Seniorenbed kopen? Laat u goed voorlichten en begin met onze keuzehulp

Onderwerp: Gezondheid, Keuzehulp, Slaapkamer
11 januari 2022
Peter Boer

Seniorenbed kopen | Een goed en comfortabel bed is voor iedereen belangrijk, maar iemand van twintig heeft een ander bed nodig dan iemand van zeventig. Vooral vanwege het in- en uitstappen. Dan is een seniorenbed praktisch en comfortabel, zeker als het ook nog eens elektrisch verstelbaar is.

 

Een goede nachtrust is van levensbelang. ’s Nachts moet ons lichaam tot rust komen en herstellen van de activiteiten overdag. Wilt u uitgerust en vol energie opstaan, zonder lichamelijke klachten, dan is een goed bed onmisbaar.

Inhoud

 • Wat is een seniorenbed?
 • Wanneer eentje kopen?
 • Welke opties zijn er?
 • Hoeveel kost een seniorenbed?
 • Vind de beste deal!

Wat is een seniorenbed?

 

Een seniorenbed – ook wel comfortbed genoemd, is zo gemaakt dat in- en uitstappen makkelijk gaat. Het hele bed is verstelbaar en verplaatsbaar. Bijkomend voordeel: opmaken en schoonmaken onder het bed is een fluitje van een cent. Een seniorenbed draagt bij aan het langer thuis wonen.

 

Seniorenbedden zijn er in verschillende breedte- en lengtematen. Net als bij een normaal eenpersoonsbed is de standaardmaat 80 x 200 cm of 90 x 200 cm. De meeste leveranciers bieden ook bedden met afwijkende maten.

 

seniorenbed kopen

Wat is het verschil met een hoog laag bed?

Is een seniorenbed hetzelfde als een hoog laag bed? Nee, je kunt een hoog laag bed namelijk wel een seniorenbed noemen, maar niet andersom. Een seniorenbed is een vast bed met een aangepaste in- en uitstaphoogte. De bedbodem is dus niet in zijn geheel verstelbaar. Wel zijn vaak het hoofd- en voeteneinde (elektrisch) verstelbaar. Bij een hoog laag bed gaat de héle bodem omhoog en omlaag.

 

Zowel een seniorenbed als een hoog laag bed bieden dus veel comfort en gemak, maar niet elk seniorenbed heeft een hoog laag functie.

Wanneer een seniorenbed kopen?

 

Wij zijn van mening dat iedereen gebaat is bij een goed bed. En dat de extra opties van een seniorenbed eigenlijk helemaal niet alleen voor senioren fijn zijn! Dus wat ons betreft is élk moment een goed moment om zo’n luxe comfortbed te kopen.

 

Wat zijn de voordelen van een verstelbaar seniorenbed?

 • Hoge instap, dus makkelijk in- en uitstappen (een fijne vorm van valpreventie)
 • Veilig en comfortabel
 • Elektrisch verstelbaar
 • Makkelijk op te maken
 • Mooi om te zien
 • Niet duur

Bent u nog niet toe aan een seniorenbed maar bent u wel toe aan een nieuw matras? Dan is onderstaan artikel wellicht interessant voor u.

Opties seniorenbedden

 

Er is nogal wat te kiezen in beddenland! We geven een overzicht van de belangrijkste opties.

 

Hoogte seniorenbed

Hoe hoog moet een seniorenbed zijn? De slaaphoogte op zich is niet belangrijk. Het gaat erom dat u goed in en uit het bed kunt stappen: de instaphoogte van een seniorenbed. En dat heeft alles te maken met de hoogte waarop uw matras komt te liggen.

 

De meest comfortabele hoogte is geen vast getal, want de instaphoogte is heel persoonlijk. Het is afhankelijk van de lengte van uw onderbeen. Lange mensen hebben dus een hoger bed nodig dan kleine mensen. De hoogtebepaling is vrij eenvoudig: ga zonder schoenen op een stoel zitten. Meet dan de afstand van de grond tot de bovenkant van uw knie.

 

Bij deze maat telt u 5 cm op. Dat is de ideale hoogte. Als u op een matras gaat zitten, zal dat iets inzakken. De 5 cm zijn bedoeld om dit te compenseren. Stel dat u uitkomt op 55 cm, dan is dat de afstand tussen de vloer en de bovenkant van het matras.

 

Vast of elektrisch verstelbaar

Wat de bedbodem betreft, kunt u kiezen uit een vaste lattenbodem of een verstelbare lattenbodem. De vaste bodem heeft een vlakke constructie met veerlatten. Met een verstelbare versie kunt u de rugleuning en het voeteneinde in elke gewenste stand zetten. Dat kan met handbediening, al zijn er ook elektrische versies. Wilt u meer comfort? Dan is een elektrisch verstelbaar seniorenbed de beste keus.

