Doff N’ Donner: de voor- en nadelen op een rij

Onderwerp: Badkamer en toilet, Hulpmiddelen
19 maart 2022
Sacha van Andel

De Doff N’ Donner is een van de handigste hulpmiddelen voor steunkousen aantrekken. Maar hoe werkt het precies? Wat heeft u ervoor nodig? Hoe duur is het? En wat zijn de nadelen?

Wat is de Doff N’ Donner?

 

De Doff N’ Donner is een aantrekhulp voor steunkousen. Het bestaat uit een cone (kegel) en een cuff (manchet). De manchet is gevuld met vloeistof waardoor de kous moeiteloos over het been rolt. De Doff N’ Donner is een product van het Zwitserse bedrijf Sigvaris.

 

Doff n Donner manchet Doff n Donner kegel

 

Doff N’ Donner gebruiksaanwijzing

 

Het principe van de Doff N’ Donner is simpel.

  1. U schuift de steunkous om de kegel en zorgt hierbij dat er zo min mogelijk kreukels in zitten.
  2. Dan doet u de manchet ook om de kegel en rolt u de steunkous om de manchet.
  3. Daarna kunt u deze afrollen op uw been et voila!

 

Steunkousen uittrekken

Met de Doff N’ Donner kunt u uw steunkousen ook uittrekken.

  1. U schuift de steunkous om uw been.
  2. U slaat de boord van de steunkous over de rol, en dan rolt u door.
  3. Als de kous van uw voet is, rolt u hem weer uit de manchet, et voila!

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben wij hieronder een uitgebreide video van Goed Gebruik die Doff N’ Donner uitleg geeft voor u. Belangrijk is dat u de hak van de kous aan de onderkant houdt, zodat deze op de goede plek uitkomt.

 

De onderstaande video van Goed Gebruik laat precies zien hoe het werkt: 

 

Voor- en nadelen van de Doff N’ Donner

 

Er zijn uiteraard voor- en nadelen aan de Doff N’ Donner. We zetten ze voor u op een rijtje.

 

 

Voordelen

In ons eerdere blog over steunkousen aantrekken staat dat u uw steunkousen beter niet direct na het douchen kan aantrekken. Dit is minder belangrijk bij de Doff N’ Donner omdat u de kous omhoog rolt en niet wrijft. Een vochtige huid vormt hier dus geen probleem.
Door het rollen ontstaat er nagenoeg geen frictie tussen uw huid en de kous. Bij mensen met een gevoelige of kwetsbare huid is dit een groot voordeel.
De Doff N’ Donner zorgt dat u nauwelijks meer hoeft te trekken aan de kous, waardoor deze een stuk langer meegaan.
Zoals te zien is in de video kunt u de Doff N’ Donner gebruiken met kousen met open en gesloten teen. Ook is het steunkousen hulpmiddel te gebruiken met iedere drukklasse en zelfs met lange lieskousen.
 

Nadelen

Als u de Doff N’ Donner zelf wilt gaan gebruiken moet u ongeveer tot uw voeten kunnen reiken. U kunt de vloer of een antislipmatje gebruiken om de Doff N’ Donner over uw voet te rollen (zoals te zien in de video), maar u moet hem daarna wel zelf verder omhoog rollen.
De complete set is niet heel handig om mee te nemen in de auto omdat de kegel erg groot is. U kunt in plaats van de kegel uw arm gebruiken. Net nadeel daarvan is dat er sneller kreukels ontstaan.
Dit hulpmiddel wordt sterk afgeraden bij veneuze trombose wegens de vergrote kans op een longembolie. De bloedpropjes kunnen zich namelijk verplaatsen en op deze manier ook doorschieten. Dit komt omdat de Doff N’ Donner erg strak zit. De leverancier raadt het hierom sterk af.

Onderhoud en hygiëne

 

De Doff N’ Donner heeft weinig onderhoud nodig. U bewaart de manchet op kamertemperatuur, bij voorkeur op de kegel. Het is goed om de kegel af en toe schoon te maken met antibacteriële zeep. Om de manchet schoon te houden zijn er desinfectiezakken beschikbaar. Als u de Doff N’ Donner alleen voor uzelf gebruikt, is dit echter niet nodig.

 

Let op 1: de Doff N’ Donner kan niet worden schoongemaakt met agressieve schoonmaakmiddelen of alcohol. Wat wel mogelijk is, is desinfecteren met isopropyl alcohol . Hiervoor zijn speciale desinfectiezakken verkrijgbaar.

 

Let op 2: als u de Doff N’ Donner voor meerdere personen wilt gebruiken of wilt delen met uw partner, dan moet hij telkens goed gedesinfecteerd worden. 

 

Doff N’ Donner kopen

 

Wel is de Doff N’ Donner een prijzig hulpmiddel. Een complete set kosten tussen de € 70 – € 100. U kunt de onderdelen ook los kopen. Los is de manchet vaak rond de 45 euro, en de kegel tussen de € 30 en de € 50,-. Het is een kleine investering die uw dagelijks leven (of dat van uw mantelzorger of verpleegkundige) een heel stuk makkelijker maakt! Bovendien gaat de set lang mee. Bij onze partner bol.com kun u de Doff N’ Donner eenvoudig bestellen.

 

 

Doff N’ Donner vergoeding

 

De Doff N’ Donner wordt in principe vergoed vanuit de basisverzekering. U moet hiervoor wel zelfstandig uw steunkousen aan kunnen trekken. 

Doff N’ Donner tweedehands

 

Het is ook mogelijk om de Doff N’ Donner tweedehands te kopen via marktplaats. Dit scheelt echter niet veel in prijs en is met het oog op hygiëne af te raden. Ons advies is daarom ook om een nieuwe set aan te schaffen. 

Tot slot

 

De Doff N’ Donner is een fijn hulpmiddel voor steunkousen. Het werkt als aantrekhulp én als uittrekhulp. De Doff N’ Donner bespaart u een hoop kracht en gedoe. Daarnaast heeft het heeft weinig onderhoud nodig en gaat een lange tijd mee: het verslijt bijna niet. Ideaal toch? 

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.