Driewieler voor volwassenen, een uitgebreide koopgids

De driewielfiets voor volwassenen is een stabiele, veilige fiets om mee op pad te gaan. Wilt u weten wat een goede keus is? Lees onze keuzehulp.

 

In dit artikel vertel ik u wat voor soorten driewielfietsen er zijn, waar u rekening mee dient te houden bij de aanschaf en geef ik antwoord op de vraag of u een vergoeding kunt ontvangen voor een driewieler.

Wat is een driewieler voor volwassenen?

 

Een driewieler voor volwassenen is een fiets met drie wielen en een lage instap die geschikt is voor volwassen personen. Ze worden ook wel driewielfiets of driewieler fiets  voor volwassenen genoemd. Vaak hebben deze fietsen één voorwiel en twee achterwielen. De drie wielen maken deze fiets extra stabiel en veilig en is daarom een fijne oplossing voor veel senioren die niet zo stabiel meer zijn. Vaak zijn de driewielers elektrisch ondersteund, wat het fietsen gemakkelijker maakt. 

 

Driewieler voor volwassenen, een uitgebreide koopgids

Wanneer een driewielfiets kopen?

 

Wordt het voor u lastiger om langere afstanden te fietsen en lopen? Bent u weleens onzeker of bang tijdens het fietsen? En fietst u daardoor minder? Dan is het een goed moment om na te denken over een driewielerfiets voor senioren. Want het is zonde als u niet meer van het fietsen kunt genieten!

 

Het is belangrijk om in beweging te blijven. Als u uw spieren namelijk te weinig gebruikt, zal uw spiermassa langzaam verdwijnen. Het risico om te vallen wordt daarmee alleen maar groter. Het is natuurlijk begrijpelijk dat u minder gaat bewegen als u bang bent om te vallen. Maar het probleem wordt daarmee uiteindelijk groter. Niet voor niets is bewegen een van de belangrijkste vormen van valpreventie.

 

Als u minder de fiets pakt omdat u het niet meer zo lang volhoudt of bang bent om te vallen, is dat natuurlijk heel vervelend. Wat goed dat u dan nu op zoek bent naar een driewielfiets. Een driewielerfiets voor volwassenen helpt u om op een veilige manier weer te kunnen fietsen, de buitenlucht in te gaan en de wereld om u heen te verkennen via de mooiste fietsroutes. En daarmee verkleint u uw valrisico ook weer!

 

Voordelen driewielfiets voor senioren

  • Veilig fietsen
  • Maakt u mobieler/geeft u bewegingsvrijheid
  • Goed voor uw conditie
  • Vermindert uw valrisico
  • Minder afhankelijk van anderen

 

Kortom:  met een driewielfiets bent u mobiel en u kunt met een zelfverzekerd gevoel op pad. Heerlijk toch?

Waarop letten als u een driewielfiets gaat kopen?

 

Driewielfietsen zijn er in verschillende typen:

  • Twee wielen voor of twee wielen achter
  • Met een extra lage instap
  • Met extra lage zitting
  • Elektrische driewielfiets
  • Duofiets

 

Twee wielen voor of twee wielen achter?

Het standaardmodel van een driewieler heeft twee wielen achter en één wiel voor. Echter kunt u ook voor een driewieler gaan die twee voorwielen en één achterwiel heeft. Het voordeel hiervan is dat u de breedte van de fiets beter kunt inschatten. Bij het standaardmodel kunt u misschien nog weleens vergeten dat de fiets achter veel breder is, omdat u dit niet ziet. Dit kan problemen veroorzaken.

 

Een driewieler met twee wielen aan de voorkant is dan de oplossing. U moet er wel rekening mee houden dat dit zwaarder stuurt dan een fiets met twee wielen aan de achterkant. Ook bent u minder wendbaar in verband met een grotere draaicirkel.

 

Driewieler voor volwassenen, een uitgebreide koopgids Driewieler voor volwassenen, een uitgebreide koopgids

 

Tip: een driewielerfiets met een extra lage zitting zou kunnen helpen bij het inschatten van de breedte. Dit omdat u naast de achterwielen zit, in plaats van ervoor.

Extra lage instap

De driewieler met een extra lage instap is ideaal als u moeite heeft met het optillen van uw benen. Door deze lage instap hoeft u uw benen een stuk minder ver op te tillen als u op- of af wilt stappen.

Driewieler voor volwassenen, een uitgebreide koopgids

Driewieler met extra lage instap van Van Raam

 

Extra lage zitting

Een driewieler heeft over het algemeen al een lage instap, maar er zijn ook modellen met een extra lage zitting. De zithouding is hierbij heel anders dan die bij een ‘normale’ driewielerfiets.

 

Normaal gesproken zit u een stuk boven de trapas, maar bij dit model zit u bijna naast de achterwielen. U trapt hierbij naar voren met uw benen. In plaats van een zadel is dit type driewieler vaak voorzien van een prettige zitting met rugleuning. Dit zorgt voor een ontspannen zit waarbij uw rug wordt ontlast. Doordat de zitting een stuk lager bij de grond zit, ligt het zwaartepunt ook lager. Een driewielerfiets van dit model is daardoor extra stabiel en geeft u veel minder snel het gevoel om te kunnen vallen in een bocht.

