Heeft u recht op AIO (aanvullend inkomen voor ouderen)?

Onderwerp: Geldzaken, Inkomsten
14 november 2019
Carmen van Andel

Volgens het AD lopen tienduizenden ouderen aanvullende AOW (AIO) mis, terwijl ze daar wel recht op hebben. Zonde! Weet u wanneer u recht heeft op aanvullend inkomen?

Aanvullende AOW?

 

U heeft recht op aanvullende AOW-uitkering als u onder het bijstandsniveau leeft. Het kan bijvoorbeeld dat u geen volledige AOW heeft opgebouwd, omdat u een tijd in het buitenland heeft gewoond en gewerkt. Daardoor krijgt u mogelijk een kleiner AOW bedrag uitgekeerd.

 

In dat geval heeft u recht op een aanvullende AOW-uitkering. Dit wordt ook wel de bijstand voor gepensioneerden genoemd: de AIO, algemene inkomensvoorziening ouderen.

 

Voorwaarden voor AIO zijn onder meer dat u uw inkomen niet kunt aanvullen met pensioen, en ook niet uit eigen vermogen. Met de aanvullende uitkering wordt uw inkomen tot bijstandsniveau aangevuld.

 

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is verantwoordelijk voor de uitbetaling van de bedragen.

 

[vc_single_image image=”5388″ img_size=”800*534″ add_caption=”yes” alignment=”center”]

Hoe hoog is de AIO uitkering?

 

De hoogte van de uw aanvullende AOW-uitkering is afhankelijk van uw leeftijd, leefsituatie en wat u nu aan AOW ontvangt. Door de aanvullende uitkering wordt uw inkomen gelijkgetrokken met het bijstandsniveau. Zit u met uw inkomen dus onder de bijstandsnorm? Dan kunt u mogelijk de aanvullende uitkering krijgen.

 

In deze tabel ziet u de hoogte van de bijstandsuitkeringen van dit jaar voor mensen vanaf de AOW-leeftijd:

 

Gehuwden en samenwonenden  
Per maand € 1485,29
Vakantie-uitkering € 78,17
Totaal € 1.563,49
Alleenstaanden en alleenstaande ouders  
Per maand € 1.090,41
Vakantie-uitkering € 57,39
Totaal € 1.147,80

 

Rechten en plichten bij AIO

 

U heeft dus recht op de ouderen bijstand AIO als u de AOW leeftijd heeft, uw inkomen onder het bijstandsniveau ligt en u dat redelijkerwijs niet kunt aanvullen.

 

Als u AIO ontvangt gelden voor u de zelfde plichten als voor andere bijstandsgerechtigden. Alleen hoeft u natuurlijk niet op zoek te gaan naar werk. Een ander verschil is dat u als AIO-gerechtigde geen verplichting heeft naar de gemeente maar naar de SVB. Belangrijke verplichtingen die voor u gelden zijn deze:

 

  • Medewerkingsplicht. U moet meewerken als de SVB daarom vraagt. Bijvoorbeeld als zij een huisbezoek bij u wilt afleggen of wilt onderzoeken of u nog wel recht heeft op de uitkering.
  • Informatieplicht. U bent verplicht om de SVB informatie te geven over uw situatie – anders kunnen zij niet bepalen of u recht heeft op aanvullende AOW. Als er iets in uw situatie veranderd moet u dat ook aan de SVB laten weten. Bijvoorbeeld als er iemand bij u intrekt.

 

Alle rechten en plichten vindt u op de site van de Rijksoverheid: rechten en plichten AIO.

AIO aanvragen

 

U kunt een AIO uitkering aanvragen bij de SVB. Zij bepalen dan of u er inderdaad recht op heeft en hoe hoog het bedrag wordt. Meer informatie kunt u vinden op de site van de SVB: www.svb.nl.

 

Volgens NRC Handelsblad (13-11-2019) lopen tienduizenden ouderen de aanvullende AOW mis. Dat komt vaak omdat zij zichzelf niet melden bij de SVB. Zorg er dus voor dat u dat wel doet! Wie weet levert het u wat op.

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.