Wat is Paypal en hoe werkt het?

Onderwerp: Geldzaken
Laatst geupdate: 4 mei 2022
Mareen

Ken u PayPal al? Het in 1998 opgerichte betaalsysteem heeft inmiddels miljarden gebruikers over de hele wereld. In dit artikel vertel ik u alles over wat u moet weten over PayPal. Zo heb ik het over het nut van PayPal, de aankoopbescherming, en de veiligheid. Ook leg ik u stap voor stap uit hoe u een PayPal account kunt aanmaken.

 

Inhoudsopgave

 • Wat is PayPal?
 • Hoe werkt PayPal?
 • De voor- en nadelen van PayPal
 • Wat kost PayPal?
 • PayPal account aanmaken: stap voor stap
 • PayPal als app
 • Betaalverzoek versturen
 • Veiligheid PayPal

Wat is PayPal?

PayPal is een online betaalsysteem. Hiermee kunnen consumenten snel en makkelijk een internetaankoop betalen. Daarnaast kunt u geld overmaken naar vrienden of familie.

Hoe werkt PayPal?

U opent bij PayPal een rekening. Net als bij uw bank, krijgt u een online omgeving waarin u al uw transacties kunt bekijken en betalingen kunt doen of ontvangen. Om betalingen te kunnen doen, dient u wel eerst geld op uw PayPal rekening te storten.

 

U krijgt bij PayPal, in tegenstelling tot een “normale” bank geen rekeningnummer. De rekening die u bij PayPal opent, wordt gekoppeld aan uw e-mailadres. Daarna kunt u uw account koppelen aan een bestaande Nederlandse bankrekening. Als u online een aankoop doet met PayPal, dan schrijft PayPal dit bedrag van uw rekening af.

 

PayPal saldo opwaarderen

Om veiliger te bankieren kunt u ervoor kiezen PayPal niet gelijk te koppelen aan uw bankrekening. Wilt u toch betalen met PayPal? Dan kunt u PayPal saldo opwaarderen. U maakt dan geld over naar uw PayPal rekening waarmee u vervolgens PayPal betalingen kunt doen.

De voor- en nadelen van PayPal

 

Waarschijnlijk maakt u al  gebruik van internetbankieren en heeft u misschien  de Tikkie app al. Wat is dan het nut van PayPal? Ik leg u de grootste voordelen uit.

 

Betalen in buitenlandse webshops

Het is vooral handig als u iets wilt kopen bij een buitenlands bedrijf. Soms kunt u dan niet betalen met IDeal. De enige opties die u dan heeft, is om te betalen met een creditcard of met PayPal. In dit geval is het dus handig als u een PayPal account heeft.

 

PayPal aankoopbescherming

Het kan weleens gebeuren dat u een pakketjes bestelt dat uiteindelijk nooit aankomt. Als u met IDeal heeft betaald (zonder Track & Trace code), kan hier vaak niets aan gedaan worden. Het voordeel van het betalen met PayPal is dat u een geschil kunt openen op de website van PayPal.

 

Om een geschil te openen klikt u op de betaling in PayPal. Scrol nu naar en klik op ‘rapporteer een probleem’. Volg de stappen die op u van toepassing zijn. De verkoper krijgt nu 10 dagen de tijd om te reageren, en om te bewijzen dat het product wel is verzonden. Als de verkoper niet op tijd reageert, of u komt er samen niet uit, dan kunt u het geschil binnen 20 dagen opwaarderen naar een claim.

 

Als u de claim heeft ingediend, krijgt de verkoper 10 dagen de tijd om zijn Track & Trace informatie met PayPal te delen, om te bewijzen dat het product is verzonden. Doet de verkoper dit niet? Dan besluit PayPal dat u een vergoeding ontvangt. U krijgt 100% van het aankoopbedrag terug, inclusief de verzendkosten.

 

PayPal probeert het geld binnen 10 dagen, na het aanmaken van de claim, terug te storten op uw PayPal-rekening. Dit geld is terug te vinden als ‘PayPal balans’. U kunt het geld hier laten staan, zodat u het bij een volgende aankoop kunt gebruiken. U kunt er ook voor kiezen het geld kosteloos over te schrijven naar uw bankrekening.

 

Alle voordelen van PayPal op een rij

We zetten de voordelen nog even overzichtelijk op een rij

 • U heeft geen creditcard nodig om in buitenlandse webshops te betalen
 • Het gebruik van PayPal is gratis
 • Als gebruiker staat u goed in uw recht met de aankoopbescherming
 • Omdat u via PayPal betaalt met uw e-mailadres, wordt er geen informatie verstrekt over uw pinpas of betaalrekening

 

Wat zijn de nadelen van PayPal?

Naast de voordelen, heeft PayPal ook een aantal nadelen.

