Ouderdomssuiker: wat zijn de symptomen?

Ouderdomssuiker is de meest voorkomende vorm van diabetes in Nederland: 1,1 miljoen mensen zijn hiermee gediagnostiseerd. Ook jonge mensen kunnen het krijgen en officieel heet het dan ook diabetes type 2. In dit artikel vertellen wij u meer over ouderdomssuiker en alles wat daarbij komt kijken. 

Wat is ouderdomssuiker?

Ouderdomssuiker is een van de soorten diabetes en heet eigenlijk diabetes type 2. Bij deze vorm van suikerziekte reageert uw lichaam niet meer goed op insuline, het wordt er ongevoelig voor. Daardoor blijft er te veel suiker in uw bloed zitten. Dit kan klachten geven en op lange termijn zelfs zorgen voor hart- en vaatziektes en beschadigingen aan nieren, ogen en voeten. 

 

Komt ouderdomssuiker echt alleen voor bij ouderen?

Nee, ouderdomssuiker komt niet alleen voor bij ouderen. De naam kan dan ook verwarrend zijn, maar in de volksmond wordt dit nog wel zo genoemd. 

 

Vroeger kregen mensen diabetes type 2 vaak pas op latere leeftijd, vandaar de naam. Echter krijgen jonge mensen dit tegenwoordig ook steeds vaker. Zelfs jongeren worden hiermee gediagnosticeerd. Dit komt doordat onze leefstijl de afgelopen tientallen jaren een stuk ongezonder is geworden. Mensen bewegen minder, eten ongezonder, slapen minder en hebben meer stress. Dit verhoogt de kans op diabetes type 2. 

 

Wat gebeurt er precies bij ouderdomssuiker?

Laten we eerst eens kijken wat er eigenlijk precies gebeurt in uw lichaam. 

 

Als u gegeten heeft dan worden de suikers opgenomen in uw bloed en stijgt uw bloedsuikerspiegel. Dan gaat uw alvleesklier aan de slag. Deze maakt insuline, een hormoon, aan. Insuline zorgt ervoor dat suiker in uw lever en spieren worden opgenomen en de bloedsuikerspiegel daardoor weer daalt. 

 

Bij ouderdomssuiker reageren uw spieren en de lever echter niet goed op insuline. Uw lichaam is dus ongevoelig voor de insuline en de bloedsuikerspiegel blijft hoog. De alvleesklier gaat dan extra insuline aanmaken. Maar na verloop van tijd raken de cellen die hier aan werken uitgeput en vallen ze uit. 

 

De te hoge hoeveelheid suiker die in uw bloed zit kunnen ernstige gevolgen hebben op lange termijn. Daarover leest u later in dit artikel meer. 

 

Waarden van ouderdomssuiker

Als u ouderdomssuiker heeft, zit er dus te veel suiker in uw bloed. Maar wat is te veel precies? Daarvoor zijn waardes vastgesteld. 

 

Bloedsuikerwaarde (nuchter geprikt)

Onder de 6,1 mmol/l

Geen diabetes

Tussen de 6,1en 6,9 mmol/l

Voorstadium van diabetes

Boven de 6,9 mmol/l

Diabetes

 

Dit zijn de ouderdomssuiker waarden als u nuchter prikt. Dit betekent dat u 8 uur voor het prikken niets heeft gegeten of gedronken (behalve water). 

 

Bloedsuikerwaarde (niet nuchter geprikt) 

Onder de 7,8 mmol/l

Geen diabetes

Tussen de 7,8 en 11 mmol/l

Geen oordeel mogelijk 

Boven de 11 mmol/l

Diabetes

 

En dit zijn de waardes als u niet nuchter heeft geprikt. Dit is ongeveer 1,5 tot 2 uur na een maaltijd, op dat moment zit er de meeste bloedsuiker in het bloed.

De symptomen van ouderdomssuiker

Ouderdomssuiker is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Sommige mensen lopen al jarenlang met diabetes rond zonder dit door te hebben. U hoeft natuurlijk niet per se symptomen te vertonen. Daarnaast zijn ook niet alle symptomen even duidelijk. Zo heeft iedereen weleens last van vermoeidheid. 

