fbpx

Seniorenbed kopen? Laat u goed voorlichten en begin met onze keuzehulp

Onderwerp: Gezondheid, Hulpmiddelen, Keuzehulp, Slaapkamer, Vitaal
10 maart 2021
Peter Boer

Seniorenbed kopen | Een goed en comfortabel bed is voor iedereen belangrijk, maar iemand van twintig heeft een ander bed nodig dan iemand van zeventig. Vooral vanwege het in- en uitstappen. Dan is een seniorenbed praktisch en comfortabel, zeker als het ook nog eens elektrisch verstelbaar is.

 

Een goede nachtrust is van levensbelang. ’s Nachts moet ons lichaam tot rust komen en herstellen van de activiteiten overdag. Wilt u uitgerust en vol energie opstaan, zonder lichamelijke klachten, dan is een goed bed onmisbaar.

Wat is een seniorenbed?

 

Een seniorenbed – ook wel comfortbed of hoog laag bed genoemd, is zo gemaakt dat in- en uitstappen makkelijk gaat. Het hele bed is verstelbaar en verplaatsbaar. Bijkomend voordeel: opmaken en schoonmaken onder het bed is een fluitje van een cent.

 

Seniorenbedden zijn er in verschillende breedte- en lengtematen. Net als bij een normaal eenpersoonsbed is de standaardmaat 80 x 200 cm of 90 x 200 cm. De meeste leveranciers bieden ook bedden met afwijkende maten.

 

seniorenbed kopen

Beelden van Gildeslapen

Wanneer een seniorenbed kopen?

 

Wij zijn van mening dat iedereen gebaat is bij een goed bed. En dat de extra opties van een seniorenbed eigenlijk helemaal niet alleen voor senioren fijn zijn! Dus wat ons betreft is elk moment een goed moment om zo’n luxe comfortbed te kopen.

 

Wat zijn de voordelen van een verstelbaar seniorenbed?

 • Hoge instap, dus makkelijk in- en uitstappen
 • Veilig en comfortabel
 • Elektrisch verstelbaar
 • Makkelijker op te maken
 • Mooi om te zien
 • Niet duur

Bent u nog niet toe aan een seniorenbed maar bent u wel toe aan een nieuw matras? Dan is onderstaan artikel wellicht interessant voor u.

Hoe hoog is een seniorenbed?

 

Hoe hoog moet een seniorenbed zijn?  De slaaphoogte op zich is niet belangrijk. Het gaat erom dat u goed in en uit het bed kunt stappen. En dat heeft alles te maken met de hoogte waarop uw matras komt te liggen.

 

De meest comfortabele hoogte is geen vast getal, want de hoogte is afhankelijk van de lengte van uw onderbeen. Lange mensen hebben dus een hoger bed nodig dan kleine mensen. De hoogtebepaling is vrij eenvoudig. Ga zonder schoenen op een stoel zitten. Meet dan de afstand van de grond tot de bovenkant van uw knie.

 

Bij deze maat telt u 5 cm op. Dat is de ideale hoogte. Als u op een matras gaat zitten, zal dat iets inzakken. De 5 cm zijn bedoeld om dit te compenseren. Stel dat u uitkomt op 55 cm, dan is dat de afstand tussen de vloer en de bovenkant van het matras.

Opties seniorenbedden

 

Er is nogal wat te kiezen in beddenland! We geven een overzicht van de belangrijkste opties.

 

Vast of elektrisch verstelbaar

Wat bedbodem betreft, kunt u kiezen uit een vaste lattenbodem of een verstelbare lattenbodem. De vaste bodem heeft een vlakke constructie met veerlatten. Met een verstelbare versie kunt u de rugleuning en het voeteneinde in elke gewenste stand zetten. Dat kan met handbediening, al zijn er ook elektrische versies. Wilt u meer comfort dan is een elektrisch verstelbaar seniorenbed de beste keus.

 

Gewoon matras of boxspring

In die bedombouw kunt u uw eigen matras leggen, maar In de meeste gevallen wordt een boxspring als ondergrond geadviseerd. In combinatie met een goed, verend matras biedt dat veel voordelen. Een boxspring:

 

 • Is hoger dan een gewoon bed
 • Biedt veel comfort en optimale ondersteuning
 • Voelt heerlijk zacht
 • Geeft goede ventilatie
 • Is duurzaam en slijt minder
 • Is helemaal aan te passen aan uw stijl
 • Straalt luxe uit
 • Is verkrijgbaar met elektrisch verstelbaar hoofd- en voeteneinde
 • Is leverbaar met wielen achter de poten

 

Ventilatie

Slapende mensen zweten nogal. Vochtafvoer en ventilatie zijn daarom heel belangrijk in een goed seniorenbed. De open ruimtes in een boxspring zorgen voor een goede ventilatie, waardoor de matrassen fris en schoon blijven.

 

Een boxspring gaat zo’n twintig jaar mee.  Na een jaar of tien kan het nodig zijn het matras te vervangen.

 

Verstelbaar hoofdeinde

Als u graag leest of tv kijkt in bed dan is een verstelbaar hoofdeinde erg fijn. Sommige mensen slapen ook beter als het hoofdeinde iets hoger staat. Door te “spelen” met de hoogte van hoofd en voeten creëert u de ideale slaaphouding. De draadloze afstandsbediening maakt dit allemaal erg makkelijk.

 

Eenpersoons of deelbaar tweepersoons seniorenbed

Seniorenbedden zijn vrijwel altijd verkrijgbaar voor een of twee personen. Een tweepersoons bed bestaat uit twee losse bedbodems en twee matrassen. De bodems worden aan elkaar gekoppeld, zodat ze niet verschuiven. Het bed is dus wel deelbaar, zodat u de twee helften uit elkaar kunt schuiven, mocht dat nodig zijn. 

