Hoe kiest u de beste stappenteller voor senioren? Wij zochten het uit!

Hoe kiest u de beste stappenteller voor senioren? 10.000 stappen per dag, dat zou een gezond ideaal zijn. Maar dat aantal is niet voor iedereen haalbaar. Uit onderzoek blijkt dat senioren gemiddeld 10,3 uur per dag zitten of liggen… dat is niet bevorderlijk voor het lichaam. Senioren stappentellers kunnen u motiveren om actiever te worden doordat ze inzicht geven in uw bewegingsactiviteit van die dag. Wanneer u ziet dat u weinig bewogen heeft, zult u wellicht sneller nog een klein ommetje maken of nog even wat klusjes in uw tuin of op het balkon doen. 


We hebben 4 goede stappentellers voor senioren op een rij gezet. Verder in het artikel delen we handige tips waar u op moet letten bij het kiezen van een senioren stappenteller. 

 

In dit artikel richten we ons voornamelijk op stappentellers als losstaande apparaten die u vaak om uw pols draagt. Ook smartphones beschikken over stappentellers. Daarover meer aan het eind van dit artikel.

Wat is een stappenteller precies?

 

Een stappenteller is een apparaatje die het aantal stappen telt dat wordt gezet door de drager. Van een boswandeling tot even koffie halen, alles wordt meegerekend. Een stappenteller wordt ook wel pedometer of  activity tracker genoemd. Omdat bewegen zo belangrijk is voor mensen, zeker ook naar mate we ouder worden, is een stappenteller voor ouderen een heel fijn hulpmiddel omhierin gestimuleerd te worden.

 

Een stappenteller heeft een sensor die uw bewegingen bijhoudt en zo registreert wanneer u een stap zet. Het maakt daarbij niet uit of u grote of kleine stappen neemt, snel of langzaam loopt of binnen of buiten uw huis bent. 

 

Wat is een stappenteller?

Hier wordt gebruik gemaakt van een stappenteller in de vorm van een horloge

 

Wat is de beste stappenteller voor senioren? 

 

Op basis van diverse testen en reviews en met behulp van de Consumentenbond hebben wij de beste stappentellers voor senioren voor u op een rijtje gezet.

Als u op een van de producten klikt, gaat u vanzelf naar het product op bol.com of coolblue.nl. Daar kunt u de stappenteller bestellen. Bent u toch niet tevreden? Dan kunt u eenvoudig retourneren.

 

1. Fitbit Charge 5

 

Fitbit Charge 5

 

Op nummer 1 hebben we de Fitbit Charge 5 staan. Deze stappenteller is door de consumentenbond uitgeroepen tot beste keuze. Hij is het gemakkelijkst te bedienen van alle geteste exemplaren (19 stuks). Verder is het kleurenscherm ook in daglicht zeer goed leesbaar. Eigenschappen die voor senioren vaak van belang zijn. Het is tegelijkertijd ook een van de duurdere stappentellers, maar gezien de vele voordelen en we uit ervaring weten dat het apparaat een lange levensduur heeft, is het wel degelijk een goede investering.

2. Huawei Band 7

 

Stappenteller - Huawei Band 7

 

Op de tweede positie is geëindigd de Huawei Band 7. Deze activity tracker beschikt over alle benodigde functies, heeft een goede batterijduur en is daarnaast heel betaalbaar.

 

 

 

3. Fitbit Inspire 2

 

Hoe kiest u de beste stappenteller voor senioren? Wij zochten het uit!

 

Met deze gebruiksvriendelijke stappenteller van Fitbit kunt u uw prestaties van meer dan 20 verschillende sporten bijhouden. Tijdens het bewegen kunt u op het scherm tikken om de statistieken te bekijken; uw hartslag, verbrande calorieën, verstreken tijd etc. Daarnaast kunt u met behulp van de app uw slaapkwaliteit meten.

Wanneer u doelhartslagzones bereikt, gaat de stappenteller trillen. U weet dan dat u zogeheten ‘zoneminuten’ verdient door de huidige activiteit. U kunt de resultaten van deze inspanningen bekijken in de app en zo weet u of u voldoet aan het advies van de WHO van 75 minuten intensieve activiteiten per week.

