fbpx

Steunkousen aantrekken: 5 handige tips

Onderwerp: Badkamer en toilet, Hulpmiddelen
27 juli 2021
Sacha van Andel

Het dagelijks leed dat steunkousen aantrekken heet: veel mensen worstelen elke dag met hun steunkousen, soms met de hulp van een wijkverpleegkundige, en soms zelf. Gedoe! 

 

Maar als u de steunkousen nodig heeft, is het belangrijk dat u ze draagt. Daarom geven wij u 5 handige tips die u kunt gebruiken bij het aantrekken van uw kousen! Hiermee wordt het aantrekken van uw steunkousen hopelijk een stukje makkelijker! 

Wat zijn steunkousen?

 

Steunkousen zijn therapeutische elastische kousen die speciaal ontworpen zijn om de bloedcirculatie te verbeteren. Ze verminderen vochtophoping in de benen, het ontstaan van bloeduitstortingen en zorgen ervoor dat er meer bloed richting het hart stroomt.

 

Voor de optimale werking moeten de kousen goed strak zitten. Dit maakt het aantrekken van de kousen echter een lastige en zware klus! Maar, als u de volgende vijf valkuilen vermijdt, wordt het een stukje makkelijker.

Een steunkous zorgt ervoor dat uw bloed goed door uw lichaam blijft stromen.

1. Steunkousen aantrekken

 

Bij het staand aantrekken van steunkousen neemt de kans op vallen sterk toe, en dan bent u alleen maar verder van huis! U kunt de kousen dus het beste direct vanuit uw bed aantrekken. Dan zijn de benen nog slank en gaat de kous gemakkelijker aan.

 

Mocht uw bed niet comfortabel zijn, dan werkt een stoel net zo goed. Wel is het belangrijk om het lopen zonder kousen tot een minimum te beperken, anders hoopt het vocht op en gaat het aantrekken van de kous lastiger.

2. Steunkousen na het douchen aantrekken

 

Het is het beste om ’s avonds te douchen als u gebruik maakt van steunkousen. Zoals hierboven al gezegd, is het belangrijk om zo min mogelijk te bewegen voordat u de kousen aantrekt. Ook zijn de benen vaak nog klam na het douchen en daardoor glijden de kousen moeilijker over de benen heen.

 

Als u de verleiding van een douche in de ochtend toch niet kunt weerstaan, wat zeer begrijpelijk is, is het handig na het douchen uw benen in een droge kamer omhoog te leggen. De benen kunnen zo goed drogen en u kunt daarna gemakkelijk de kousen aantrekken.

 

Smeer uw benen niet in met een lotion om de kousen makkelijker aan te krijgen, dit kan de kousen aantasten. Zonde!

steunkousen aantrekken natte benen

3. Hulp bij aantrekken steunkousen

 

De grootste valkuil is waarschijnlijk het niet accepteren van hulp. Steunkousen aantrekken gaat nou eenmaal niet altijd even makkelijk, vooral als u moeite heeft met bukken. Hulp vragen hierbij is absoluut niet raar! Een paar extra handen kan het proces een stuk eenvoudiger maken.

 

In plaats van een extra paar handen kunt u ook gebruik maken van een aantrekhulp zoals de Handylegs of de Doff n donner. De eerdergenoemde rubberen handschoenen zijn hier ook een goed voorbeeld van. Ook zijn er vele andere aantrekhulpen die uitkomst kunnen bieden. U kunt een aantal handige steunkous aantrekhulpen bekijken in de video van Vegro hieronder.

 

Hieronder vindt u een aantal handige hulpmiddelen die u kunnen helpen bij het aantrekken van uw steunkousen.

>> Klik hier om meer steunkous aantrekhulpen te bekijken

 

4. Steunkousen goed houden

 

Hoe frustrerend zo’n kous ook kan zijn, u kunt er beter niet aan trekken. Daardoor gaat de kwaliteit van het elastiek in de kous achteruit en moet u eerder een nieuwe kopen. Met een goede behandeling en verzorging kan een steunkous tot ongeveer negen maanden meegaan.

