Steunkousen aantrekken: 5 dingen die u vooral niet moet doen

Onderwerp: Badkamer en toilet, Hulpmiddelen
12 augustus 2019
Sacha van Andel

Het dagelijks leed dat steunkousen aantrekken heet. Veel mensen worstelen elke dag met hun steunkousen, soms met de hulp van een wijkverpleegkundige, maar soms ook niet. Gedoe! 

 

Maar ja, als u ze nodig heeft, is het belangrijk dat u ze draagt. Daarom 5x wat u vooral niet (en wel) moet doen. Met deze tips wordt het hopelijk een stukje makkelijker! 

Wat zijn steunkousen?

 

Steunkousen zijn therapeutische elastische kousen die speciaal ontworpen zijn om de bloedcirculatie te verbeteren. Ze verminderen vochtophoping in de benen, het ontstaan van bloeduitstortingen en zorgen ervoor dat er meer bloed richting het hart stroomt.

 

Voor de optimale werking moeten de kousen goed strak zitten. Dat maakt van het aantrekken echter een lastige en zware klus! Maar, als u de volgende vijf valkuilen vermijdt, wordt het een stukje makkelijker.

Vijf vaak voorkomende valkuilen bij het aantrekken van steunkousen

steunkousen aantrekken

(c) bol.com

Steunkousen staand aantrekken

Niet alleen onhandig, maar mogelijk ook gevaarlijk! 

 

Bij het staand aantrekken van steunkousen neemt de kans op vallen sterk toe, en dan bent u alleen maar verder van huis! U kunt de kousen het beste direct vanuit uw bed aantrekken. Dan zijn de benen nog slank en gaat de kous gemakkelijker aan.

Mocht uw bed niet comfortabel zijn of misschien te laag, dan werkt een stoel even goed. Wel is het belangrijk om het lopen zonder kousen tot een minimum te houden, anders hoopt het vocht op en past de kous minder goed.

Steunkousen direct na het douchen aantrekken

Hoe vochtiger de huis, hoe lastiger de kous omhoog glijdt

 

Een douche in de ochtend is verfrissend en biedt een goede start van de dag. Toch is het beter om ’s avonds te douchen als u gebruik maakt van steunkousen. Zoals hierboven al gezegd, is het belangrijk om zo min mogelijk te bewegen voordat u de kousen aantrekt. Ook zijn de benen vaak nog klam na een douche en glijden de kousen daar moeilijker overheen.

Als u de verleiding van een douche in de ochtend toch niet kunt weerstaan, wat zeer begrijpelijk is, leg uw been dan in een droge kamer enige tijd omhoog. Dan kan uw been goed drogen en kunt u daarna gemakkelijk de kousen aantrekken.

steunkousen aantrekken

Trekken aan de kous

Voor een langere levensduur, gebruik rubberen handschoenen

 

Hoe frustrerend zo’n kous ook kan zijn, u kunt er beter niet aan trekken. Daardoor gaat de kwaliteit van het elastiek in de kous achteruit en moet u eerder een nieuwe kopen. Met een goede behandeling en verzorging kan een steunkous tot ongeveer negen maanden meegaan.

Om een kous zo soepel mogelijk aan te doen kunt u het beste gebruik maken van rubberen handschoenen, zoals bijvoorbeeld tuinhandschoenen. Deze zorgen voor een goede grip op de kous waardoor u deze geleidelijk omhoog kan wrijven zonder het elastiek te beschadigen.

4: Niet de goede maat

De goede maat kan u een hoop misère besparen

 

Hoewel de meest effectieve steunkousen alleen verkrijgbaar zijn via de dokter of andere specialisten, zijn steunkousen ook beschikbaar bij de meeste drogisterijen. In het geval dat u zelf een paar gaat kopen, is het belangrijk om te weten welke maat, lengte, en drukklasse het beste passen bij uw situatie.

 

Uit onderzoek is gebleken dat de voet van de kous meestal de belangrijkste hindernis blijkt te zijn bij het aan- en uittrekken, terwijl deze niet altijd nodig is voor de werking van de kous. Denk daarom bijvoorbeeld aan een steunkous zonder voet bij de aanschaf van uw volgende paar.

 

Bij twijfel is het echter wel belangrijk om advies te vragen bij uw dokter of andere specialist, die kent uw situatie immers het best!

toiletverhoger

Geen hulp accepteren

In de vorm van familie, vrienden, thuiszorg of hulpmiddelen 

 

De grootste valkuil is waarschijnlijk nog het niet accepteren van hulp. Steunkousen aantrekken gaat nou eenmaal niet altijd even makkelijk, vooral als u moeite heeft om te bukken. Hulp vragen hierbij is absoluut niet raar! Een extra paar handen kan het proces enorm bevorderen.

 

In plaats van een extra paar handen, kunt u ook gebruik maken van een hulpmiddel. De eerdergenoemde rubberen handschoenen zijn hier een goed voorbeeld van. Ook zijn er vele andere aantrekhulpen die uitkomst kunnen bieden. U kunt een aantal handige, zoals de Doff n Donner, bekijken in de video hieronder.

 

Hulpmiddelen voor steunkousen aantrekken

 

Er zijn diverse hulpmiddelen om uw steunkousen zelfstandig aan te kunnen trekken. Die hulpmiddelen kunt u veelal online bestellen. Wij hebben een selectie gemaakt bij onze partner bol.com, u ziet ze hieronder. Bij bol.com kunt u makkelijk en snel bestellen en ook retourneren als u toch niet tevreden bent, is geen probleem.

 

Conclusie

 

We zetten de vijf aandachtspunten nog even op een rij.

  1. Trek de kousen zittend vanuit uw bed of een stoel aan, en loop daarbij zo min mogelijk.
  2. Trek de steunkousen niet direct na het douchen aan, en douch bij voorkeur ’s avonds.
  3. Trek niet aan de kous voor een langere levensduur.
  4. Weet goed welke maat en lengte u nodig heeft. Vraag zo nodig advies bij een specialist of uw dokter.
  5. Accepteer hulp van anderen of gebruik hulpmiddelen waar nodig.

Worstelt u ook zo met steunkousen of heeft u andere tips, laat het ons weten op onze facebookpagina!