Digitale nalatenschap. Wat gebeurt er met uw social media?

Onderwerp: Nalaten
10 december 2019
Sacha van Andel

Social media is misschien wel het laatste waar u aan denkt als iemand komt te overlijden. Toch is het belangrijk dat de accounts niet blijven zwerven op het internet. Om een jaar na het overlijden van een dierbare nog een herinnering van diens verjaardag te ontvangen…

 

Om dit te voorkomen, laat ik in dit blog precies zien wat u zelf kunt doen voor uw digitale nalatenschap.

Wat is een digitale nalatenschap?

 

Uw digitale nalatenschap bestaat uit al uw social media accounts en andere accounts die u online heeft. Ook schulden of tegoeden in digitale munteenheden horen bij uw digitale nalatenschap.

[vc_single_image image=”5704″ img_size=”800*560″ add_caption=”yes” alignment=”center”]

De digitale kluis

 

Als u een testament heeft, kunt u hierin ook uw digitale nalatenschap regelen. Dit doet u doormiddel van een digitale kluis. Hierin legt u vast welke online profielen u heeft, welke inloggegevens hierbij horen, en wat er na uw overlijden mee moet gebeuren. De digitale kluis wordt bewaard bij de notaris.

In het testament kunt u een online executeur benoemen. Dit kan dezelfde persoon zijn als de gewone executeur van uw testament, maar kan ook iemand anders zijn. Na uw overlijden krijgt de online executeur toegang tot uw digitale kluis.

Wat kunt u zelf doen?

 

Als u geen testament heeft kunt u nog steeds wat regelen voor uw digitale nalatenschap. U kunt bijvoorbeeld gemakkelijk zelf een digitale kluis maken. U maakt dan een lijst met al uw accounts, inloggegevens en uw wensen daarbij. Let hierbij wel op dat als u wachtwoorden wijzigt, u deze ook aanpast in de lijst. Hierna hoeft u alleen nog maar te zorgen dat één van uw nabestaanden, bijvoorbeeld uw partner, weet waar u deze lijst bewaard. Ook kunt u op eigenlijk alle social media platform aangeven wat er moet gebeuren als u er niet meer bent. Hieronder beschrijf ik de twee grootste: Facebook en Google.

[vc_single_image image=”5714″ img_size=”800*560″ add_caption=”yes” alignment=”center”]

Facebook

U heeft bij facebook een aantal opties voor wat er met uw account moet gebeuren als u komt te overlijden. Zo kunt u ervoor kiezen om uw account te laten verwijderen zodra Facebook op de hoogte wordt gesteld van uw overlijden. Dit betekent wel dat al uw foto’s en berichten permanent worden verwijderd.

 

Een andere optie is om van uw pagina een herdenkingspagina te maken zodra Facebook bericht krijgt van uw overlijden. U kunt dan iemand aanwijzen als contactpersoon die uw account kan beheren. Bij een herdenkingspagina blijft de inhoud van het account zichtbaar op Facebook. Verder wordt de zin ‘ter nagedachtenis van’ weergegeven naast de naam van de overleden persoon op zijn of haar profiel. Ook is het profiel extra beveiligd.

 

U vindt zowel de optie voor het verwijderen van uw account en de optie voor een herdenkingspagina bij uw instellingen.

 

Hier kunt u een herdenkingsstatus aanvragen.

Google

Onder uw Google account valt onder andere Gmail, YouTube, en Google Foto’s. Het is dus van belang dat hier goed mee omgegaan wordt als uw komt te overlijden. Gelukkig valt dit bij Google makkelijk te regelen.

 

Op de site https://myaccount.google.com/inactive kunt u een plan opstellen voor wat er moet gebeuren met uw Google account als u er niet meer bent. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat Google uw account op inactief moet zetten als u er meer dan drie maanden helemaal geen gebruik meer van hebt gemaakt. Google meet inactiviteit via signalen als inloggen op Gmail en een video bekijken op Youtube (bijvoorbeeld via de apps op uw smartphone of tablet).

 

Ook kunt u aangeven met welke personen Google contact mag opnemen, als u niet meer actief bent op uw Google account. U kunt zelfs aangeven bepaalde gegevens (zoals foto’s) te delen met iemand als u inactief wordt. Als laatste kunt u natuurlijk aangeven dat uw account moet worden verwijderd.

Wat kunnen nabestaanden doen?

 

Als nabestaanden geen lijst met accounts en inloggegevens hebben, is er nog steeds veel wat zij kunnen doen voor de digitale nalatenschap van de overledene.

 

Op Facebook kunnen nabestaanden een herdenkingspagina aanvragen mits ze bewijs hebben van overlijden. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld een rouwkaart.

 

Voor andere social media is de gebruikersnaam en een bewijs van overlijden vaak al genoeg om het account te laten verwijderen.

Conclusie

 

Met of zonder testament is er al een hoop wat u kunt doen voor uw digitale nalatenschap. Op Facebook en Google kunt u zelf alvast wat voorbereiden. Verder is een simpel lijstje met uw accounts, inloggegevens en wensen vaak al genoeg. Zo kunt u nare situaties voor uw nabestaanden voorkomen!

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.