 

Gewoon matras of boxspring

In de bedombouw kunt u uw eigen matras leggen, maar In de meeste gevallen wordt een boxspring als ondergrond geadviseerd. In combinatie met een goed, verend matras biedt dat veel voordelen. Een boxspring:

 

 • Is hoger dan een gewoon bed
 • Biedt veel comfort en optimale ondersteuning
 • Voelt heerlijk zacht
 • Geeft goede ventilatie
 • Is duurzaam en slijt minder
 • Is helemaal aan te passen aan uw stijl
 • Straalt luxe uit
 • Is verkrijgbaar met elektrisch verstelbaar hoofd- en voeteneinde
 • Is leverbaar met wielen achter de poten

 

Een belangrijk voordeel is de goede ventilatie. Slapende mensen zweten namelijk nogal veel. Vochtafvoer en ventilatie zijn daarom heel belangrijk in een goed seniorenbed. De open ruimtes van een boxspring zorgen voor goede ventilatie, waardoor de matrassen fris en schoon blijven.

 

Een boxspring gaat zo’n twintig jaar mee. Na een jaar of tien kan het nodig zijn het matras te vervangen.

 

Verstelbaar hoofdeinde

Als u graag leest of tv kijkt in bed dan is een verstelbaar hoofdeinde erg fijn. Sommige mensen slapen zelfs beter als het hoofdeinde iets hoger staat. Door te “spelen” met de hoogte van hoofd en voeten creëert u de ideale slaaphouding. De draadloze afstandsbediening maakt dit allemaal erg makkelijk.

 

Eenpersoons- of deelbaar tweepersoonsbed?

Seniorenbedden zijn verkrijgbaar voor één of twee personen. Een tweepersoonsbed bestaat vaak uit twee losse bedbodems en twee matrassen. De bodems worden aan elkaar gekoppeld, zodat ze niet verschuiven. Het bed is wel deelbaar, zodat u de twee helften uit elkaar kunt schuiven, mocht dat nodig zijn. 

 

Zo kunnen u en uw partner kiezen voor verschillende bedbodems en toch naast elkaar slapen. En wanneer één van beiden dan een bedlift nodig heeft, is dit ook te realiseren. 

 

Andere extra’s

Met seniorenbedden kunt u het zo gek maken als u zelf wilt! Om een seniorenbed zo comfortabel mogelijk te maken zijn er veel extra’s. Zoals wielen achter de bedpoten. Deze zorgen ervoor dat u het bed gemakkelijk verplaatst, bijvoorbeeld als u eronder wilt stofzuigen. Ook een bedlift is mogelijk, evenals uitstapverlichting en een uitstaphulp.

Seniorenbed keuzehulp

 

We helpen u graag met uw keuze. In deze tabel ziet u wat wij aanraden in welke situatie.

 

Situatie

Uitkomst

Wilt u makkelijk in en uit bed kunnen stappen?

Kies voor een bed met een papegaai. Zo komt u makkelijk in en uit bed

Wilt u een bed dat makkelijk te verschonen is?

Kies voor een bed die in hoogte te verstellen is. Zo kunt u het bed gemakkelijk verschonen.

Wilt u een bed waar u makkelijk onder kan schoonmaken?

Kies voor een bed met wielen. U kunt het bed gemakkelijk verschonen door het te verplaatsen.

Wilt u gemakkelijk een boek kunnen lezen in bed? Of televisie kunnen kijken?

Kies voor een bed met een elektrische bedbodem.

 

Hoeveel kost een seniorenbed?

 

Een goede boxspring met matrassen is tegenwoordig niet meer zo duur als vroeger. Een simpel model is in 1-persoonsuitvoering is al verkrijgbaar vanaf ca. € 200,-. Maar seniorenbedden zijn er ook voor € 1.000,- of meer. De kwaliteitsseniorenbedden van Auping beginnen bijvoorbeeld bij die prijs. Maar u kunt ook een Beter Bed seniorenbed kopen, of een seniorenbed bij bijvoorbeeld Haco. Genoeg keuze voor iedereen!

 

Er zijn leveranciers die een bed precies op maat maken voor u. Dat is de perfecte oplossing, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Omdat het een investering is voor vele jaren, is het wel het overwegen waard. Het is een waardevolle toevoeging aan een levensloopbestendige woning.

 

Houd er wel rekening mee dat de matrassen nog niet bij de prijs van een seniorenbed in zitten.

 

Seniorenbed tweedehands

Thuiszorgwinkels bieden soms tweedehands seniorenbedden aan, vaak via Marktplaats. Dan betaalt u de helft van de nieuwprijs en soms nog minder. De prijs is natuurlijk ook afhankelijk van de extra’s die u erbij kunt nemen en de staat van het bed. Let er bij tweedehands goed op dat alles goed onderhouden en hygiënisch is.

Informeer u goed

 

Overweegt u een seniorenbed aan te schaffen, dan is het belangrijk dat u zich goed informeert. Een goed begin is het aanvragen van de brochures van verschillende aanbieders. Dat kan eenvoudig hieronder!

 

Als u verzorging nodig hebt, adviseren wij u om u te laten voorlichten bij een goede thuiszorgwinkel. Zij weten precies waar u op moet letten en helpen u graag bij het samenstellen van het ideale bed voor uw eigen situatie.

De volgende stap: vergelijk betrouwbare aanbieders

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij ervoor dat onze partners contact met u opnemen om u te informeren over de mogelijkheden. 

 

✔️ Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met de door ons geselecteerde partners

✔️ Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

✔️ Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.