 • Voor het uitvoeren van buitenlandse betalingen worden 3-4% aan commissiekosten berekent, bovenop de wisselkoers, plus een vast bedrag per transactie.
 • De ontvangende partij moet ook beschikken over een PayPal account.
 • Niet alle webshops accepteren PayPal betalingen
 • U dient eens per jaar in te loggen, anders worden er 12 euro inactiviteitskosten berekent.

 

Wat kost PayPal?

 

Het korte antwoord: helemaal niets! Het aanmaken van een account op PayPal is namelijk gratis. Ook is het gebruiken van deze betaalmethode en het doen van een aankoop of andere soort transactie helemaal gratis.

 

Wanneer er sprake is van een valutaomrekening, worden er wel kosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen ongeveer 3-4 % van het totaalbedrag.

PayPal account aanmaken

Het openen van een PayPal rekening is heel eenvoudig. Ik leg het u stap voor stap uit.

 

Stap 1: het begin

Ga naar paypal.nl. Klik vervolgens rechtsboven op de blauwe klop: ‘aanmelden’.

paypal aanmelden

 

Stap 2: type rekening kiezen

Kies vervolgens wat voor soort rekening u wilt openen. Bent u een particulier? Kies dan voor een privérekening. Klik op ‘doorgaan’.

paypal priverekening

 

Stap 3: telefoonnummer invoeren

Vanwege veiligheidsredenen is het nodig om uw telefoonnummer op te geven. 

paypal telefoonnummer

 

Stap 4: telefoonnummer verifiëren

Vul de code in die u via een sms heeft ontvangen. Zo checkt PayPal of uw telefoonnummer klopt. Heeft u geen code ontvangen? Klik dan op ‘code opnieuw verzenden’. Ontvangt u nog steeds geen code? Ga dan een stap terug en controleer of u uw telefoonnummer goed heeft ingevuld.

paypal verificatie

 

Stap 5: wachtwoord instellen

Stel vervolgens uw profiel in. In deze stap dient u uw naam in te voeren en een wachtwoord te bedenken. Bewaar deze goed.

paypal wachtwoord

Stap 6: laatste gegevens invullen

Vul uw standaardgegevens in. Lees vervolgens ook de gebruikersovereenkomst en ga hiermee akkoord. Als u hier niet mee akkoord gaat, kunt u PayPal niet gebruiken.

paypal gegevens

 

Stap 7: gelukt!

U kunt nu direct betalen met PayPal!

paypal inloggen

 

Stap 8: bankrekening koppelen

Wilt u niet elke keer geld moeten overmaken naar uw PayPalrekening? Dan is het handig om uw bankrekening te koppelen. Dit is heel eenvoudig. Voer uw bankrekeningnummer in en klik op ‘bankrekening toevoegen’.

paypal bankrekening koppelen

PayPal als app

 

Naast dat u PayPal kunt gebruiken via de website, kunt u ook de PayPal app downloaden. Het voordeel hiervan is dat u snel even op uw PayPal account kunt kijken, via bijvoorbeeld uw telefoon of tablet. Weet u even niet meer hoe u een app moet downloaden? Geen probleem, wij leggen het u uit.

Betaalverzoek PayPal

 

Het komt wel eens voor dat u iets voorschiet aan vrienden of familie. Dit bedrag kunt u gemakkelijk terugvragen met PayPal. Hiervoor heeft u alleen maar het desbetreffende e-mailadres nodig. U voert het bedrag in dat u wilt ontvangen en u klikt op ‘Stuur en betaalverzoek’. Zo eenvoudig is het!

Hoe veilig is PayPal?

 

Helaas gebeurt het tegenwoordig vaak dat u nepmails ontvangt vanuit “uw bank”. Deze mails komen echter niet van uw bank maar van oplichters. Dit kan bij PayPal ook voorkomen. Kijk dus altijd goed of de mails die u krijgt wel betrouwbaar zijn. Geef nooit zomaar uw gegevens door!

 

U kunt zelf stappen ondernemen om het betalen met PayPal zo veilig mogelijk te maken. Kies bijvoorbeeld een wachtwoord van meer dan 12 tekens, waarbij u letters en cijfers afwisselt. Gebruik ook nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Op deze manier is de kans klein dat iemand uw wachtwoord raadt. Voor meer tips over phishing, bekijk ons artikel.

 

Tot slot

 

Al met al is PayPal een veilige betaalmethode waarmee u online aankopen kunt doen. Dit zonder dat al uw gegevens worden doorgegeven aan de desbetreffende webshop. Verder kunt u geld terugvragen aan bijvoorbeeld vrienden of familie. Hiervoor heeft u alleen maar het desbetreffende e-mailadres nodig. Supermakkelijk dus!

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Wat is Paypal en hoe werkt het?