Rijbewijs AM, Hoe krijgt u dit rijbewijs voor een brommobiel?

Rijbewijs AM, Hoe krijgt u dit rijbewijs voor een brommobiel?

Onderwerp: Mobiliteit, Hulpmiddelen
Laatst geupdate: 25 april 2023
Carmen van Andel

Er zijn veel vragen over het rijbewijs AM dat nodig is voor een brommobiel. Hoe krijgt u een AM rijbewijs? Ook als u de medische keuring niet heeft gehaald? Of als u juist nooit heeft autogereden?

 

U leest het hier!

 

 

Wat is het rijbewijs AM?

 

Het AM rijbewijs is het bromfietsrijbewijs. Hiermee mag u rijden op scooters, brommers, bromfietsen en brommobielen. Er zijn twee varianten: AM en AM4. De toegevoegde vier staat voor het aantal wielen. Voor een brommobiel heeft u alleen het AM4 rijbewijs nodig.

 

Let op: met een AM4 rijbewijs mag u niet rijden op bromfietsen, scooters en brommers. 

Hoe kom ik eraan?

 

Als u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (A) heeft, dan krijgt u automatisch ook het AM. Handig toch?

 

Ook als u wordt afgekeurd voor het autorijbewijs mag u brommobiel rijden, omdat hiervoor geen medische eisen gelden. U moet wel opnieuw een examen afleggen om het AM rijbewijs te halen. 

 

Als u het AM rijbewijs wilt halen voor een 45 km auto/brommobiel, dan moet u het theorie-examen voor de bromfiets en het praktijkexamen voor de brommobiel doen. U krijgt dan het AM rijbewijs met de toevoeging 4. Dus: AM4. De 4 staat voor vierwieler.

 

Nooit gereden? Het mooie en goede nieuws is dat ook als u nooit heeft autogereden, u gewoon een brommobielrijbewijs kunt halen en zelfstandig mobiel kunt zijn! Het enige dat u voor die vrijheid moet doen is lessen nemen bij een rijschool, de theorie te leren en beide examens te doen bij het CBR. Geslaagd? Dan kunt u uw rijbewijs AM aanvragen bij het gemeentehuis.

Autorijbewijs wordt niet verlengd na de medische keuring, wat nu?

 

Als uw autorijbewijs niet verlengd wordt als gevolg van de medische keuring rijbewijs, kunt u wel een AM rijbewijs aanvragen. Daarvoor moet u wel eerst het theorie- en praktijkexamen voor de brommobiel afleggen bij het CBR. Als u voor beiden bent geslaagd, kunt u bij uw gemeente een rijbewijs AM aanvragen.

 

U moet dan uw ongeldig verklaarde rijbewijs wel hebben ingeleverd. Dat inleveren doet u bij het CBR, divisie Rijgeschiktheid, afdeling Vorderingen.

 

U krijgt het AM rijbewijs dus niet vanzelf, ook niet als u al een autorijbewijs had! Maar met deze stappen kunt u uw mobiliteit weer terugkrijgen.

45 km auto rijden?

 

Als u uw AM rijbewijs op zak heeft, mag u de weg op met uw brommobiel! 45 km auto is een ander woord voor brommobiel.

 

Wilt u meer weten over 45 km auto’s? Lees dan onze complete informatiegids. Alle info bij elkaar! Ga naar: 45 km auto, de complete keuzehulp.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Rijbewijs AM, Hoe krijgt u dit rijbewijs voor een brommobiel?