Hoog laag bed: voorkom een miskoop met onze keuzehulp

Hoog laag bed: voorkom een miskoop met onze keuzehulp

Onderwerp: Slaapkamer, Hulpmiddelen, Keuzehulp, Levensloopbestendige woning
Laatst geupdate: 17 januari 2022
Peter Boer

Hoog laag bedden? Dat zijn toch van die lelijke ziekenhuisbedden? Nee, gelukkig niet meer! Hoog laag bedden zien er tegenwoordig uit als een gewoon bed, maar hebben wel alle verstelmogelijkheden van een ziekenhuisbed. Als u (tijdelijk) in bed verzorgd moet worden dan kunt u een hoog laag bed kopen of huren met een mooie, luxe uitstraling. Maar ook als u geen verzorging nodig hebt, is het een mooi en praktisch bed, dat niet zal misstaan in uw gezellige slaapkamer en hoort in een levensloopbestendige woning

 

Inhoud

 • Wat is een hoog laag bed?
 • Wat zijn de voordelen van een hoog laag bed?
 • Alleen voor mensen die verzorging nodig hebben?
 • Hoog laag bed met boxspring
 • Heeft een boxspring ook nadelen?
 • Eenpersoons of tweepersoons hoog laag bed
 • Hoog laag bed kopen of huren
 • Laat u goed voorlichten, kies de best deal

Wat is een hoog laag bed?

 

Een hoog laag bed, ook wel zorgbed of verpleegbed genoemd, is een bed dat met behulp van een elektromotor in zijn geheel in hoogste versteld kan worden.

 

De hoogste stand is ongeveer een meter. Het gaat dan dus niet alleen om hoofd- en voeteneinde, zoals bij een seniorenbed, maar de hele bodem gaat omhoog en omlaag. Dat gebeurt ongeveer op dezelfde manier als hoe een auto in een garage wordt opgetild met een schaarkrik.

 

In moderne hoog-laagbedden is deze hele constructie verborgen in de bedombouw. Pas als het bed omhoog moet, omdat degene die erin ligt verzorgd moet worden, wordt er een stukje zichtbaar van de hefinstallatie. Dit bed is heel geschikt om in verzorgd te worden. Het kan bediend worden met een draadloze afstandsbediening.

 

Wat is het verschil met een seniorenbed?

Is een hoog laag bed hetzelfde als een seniorenbed? Nee, je kunt een hoog laag bed namelijk wel een seniorenbed noemen, maar niet andersom. Een seniorenbed is een vast bed met een aangepaste in- en uitstaphoogte. De bedbodem is dus niet in zijn geheel verstelbaar. Wel zijn vaak het hoofd- en voeteneinde (elektrisch) verstelbaar. Bij een hoog laag bed gaat de héle bodem omhoog en omlaag.

 

Zowel een seniorenbed als een hoog laag bed bieden dus veel comfort en gemak, maar niet elk seniorenbed heeft een hoog laag functie.

 

Wat zijn de voordelen van een hoog laag bed?

 

 • In en uit bed stappen op de optimale hoogte – een fijne vorm van valpreventie
 • Gemakkelijk en veilig opstaan
 • De verzorgende kan het bed naar de goede hoogte brengen om u te verzorgen
 • Gemakkelijk het bed opmaken op de voor u fijnste hoogte, zonder te bukken
 • Eenvoudig onder het bed stofzuigen
 • Draadloze afstandsbediening

Is een hoog laag bed alleen bedoeld voor mensen die verzorging nodig hebben?

 

Nee, ook als u geen zorg nodig heeft, kunt u volop profiteren van de mogelijkheden van dit praktische bed. Omdat de tilconstructie verborgen zit onder een normale boxspring kan een hoog laag bed in feite door iedereen worden gebruikt. Verder heeft de boxspring op een hoog laag bed alle gemakken van een gewone verstelbare boxspring. Daarom is dit bed ook een goede keus als u nu nog geen zorg nodig hebt, maar in de toekomst mogelijk wel. 

 

Ziet een hoog laag bed er uit als een normaal bed?

 

Het uiterlijk van een hoog laag bed verschilt natuurlijk per merk. U kunt kiezen voor een hoog laag bed dat eruitziet als een normale boxspring. Bijvoorbeeld een hoog laag bed van Medipoint. Het bed bestaat uit een frame, een boxspring, een matras en eventueel een topper. U kunt het bij sommige leveranciers op maat laten maken en laten stofferen in een stof naar eigen keuze. Het bed kan eventueel voorzien worden van een hoofdbord en nachtkastjes.

Hoog laag bed met boxspring

 

Misschien hebt u al wel een gewone boxspring, maar herkent u zich in een of meer van de volgende punten:

 

 • Vindt u het moeilijk om uw bed op te maken?
 • Komt u moeilijk uit bed?
 • Heeft uw bed niet de juiste hoogte?
 • Bent u na een nacht slaap niet uitgerust?
 • Hebt u zorg aan bed nodig?

 

Dan wordt het tijd om na te denken over een hoog laag bed met een goede boxspring. Er zijn gelukkig volop boxsprings te krijgen met hoog-laagfunctie. Dat is en blijft een goede keus, want een boxspring heeft veel voordelen.

