Erfbelasting: wat is het en hoe werkt het?

Onderwerp: Geldzaken, Nalaten
30 oktober 2019
Sacha van Andel

[vc_column_text css=”.vc_custom_1575880731135{margin-bottom: 0px !important;}”]

Wat is erfbelasting en hoe kunt u uitrekenen hoeveel u of uw nabestaanden moet(en) betalen? Hoe bepaalt u wie uw begunstigden zijn? Hoe kan een erfenis worden geweigerd? In dit blog zullen wij deze vragen beknopt en duidelijk voor u beantwoorden.

 

Dit artikel is inhoudelijk gecontroleerd door financieel adviseur Paul van Rossum.[/vc_column_text]

Wat is erfbelasting?

 

Erfbelasting is een belasting die geheven wordt over erfenissen. Het tarief van deze belasting is voor een groot deel afhankelijk van twee factoren. De omvang van de erfenis, en de graad van verwantschap tussen de erfgenaam en de overledene.

Wie zijn mijn erfgenamen?

 

Uw erfgenamen bepaalt u in uw testament. Als u geen testament heeft, bepaalt de staat wie uw erfgenamen zijn. Dit zullen vaak uw partner en eigen kinderen zijn. Voor meer informatie klik hier.

Hoeveel erfbelasting moet u betalen?

 

Een erfenis bestaat uit alle bezittingen en schulden van de overledene. Erfbelasting wordt alleen betaald over het positieve saldo.

 

 1. Economische waarde inboedel
  De waarde van de inboedel bepalen is vaak het lastigste. U kunt deze zelf berekenen of laten taxeren. Sommige taxateurs kunnen u ook helpen met het eerlijk verdelen van de erfenis. Een taxateur inhuren kost echter wel geld. Als u het zelf gaat doen, kunt u kijken op de site van de belastingdienst. Hier staat zeer handig per soort erfenis (bijvoorbeeld een auto, een huis, of kunst) hoe u de waarde hiervan kunt berekenen.
 2. WOZ-waarde bij vererving huis
  Als u een woning erft dan geldt de waarde die vermeld staat in de WOZ-beschikking in het jaar ván het overlijden of het jaar daarná. U mag zelf kiezen welke. Hierbij is de laagste waarde het gunstigst. Het kan het waard zijn om de WOZ-beschikking kritisch te bekijken en te controleren. Hiermee kunt u mogelijk duizenden euro’s besparen!

[vc_single_image image=”5199″ img_size=”large” add_caption=”yes” alignment=”center”]

Overzicht tarieven erfbelasting 2019


Hieronder volgt een overzicht van de tarieven erfbelasting bij overlijden in 2019 zoals gezien bij de Consumentenbond.

 

Tarieven erfbelasting

 • partner en kinderen: tot € 124.727 is het 10%, daarboven 20%
 • kleinkinderen en afstammelingen in de rechte lijn: tot € 124.727 is het 18%, daarboven 36%
 • overige verkrijgers: tot € 124.727 is het 30%, daarboven 40%

 

Vrijstellingen erfbelasting bij overlijden in 2019

 • partner: € 650.913
 • kinderen en kleinkinderen: € 20.616
 • ouder: € 48.821
 • gehandicapt kind: € 61.840
 • overige erfgenamen: € 2173

 

Rekenvoorbeeld
Wie €150.000 erft van zijn in januari 2019 overleden vader, moet €13.403 belasting betalen. Door de vrijstelling van € 20.616 is er erfbelasting verschuldigd over €129.384. Over de eerste € 124.727 moet 10% belasting worden betaald (€ 12.472). En over de rest (€ 4657) 20% belasting: € 931.

Erfbelasting aangifte doen


Aangifte voor de erfbelasting moet binnen 8 maanden na het overlijden gebeuren. Als dit door omstandigheden toch niet lukt, dan kunt u ook uitstel aanvragen. Let wel op dat hier belastingrente aan zit gekoppeld.

Om aangifte te doen krijgt u automatisch een bericht van de belastingdienst, de aangiftebrief erfbelasting. Als u deze brief niet ontvangt maar wel erfbelasting verschuldigd bent, dan dient u dit zelf aan te vragen via de Belastingtelefoon.

 

Met het nummer dat in deze brief vermeld staat, kunnen de erfgenamen inloggen bij de belastingdienst en de aangifte online invullen. U kunt de aangifte ook op papier invullen door via de Belastingtelefoon een aangifteformulier te bestellen of deze zelf te downloaden. Alle erfgenamen ondertekenen de aangifte. Dit doen ze zelf, of door een andere erfgenaam of de executeur te machtigen hiervoor.

Erfenis weigeren of aanvaarden?

 

Als u door een testament of door de wet wordt aangewezen als erfgenaam, dan gaat de wet ervan uit dat u deze erfenis aanvaardt. U hoeft dit echter niet te doen. Het is mogelijk dat u de erfenis niet wilt aanvaarden of dat u nog twijfelt. Het is bijvoorbeeld handig om eerst te weten wat de erfenis precies inhoudt voor u deze beslissing neemt. De tijd die u hiervoor heeft, heet het recht van beraad.

 

Als wordt vermoed dat de overledene meer schulden dan bezittingen heeft achtergelaten, kunnen de erfgenamen ervoor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dit wordt ook wel aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd. Als blijkt dat er meer schulden dan bezittingen zijn, dan wordt u niet aansprakelijk gesteld voor de schulden. Als blijkt dat er toch meer bezittingen zijn dan schulden, heeft u nog wel recht op een deel van deze bezittingen.

 

U kunt de erfenis ook volledig weigeren. Als u hiervoor kiest bent u officieel geen erfgenaam meer. Om een erfenis te weigeren of beneficiair te aanvaarden dan heeft u wel een verklaring nodig van de rechtbank. Dit kost ongeveer 114 euro.

Conclusie

 

Het belangrijkste dat u moet weten is dat:

 • De belasting alleen betaald wordt over het positieve saldo van de erfenis.
 • U een erfenis altijd kunt weigeren of beneficiair aanvaarden.
 • Het slim is om de WOZ-beschikking van de woning kritisch te bekijken.
Bronnen

Consumentenbond
Erfwijzer
Belastingdienst

 

Wilt u persoonlijk advies over uw financiën? Financieel adviseur Paul van Rossum kan u helpen. Ga naar www.denieuwebankier.nl

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.