fbpx

Goed matras kopen? Voorkom een miskoop met deze aankoopgids

Onderwerp: Slaapkamer, Vitaal
4 mei 2021
Sharon Kok

Een goed matras is onmisbaar voor een fijne nachtrust. En een fijne nachtrust is dan weer onmisbaar voor een gezond en gelukkig leven. Maar hoe kiest u nou een goed matras uit?

 

In dit artikel vertel ik u waar u op moet letten bij de aanschaf van een matras en waar een goed matras aan moet voldoen. Leest u verder?

Wat is een goed matras?

 

Een goed matras is een matras die uw lichaam de juiste ondersteuning biedt én die lekker ligt. Dit is dus heel persoonlijk. Het matras moet een klein beetje inzakken en meeveren met uw lichaam, maar niet te veel. U moet wel recht blijven liggen. 

Waarom goed matras kopen?

 

Een goed matras is ontzettend belangrijk. Tijdens het slapen moet uw lichaam volledig tot rust kunnen komen en herstellen van alle activiteiten overdag. De juiste ondersteuning is dan ook onmisbaar om uitgerust en zonder lichamelijke klachten op te staan. Een goed matras kan niet alleen slaapproblemen oplossen, maar draagt ook bij aan een beter humeur en een betere gezondheid. 

 

Daarnaast speelt een bed natuurlijk ook een grote rol bij uw nachtrust. Om echt beter te slapen is het dus ook verstandig om te kijken naar onze onafhankelijke adviezen over een seniorenbed kopen of een hoog laag bed kopen. 

 

goed matras kopen

Wanneer een goed matras kopen?

 

Heeft u momenteel een matras die niet lekker meer ligt? Dan is dat een goede reden om voor een nieuw matras te gaan kijken. Maar misschien heeft u wel helemaal niet door dat u aan een nieuw matras toe bent. Een matras heeft namelijk een kortere levensduur dan de meeste mensen denken: slechts 5 tot 10 jaar. Als u hem goed schoonhoudt tenminste, want anders is de levensduur nog korter. 

 

Heeft u een versleten matras?

  • Het matras is doorgezakt 
  • Het matras heeft vlekken of ruikt niet meer fris 
  • U slaapt onrustig
  • U wordt wakker met lichamelijke klachten
  • U wordt wakker met een slecht humeur

 

Herkent u deze punten? Dan is het tijd voor een goed matras!

Waarop letten bij een matras kopen?

 

Gaat u een nieuw matras aanschaffen? Om een goed matras te vinden, dient u op de volgende punten te letten:

 

Afmeting

De afmeting van het juiste matras is afhankelijk van uw lengte en postuur. De standaardmaten zijn 180 x 200 en 90 x 200. Bent u langer dan gemiddeld, dan is een matras van 210 of 220 cm meer geschikt. Bent u breder gebouwd? Dan bevalt een matras van 100 cm breed u waarschijnlijk beter. 

 

 

Tip: een matras dient ongeveer 20 cm langer te zijn dan uw eigen lengte. 

 

 

Hardheid 

De hardheid van het matras is afhankelijk van uw lengte in combinatie met uw gewicht. Maar nog belangrijker is persoonlijke voorkeur. Wat de ene persoon een te hard matras vindt, kan de ander zacht en comfortabel vinden. Vooral als u last heeft van fysieke klachten is het verstandig om goed naar de hardheid, druk verlagende eigenschappen en materialen te kijken. 

 

In de onderstaande tabel kunt u kijken welke hardheid het beste bij uw lichaam past. Dit kan echter wel verschillen per fabrikant, dus wij adviseren u om dit ook altijd bij het merk zelf te bekijken. Vergeet ook niet om het matras zelf uit te proberen om te kijken of u deze hardheid wel prettig vindt. 

