fbpx

Uw huis verbouwen? Kijk eens naar uw lopende hypotheek!

Onderwerp: Financieren, Geldzaken, Levensloopbestendige woning
16 februari 2021
Langer thuis in huis

Een fijne eigen woning hebben. Als we naar de huidige huizenmarkt kijken, is dat iets wat steeds lastiger wordt. De prijzen van koopwoningen zijn al huizenhoog en blijven maar stijgen. Dat geldt helaas ook voor appartementen en seniorenwoningen.

 

Prijs uzelf daarom maar gelukkig als u huiseigenaar bent. U hebt een bezit en met een paar aanpassingen kunt u dat laten ombouwen tot een veilige levensloopbestendige woning.

 

Daarvoor is geld nodig. Nou heeft u al een hypotheek. Laten we daar als allereerste eens naar kijken.

 

Check eerst uw hypotheek

Zeker als uw hypotheek al flink wat jaren loopt, zijn er opties om hem te gebruiken voor uw verbouwing. Misschien dat u uw hypotheek kunt oversluiten nu de hypotheekrente zo laag is. De boeterente die u dan moet betalen heeft u mogelijk binnen een paar jaar al terugverdiend.

 

Als u dan toch aan het oversluiten bent, is het misschien wel interessant om een extra (verbouwings)hypotheek af te sluiten om de kosten van de aanpassingen te bekostigen. Wellicht dat uw hypotheek maandlasten dan alsnog lager dan nu uitkomen, door de lage rentestand. Iets om over na te denken!

 

Subsidies en vergoedingen

Is de verbouwing ingegeven door een medische noodzaak, dan kunt u wellicht aanspraak maken op een subsidie of vergoeding via uw gemeente. Via de Wet maatschappelijke ondersteuning helpen gemeentes hun inwoners om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Daarvoor geldt geen vermogenscheck meer. Dat was tot een paar jaar geleden wel het geval. Daardoor vielen huiseigenaren eigenlijk altijd buiten de boot.

 

Tegenwoordig kan dus iedereen aanspraak maken op de Wmo. Dat doet u via uw gemeente en als u een Wmo-indicatie krijgt, zal uw gemeente u helpen. Let wel op: er zitten veel voorwaarden aan en de gemeente kan besluiten dat verhuizen voor u een betere optie is.

 

Persoonlijke lening

Als het niet mogelijk is om uw hypotheek aan te passen – misschien is hij al heel voordelig! – u wilt niet wachten op de gemeente en ook uw spaargeld liever niet aanspreken, dan is een persoonlijke lening nog een optie. Direct beschikking over het bedrag dat u nodig hebt en daarna lost u elke maand een bedrag af. Let op: de rente die over zo’n lening wordt gerekend is een stuk hoger dan de huidige hypotheekrente of de rente die u over uw spaargeld krijgt.

 

Wacht niet te lang met verbouwen

Wat u ook kiest, een ding willen we u graag op het hart drukken: wacht niet te lang. Te vaak komt in het nieuws dat mensen zijn gevallen in hun huis. Soms met goede afloop. Vaker houden die mensen er last van. Dat willen wij van Langer Thuis in Huis koste wat kost voorkomen. Want fijn wonen = veilig wonen in een levensloopbestendige woning

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.