De sjoelbak weer glad maken, hoe doet u dat?

Onderwerp: Vermaak, Vrije tijd
Laatst geupdate: 2 juni 2022
Sharon Kok

Sjoelbak glad maken | Tijdens de feestdagen wordt hij vaak weer tevoorschijn gehaald: de sjoelbak. Want van al die spelletjes die er tegenwoordig zijn, is de nostalgische sjoelbak nog behoorlijk populair!

 

Maar na een tijdje niet gebruikt te zijn, is hij waarschijnlijk stroef geworden. Niets is zo storend als sjoelstenen die niet glijden. Daarom ga ik in dit artikel u vertellen hoe u de sjoelbak weer glad kan maken. Dit kan al met een paar simpele trucjes!

Wanneer is de sjoelbak te stroef?

 

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat een sjoelbak minder glad is geworden. Dit komt onder anderen door stof of ander vuil dat tijdens het spelen of tijdens de opslag op de baan terecht kan komen. U merkt dan dat de sjoelbak ruw wordt en dat de sjoelstenen minder goed over de baan glijden.

 

Dus;

 • Heeft u de sjoelbak al een tijdje niet gebruikt?
 • Ziet u dat de sjoelbak vies is geworden?
 • Voelt de sjoelbak ruw aan?
 • Glijden de sjoelstenen niet meer goed over de baan?

 

Dan is het tijd om de sjoelbak glad te maken! 

 

Opzoek naar de spelregels van het sjoelen? Die vindt u in dit artikel!

Sjoelbak glad maken

 

De sjoelbak weer glad maken doet u zo:

 

 1. Wrijf eerst de sjoelbak op met een wollen doek. Dit kan ook met een oude wollen trui of sjaal (uit uw eigen kast, of bijvoorbeeld van de kringloopwinkel).
 1. Neem een klein beetje aardappelzetmeel en strooi dit uit over de baan. U hoeft het niet uit te wrijven, u kunt het er gewoon op laten liggen. Door een paar potjes te spelen verdelen de sjoelstenen het meel namelijk vanzelf en zal uw sjoelbak weer glad worden.

 

Talkpoeder, in plaats van aardappelzetmeel, kan overigens ook helpen.  

 

Helpen bovenstaande manieren niet? Dan is het eventueel nog een optie om de sjoelbak lichtjes op te schuren en opnieuw te lakken.

Wat u vooral níet moet doen om de sjoelbak glad te maken

Naast de bovenstaande tips die wij u aanraden, zijn er ook dingen die wij u níet aanraden. Dit zijn tips die u misschien weleens van iemand gehoord heeft, maar die niet goed zijn voor uw sjoelbak.

 

 1. Gebruik geen schoonmaakmiddelen. Deze werken meestal averechts en kunnen zelfs het hout beschadigen.
 2. Speciale middeltjes zoals meubelspray, wax of bijenwas zijn niet nodig. Vaak is uw sjoelbak hier bij aankoop mee ingesmeerd. Als u dit zelf gaat gebruiken om de sjoelbak glad te maken heeft dit niet het goede effect. U maakt de baan en de sjoelschijven daar alleen maar vet mee, maar niet glad. Het wordt dan plakkerig en het glijden gaat juist minder soepel.
De sjoelbak weer glad maken, hoe doet u dat?

Onderhoud sjoelbak

 

Om te voorkomen dat de kwaliteit van uw sjoelbak achteruitgaat, is het verstandig om deze goed te onderhouden. Een aantal tips;

 

 1. Plaats de sjoelbak altijd rechtop als u deze opbergt. Door hem bijvoorbeeld tegen een muur te plaatsen, voorkomt u dat hij gaat kromtrekken en komt er minder stof op.
 2. Bewaar de sjoelbak nooit in een vochtige ruimte. Dat is heel slecht voor het hout!
 3. Zet de sjoelbak niet naast een kachel of verwarming. Probeer een gemiddelde kamertemperatuur aan te houden.

 

Sjoelbak kopen

 

Heeft u alle tips uit het artikel uitgeprobeerd, maar valt er met uw sjoelbak niets meer te beginnen? Dan zult u toch echt een nieuwe sjoelbak moeten kopen.

 

Een sjoelbak kopen gaat heel makkelijk via onze partner Bol.com. Van een sjoelbak voor volwassenen tot een kindersjoelbak of zelfs een mini sjoelbak; zij hebben alles. Ook sjoelbakken van goede merken zoals Heemskerk zijn bij Bol.com te bestellen.

 

Hieronder een aantal van onze favoriete producten:

 

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

De sjoelbak weer glad maken, hoe doet u dat?