Eiwitrijke voeding, een uitgebreid overzicht

Gezond en vitaal / Gezondheid

Eiwitrijke voeding – Langer thuis blijven wonen? Dan is het belangrijk om zo fit mogelijk te blijven! En dat doet u onder meer door goed veel eiwitten te eten om uw spiermassa en spierfunctie op pijl te houden. In dit blog vindt u een uitgebreid overzicht van eiwitrijke voeding. Zo kunt u makkelijk bepalen of u voldoende eitwitten eet en uw dieet eventueel aanpassen naar eiwitrijkere gerechten!

Eiwitrijke voeding

Eiwitten zitten eigenlijk in heel veel verschillende voedingsmiddelen. In het een meer dan in het andere. Hieronder vindt u een overzicht van plantaardige en dierlijke eiwitten.

eitwitrijke-voeding-1
Plantaardige eiwitten
  • Zaden (30 gram per 100 gram)
  • Lupine (25 gram per 100 gram)
  • Pindakaas (23 gram per 100 gram)
  • Gemengde noten (22 gram per 100 gram)
  • Sojabonen (22 gram per 100 gram)
  • Havermout (13 gram per 100 gram)
  • Tofu, tempeh (12 gram per 100 gram)
  • Volkorenbrood (9 gram per 100 gram)
  • Linzen (9 gram per 100 gram)
  • Bruine bonen (8 gram per 100 gram)
  • Volkorenpasta (6 gram per 100 gram)
  • Boerenkool (4 gram per 100 gram)
  • Champignons (4 gram per 100 gram)
  • Spinazie (3 gram per 100 gram)
  • Mais (3 gram per 100 gram)
  • Sojamelk (3 gram per 100 gram)
  • Zilvervliesrijst (3 gram per 100 gram)
  • Aardappelen (2 gram per 100 gram)
  • Avocado (2 gram per 100 gram)
Dierlijke eiwitten
  • Rundvlees (35 gram per 100 gram)
  • Kipfilet (31 gram per 100 gram)
  • Zalm (25 gram per 100 gram)
  • Kalkoenfilet (25 gram per 100 gram)
  • Tonijn (24 gram per 100 gram)
  • Ei (13 gram per 100 gram)
  • Magere kwark (9 gram per 100 gram)
  • Melk (4 gram per 100 gram)
  • Magere yoghurt (4 gram per 100 gram)
  • Karnemelk (3 gram per 100 gram)

Liever plantaardige of dierlijke eiwitten?

Er zijn in totaal 22 verschillende aminozuren die uit eiwitten gehaald kunnen worden. Dierlijke eiwitten bevatten allemaal al die 22 verschillende aminozuren. Plantaardige eiwitten missen vaak 2 of 3 essentiële aminozuren. Eet u vegetarisch of veganistisch? Dan is belangrijk om dus veel verschillende plantaardige eiwitbronnen te eten.

Tip: witte bonen, sojabonen, pompoenzaad en spinazie bevatten vrijwel alle aminozuren.

‘Moet ik nu veel meer gaan eten?’

Meer gaan eten werkt niet. Eiwitrijke voeding is verzadigend en u raakt er waarschijnlijk sneller vol van. Als dit dan ten koste gaat van uw volgende maaltijd, werkt dit dus alleen maar tegen! Het is vooral belangrijk om vaker te kiezen voor eiwitrijke voeding. Doe bijvoorbeeld in plaats van jam, eens pindakaas of een eitje op brood.

Conclusie

Vaker kiezen voor eiwitrijke voeding, met dit overzicht hebben we dat hopelijk wat makkelijker gemaakt! Wij raden u aan om het vorige blog over eiwitten eten te lezen. Hierin wordt meer uitgelegd over het belang van eiwitten en de hoeveelheid die uw lichaam nodig heeft: Dit is waarom eiwitten zo belangrijk zijn.

Eet u al veel eiwitrijke voeding? Deel uw recepten of tips op onze Facebookpagina.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link