 

 

4. Garmin Vivosmart 5

 

garmin-vivosmart-5-mint

 

De Garmin Vivo Smart heeft veel verschillende functies waaronder een slaapcontrolefunctie, zuurstofsaturatieniveau meting, polshartslag meting en het bijhouden van het stressniveau. Daarnaast kunt u uw sportprestaties meten van verschillende activiteiten zoals wandelen, krachttraining, yoga en zelfs zwemmen. Deze stappenteller is dan ook waterdicht. Daarnaast heeft de Garmin Vivo Smart een helder beeldscherm en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

  De voordelen van een draagbare stappenteller

   

  In dit artikel gaan we in op de zogenaamde wearables, dus een draagbare stappenteller in de vorm van een horloge. Het is dus een stappentellers zonder dat je daar een telefoon en app voor nodig hebt.  Ze zijn perfect voor mensen die graag sporten zonder afleiding of hun telefoon niet altijd bij zich hebben. Deze draagbare apparaten zijn klein en lichtgewicht, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn tijdens het wandelen of fietsen. Enkele van de nieuwste modellen bieden extra functies, zoals hartslagmeting en calorieën tellen.

   

  De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Draagbaarheid: stappentellers zonder telefoon zijn klein, licht en gemakkelijk mee te nemen, wat ze perfect maakt voor mensen die graag buiten sporten of onderweg zijn.
  • Minder afleiding: zonder uw telefoon bij u te hebben, kunt u zich concentreren op uw activiteiten en uw doelen bereiken zonder afleiding van berichten, e-mails of sociale media.
  • Eenvoud en betaalbaarheid: stappentellers zonder telefoon zijn vaak eenvoudiger en goedkoper dan stappentellers met telefoonverbinding. Ze vereisen geen ingewikkelde set-up of installatie en hebben meestal een langere batterijduur.

   Waarop letten bij het kopen van een senioren stappenteller?

    

   Er zijn verschillende soorten stappentellers, van heel eenvoudige stappentellers tot stappentellers met ontelbare mogelijkheden en opties. Zo kunt u een stappenteller in de vorm van een stijlvol horloge dragen maar zijn er ook exemplaren die u aan uw kleding kunt bevestigen of in een rugzak dragen kunt. 

    

   De vorm

    

   Los apparaatje

   Een eenvoudige vorm van een stappenteller is een los apparaatje. Vaak heeft deze een clip-on functie zodat u hem bijvoorbeeld aan uw broekrand kunt klemmen. Ook kunt u hem in uw zak of handtas stoppen. Een basic stappenteller heeft vaak niet veel extra functies, maar is wel makkelijk in gebruik.

    

   Stappenteller horloge

   Een stappenteller horloge is een fijne manier om altijd een stappenteller bij u te dragen. U ziet direct uw voortgang en het ziet er ook nog eens mooi uit. Daarnaast is het praktisch: U kunt uw stappenteller horloge makkelijk de hele dag dragen. Daardoor worden ál uw bewegingen gemeten, ook de wandeling naar het toilet. Een stappenteller horloge heeft vaak extra functionaliteiten en is lichtgewicht om comfortabel te kunnen dragen.

    

   Stappenteller app

   Uw smartphone beschikt ook over een bewegingsdetector. Daarom zijn er ook veel stappenteller apps die u op uw smartphone kunt installeren.

    

   Het nadeel is dat u uw telefoon de hele dag op zak dient te hebben, om al uw stappen bij te kunnen houden. Het voordeel is echter dat een app veelal gratis is en u er meerdere kunt uitproberen. U zou zo’n stappenteller app dus ook kunnen gebruiken om eens te kijken of het iets voor u is.

    

   De functies

    

   Eenvoudig

   Kiest u een eenvoudige stappenteller, dan beperkt deze zich vaak enkel tot het tellen van het aantal stappen. Het voordeel is dat deze eenvoudig is in gebruik en vaak ook wat goedkoper is. Als stappen tellen uw doel is, is een goedkope stappenteller voldoende toch?

    

   Activity tracker

   Een uitgebreidere vorm van een stappenteller is een ‘activity tracker’. Deze heeft vele extra functies die met bewegen en gezondheid te maken hebben. Denk hierbij aan het bijhouden van de gelopen afstand en snelheid, uw hartslag, hoeveel calorieën u verbrandt en hoe uw slaapritme er uit ziet. Deze tracker meet niet alleen het aantal stappen dat u zet maar alle vormen van activiteit.

    

   Een activity tracker is wat duurder maar u kunt er dus veel meer mee. Bent u veel bezig met bewegen, dan is dit ideaal voor u. U kunt er doelen mee stellen en verschillende soorten activiteiten meten. Zo is een activity tracker vaak ook waterdicht, zodat u hem kunt gebruiken bij het zwemmen.

    

   Batterij

    

   De batterij kan een rol spelen bij het kiezen van een stappenteller. Hoe lang gaat de batterij mee? Het is onhandig als u hem elke dag op moet laden. De manier van opladen is ook belangrijk. Zo zijn er stappentellers die werken op een knoopcelbatterij maar er zijn ook stappentellers die u kunt opladen via een snoertje.

