AOW: alle belangrijke informatie overzichtelijk op een rij

Onderwerp: Geldzaken, Inkomsten
3 oktober 2020
Sacha van Andel

De AOW is voor veel mensen de belangrijkste bron van inkomsten. Daarom hebben wij voor u een compleet overzicht van de AOW gemaakt. Van loonheffing tot het omslagstelsel. En van wonen in het buitenland tot vakantiegeld. Alles staat erin!

Lees snel verder!

 

In dit blog komen deze onderwerpen aan bod:

Wat is AOW?

 

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dit is een basispensioen dat u vanaf de AOW-leeftijd krijgt als u verzekerd bent geweest. Dit pensioen wordt uitbetaald door de Overheid. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is hiervoor verantwoordelijk.

 

Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u 2% AOW-pensioen op. Dat betekent dat u een volledig AOW-pensioen krijgt als u 50 jaar verzekerd bent geweest voor u de AOW-leeftijd bereikt.

 

Iedereen die zijn hele leven in Nederland woont, is automatisch verzekerd en bouwt dus altijd een volledig AOW-pensioen op. Heeft u niet uw hele leven in Nederland gewoond, dan hangt de hoogte van uw AOW-pensioen af van het van het aantal jaren verzekeringsopbouw. Het is wel mogelijk om AOW-jaren in te kopen bij de SVB. Hiervoor moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden vindt u op de website van de Svb.

Wie betaalt de AOW?

 

Zoals hierboven gezegd is de SVB verantwoordelijk voor het uitbetalen van de AOW. De SVB is de uitvoerder van alle Nederlandse volksverzekeringen, dus niet alleen AOW maar bijvoorbeeld ook kinderbijslag, het Pgb en de Anw.

 

Daarnaast kunt u zich natuurlijk ook nog afvragen: waar komt dit geld vandaan? U draagt uw gehele werkende leven een deel van uw salaris af aan de premie van de AOW. Dit geld is echter niet voor uw eigen AOW. De AOW wordt namelijk gefinancierd door middel van een omslagstelsel. Dit houdt in dat de huidige werkenden een AOW-premie betalen waarmee de AOW voor de huidige gepensioneerden wordt betaald.

 

Vergrijzing

Een probleem ontstaat op het moment dat er naar verhouding meer gepensioneerden komen dan werkenden, ook wel vergrijzing genoemd. De vergrijzing in Nederland stijgt op dit moment hard, volgens cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid en Zorg. Deze vergrijzing betekent dat er meer AOW moet worden betaald door minder werkende mensen. Hierdoor neemt de premiedruk voor de werkenden flink toe. Daarom geldt er sinds 10 jaar een maximum op de AOW-premie. Het gevolg hiervan is dat de uit te betalen AOW ook onder druk staat en een AOW-uitkering minder hard stijgt dan bijvoorbeeld een salaris.

Wanneer krijg ik AOW?

 

U krijgt AOW zodra u de AOW-leeftijd heeft bereikt. De AOW-leeftijd hangt af van uw geboortedatum. Als u bijvoorbeeld geboren bent op 1 februari 1960 is uw geschatte AOW-leeftijd 67. Als u bent geboren op 1 februari 1955 is uw AOW-leeftijd 66 + 4 maanden. Via de website van de SVB kunt u uw AOW-leeftijd uitrekenen.

 

Als u voor het eerst AOW krijgt, is het goed om te weten dat u de eerste maand alleen de dagen nadat u de AOW-leeftijd heeft bereikt, uitgekeerd krijgt. Als u bijvoorbeeld jarig bent op 28 mei, dan krijgt u alleen van 28 mei tot en met 31 mei uitbetaald. Dit geldt alleen in de eerste maand. Vanaf de tweede maand krijgt u elke maand het volledige bedrag waar u recht op heeft.

Hoe vraag ik AOW aan?

 

Ongeveer 4 maanden voor u uw AOW-leeftijd bereikt, ontvangt u een uitnodiging van het SVB om uw AOW-pensioen aan te vragen. Vanaf dat moment kunt u het aanvragen, niet eerder. Als u deze brief niet ontvangen heeft, maar wel binnen 4 maanden uw AOW-leeftijd bereikt, kunt u contact opnemen met de SVB.

 

Zodra u deze brief heeft ontvangen, kunt u inloggen met DigiD op de site van de SVB bij ‘Mijn SVB’. Daar kunt u de AOW aanvragen. Binnen uiterlijk 8 weken zult u bericht terugkrijgen van de SVB. En dat is alles!

Hoe hoog is de AOW?

 

De hoogte van uw AOW hangt af van een aantal factoren. Zo krijgt u een hoger bedrag per maand als u alleen woont, dan als u samenwoont of getrouwd bent. Op de site van de SVB vindt u een handig en actueel overzicht met al deze bedragen. Hier vindt u onder andere ook de nettobedragen en hoe loonheffingskorting de bedragen beïnvloedt. De bedragen gaan ervan uit dat u 100% AOW heeft opgebouwd.

 

Wanneer een alleenstaande met een AOW-uitkering gaat samenwonen, wordt de andere persoon als partner gezien en wordt de AOW-uitkering dus lager. Voor eigen kinderen en ouders geldt een uitzondering. Een alleenstaande die bij zijn of haar kinderen intrekt, behoudt de AOW-uitkering voor alleenstaanden.

Loonheffingskorting en AOW

 

U kunt over uw AOW ook loonheffingskorting krijgen. Dit is een korting op de loonheffing die door de SVB wordt ingehouden op uw AOW. De korting zorgt er dus voor dat u meer overhoudt. U kunt deze korting maar op 1 inkomstenbron toepassen. Als u dus AOW en een pensioen ontvangt, kunt u de korting het beste toepassen op uw hoogste inkomstenbron

Vakantiegeld

 

U bouwt van mei tot en met april, dus 12 maanden lang, vakantiegeld op. Dit krijgt u uitbetaald in mei. Op ‘Mijn SVB’ kunt u het hele jaar door in een overzicht zien hoeveel vakantiegeld u al heeft opgebouwd.

 

In het eerste jaar dat u AOW krijgt, bouwt u alleen vakantiegeld op vanaf de maand dat u het krijgt tot en met april. Stel u krijgt voor het eerst uw AOW in september. Dan bouwt u vakantiegeld op vanaf september tot en met april. Dit krijgt u in mei uitbetaald. De jaren daarop bouwt u wel volledig vakantiegeld op.

AOW en wonen in het buitenland

 

Gaat u als AOW’er in het buitenland wonen? Dan moet u dat melden bij de SVB. In sommige landen kan de SVB namelijk niet uw hele AOW betalen. U kunt op de site van de SVB gemakkelijk invoeren naar welk land u gaat verhuizen en dan geeft de site aan welke gevolgen dit heeft voor uw AOW. U vindt de site hier: buiten Nederland wonen met AOW

Tot slot

 

Hopelijk hebben wij nu uw belangrijkste vragen over de AOW beantwoord! Als u specifieke vragen heeft over uw eigen situatie, dan kunt u het allerbeste contact opnemen met uw regionale SVB kantoor. De telefoonnummers kunt u via deze pagina vinden: contact met SVB

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.