 

< 40 kg

41 – 50 kg

51 – 60 kg

61 – 70 kg

71 – 80 kg

81 – 90 kg 

91 – 100 kg 

101 – 110 kg

> 110 kg

< 150 cm

Zacht / medium

Medium

Medium

Medium / hard

Medium / hard

Hard

Hard

Hard

Hard

151 -160 cm

Zacht / medium

Zacht / medium

Medium

Medium

Medium / hard

Medium / hard

Hard

Hard

Hard

161 – 170 cm

Zacht / medium

Zacht / medium

Medium

Medium

Medium

Medium / hard

Medium / hard

Hard

Hard

171 – 180 cm

Zacht

Zacht / medium

Zacht / medium

Zacht / medium

Medium

Medium

Medium / hard

Hard

Hard

181 –  190 cm

Zacht

Zacht

Zacht / medium

Zacht / medium

Zacht / medium

Medium

Medium / hard

Medium / hard

Hard

191 – 200 cm

Zacht

Zacht

Zacht

Zacht

Zacht / medium

Medium

Medium

Medium / hard

Hard

> 200 cm

Zacht

Zacht

Zacht

Zacht

Zacht / medium

Zacht / medium

Medium

Medium / hard

Medium / hard

 

Warmtegevoeligheid 

Heeft u het snel koud of juist te warm tijdens het slapen? Dan is het verstandig om rekening te houden met de materialen en het ventilerend vermogen. 

 

  • Snel warm? Tijdens uw slaap transpireert u en deze warme, vochtige lucht moet ergens heen om te kunnen verdampen. Bij een slecht ventilerend matras kan deze lucht nergens heen en krijgt u het dus al snel te warm. 

 

  • Snel koud? Dan werkt het juist het tegenovergestelde. Door een minder goed ventilerend materiaal zoals latex te kiezen, blijft de warme lucht hangen en krijgt u het dus minder snel koud. 

 

Allergieën

Heeft u last van allergieën, voor bijvoorbeeld huisstofmijt of bepaalde materialen? Dan is het belangrijk om goed naar het label van het matras te kijken. Welke stoffen zitten erin en welke certificaten heeft het matras? Zo zijn er een aantal certificaten die garanderen dat een matras vrij is van schadelijke stoffen of antiallergisch is. 

 

Kwaliteit  

Tenslotte de kwaliteit. Deze is natuurlijk niet altijd op het eerste gezicht te bepalen. Echter zeggen het materiaal, de dikte en de labels en certificeringen hier wel iets over. Zo kunt u bijvoorbeeld opzoeken wat de sterke en zwakke punten van het materiaal zijn en zo beslissen of het dan geschikt is voor u. Daarnaast kunt u natuurlijk ook altijd de Consumentenbond raadplegen. 

 

goed matras kopen kat

Vaak vergeten zaken

Om de levensduur van uw matras te verlengen, raden wij u aan om op de volgende punten te letten:

 

Ventilerend vermogen

Uit onderzoek is gebleken dat een mens gemiddeld 300 milliliter tot een halve liter vocht per nácht verliest. Een gedeelte hiervan verdampt, maar de rest komt in uw matras terecht. Als het matras slecht ventileert, blijft dit ook allemaal in uw matras zitten. Dit kan leiden tot bacterie- en schimmelvorming en heeft effect op de kwaliteit van het matras. 

 

Wasbaarheid 

Om uw matras schoon en fris te houden en daarmee te voorkomen dat hij snel aan vervanging toe is, dient u op het wasvoorschrift te letten. Een afritsbare en wasbare tijk (hoes rondom het matras) bevordert de hygiëne. Door deze eens in de twee maanden op 60 graden te wassen blijft uw matras zelfs huisstofmijt vrij! Ruikt uw was niet meer schoon als het uit de wasmachine komt? Lees dan ons artikel over een stinkende wasmachine.

 

Tip: reinig uw matrastijk minimaal twee keer per jaar en houdt rekening met was- en droogvoorschrift. 

Prijs goed matras 

De prijzen van matrassen zijn afhankelijk van het merk, materiaal, de afmetingen en andere eigenschappen.

 

  • Gaat u een matras kopen 90 x 200? Houd dan rekening met ongeveer € 600,-.
  • Gaat u een matras kopen 180 x 200? Dat kost ongeveer € 1500,-.

Een goed matras kopen

Een goed matras is dus onmisbaar om beter te slapen en een gezond en gelukkig leven te leiden. U weet nu wat een goed matras precies is, waar u op moet letten als u een matras gaat aanschaffen en wat de gemiddelde prijzen zijn.

Meer van dit soort leuke informatie?

Schrijf u dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.