Doff n donner, de voor- en nadelen op een rij

Onderwerp: Badkamer en toilet, Hulpmiddelen
11 oktober 2019
Sacha van Andel

De doff n donner wordt over het algemeen gezien als het ideale hulpmiddel om steunkousen aan te trekken. Maar hoe werkt het precies? Wat heb je ervoor nodig? En wat zijn de nadelen? Dit en meer behandelen wij in dit blog.

Wat is de doff n donner?

De doff n donner is een hulpmiddel om steunkousen makkelijker aan te trekken. Het bestaat uit een cone (kegel) en een cuff (manchet). De manchet is gevuld met water waardoor de kous moeiteloos over het been rolt. De doff n donner is een product van het Zwitserse bedrijf Sigvaris.

doff n donner
Met de doff n donner kunt u zelf zonder al te veel gedoe uw steunkousen aantrekken. Deze foto is van Bijzonder Handig.

Hoe werkt de doff n donner?

Het principe van de doff n donner is simpel.

 1. U schuift de steunkous om de kegel en zorgt hierbij dat er zo min mogelijk kreukels in zitten.
 2. Dan doet u de manchet ook om de kegel en rolt u de steunkous om de manchet.
 3. Daarna kunt u deze afrollen op uw been et voila!

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan en daarom hebben wij hieronder een uitgebreide instructievideo van Goed Gebruik voor u. Belangrijk is dat u de hak van de kous aan de onderkant houdt, zodat deze op de goede plek uitkomt.

Voor- en nadelen van de doff n donner

Er zijn uiteraard voor- en nadelen aan de doff n donner. U vindt ze hier.

Voordelen

 • In ons eerdere blog over steunkousen aantrekken staat dat u uw steunkousen beter niet direct na het douchen kan aantrekken. Dit is minder belangrijk bij de doff n donner omdat u de kous omhoog rolt en niet wrijft. Een vochtige huid vormt hier dus geen probleem.
 • Door het rollen ontstaat er nagenoeg geen frictie tussen uw huid en de kous. Bij mensen met een wat gevoeligere of kwetsbaardere huid is dit een groot voordeel.
 • Door het water in de manchet vormt het zich perfect naar uw been en rolt zelfs gemakkelijk over verband of pleisters heen!
 • De doff n donner zorgt dat u nauwelijks meer hoeft te trekken aan de kous, waardoor deze een stuk langer meegaan.
 • Zoals te zien in de video kunt u de doff n donner gebruiken met kousen met open teen en gesloten teen. Ook is het hulpmiddel te gebruiken met iedere drukklasse en zelfs met lange lieskousen.

Nadelen

 • Als u de doff n donner zelf wilt gaan gebruiken moet u ongeveer tot uw voeten kunnen reiken. U kunt de vloer of een antislipmatje gebruiken om de doff n donner over uw voet te rollen (zoals te zien in de video), maar u moet hem daarna wel zelf verder omhoog rollen.
 • De complete set is niet heel handig om mee te nemen in de auto omdat de kegel erg groot is. Wel kunt u deze thuis laten en in plaats daarvan uw arm gebruiken. Dit is echter niet ideaal en er zullen sneller kreukels ontstaan. De doff n donner past wel gemakkelijk in de auto.
 • Dit hulpmiddel wordt sterk afgeraden bij veneuze trombose wegens de vergrootte kans op een longembolie.

Onderhoud

De doff n donner heeft weinig onderhoud nodig. U dient de manchet op kamertemperatuur te bewaren, bij voorkeur op de kegel. Het is goed om de kegel af en toe schoon te maken met antibacteriële zeep. Om de manchet schoon te houden zijn er desinfectiezakjes beschikbaar. Als u de doff n donner alleen voor uzelf gebruikt, is dit echter overbodig.

Let op: de Doff n donner kan niet worden schoongemaakt met agressieve schoonmaakmiddelen of alcohol. Wat is mogelijk is, is het met isopropyl alcohol desinfecteren. Hiervoor zijn ook speciale desinfectiezakken verkrijgbaar.

Doff n donner kopen

U kunt de doff n donner kopen de thuiszorgwinkels en bestellen bij verschillende sites. Bijvoorbeeld:

doff n donner
De doff n donner is te koop bij thuiszorgwinkels en online. Deze foto is van bol.com.

Prijs

Wel is de doff n donner een prijzig hulpmiddel. Een complete set gaat vaak richting de 80 of 100 euro. U kunt de onderdelen ook los kopen. Los is de manchet vaak rond de 50 euro, en de kegel tussen de 30 en de 50 euro.

Tweedehands

Het is ook mogelijk om het hulpmiddel tweedehands te kopen via marktplaats, maar dit scheelt niet veel in prijs en is minder hygiënisch.

Conclusie


Hoewel het niet goedkoop is, zijn wij erg positief over de doff n donner! Omdat de manchet over uw been rolt is het beter voor uw huid en voor de kousen en vormen pleisters geen probleem. Dit bespaart u een hoop kracht en gedoe. Het hulpmiddel heeft weinig onderhoud nodig en gaat een lange tijd mee. Zolang u nog ongeveer tot uw voeten kunt reiken, raden wij het hulpmiddel zeker aan!

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!