    

   Waarom zou ik een stappenteller gebruiken?

    

   Een stappenteller is een fijn hulpmiddel wanneer u meer dient te bewegen. Er zijn een aantal redenen waarom u meer stappen per dag zou willen zetten:

    

   • U loopt minder risico op vallen
   • U heeft last van moeilijk lopen en wil daar aan werken
   • U blijft langer lichamelijk en geestelijk fit, en daardoor langer zelfredzaam
   • U loopt minder risico op lichamelijke én geestelijke aandoeningen en beperkingen
   • U voelt zich gezonder en gelukkiger, zo werkt lopen heel goed tegen piekeren!

   Dankzij een stappenteller kunt u precies zien hoeveel stappen u dagelijks zet. Hierdoor wordt u zich bewust van uw bewegingen en gezondheid. Het dragen van een stappenteller werkt motiverend om extra stappen te gaan zetten zodra u ziet dat u bijvoorbeeld minder stappen heeft gezet dan de dag ervoor.

    

   Voordelen van het gebruiken van een stappenteller:

    

   U wordt met uw neus op de feiten gedrukt

   Het is natuurlijk lastig te bedenken hoeveel beweging u nou eigenlijk dagelijks krijgt. Met behulp van een stappenteller kunt u dit wél zien. Zo wordt u zich bewust of u te weinig of voldoende stappen zet.

    

   U kunt een meetbaar doel opstellen

   U weet inmiddels dat veel beweging vallen kan voorkomen. Echter is het doel ‘ik wil meer bewegen’ vrij algemeen en niet gemakkelijk om aan te werken. Nu u door middel van de stappenteller kunt zien hoeveel beweging u momenteel heeft op een dag, kunt u meetbare doelen opstellen. U kunt hieraan gaan werken en de doelen steeds verhogen. Dit werkt motiverend.

    

   Een stappenteller is bijvoorbeeld een ideaal hulpmiddel als u bezig bent met brisk walking.

    

   U kunt elk moment zien hoeveel stappen u al heeft gezet

   De kans dat u uw doel haalt, is met behulp van de stappenteller erg groot. U kunt namelijk elk moment van de dag zien hoeveel stappen u al heeft gezet. Denkt u dat u uw doel van de dag niet gaat halen? Dan kunt u de keuze maken om extra stappen te gaan zetten, bijvoorbeeld door een extra rondje door het dorp te wandelen.

   Oudere dame kijkt op haar stappenteller

   Hoeveel stappen per dag voor senioren?

    

   Het advies voor senioren is om 6.000 – 8.000 stappen per dag te zetten. Als u wat slechter ter been bent, of nog conditie aan het opbouwen bent, kunt u het uiteraard ook bijstellen naar 4.000 stappen per dag. Luister altijd goed naar uw lichaam en forceer het niet.

   Stappenteller via smartphone app

    

   Natuurlijk zijn er ook verschillende apps die u kunt gebruiken om uw stappen bij te houden. Bijvoorbeeld de apps: Fitbit, Walkr of Stappenteller- Pedometer & Calorieteller. Maar welke stappentelller app kunt u het beste gebruiken? Sommige apps zijn namelijk geschikt voor Android en sommige juist voor iOS. In ons artikel over stappenteller apps vertellen wij u hier meer over.

    

   Hoe kiest u de beste stappenteller voor senioren? Wij zochten het uit!

   Tot slot

    

   De stappenteller is voor senioren een zeer aangename tool om meer beweging te krijgen. Het krijgen van meer beweging helpt u uiteindelijk om minder snel te vallen dus ook langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. De stappenteller geeft u een helder inzicht in de mate van beweging en hoe u dit stapsgewijs kunt verhogen door uw doelen bij te stellen.

    

   En niet te vergeten; stappentellers zijn er in alle soorten en maten en er is er altijd wel eentje die goed bij u en uw situatie past.

    

    

   Stappenteller besteld? Maak dan een ommetje via de app en maak een wandeling samen met jouw vrienden. Een ommetje maken is gezond. Lees erover in ons ‘Ommetje app, hoe werkt dat eigenlijk?’ artikel.

   Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

    

   Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

    

   • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

   • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

   • Heb ik recht op vergoedingen?

   • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

    

   Prijs: € 14,95

    

   Meer info

   Hoe kiest u de beste stappenteller voor senioren? Wij zochten het uit!
   >

   Cookiemelding


   Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

   Akkoord