 

Voelt u zich niet altijd fijn op een driewieler met een hoge zitpositie? Heeft u snel het gevoel dat de fiets om dreigt te vallen? Dan is dit type geschikt voor u. Deze zithouding is even wennen, maar zit ontspannen en biedt dus wel voordelen. Echter biedt de hogere zitpositie ook voordelen, zoals een beter overzicht op de weg.

Elektrische driewieler

Heeft u graag elektrische trapondersteuning? Ook dat is mogelijk bij driewielfietsen. Sterker nog, de meeste drielwielfietsen zijn elektrisch ondersteund. De trapondersteuning helpt u zo veel of zo weinig als u zelf wilt. Zo kunt u hem gewoon uitzetten, deels gebruiken of volledig aanzetten. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om hem pas te gebruiken wanneer u moe wordt tijdens het fietsen. Elektrische driewielers zijn duurder en een stukje zwaarder, maar wel een heel fijn hulpmiddel.

 

Een elektrische driewieler met een stokhouder

 

Duofiets

Een bijzondere driewieler is de duofiets. Hierbij fiets u gezellig naast elkaar op één fiets. U trapt allebei, maar slechts een van de bestuurders heeft de controle over het stuur en de remmen. Een duofiets is ideaal als zelfstandig fietsen niet meer gaat. U kunt er toch nog veilig op uit en bovendien is het erg gezellig!

Driewieler voor volwassenen, een uitgebreide koopgids

Duofiets van Van Raam

Vaak vergeten zaken bij het kopen van een driewieler

 

Dacht u dat u er al was nu u het model heeft uitgekozen? Vergeet dan niet om naar de extra opties te kijken. Er zijn veel handige accessoires aan te schaffen om zo uw driewielfiets nóg praktischer te maken dan hij al was.

 

Zo kunt u spiegels monteren om makkelijker achter u te kunnen kijken, bijvoorbeeld wanneer u van richting veranderd. Het is soms ook mogelijk om de fiets van extra versnellingen te voorzien. Dit is prettig wanneer u vaak in een heuvelachtig landschap fietst. En wat dacht u van anti-lek banden?

 

Andere extra opties zijn bijvoorbeeld:

 

  • Boodschappen- en/of hondenmand
  • Afsluitbare bagagebox
  • Fietscomputer
  • Voetfixatie (om te voorkomen dat uw voet van de pedalen schiet)
  • Stok- of rollatorhouder

Veiligheid 

 

Fietsen op een driewieler vergt vaak enige oefening en geduld. Om iedereen zo goed mogelijk te begeleiden in dit traject heeft Tworby deze instructievideo opgenomen. Na het zien en bestuderen van deze video is Tworby ervan overtuigd dat iedereen veel veilige kilometers kan maken op de driewielfiets.

 

 

Tworby is een bedrijf dat mensen zo lang mogelijk wil laten bewegen op uw eigen fiets. De Tworby is op een modulaire manier ontwikkeld waardoor vrijwel iedere fiets omgebouwd kan worden tot driewieler. Dit houdt in dat u gewoon op uw eigen fiets kan blijven fietsen in de vorm van een driewieler! Zo hoeft u geen nieuwe fiets te kopen!

Kosten driewielerfiets voor senioren

 

Driewielfietsen zijn er in allerlei soorten en maten en dus verschillen ze in prijs. Voor een gemiddelde nieuwe driewieler moet u denken aan ca. € 3000,-. Heeft u besloten om voor een driewielerfiets te gaan? Dan heeft u diverse mogelijkheden:  

 

Nieuw of tweedehands

Driewielers hoeft u niet per se nieuw aan te schaffen, ze zijn ook tweedehands verkrijgbaar. U kunt op Marktplaats kijken, maar een officiële dealer is meestal veiliger. Zij hebben de driewieler nagelopen, kapotte onderdelen vervangen én geven u vaak ook nog wat garantie.

 

Driewielfiets huren?

Heeft u de driewieler slechts tijdelijk nodig, bijvoorbeeld op vakantie of tijdens een revalidatie? Of wilt u hem eerst uitgebreid proberen voordat u hem aanschaft? Dan is een driewielfiets huren een goed idee. Ik raad – net als met alles wat u huurt – niet aan om een driewielfiets lange tijd te huren. Vaak is eentje kopen, al dan niet via marktplaats, op de lange termijn voordeliger.

 

Vergoeding voor een driewielfiets?

In sommige situaties is een vergoeding voor uw driewieler vanuit de Wmo mogelijk. Dit is echter afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het Wmo loket (ook wel Zorgloket genoemd) van uw gemeente beslist hierover.

 

Bent u nog niet gepensioneerd en bent u afhankelijk van de driewielerfiets om op uw werk te komen? Dan zijn er soms ook mogelijkheden om de driewielfiets vanuit het UWV vergoed te krijgen. 

 

Overige kosten

Er komen niet veel overige kosten kijken bij de aanschaf van een driewieler. Het enige waar u rekening mee dient de houden is dat de fiets soms natuurlijk onderhoud en/of reparaties nodig heeft. Vaak krijgt u wel 3 of 5 jaar garantie bij driewielerfietsen.

 

Daarnaast zou u de fiets kunnen verzekeren tegen diefstal. 

De volgende stap: vergelijk betrouwbare aanbieders

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij dat onze partners contact met u opnemen om u te informeren over de mogelijkheden.

 

✔️ Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met de door ons geselecteerde partners

✔️ Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

✔️ Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

 

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Driewieler voor volwassenen, een uitgebreide koopgids
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord