Steunkousen aantrekken: 5 dingen die u vooral niet moet doen

Onderwerp: Badkamer en toilet, Hulpmiddelen
12 augustus 2020
Sacha van Andel

Het dagelijks leed dat steunkousen aantrekken heet: veel mensen worstelen elke dag met hun steunkousen, soms met de hulp van een wijkverpleegkundige, maar soms ook niet. Gedoe! 

 

Maar ja, als u ze nodig heeft, is het belangrijk dat u ze draagt. Daarom 5x wat u vooral niet (en wel) moet doen. Met deze tips wordt het hopelijk een stukje makkelijker! 

Wat zijn steunkousen?

 

Steunkousen zijn therapeutische elastische kousen die speciaal ontworpen zijn om de bloedcirculatie te verbeteren. Ze verminderen vochtophoping in de benen, het ontstaan van bloeduitstortingen en zorgen ervoor dat er meer bloed richting het hart stroomt.

 

Voor de optimale werking moeten de kousen goed strak zitten. Dat maakt van het aantrekken echter een lastige en zware klus! Maar, als u de volgende vijf valkuilen vermijdt, wordt het een stukje makkelijker.

Een steunkous zorgt ervoor dat uw bloed goed door uw lichaam blijft stromen.

1. Steunkousen staand aantrekken

Niet alleen onhandig, maar mogelijk ook gevaarlijk! 

 

Bij het staand aantrekken van steunkousen neemt de kans op vallen sterk toe, en dan bent u alleen maar verder van huis! U kunt de kousen het beste direct vanuit uw bed aantrekken. Dan zijn de benen nog slank en gaat de kous gemakkelijker aan.

 

Mocht uw bed niet comfortabel zijn of misschien te laag, dan werkt een stoel net zo goed. Wel is het belangrijk om het lopen zonder kousen tot een minimum te beperken, anders hoopt het vocht op en past de kous minder goed.

2. Steunkousen direct na het douchen aantrekken

Hoe vochtiger de huid, hoe lastiger de kous omhoog glijdt

 

Het is het beste om ’s avonds te douchen als u gebruik maakt van steunkousen. Zoals hierboven al gezegd, is het belangrijk om zo min mogelijk te bewegen voordat u de kousen aantrekt. Ook zijn de benen vaak nog klam na een douche en glijden de kousen daar moeilijker overheen.

 

Als u de verleiding van een douche in de ochtend toch niet kunt weerstaan, wat zeer begrijpelijk is, leg uw been dan in een droge kamer enige tijd omhoog. Dan kan uw been goed drogen en kunt u daarna gemakkelijk de kousen aantrekken.

steunkousen aantrekken natte benen

3. Geen hulp accepteren

In de vorm van familie, vrienden, thuiszorg of hulpmiddelen 

 

De grootste valkuil is waarschijnlijk het niet accepteren van hulp. Steunkousen aantrekken gaat nou eenmaal niet altijd even makkelijk, vooral als u moeite heeft met bukken. Hulp vragen hierbij is absoluut niet raar! Een extra paar handen kan het proces een stuk eenvoudiger maken.

 

In plaats van een extra paar handen kunt u ook gebruik maken van een aantrekhulp zoals de Handylegs of de Doff n donner. De eerdergenoemde rubberen handschoenen zijn hier ook een goed voorbeeld van. Ook zijn er vele andere aantrekhulpen die uitkomst kunnen bieden. U kunt een aantal handige steunkous aantrekhulpen bekijken in de video van Vegro hieronder.

 

 

4. Trekken aan de kous

Voor een langere levensduur, gebruik rubberen handschoenen of aantrekhulpmiddelen

 

Hoe frustrerend zo’n kous ook kan zijn, u kunt er beter niet aan trekken. Daardoor gaat de kwaliteit van het elastiek in de kous achteruit en moet u eerder een nieuwe kopen. Met een goede behandeling en verzorging kan een steunkous tot ongeveer negen maanden meegaan.

 

Om een kous zo soepel mogelijk aan te doen kunt u het beste gebruik maken van een aantrekhulp zoals de Doff n donner of simpele rubberen handschoenen (bijvoorbeeld tuinhandschoenen). Deze zorgen voor betere grip op de kous waardoor u hem geleidelijk omhoog kan wrijven zonder het elastiek te beschadigen.

 

>> Klik hier om meer steunkous aantrekhulpen te bekijken

5. Niet de goede maat

De goede maat kan u een hoop misère besparen

 

Hoewel de meest effectieve steunkousen alleen verkrijgbaar zijn via de dokter of andere specialisten, zijn steunkousen ook beschikbaar bij de meeste drogisterijen. Als u zelf een paar gaat kopen, is het belangrijk om te weten welke maat, lengte, en drukklasse het beste passen bij uw situatie.

 

Uit onderzoek is gebleken dat de voet van de kous meestal de belangrijkste hindernis blijkt te zijn bij het aan- en uittrekken. De voet is echter niet altijd nodig voor de werking van de kous. Overweeg daarom eens een steunkous zonder voet bij de aanschaf van uw volgende paar.

 

Bij twijfel is het echter wel belangrijk om advies te vragen bij uw dokter of andere specialist. Die kent uw situatie immers het best!

Tip: Steunkousen aantrekhulpmiddelen kopen

 

Er zijn diverse hulpmiddelen om uw steunkousen zelfstandig aan te kunnen trekken. Die hulpmiddelen kunt u veelal online bestellen, bijvoorbeeld bij onze partner Steunkousen.nl. Bij hen kunt u makkelijk en snel bestellen en ook retourneren als u toch niet tevreden bent, is geen enkel probleem.

 

steunkousen aantrekken 

Tot slot

 

We zetten de vijf aandachtspunten nog even op een rij.

  • Trek de kousen zittend vanuit uw bed of een stoel aan, en loop daarbij zo min mogelijk.
  • Trek de steunkousen niet direct na het douchen aan, en douch bij voorkeur ’s avonds.
  • Trek niet aan de kous voor een langere levensduur.
  • Weet goed welke maat en lengte u nodig heeft. Vraag zo nodig advies bij een specialist of uw dokter.
  • Accepteer hulp van anderen of gebruik hulpmiddelen waar nodig.

Worstelt u ook zo met steunkousen of heeft u andere tips, laat het ons weten op onze facebookpagina!

Wilt u meer van dit soort handige tips ontvangen?

 

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.