 

Om een kous zo soepel mogelijk aan te kunnen doen kunt u het beste gebruik maken van een aantrekhulp zoals de Doff n donner of simpele rubberen handschoenen (bijvoorbeeld tuinhandschoenen). Deze zorgen voor betere grip op de kous waardoor u hem geleidelijk omhoog kan wrijven zonder het elastiek te beschadigen.

 

Verder is het zoals eerder genoemd belangrijk geen lotion of andere producten op uw benen te smeren voor u uw kousen aantrekt. Dit kan de kousen aantasten. 

 

Steunkousen wassen

Natuurlijk is het fijn als uw steunkousen weer lekker fris zijn! Maar het is wel belangrijk dat u uw kousen op de juiste manier wast. Het beste kunt u de kousen met de hand, of op 30ºC met een speciaal wasmiddel voor steunkousen wassen. Gebruik geen wasverzachter, hierdoor kunnen de vezels gaan klitten en de poriën verstopt raken. Droog uw kousen niet in de zon, op de verwarming, of in de droger. Het beste is de kousen aan de lucht te laten drogen op bijvoorbeeld een handdoek. Zo blijven de kousen het langs mooi en blijven ze hun werk goed doen!

5.  Juiste maat steunkousen

 

Hoewel de meest effectieve steunkousen alleen verkrijgbaar zijn via de dokter of andere specialisten, zijn steunkousen ook beschikbaar bij de meeste drogisterijen. Als u zelf een paar gaat kopen, is het belangrijk om te weten welke maat, lengte, en drukklasse het beste passen bij uw situatie.

 

Uit onderzoek is gebleken dat de voet van de kous meestal de belangrijkste hindernis blijkt te zijn bij het aan- en uittrekken van de kous. De voet is echter niet altijd nodig voor de werking van de kous. Overweeg daarom eens een steunkous zonder voet bij de aanschaf van uw volgende paar.

 

Bij twijfel is het echter wel belangrijk om advies te vragen bij uw dokter of andere specialist. Die kent uw situatie immers het best!

 

Wanneer geen steunkousen dragen

Het is van belang dat u geen steunkousen draagt als u niet weet welke maat of drukklasse u nodig hebt. Als u etalagebenen hebt of als u zonder reden opeens één dik been heeft is het ook niet verstandig zomaar steunkousen te gaan dragen. Overleg hierover met uw dokter of een specialist.

 

Gevolgen te strakke steunkousen

Als uw steunkousen te strak zitten kan dit leiden tot drukplekken en wonden door afknelling, dit wil u natuurlijk niet. Ook is het belangrijk dat de tenen niet blauw of wit worden na het aantrekken van de kousen. 

Tip: Steunkousen aantrekhulpmiddelen kopen

 

Er zijn diverse hulpmiddelen om uw steunkousen zelfstandig aan te kunnen trekken. Die hulpmiddelen kunt u veelal online bestellen, bijvoorbeeld bij onze partner Steunkousen.nl. Bij hen kunt u makkelijk en snel bestellen, maar ook retourneren als u toch niet tevreden bent.

 

steunkousen aantrekken 

Tot slot

 

We zetten de vijf aandachtspunten nog even op een rij.

  • Trek de kousen zittend vanuit uw bed of een stoel aan. Beweeg hiervoor zo min mogelijk.
  • Trek de steunkousen niet direct na het douchen aan, en douche bij voorkeur ’s avonds.
  • Accepteer hulp van anderen of gebruik hulpmiddelen waar nodig.
  • Trek niet aan de kous, zo gaan ze langer mee! 
  • Weet goed welke maat en lengte u nodig heeft. Vraag zo nodig advies bij een specialist of uw dokter.

 

Worstelt u ook zo met steunkousen of heeft u andere tips, laat het ons weten op onze facebookpagina!

Meer van dit soort leuke informatie?

Schrijf u dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.