Doff n donner, de voor- en nadelen op een rij

Onderwerp: Badkamer en toilet, Hulpmiddelen
29 november 2020
Sacha van Andel

De doff n donner is een van de meest ideale hulpmiddelen om steunkousen mee aan te trekken. Maar hoe werkt het precies? Wat heeft u ervoor nodig? Hoe duur is het? En wat zijn de nadelen?

 

Leest u mee? 

Wat is de doff n donner?

 

De doff n donner is een hulpmiddel om steunkousen makkelijker aan te trekken. Het bestaat uit een cone (kegel) en een cuff (manchet). De manchet is gevuld met water waardoor de kous moeiteloos over het been rolt. De doff n donner is een product van het Zwitserse bedrijf Sigvaris.

Hoe werkt de doff n donner – uitleg

 

Het principe van de doff n donner is simpel.

  1. U schuift de steunkous om de kegel en zorgt hierbij dat er zo min mogelijk kreukels in zitten.
  2. Dan doet u de manchet ook om de kegel en rolt u de steunkous om de manchet.
  3. Daarna kunt u deze afrollen op uw been et voila!

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben wij hieronder een uitgebreide video van Goed Gebruik die doff n donner uitleg geeft voor u. Belangrijk is dat u de hak van de kous aan de onderkant houdt, zodat deze op de goede plek uitkomt.

 

De onderstaande video van Goed Gebruik laat precies zien hoe het werkt: 

 

Voor- en nadelen van de doff n donner

 

Er zijn uiteraard voor- en nadelen aan de doff n donner. We zetten ze voor u op een rijtje.

 

 

Voordelen

In ons eerdere blog over steunkousen aantrekken staat dat u uw steunkousen beter niet direct na het douchen kan aantrekken. Dit is minder belangrijk bij de doff n donner omdat u de kous omhoog rolt en niet wrijft. Een vochtige huid vormt hier dus geen probleem.
Door het rollen ontstaat er nagenoeg geen frictie tussen uw huid en de kous. Bij mensen met een gevoelige of kwetsbare huid is dit een groot voordeel.
De doff n donner zorgt dat u nauwelijks meer hoeft te trekken aan de kous, waardoor deze een stuk langer meegaan.
Zoals te zien is in de video kunt u de doff n donner gebruiken met kousen met open en gesloten teen. Ook is het aantrekhulpmiddel te gebruiken met iedere drukklasse en zelfs met lange lieskousen.
 

Nadelen

Als u de doff n donner zelf wilt gaan gebruiken moet u ongeveer tot uw voeten kunnen reiken. U kunt de vloer of een antislipmatje gebruiken om de doff n donner over uw voet te rollen (zoals te zien in de video), maar u moet hem daarna wel zelf verder omhoog rollen.
De complete set is niet heel handig om mee te nemen in de auto omdat de kegel erg groot is. U kunt in plaats van de kegel uw arm gebruiken. Net nadeel daarvan is dat er sneller kreukels ontstaan.
Dit hulpmiddel wordt sterk afgeraden bij veneuze trombose wegens de vergrootte kans op een longembolie.

Onderhoud en hygiëne

 

De doff n donner heeft weinig onderhoud nodig. U bewaart de manchet op kamertemperatuur, bij voorkeur op de kegel. Het is goed om de kegel af en toe schoon te maken met antibacteriële zeep. Om de manchet schoon te houden zijn er desinfectiezakken beschikbaar. Als u de doff n donner alleen voor uzelf gebruikt, is dit echter niet nodig.

 

Let op 1: de doff n donner kan niet worden schoongemaakt met agressieve schoonmaakmiddelen of alcohol. Wat mogelijk is, is met isopropyl alcohol desinfecteren. Hiervoor zijn speciale desinfectiezakken verkrijgbaar.

 

Let op 2: als u de doff n donner voor meerdere personen wilt gebruiken of wilt delen met uw partner, dan moet hij telkens goed gedesinfecteerd worden. 

 

Doff n donner kopen

 

U kunt de doff n donner kopen de thuiszorgwinkels en bestellen bij verschillende sites. Wij adviseren onze partner Steunkousen.nl. Zij zijn gespecialiseerd in alle soorten steunkousen en aantrekhulpen. 

 

steunkousen aantrekken

Prijs doff n donner

 

Wel is de doff n donner een prijzig hulpmiddel. Een complete set gaat vaak richting de € 80,- of € 100,-. U kunt de onderdelen ook los kopen. Los is de manchet vaak rond de 50 euro, en de kegel tussen de € 30 en de € 50,-. Het is een kleine investering die lang meegaat en die uw dagelijks leven (of dat van uw mantelzorger of verpleegkundige) een heel stuk makkelijker maakt! Bovendien gaat de set lang mee. Bij onze partner Steunkousen.nl kunt u de doff n donner én andere aantrekhulpmiddelen voor steunkousen eenvoudig online bestellen. 

 

>> Bekijk en bestel doff n donner bij Steunkousen.nl

Tweedehands

 

Het is ook mogelijk om het hulpmiddel tweedehands te kopen via marktplaats. Dit scheelt echter niet veel in prijs en is een stuk minder hygiënisch. Ons advies is daarom ook om een nieuwe set aan te schaffen. 

Tot slot

 

De doff n donner bespaart u een hoop kracht en gedoe met het aantrekken van steunkousen. Het hulpmiddel heeft weinig onderhoud nodig en gaat een lange tijd mee: hij verslijt bijna niet. Ideaal toch? 

 

>> Vind de beste deal voor een doff n donner set

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!