Thuisgekookt: een warme maaltijd én sociaal contact

Thuisgekookt: een warme maaltijd én sociaal contact

Onderwerp: Gezondheid, Hulp, Keuken, Vitaal
Laatst geupdate: 6 februari 2023
Langer thuis in huis

Genieten van een verse, met liefde bereide maaltijd én je buren beter leren kennen? Stichting Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar voor hulp bij de warme maaltijd en gezellig sociaal contact. Juist nu kan een gevoel van eenzaamheid de dagen donker en moeilijk maken. Thuisgekookt probeert er daarom voor te zorgen dat we weer teruggaan naar wat vroeger heel normaal was: buren die zorgen voor elkaar! 

Vers gemaakt avondeten

 

Voor sommige mensen is het heerlijk om elke dag uitgebreid te koken, terwijl het voor anderen een hele opgave is om dagelijks een verse maaltijd op tafel te zetten. Thuisgekookt helpt om juist deze mensen bij elkaar te brengen.

 

Voor Jenneken (76) is het een echte uitkomst. “Voordat mijn man ziek werd was hij de kok in huis, maar nu hem dat niet meer elke dag lukt ben ik heel erg blij met de hulp van thuiskok Lena.” Elke woensdag staat er een heerlijke maaltijd voor het echtpaar klaar. Hoewel de maaltijd ook thuisgebracht kan worden, vindt Jenneken het wandelingetje naar ‘haar’ Lena heerlijk. Terwijl zij de maaltijd haalt dekt haar man ondertussen de tafel en schenkt een glaasje wijn in. “Ik hoef van te voren nooit te weten wat Lena gaat maken, niet weten wat de maaltijd gaat zijn is voor mij een deel van de verwennerij. Alsof ik uit eten ga in m’n eigen huis!”

 

 

Voor wie is Thuisgekookt?

 

Thuisgekookt is er voor iedereen; voor mensen waarbij de leeftijd het lastig maakt om elke dag een verse maaltijd op tafel te zetten, drukke zorgmedewerkers of mensen met gezondheidsproblemen. Een groot deel van de mensen die bij Thuisgekookt aankloppen behoren tot een kwetsbare doelgroep.

 

Voor deze mensen doen de medewerkers van Thuisgekookt extra hun best om actief iemand te vinden die goed bij hun (dieet)wensen en voorkeuren past. De match wordt hierbij heel zorgvuldig gemaakt.

 

In heel Nederland zijn 16.000 thuiskoks actief die zich graag vrijwillig (tegen een vergoeding van de kostprijs van de ingrediënten – meestal tussen de € 3 en € 6) inzetten voor hun buren door een maaltijd te delen. Veel van hen doen zelfs graag een stapje extra: zij brengen de maaltijd langs, of doen extra dingen als af en toe een boodschapje halen, of een keer de hond uitlaten, bijvoorbeeld.

 

 

 

Meedoen

Bent of kent u iemand die de hulp van een thuiskok goed zou kunnen gebruiken? Of bent u op zoek naar meer informatie? Team Thuisgekookt staat voor u klaar!

  1. Meld u aan op de website.
  2. Aan de hand van de wensen zoeken wij een geschikte thuiskok. Binnen 48 uur nemen we telefonisch contact met de aanvrager (of zijn of haar mantelzorger) op om diegene aan een thuiskok voor te stellen.
  3. Na een kennismaking en de eerste maaltijd beslist u zelf of u aan deze thuiskok gekoppeld wilt worden. U zit nergens aan vast!

 

In deze video worden veel gestelde vragen over koken voor Thuisgekookt beantwoord:

 

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Thuisgekookt: een warme maaltijd én sociaal contact