fbpx

Alles over het rijbewijs AM dat u nodig heeft voor een 45 km auto

Hulp en hulpmiddelen / Mobiliteit

Er bestaan veel vragen over welk rijbewijs nodig is voor het mogen besturen van een brommobiel: het rijbewijs AM. Het is verboden om zonder rijbewijs in een brommobiel, of 45 km auto, te rijden. 

Maar hoe krijgt u een AM rijbewijs? En wat als u al een rijbewijs heeft of juist nog nooit heeft autogereden? En wat als u medisch bent afgekeurd voor autorijden?

U leest het hier!

Wat is het AM rijbewijs?

Het AM rijbewijs is het bromfietsrijbewijs. Hiermee mag u rijden op scooters, brommers, bromfietsen en brommobielen. Er zijn twee varianten: AM en AM4. De toegevoegde vier staat voor het aantal wielen. Voor een brommobiel heeft u alleen het AM4 rijbewijs nodig.

Hoe kom ik eraan?

Als u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (A) heeft, dan krijgt u automatisch ook het AM. Handig toch?

Als u het AM rijbewijs wilt halen voor een 45 km auto/brommobiel, dan moet u het theorie-examen voor de bromfiets en het praktijkexamen voor de brommobiel doen. U krijgt dan het AM rijbewijs met de toevoeging 4. Dus: AM4. De 4 staat voor vierwieler. Let op: met AM4 mag u alleen een brommobiel besturen. Geen scooter, brommer etc.

Nooit gereden? Het mooie en goede nieuws is dat ook als u nooit heeft autogereden, u gewoon een brommobielrijbewijs kunt halen en zelfstandig mobiel kunt zijn! Het enige dat u voor die vrijheid moet doen is lessen nemen bij een rijschool, de theorie te leren en beide examens te doen bij het CBR. Geslaagd? Dan kunt u uw rijbewijs AM aanvragen bij het gemeentehuis.

Autorijbewijs wordt niet verlengd na de medische keuring, wat nu?

Als uw autorijbewijs niet verlengd wordt als gevolg van de medische keuring rijbewijs, kunt u wel een AM rijbewijs aanvragen. Daarvoor moet u wel eerst het theorie- en praktijkexamen voor de brommobiel afleggen bij het CBR. Als u voor beiden bent geslaagd, kunt u bij uw gemeente een rijbewijs AM aanvragen.

U moet dan uw ongeldig verklaarde rijbewijs wel hebben ingeleverd. Dat inleveren doet u bij het CBR, divisie Rijgeschiktheid, afdeling Vorderingen.

U krijgt het niet vanzelf, maar met deze stappen kunt u, uw mobiliteit weer terugkrijgen!

45 km auto rijden?

Als u uw AM rijbewijs op zak heeft, mag u de weg op met uw brommobiel! 45 km auto is een ander woord voor brommobiel.

Wilt u meer weten over 45 km auto’s? Lees dan onze complete informatiegids. Alle info bij elkaar! Ga naar: 45 km auto, de complete keuzehulp

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link