8 goedkope keukenaanpassingen

Onderwerp: Bespaartips, Hulpmiddelen, Keuken
18 juni 2020
Sacha van Andel

De levensloopbestendige woning is helemaal trendy. Niet gek: zeker 90% van de senioren wil graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen en daarvoor is het belangrijk om een en ander aan te passen in de woning. 

Het kan duur uitpakken om uw huis volledig te verbouwen. Gelukkig is dit niet altijd nodig! Slimme mensen pakken gewoon kamer voor kamer aan.

De keuken is een prima plek om te beginnen. Deze 8 goedkope tips voor de levensloopbestendige keuken kunnen u daarbij helpen! 

Maak uw keuken levensloopbestendig met:

  1. Opruimen en weggooien
  2. Brandalarm
  3. Zware spullen in bovenste lades
  4. Verwijder hoge en diepe bovenkasten
  5. Lades
  6. Inductie kookplaat
  7. Goede verlichting
  8. Hoge kruk voor extra comfort
goedkope levensloopbestendige keuken

1 – Opruimen en weggooien

Voor wie haar niet kent: Marie Kondō is een Japanse opruimadviseur en bestsellerauteur. Haar uitgangspunt is dat een goed geordende en opgeruimde ruimte rust geeft in het hoofd.

Dit is zeker toepasbaar in de keuken! Zorg ervoor dat iedere pan, maatbeker en weegschaal zijn eigen plek heeft en zet deze daar altijd terug. Ruim uw keuken goed op en ga na of u alle spullen ook écht nodig heeft.

Die blender die helemaal achterin een kastje stond en die u al jaren niet meer heeft gebruikt kan vast wel naar de kringloopwinkel. Zo maakt u er iemand anders weer blij mee.

Deze aanpassing is volledig kosteloos en kan ook nog gezellig zijn met vrienden of familie om u te helpen!

2 – Brandalarm

Brandalarmen zijn cruciaal in elke keuken, levensloopbestendig of niet. Een ongeluk is zo gebeurd en kleine keukenbrandjes kunnen zich snel verspreiden naar de rest van het huis.

Met een simpel brandalarm kan dat allemaal worden voorkomen. En hoewel u ze zo geavanceerd kan kopen als u wilt, hoeven ze absoluut niet duur te zijn!

3 – Zware spullen in de bovenste lades

Als u de zwaarste spullen in de bovenste lades van uw onderkasten bewaard, is de weg naar het aanrecht minimaal. Zo hoeft u niet zo ver te tillen en bespaart u daarmee een hoop kracht.

Ook is de kans dat u iets op uw (of iemand anders) tenen laat vallen een stuk kleiner.

levensloopbestendige keuken

4 – Verwijder hoge en diepe bovenkasten

En vervang deze met lagere en ondiepe kasten waar u gemakkelijk bij kan zonder op een krukje te hoeven staan. Veel handiger voor jong en oud!

5 – Lades

Soms lijkt het alsof er oneindig veel past in die diepe onderkasten. Maar ja, dan heb je net die ene pan nodig die HELEMAAL achterin staat en moet alles eruit…

De oplossing is eenvoudig: lades! Lades geven meer overzicht en orde aan uw keuken. Dan hoeft u nooit meer in zo’n donker kastje te graaien en hopen dat u de juiste pan heeft.

Toegegeven, dit is niet de meest goedkope aanpassing in de keuken. Wel eentje die alles makkelijker maakt. Vaak hebben keukenboeren aanbiedingen en als u niet perse het nieuwste design of de duurste materialen wilt dan is er vaak veel te doen aan de prijs.

6 – Inductie kookplaat

Een inductie kookplaat is een goede investering voor de gasloze toekomst en essentieel in de levensloopbestendige keuken. De inductieplaat wordt alleen warm waar de pan staat wat het veiliger maakt dan gas. Het werkt bovendien ook sneller en zuiniger dan koken op gas of op een keramische kookplaat.

Een goede basis inductie kookplaat heeft u vanaf ca. € 230,-.

Voor meer informatie, voor- en nadelen en prijzen: lees ons blog over inductie kookplaten.

inductie kookplaat

7 – Goede verlichting

Goede verlichting in uw keuken zorgt dat u beter kan zien wat u aan het doen bent. Dit maakt koken meteen een stuk veiliger. Plaats daarom genoeg verlichting in uw keuken, vooral onder de bovenkastjes.

Een klein lichtje binnenin de kastjes is misschien ook een leuk idee. Dat hadden mijn opa en oma vroeger. Ideaal!

Een andere oplossing hiervoor is om een kleine zaklamp in uw keuken te bewaren. Dan heeft u altijd een lampje bij de hand en hoeft u niets te monteren.

8 – Hoge kruk voor extra comfort

Als u niet meer zo lang kan staan is een hoge kruk erg handig om te hebben in de keuken. U kunt gemakkelijk bij het aanrecht terwijl uw rug wat rust krijgt. Comfortabel!

Conclusie

Met de bovenstaande tips kunt u uw keuken voor een goede prijs een stuk veiliger maken. Wilt u weten hoe u de rest van uw huis levensloopbestendig maakt? Lees dan ons complete blog over de levensloopbestendige woning!

In dit blog vindt u alle informatie over de levensbestendige woning en een stappenplan voor iedere ruimte van uw huis, zelfs de tuin! Ook leest u in dit blog over de verschillende manieren om dit te financieren. Er is misschien wel meer mogelijk dan u denkt!

Ga naar: ‘Levensloopbestendige woning: in 6 stappen nooit meer verhuizen’

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!