Testament, hoe zit dat ook al weer precies?

Onderwerp: Geldzaken, Nalaten
25 juli 2020
Sacha van Andel

Een testament opstellen kan een grote en ingewikkelde taak lijken. Er komt veel bij kijken. En heeft u het eigenlijk wel nodig?

 

Nou, de kans is groot dat het ook voor u gunstig is om een testament te hebben. En gelukkig staat u er niet alleen voor!

 

In dit blog vindt u tips voor het opstellen van een testament en ik leg ook uit waarom het nu zo handig kan zijn. 

 

Dit artikel is inhoudelijk gecontroleerd door financieel adviseur Paul van Rossum.

Wat is een testament?

 

In een testament kunt u precies aangeven welke wensen u heeft voor uw nalatenschap. U geeft aan wie uw erfgenamen zijn en wie wat bekomt. Ook kunt u andere speciale wensen aangeven voor bijvoorbeeld de uitvaart.

 

Naast het gewone testament bestaat er ook nog het levenstestament, deze gaat in op het moment dat u niet meer wilsbekwaam bent. Klik de link voor meer informatie.

Waarom een testament?

 

Zonder testament bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn. Als u andere wensen heeft voor uw nabestaanden en nalatenschap heeft u een testament nodig. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om na te laten aan uw stiefkind(eren), uw vriend of vriendin, of een goed doel. Ook kunt u, onder andere, familieleden onterven, een voogd of bewindvoerder benoemen en zo nodig iets regelen voor uw eigen zaak.

 

Als u geld, aandelen, objecten of huizen wilt nalaten aan specifieke erfgenamen, kunt u dit aangeven in een legaat in uw testament. Dit is een speciaal document waarin u beschrijft wat u wilt nalaten aan welke erfgenamen.

 

Voor simpelere wensen zoals een specifiek voorwerp aan iemand nalaten heeft u geen testament nodig. Dit kan aangegeven worden in een codicil: een handgeschreven document waarin u roerende zaken kunt nalaten.

 

Voor meer informatie over legaten en codicillen, zie ons blog over nalatenschap.

Wat kunt u zoal doen in een testament?

 

Simpel gezegd kunt u al uw wensen omtrent uw nalatenschap en uw uitvaart vastleggen in uw testament. Hieronder volgen een paar concrete voorbeelden van wat dit kan inhouden maar er is veel meer mogelijk dan alleen dit!

 

Stiefkinderen zijn zonder testament geen erfgenaam van u. Als u dit wel wilt, dan kunt u ze benoemen tot erfgenaam in uw testament. U kunt ze een groter, gelijk, of kleiner deel geven dan uw eigen kinderen.

 

Bewindvoerder aanwijzen

(Klein)kinderen krijgen beschikking over de erfenis vanaf 18 jaar. Als u dit nog te jong vindt, dan kunt u een bewind instellen tot het kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Deze leeftijd kunt u zelf bepalen. Hiervoor kunt u een bewindvoerder aanwijzen die kan bepalen wanneer ze (een deel van) de erfenis krijgen, bijvoorbeeld voor de studie. Dit gaat vaak in overleg met het kind.

 

Vruchtgebruik

Als u uw huis wilt nalaten aan uw kinderen in plaats van uw partner, maar wel wilt dat uw partner hier ongestoord kan blijven wonen, dan kunt u in uw testament vruchtgebruik instellen. Dit houdt in dat uw kinderen na uw overlijden eigenaar worden van het huis. Uw partner kan hier echter nog wel blijven wonen en kan gebruik maken van de erfenis. U bepaalt zelf wanneer dit vruchtgebruik eindigt. Dit kan bijvoorbeeld als uw partner overlijdt of naar een verzorgingstehuis gaat.

 

Executeur benoemen

U kunt in uw testament een executeur benoemen. Deze wikkelt praktische zaken af zoals de mogelijke verkoop van een huis en de verdeling van de erfenis. De executeur kan iemand binnen de familie zijn of juist van buiten zodat de familie zich hier geen zorgen om hoeft te maken.

Uw testament opstellen in 3 stappen

 

Stap 1. Al uw wensen duidelijk op rij

De belangrijkste stap in het opstellen van uw testament is al uw wensen op rij hebben. Het is misschien handig om een lijstje te maken zodat u goed voorbereid bent voordat u naar de notaris gaat. 

 

Stap 2. Digitaal of traditioneel

U kunt ervoor kiezen om uw testament bij de notaris te regelen. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om het online te doen. Beide manieren zijn volledig volgens de regels.

 

Digitaal
Als u een simpel testament op wilt stellen dan is een digitaal testament een goede optie. U kunt dit gemakkelijk vanuit huis doen. Als het helemaal naar wens is, dan hoeft de akte alleen nog ondertekend te worden bij een notaris. Een digitaal testament is voordeliger dan de traditionele variant, omdat het minder notaristijd kost.

 

Traditioneel
Hoewel de kosten hoger zijn, heeft direct naar de notaris gaan veel voordelen. Dit is vooral het geval als u gecompliceerde wensen heeft of niet precies weet hoe u alles wilt gaan regelen. De notaris kan u hier allemaal bij helpen en vertaalt uw wensen in juridische bepalingen.

 

Stap 3. Blijf actueel

Als uw testament eenmaal officieel is, is het belangrijk om het eens in de zoveel tijd te bekijken. Heeft u bijvoorbeeld onverwacht kleinkinderen gekregen? Bent u hertrouwd of gescheiden? Heeft u een eigen zaak opgericht? Dan is het belangrijk om uw testament zo nodig aan te passen op de nieuwe situatie.

Kosten testament

 

Een testament opstellen is niet gratis. Ieder notariskantoor hanteert zijn eigen tarieven en services, maar een eenvoudig testament begint gemiddeld rond de €400,-. Een digitaal is voordeliger, dan beginnen ze bij €225,-.

Tot slot

 

Een testament opstellen is handig om uw wensen voor uw nalatenschap vast te leggen. Want buiten de opties die ik heb behandeld in dit blog, is er nog veel meer mogelijk. En het hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn! De onlineservices bij een digitaal testament, of uw notaris bij een traditioneel testament, helpen u bij het proces. Zo hoeft u zich zo min mogelijk zorgen te maken.

 

Wel willen wij u erop wijzen dat het in alle juridische vragen over erfrecht, testament of levenstestament, verstandig is een gesprek met een notaris te voeren. De notaris kan goed beoordelen, wat in een specifieke situatie goed is om te doen. Dat geld is goed besteed, wat ons betreft.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.