoorapparaat zonder batterij?

Ja, die bestaan. We spreken dan van oplaadbare digitale hoortoestellen met een oplaadbare accu. Dit is één van de nieuwste ontwikkelingen gehoorapparaten

 

Conclusie

 

Al met al kan het aanschaffen van een gehoorapparaat nog best lastig zijn. Wat vindt u mooi of wat past het beste bij u? Laat u daarom goed informeren en bekijk alle mogelijkheden. Weet u niet zeker of u wel een gehoorapparaat nodig heeft? Doe dan eerst een hoortest!

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Heb ik een gehoorapparaat nodig, en waar moet ik op letten?
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord