Moeilijk lopen? Praktische oplossingen om toch in beweging te blijven

Onderwerp: Vitaal, Gezondheid
Laatst geupdate: 22 november 2021
Sharon Kok

Moeilijk lopen | Gaat lopen u moeilijker af de laatste tijd? Moeilijk lopen na een operatie, of na het zitten? Misschien onderneemt u daardoor nu minder, maar in beweging blijven is belangrijk! In dit artikel geef ik u de oplossingen om tóch in beweging te blijven. Zo kunt u weer dingen gaan ondernemen en voelt u zich een stuk lekkerder in uw vel.

Waardoor moeilijk lopen?

 

Moeilijk lopen kan voorkomen na een operatie zoals een heupoperatie. U gaat dan minder bewegen, dus te veel zitten of liggen, en daardoor neemt uw spiermassa af en worden uw gewrichten stijver. Het gevolg? Lopen wordt nog moeilijker, de balans wordt minder en de kans op vallen neemt toe… Kortom; de negatieve gevolgen van bewegen zijn groot.

Lopen makkelijker maken 

 

Hulpmiddelen kunnen de oplossing bieden. U denkt misschien dat u daardoor juist minder zelf beweegt en dus kracht zal verliezen, maar het tegenovergestelde is waar! Er kunnen, over het algemeen, 2 situaties zijn:

“Lopen lukt mij niet goed meer, dus ik zit meer stil”

Als lopen niet goed meer gaat, dan is het een logisch gevolg dat u het minder gaat doen. Maar stilzitten zorgt ervoor dat uw kracht zal afnemen en het lopen misschien wel nóg moeilijker zal worden. Door gebruik te maken van een hulpmiddel, komt u weer in beweging en kunt u uw kracht weer opbouwen.

“Lopen lukt mij niet goed meer, maar ik blijf doorzetten”

Het is natuurlijk erg frustrerend als lopen niet goed meer gaat. U wilt het graag, dus zet u door en steekt u er nog meer energie in om het wel te kunnen. Dit is niet altijd verstandig, want daardoor kunt u uw spieren overbelasten of gaat u de verkeerde spieren gebruiken. Dit kan zorgen voor meer blessures en is erg vermoeiend. Een hulpmiddel zorgt voor de juiste ondersteuning en het bewegen zal u daardoor makkelijker afgaan. Het gevolg? U kunt langer lopen zonder last te krijgen.

Hulpmiddelen

 

Een hulpmiddel maakt u niet luier. Denk aan een sta op stoel: wanneer u moeite heeft met opstaan, zal u uzelf met uw armen omhoog proberen te duwen. Dit geeft een grote belasting op de armspieren en kost veel onnodige energie. Door een sta op stoel gaat opstaan makkelijker. U zal het sneller en vaker doen en heeft geen hulp meer van anderen nodig.

Sta op stoel

Een sta op stoel is een elektrisch verstelbare fauteuil met een hoog zitcomfort. Doordat de stoel omhoog en voorover kan kantelen is het eenvoudig om uit de stoel op te staan.

 

Voordelen:

 • Minder afhankelijk van anderen
 • Opstaan gaat makkelijker en dit zorgt ook voor meer zin om dingen te ondernemen
 • Minder druk op uw billen en rug
 • Kan zorgen voor goede vochtafvoer uit de benen
 • Hoog zitcomfort

 

Lees meer over de sta op stoel, klik hier

Loopfiets volwassenen

Een loopfiets is een fiets zonder pedalen. U beweegt zich voort door uw benen al zittend over de grond te bewegen. Uw benen worden een stuk minder belast, doordat de fiets uw gewicht draagt.

 

Voordelen:

 • Ontlast gewrichten
 • Verder en langer lopen
 • Kleinere kans op vallen
 • Minder last van vermoeidheid
 • Minder last van kortademigheid
 • Lage instap, zodat u hem makkelijk kunt gebruiken

 

Lees meer over de loopfiets

Tot slot

 

Voor alle hulpmiddelen geldt: u hoeft minder energie te gebruiken om toch in beweging te blijven. Hoe fijn is dat! Het is gezond, u kunt (weer) naar buiten, meer dingen ondernemen en bent onafhankelijk van anderen. Dat is een fijn gevoel toch?

 

Bent u nieuwsgierig naar andere hulpmiddelen? Zo is de Doff N’ Donner een handige manier om uw kous gemakkelijk op- en af te rollen. Lees alles over deze aan- en uittrekhulp voor kousen in ons artikel ‘Doff N’ Donner, de voor- en nadelen op een rij’.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Moeilijk lopen? Praktische oplossingen om toch in beweging te blijven