 

De symptomen van ouderdomssuiker: 

  • Een droge mond
  • Veel dorst hebben
  • Veel moeten plassen
  • Vaak moe 
  • Afvallen, ondanks een gebruikelijk eet- en drinkpatroon
  • Slecht genezende wondjes 
  • Last van uw ogen (zoals wazig zien of branderige ogen)
  • Vaak terugkerende infecties (zoals blaasontsteking)

 

Herkent u een aantal symptomen en heeft u hier al een tijdje last van? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Vaak wordt er dan eerst een simpel vingerprikje gedaan om te zien of u daadwerkelijk diabetes hebt. 

 

De oorzaken van ouderdomssuiker

Iedereen kan ouderdomssuiker krijgen, u weet inmiddels dat het niet alleen ouderen zijn. Wel zijn er mensen die meer kans hebben om diabetes te krijgen. Er zijn namelijk een aantal belangrijke oorzaken van diabetes type 2:

 

  1. Erfelijkheid

Zoals met meerdere ziektes, speelt ook bij diabetes erfelijkheid een rol. Het gaat hierbij om naaste familieleden, dus vader, moeder, broer en zus. U erft niet direct de ziekte, maar wel de aanleg om het te krijgen. 

 

  1. Overgewicht

Als u te zwaar bent, heeft u ook meer kans op ouderdomsziekte. Overgewicht kan bepaald worden aan de hand van uw BMI (Body Mass Index), dit is de verhouding tussen uw gewicht en uw lengte. Maar ook het vet rondom uw buik speelt een rol. Hiervoor meet u uw buikomtrek op, net boven de navel. 

 

Een gezonde buikomtrek voor vrouwen is minder dan 80 cm en een gezonde buikomtrek voor mannen is minder dan 94 cm. Uw BMI kunt u zelf uitrekenen bij de BMI meter van het Voedingscentrum. Bij een BMI van 25 of hoger heeft u overgewicht. 

 

  1. Ongezonde leefstijl 

Overgewicht kan samenhangen met een ongezonde leefstijl. En ook een ongezonde leefstijl is een van de oorzaken van ouderdomssuiker. Als u ongezond eet en drinkt, weinig lichaamsbeweging krijgt, veel stress ervaart en rookt, dan loopt u een vergroot risico op het ontwikkelen van ouderdomssuiker. 

 

Meer bewegen is altijd een goed idee; u voelt zich fitter, de buitenlucht geeft energie en u vermindert het risico op lichamelijke ongemakken. Wat dacht u bijvoorbeeld van Brisk Walking?

 

  1. Zwangerschapsdiabetes in het verleden 

Mocht u zwangerschapsdiabetes hebben gehad, dan heeft u later ook meer kans op diabetes type 2. 

 

  1. Ouder worden

Tenslotte de laatste belangrijke oorzaak en tevens de reden waarom de ouderdomssuiker wordt genoemd; ouder worden. Naarmate u ouder wordt, neemt de kans op diabetes type 2 toe. 

 

Gedurende uw leven gaat uw bloedsuikerspiegel namelijk langzaam omhoog. Hoe ouder u wordt, hoe hoger uw bloedsuikerspiegel wordt. Daarnaast kunnen de lange termijn gevolgen van overgewicht en een ongezonde leefstijl daarbij ook een rol gaan spelen. 

Gelukkig kunt u de kans op diabetes zelf verkleinen door gezond te leven. Zelfs als diabetes type 2 in uw familie zit.

 

Ouderdomssuiker: wat zijn de symptomen?

De gevolgen van ouderdomssuiker

Diabetes kan na een aantal jaren voor grote problemen in uw lichaam zorgen. Ondanks een behandeling is dit niet altijd te voorkomen. Het te veel aan suiker in uw bloed kan zorgen voor beschadigde bloedvaten en zenuwen, een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. En dit zorgt voor andere problemen. Bijna iedereen met ouderdomssuiker krijgt minstens één complicatie. 

 

Denkt u hierbij aan:

  • Schade aan uw hart en bloedvaten

Bloedvaten raken verstopt en beschadigd. Dit verhoogt het risico op een hartaanval, beroerte en trombose. 

 

  • Slecht werkende nieren

Nieren filteren afvalstoffen uit ons bloed. Bij diabetes kunnen de nieren slechter gaan werken. 

 

  • Cognitieve problemen 

Het geheugen kan minder worden maar ook concentratieproblemen, depressieve klachten en een verhoogde kans op dementie horen bij diabetes. 