Zo kunnen u en uw partner kiezen voor verschillende bedbodems en toch naast elkaar slapen.

 

Ook als een van beiden een bedlift nodig heeft, is dat te realiseren. De bedden zijn aan elkaar geschakeld, maar eenvoudig van elkaar los te koppelen. Ze zijn bovendien voorzien van wielen waardoor het bed opmaken een stuk eenvoudiger wordt. Ook bij het schoonmaken is de wendbaarheid prettig, want u kunt overal gemakkelijk bij.

 

Andere extra’s

Met seniorenbedden kunt u het zo gek maken als u zelf wilt, zoals wielen achter de bedpoten. Die zorgen ervoor dat u het bed gemakkelijk verplaatst, bijvoorbeeld als u eronder wilt stofzuigen. Ook een bedlift is mogelijk, evenals uitstapverlichting en een uitstaphulp.

Seniorenbed keuzehulp

 

We helpen u graag met uw keuze. In deze tabel ziet u wat wij aanraden in welke situatie. 

 

Situatie 1 persoons

Uitkomst

Situatie 2 persoons

Uitkomst

Wilt u makkelijk in en uit bed kunnen stappen?

Kies voor een bed met een papegaai. Zo komt u makkelijk in en uit bed

Wilt u makkelijk in en uit bed kunnen stappen?

Kies voor een bed met papegaai. Zo komt u makkelijk in en uit bed

Wilt u een bed dat makkelijk te verschonen is?

Kies voor een bed die in hoogte te verstellen is. Zo kunt u het bed gemakkelijk verschonen.

Wilt u een bed die makkelijk te verschonen is?

Kies dan voor een deelbaar bed die in hoogte kan worden versteld. Dit maakt het opmaken van het bed extra makkelijk

Wilt u een bed waar u makkelijk onder kan schoonmaken?

Kies voor een bed met wielen. U kunt het bed gemakkelijk verschonen door het te verplaatsen.

Wilt u een bed waar u makkelijk onder kan schoonmaken?

Kies voor een deelbaar bed met wielen eronder. U kunt het bed gemakkelijk uit elkaar schuiven.

Wilt u gemakkelijk een boek kunnen lezen in bed? Of televisie kunnen kijken?

Kies voor een bed met een elektrische bedbodem.

Wilt u gemakkelijk een boek kunnen lezen in bed? Of televisie kunnen kijken?

Kies voor een bed met een elektrische bedbodem.

 

Toe aan een nieuw matras? Profiteer van 25% korting!

Een van onze partners, Medipoint heeft momenteel een aantrekkelijke actie waarbij u profiteert van 25% korting op hun kwaliteitsmatrassen en 20% korting op kussens, bedden en bedbodems. Dat kan u dus veel geld schelen! En het mooie is, de slaapproducten worden gratis bezorgd, ze nemen uw oude matras mee en een slaapexpert checkt uw huidige bedbodem.

Klik hier om de matrassen van Medipoint te bekijken of bel direct met een van de slaapexperts: 088 – 10 20 100 (optie 3).

 

De actie loopt  tot 31-12-2021

Hoeveel kost een seniorenbed?

 

Een goede boxspring met matrassen is tegenwoordig niet meer zo duur als vroeger. Het simpelste model is in 1-persoonsuitvoering al verkrijgbaar vanaf ca. € 230,- dat is een seniorenbed van Ikea, uitgevoerd in beukenfineer. Daar zitten de matrassen niet bij. Maar ze zijn er ook voor € 1.000,- of meer. De kwaliteitsseniorenbedden van Auping beginnen bij die prijs.

 

Er zijn leveranciers die een bed precies op maat maken voor u. Dat is de perfecte oplossing, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Omdat het een investering voor vele jaren is, is het wel het overwegen waard.

 

Tweedehands seniorenbed

Thuiszorgwinkels bieden soms tweedehands seniorenbedden aan, vaak via Marktplaats. Dan betaalt u de helft van de nieuwprijs en soms nog minder.  De prijs is natuurlijk ook afhankelijk van de extra’s die u erbij kunt nemen en de staat van het bed. Let er bij tweedehands goed op dat alles goed onderhouden en hygiënisch schoon is.

Informeer u goed

 

Overweegt u een seniorenbed aan te schaffen, dan is het belangrijk u zich goed informeert. Een goed begin is het aanvragen van de brochures van verschillende aanbieders. Dat kan eenvoudig hieronder!

 

Als u verzorging nodig hebt, adviseren wij u om u te laten voorlichten bij een goede thuiszorgwinkel. Zij weten precies waar u op moet letten en helpen u graag bij het samenstellen van het ideale bed voor uw eigen situatie.

Meer weten? Vraag met 1 druk op de knop (prijs)informatie aan bij onze 3 partners!

 

Vul het formulier hieronder in en wij zorgen ervoor dat onze 3 partners u informeren over de verschillende mogelijkheden en prijzen. Zo kunt u een eerlijk vergelijk maken en gaan voor de beste deal voor u.

 

 • Alles op een rij
 • Prijzen vergelijken
 • Helder inzicht in alle opties

Is een seniorenbed hetzelfde als een hoog laag bed?

 

Naast seniorenbedden zijn er ook hoog-laagbedden, ook wel verpleegbedden of zorgbedden genoemd. Die geven hetzelfde comfort, maar de bedbodem is in zijn geheel in hoogte verstelbaar. Daardoor zijn ze ook geschikt om mensen die in bed liggen goed te kunnen verzorgen. Meer over hoog laag bedden leest u hier.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.