 

 • Is hoger dan een gewoon bed
 • Biedt veel comfort en optimale ondersteuning
 • Voelt heerlijk zacht
 • Geeft goede ventilatie
 • Is duurzaam en slijt minder
 • Is helemaal aan te passen aan uw stijl
 • Straalt luxe uit
 • Is verkrijgbaar met elektrisch verstelbaar hoofd- en voeteneinde
 • Is leverbaar met wielen achter de poten

 

Slapende mensen zweten vaak veel. Vochtafvoer en ventilatie zijn daarom heel belangrijk. De open ruimtes in een boxspring zorgen voor een goede ventilatie, waardoor de matrassen fris en schoon blijven.

 

Een boxspring gaat zo’n twintig jaar mee.  Na een jaar of tien kan het nodig zijn het matras te vervangen. 

 

Als u graag leest of tv kijkt in bed dan is een verstelbaar hoofdeinde erg fijn. Sommige mensen slapen ook beter als het hoofdeinde iets hoger staat. Door te “spelen” met de hoogte van hoofd en voeten creëert u de ideale slaaphouding. De draadloze afstandsbediening maakt dit allemaal erg gemakkelijk.

 

Wanneer u het bed voorziet van wielen, wordt het bed opmaken een stuk eenvoudiger. Ook bij het schoonmaken is deze wendbaarheid prettig, want dan kunt u overal gemakkelijk bij.

 

Heeft een boxspring ook nadelen?

 

Ja, voor sommige mensen kan een boxspring nadelen hebben. Vaak is dat een kwestie van wennen, want een boxspring voelt heel anders aan dan een gewoon bed. Zowel de bedbodem als het matras is voorzien van pocketveren. Dat merkt u al direct als u erop gaat zitten, maar ook bij het liggen en omdraaien. Het golft als het ware een beetje. Maar bent u er eenmaal aan gewend, dan wilt u waarschijnlijk niet anders meer.

 

Een nadeel is dat een hoog laag bed met boxspring in kleindere slaapkamers wat groot over kan komen. Dat wordt nog versterkt door de hoge bedombouw. Een gewoon bed heeft vaak een smaller frame en is laag. In een grotere slaapkamer kan de boxspring juist weer heel mooi staan, omdat hij forser is en een luxe uitstraling heeft.

Eenpersoons of tweepersoons hoog laag bed

 

Hoog laag bedden zijn vrijwel altijd verkrijgbaar voor een of twee personen. Een hoog laag bed twee persoons bestaat uit twee losse bedbodems en twee matrassen. De bodems worden aan elkaar gekoppeld, zodat ze niet verschuiven. Het bed is dus wel deelbaar, zodat u de twee helften eventueel uit elkaar kunt schuiven, mocht dat nodig zijn. 

 

Zo kunnen u en uw partner kiezen voor verschillende bedbodems en toch naast elkaar slapen.

Hoog laag bed: voorkom een miskoop met onze keuzehulp
De vele opties met een hoog laag bed

Hoog laag bed kopen

 

De prijzen voor hoog laag bedden variëren sterk. De voordeligste beginnen bij € 700,-. Maar er zijn ook hoog laag bedden voor € 2.000,- zoals deze van Vegro.

Keuzehulp

Situatie

Oplossing

Een boekje lezen of nog even tv kijken in bed?

Geen probleem! Kies voor een bed met een verstelbaar hoofdeinde. Zo kunt in gemakkelijk in bed naar de tv kijken of een boek lezen

Wilt u niet zoveel geld besteden aan een hoog-laag bed?

Een tweedehands hoog-laag bed is dan een goede oplossing. Ze worden via Marktplaats vaak particulier aangeboden voor een paar honderd euro. U kunt er ook voor kiezen om er een te huren.

Heeft u af en toe moeite met opstaan?

Een bed met sta-op functie helpt u met opstaan.

Wilt u het voeteneind kunnen bedienen?

Kies dan voor een bed met voetverstelling

Makkelijk even onder het bed kunnen schoonmaken?

Een bed met wieltjes is dan een goede oplossing. U kunt dan met gemak het bed even verrijden.

Hoog laag bed huren

Daarnaast zijn er ook mooie hoog-laagbedden die u kunt huren of leasen. Zo hoeft u geen grote investering te doen en krijgt u een nieuw bed voor een klein bedrag per maand. Bij een eventuele verhuizing wordt het bed dan vaak gratis voor u verhuisd. Maar, als u toch een nieuw bed nodig heeft en u graag langer thuis wilt wonen, dan raden wij aan om – als uw situatie dat toelaat uiteraard – een mooi hoog laag bed te kopen. 

 

Hoog laag bed vergoeding

Als u zorg nodig heeft, kunt u via de Wmo een vergoeding voor hulpmiddelen ontvangen. Hier zou een vergoeding voor een hoog laag bed ook onder kunnen vallen.  

Het is altijd afhankelijk van uw persoonlijke situatie of u een vergoeding krijgt, hier beslist het Wmo loket van uw gemeente over. 

 

Hoog laag bed via Marktplaats

Het is duurzamer en goedkoper om een hoog laag bed te kopen via Marktplaats. Op Marktplaats staan tweedehands hoog-laagbedden, zowel van zorgwinkels en thuiszorgorganisaties als van particulieren. Dan bent u soms al voor een paar honderd euro klaar. Voor tijdelijk gebruik kan dit een optie zijn, maar wilt u het bed aanschaffen voor de rest van uw leven dan is een nieuw bed eigenlijk de beste keus.

De volgende stap: vergelijk betrouwbare aanbieders

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij ervoor dat onze partners contact met u opnemen om u te informeren over de mogelijkheden. 

 

✔️ Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met de door ons geselecteerde partners

✔️ Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

✔️ Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Hoog laag bed: voorkom een miskoop met onze keuzehulp