 

  • Problemen met uw ogen

De kleine bloedvaatjes in uw ogen kunnen zwakker worden, kapotgaan en uiteindelijk littekens krijgen. Daardoor kunt u branderige ogen krijgen, wazig zien en uiteindelijk ook het risico lopen om blind te worden. 

 

  • Problemen met handen en voeten 

De zenuwen en bloedvaatjes kunnen beschadigen. Daardoor kunnen wondjes snel groter worden, gaan zweren en moeilijker genezen. Amputaties van tenen en voeten kunnen hier dan bij komen kijken. Mensen met ouderdomssuiker kunnen ook last krijgen van pijn en tintelingen in handen en voeten en sneller kleine breukjes in de voeten krijgen. Voeten kunnen vervormen en doorzakken. 

 

  • Seksuele problemen 

Het kan voor mannen lastiger zijn om een erectie te krijgen. Ook vrouwen kunnen seksuele problemen ervaren doordat de doorbloeding van de vagina kan afnemen door ouderdomssuiker.

 

  • Last van maag en darmen 

Eten gaat soms moeilijker door de maag en darmen. Dit zorgt voor klachten zoals misselijkheid, buikpijn en diarree. 

 

Ouderdomssuiker: wat zijn de symptomen?

 

De behandeling van ouderdomssuiker

Als u de diagnose ouderdomssuiker hebt gekregen, zal u daarmee moeten leren leven. De ziekte zal nooit genezen. Wel kunt u er aan werken om uw klachten te verminderen en de kans op complicaties te verkleinen. Hierbij krijgt hulp van de juiste zorgverleners. Denk aan uw huisarts, de praktijkondersteuner, een diëtiste en een diabetesverpleegkundige.

 

  1. Controle

Het belangrijkste bij diabetes is controle. Hierbij gaat het om het meten van de bloedsuikerwaarden. Zo voorkomt u een hypo (te lage bloedsuikerwaarde) of een hyper (te hoge bloedsuikerwaarde). Daarnaast is het ook verstandig om iedere dag uw voeten te controleren. Zo kunt u snel wondjes aan uw voeten opmerken en voorkomt u ernstige gevolgen. 

 

In overleg met uw arts zal u waarschijnlijk ook jaarlijks of halfjaarlijks op controle komen voor uw bloeddruk, hart en nieren en ogen. 

 

  1. Gezonde leefstijl en dieet

Het doel is om een zo stabiel mogelijk bloedsuikerspiegel te krijgen. Een gezonde leefstijl met een dieet helpen hierbij. Een gezonde leefstijl houdt in: een gezond gewicht, voldoende beweging, niet roken en het nuttigen van gezonde voeding. Tip: het Diabetesfonds kan u bijvoorbeeld veel tips en informatie geven om minder suiker te eten en drinken. 

 

Ouderdomssuiker en alcohol? Dat is ook af te raden. Veel alcoholische dranken verhogen uw bloedsuikerspiegel, maar kunnen ook voor een gevaarlijk effect zorgen. Alcohol remt namelijk uw leverfunctie voor een aantal uren. Het kan zijn dat uw bloedsuiker daarna ineens, onverwachts, flink daalt. Met name ’s nachts kan dat dus gevaarlijk zijn, omdat u dan slaapt en het niet opmerkt. Een borrel voor het slapengaan is dus zeker niet verstandig als u ouderdomssuiker heeft.  

 

Er zijn zelfs mensen met ouderdomssuiker die dankzij een gezonde leefstijl geen medicijnen hoeven te gebruiken. Ook verkleint u hiermee het risico op de lange termijn gevolgen van diabetes. 

 

  1. Medicatie 

Het kan zijn dat u bloedsuikerverlagende medicatie dient te gaan gebruiken. De behandelend arts kan u bijvoorbeeld pilletjes of injecties voorschrijven. Ook kan het nodig zijn om daarnaast nog bloeddruk- en cholesterolverlagende medicatie te gebruiken. 

 

Tenslotte 

U weet nu precies wat ouderdomssuiker inhoudt. U kent de symptomen, de oorzaken en de gevolgen. Ondanks dat ouderdomssuiker, oftewel diabetes type 2, uw leven zal veranderen hoeft u niet bij de pakken neer te gaan zitten. U kunt al veel doen om de kans op ouderdomssuiker te verminderen maar ook om de klachten en complicaties te verkleinen als u wel de diagnose gekregen hebt. Dat is een fijne gedachte. 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Ouderdomssuiker: wat zijn de symptomen?
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord