De oven schoonmaken was nog nooit zo makkelijk en snel dankzij deze tips

Onderwerp: Keuken
24 november 2020
Sacha van Andel

De oven schoonmaken is geen pretje. Het is een kleine ruimte waar u maar lastig bijkomt. Het ovenrooster heeft aangekoekte stukjes die er niet meer afkomen en de ovenplaat heeft grote zwarte vlekken. Een simpel sopje is vaak niet genoeg om alle aangekoekte restjes weg te krijgen en de geurtjes al helemaal niet. Vroeger had ik een oven die, ook al was ik een lekkere taart aan het bakken, altijd naar pizza rook. Heel vervelend, want toen had ik dus altijd zin in pizza terwijl die er niet was. Gelukkig kunt u met de tips uit dit blog gemakkelijk de oven schoonmaken tot hij fris ruikt en niet meer is aangekoekt.

Hoe vies is mijn oven eigenlijk?


U denkt misschien, ‘maar die oven `wordt elke keer wel 200 graden of meer, brandt hij dan niet vanzelf schoon?’ Dat klopt tot op zekere hoogte. Hij brandt niet schoon, dus de viezigheid blijft zitten, maar de hitte doodt wel bacteriën en schimmels. Maar doordat er iedere keer wat etensresten achterblijven krijg je toch snel een aangekoekte oven. Er kleeft wel enig risico aan een vieze oven. Door het verhitten van verbrande etensresten kunnen namelijk schadelijke stoffen ontstaan die mogelijk in uw eten kunnen belanden. De kans hierop is erg klein, en uw oven moet flink vies zijn, maar de kans is er wel. En waarom risico lopen, hoe minimaal het risico ook is, als het niet hoeft?

Hoe vaak moet ik mijn aangekoekte oven schoonmaken?


Dat ligt eraan hoe vaak u de oven gebruikt en hoe u de oven gebruikt. Als u de oven niet zo vaak gebruikt, dan is het prima om de oven eens in het kwartaal te reinigen. Als u de oven vaker gebruikt en geregeld bakt, is het goed om ongeveer eens in de maand de oven te reinigen. Dan bouwt het vuil niet op en is de oven ook sneller schoon. Natuurlijk hangt het er ook van af hoe u de oven gebruikt. Met het gebruik van bakpapier, het ovenrooster en de bakplaat kunt u voorkomen dat uw oven vies wordt, en hoeft u hem ook niet zo vaak schoon te maken. Een overstromende lasagne geeft immers veel meer viezigheid dan koekjes op wat bakpapier!

Oven schoonmaken stap voor stap

Stap 1 – Verwijder etensresten

Aangekoekte oven schoonmaken? Voor u begint met een sopje, is het handig om eerst de aangekoekte etensresten uit de oven te verwijderen. Anders wordt uw sopje meteen heel vies. Grove etensresten kunt u weghalen met de stofzuiger of een kruimeldief. Dit kan alleen als de kruimels droog zijn, van bijvoorbeeld brood of croissantjes. Als de etensresten erg vet zijn, is het niet goed voor de stofzuiger. Bovendien kan de stofzuiger gaan stinken.

 

Vette etensresten kunt u het beste weghalen met een doekje of een stukje keukenrol. Als de ergste kruimels weg zijn, kunt u nog even navegen met een doekje om zo de laatste kleine krummels weg te halen. Gouden tip: op de achterkant van de afwasborstel zit vaak een krabbertje waarmee je gemakkelijk de vastzittende stukjes uit uw oven kunt halen.

Stap 2 – Ovenplaat schoonmaken & ovenrooster schoonmaken

Bij het reinigen van de oven horen ook de bakplaat en het ovenrooster. Haal deze uit de oven om er makkelijk bij de komen. Etensresten die vastzitten aan het ovenrooster kunt u met het krabbertje wegkrabben. Heeft u geen krabbertje? Dan werkt een propje aluminiumfolie ook erg goed!

 

Als het past, kunnen het ovenrooster en de ovenplaat in de vaatwasser. Daarin worden ze mooi schoon. Als u geen vaatwasser heeft of het niet past, werkt een stevig sopje ook prima. Laat het wel even een halfuurtje weken zodat de zeep goed kan doordringen in het vuil.

Als het sopje niet goed zijn werk doet bij de ovenplaat, kunt u ook schoonmaakazijn proberen. Giet een flinke scheut op de ovenplaat en vul aan met heet water. Laat dit een poos intrekken, een paar uur als het kan. Daarna kunt u uw ovenplaat leeggooien en hem schoonmaken met een doekje. Spoel hem goed af met water om van de azijngeur af te komen!

Stap 3 – De oven schoonmaken met baking soda

Dan het lastigste gedeelde van de oven: de binnenkant! De gouden tip hiervoor is baksoda. Klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt! Het kan op verschillende manieren worden aangebracht.

 

  • Manier 1 is om een bakje te vullen met warm (niet heet) water. Doe daar een flink aantal scheppen baking soda bij in. Wrijf dit papje dan goed op de zijkanten en de bodem van uw oven. Pas er wel op dat er geen water op de elektrische delen van de oven komt, of bij de ventilator als u een hete lucht oven heeft.
  • Een andere manier is om de baking soda direct op de bodem van uw oven te strooien en er dan water overheen te sprayen.
  • De laatste manier is om uw oven voor te verwarmen op ongeveer 200 graden. Zet dan en ovenschaal met heet water en soda in het midden van de oven, en zet de oven uit. 

 

Voor alle manieren geldt: laat het een aantal uur of zelfs een nacht intrekken. Daarna kunt u met een doekje de baksoda wegboenen. De baksoda maakt het vet zacht waardoor de oven makkelijk schoon wordt. Voor een lekkere frisse geur kunt u een beetje citroensap toevoegen aan het water.

 

Baksoda wordt ook wel baking soda of zuiveringszout genoemd. Baksoda is echter niet hetzelfde als bakpoeder, en heeft een andere samenstelling dan ‘gewone’ soda. Baksoda kan gebruikt worden bij schoonmaken, bakken, persoonlijk verzorging, en nog veel meer.

 

>> Klik hier om baksoda online te bestellen voor € 4,99

Stap 4 – Het raampje van de oven schoonmaken

Natuurlijk kan het raampje van de oven niet vergeten worden. Gebruik hiervoor geen schuurspons! Dit kan het glas beschadigen. Een schuurspons is overigens ook geen goed idee voor de binnenkant van de oven, aangezien dat ook gemakkelijk kan krassen. Maak het raampje in plaats daarvan schoon met een doekje en een allesreiniger of ontvetter. Als het vuil extra hardnekkig is, kan het zijn dat dit toch niet goed werkt. Probeer dan weer een beetje baking soda. Spreid de baking soda uit over het raam en spray er water overheen om het te activeren. Laat dit minimaal een uur intrekken. Als het uur voorbij is, kunt u het raampje boenen met een doekje tot alle baking soda weg is. Nu kunt u weer al uw mooie baksels bewonderen door een schoon raam! Is het raampje nogsteeds niet helemaal schoon? Marja Middeldorp heeft voor het AD.nl ook een aantal goede tips voor het schoonmaken van het raampje. 

Stap 5 – De buitenkant van de oven

Natuurlijk kan de buitenkant van de oven niet vergeten worden. Dat is immers het deel wat u het vaakst ziet! Gelukkig is dat niet half zo moeilijk als het schoonmaken van de binnenkant van de oven. Een simpel sopje en een doekje moeten voldoende zijn om de buitenkant weer fris te maken.

 

 

Oven schoonmaken instructievideo

 

Vind u het gemakkelijker om er ook beeld bij te hebben? In onderstaande video legt de Belgische Liesbeth van het Poetsbureau u nog eens haarfijn uit hoe u de oven gemakkelijk weer schoon krijgt.

 

Alternatief: Oven schoonmaken met vaatwastablet

 

Naast het gebruik van baking soda, kun je ook de oven schoonmaken met een vaatwastablet. Hiervoor gebruik je een ovenbestendig kommetje en vul deze met water. Daarin stop je de vaatwastablet. Zet vervolgens de oven aan op 200 graden en laat deze gedurende 10 minuten aanstaan. Hierna kun je al het vuil in de oven eenvoudig verwijderen met een natte doek.

Klaar! 

 

Nu is de oven van binnen én van buiten weer helemaal fris. Heeft u onze tips al uitgeprobeerd? Werkt het? Heeft u misschien tips die hier niet zijn genoemd? Laat het ons weten op onze facebookpagina!

 

Is het toch niet helemaal gelukt om de oven brandschoon te krijgen en op zoek naar een nieuwe? Kijk dan op Consumentenbond.nl voor de best geteste combimagnetron.

 

Ovens klaar? Bakken maar!

Als mobiliteit in huis minder wordt en u merkt dat u bijvoorbeeld minder lang in de keuken staat dan u zou willen. Als u bang bent om te vallen of als u revalideert van een operatie en daardoor minder mobiel bent, dan is een trippelstoel een van de hulpmiddelen die uitkomst bieden.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.