Koude Voeten? Met deze 10 tips bent u er zo vanaf!
Koude voeten, brrr | Slaapt u soms ook weleens met sokken aan, omdat uw voeten zó koud zijn? Koude voeten in bed en overdag zijn niet niet gevaarlijk, maar wel vervelend! Gelukkig zijn er genoeg trucjes om ze op te warmen.
In dit artikel vertellen we u wat de oorzaken kunnen zijn van koude voeten en vooral hoe u van uw koude voeten afkomt!
Oorzaak koude voeten
De meest voorkomende oorzaak van koude voeten is een slechte bloedcirculatie. Wanneer uw bloedcirculatie niet optimaal functioneert, kost het uw lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van uw lichaam te pompen. Het gevolg is dan dus koude handen en voeten.
Een slechte bloedsomloop kan door van alles komen. Van te lang met uw benen over elkaar zitten tot een te hoog cholesterolgehalte.
- Een lage omgevingstemperatuur
Bij een lage omgevingstemperatuur, daalt ook uw lichaamstemperatuur. Om zo min mogelijk warmte te verliezen, gaan uw bloedvaten samentrekken. Als deze samentrekking iets te sterk is, wordt de doorbloeding vermindert. Het eerste wat dan koud wordt, zijn de uiteindes van het lichaam: de handen, de neus, en de voeten.
- Angst of stress
Bij zenuwen, angst of stress wordt er adrenaline uw bloedbaan in gepompt. Dit stresshormoon zorgt niet alleen voor een versnelde ademhaling en een hogere bloeddruk, maar vernauwt ook de bloedvaten in uw handen en voeten.
- Een ongezonde leefstijl
Te weinig beweging, veel zitten, ongezond eten (met bijvoorbeeld veel verzadigde vetten of te weinig ijzer), roken etc.: het draagt allemaal bij aan een slechte bloedcirculatie. Ook mensen met een laag BMI of ondergewicht hebben vaker last van koude voeten dan mensen met een gezond gewicht.
- Medische aandoening
Er zijn ook medische aandoeningen die koude voeten kunnen veroorzaken. Waaronder bloedarmoede, schildklierproblemen, spataderen en diabetes. Heeft u altijd koude voeten en eventuele andere lichamelijke klachten? Dan kan het toch verstandig zijn om voor de zekerheid langs de huisarts te gaan.
- Krappe schoenen
Te kleine schoenen knellen uw voet af waardoor het bloed niet meer goed door uw voeten kan stromen. Ook steunzolen kunnen hiervoor zorgen, dus bespreek eventueel uw koude voeten probleem met een podoloog.
Wist u dat vrouwen vaker koude voeten hebben dan mannen?
Mannen en vrouwen hebben een hele andere lichaamsbouw. Vrouwen hebben meer vetweefsel en dit is gelijkmatiger over het lichaam verdeeld dan bij mannen. Dit vetweefsel is minder goed doorbloed. Mannen daarentegen hebben meer spierweefsel en dit is juist extra goed doorbloed. Omdat vrouwen een efficiënt systeem hebben voor hun lichaamstemperatuur (nodig voor het baren van kinderen), worden handen en voeten als eerste wat kouder.
Daarnaast hebben vrouwen óók nog eens een dunnere huid dan mannen én vaker last van de kou als gevolg van schommelingen in de hormoonhuishouding. Naarmate vrouwen ouder worden, wordt de huid nog wat dunner en kunt u er dus nog meer last van hebben.
Koude voeten kunnen ook om andere redenen ontstaan, ondanks een goede bloedsomloop. Zweetvoeten kunnen bijvoorbeeld koude voeten veroorzaken. Wanneer u zweetvoeten heeft, worden uw voeten klam. Als de kou van buiten dit vocht laat afkoelen en uw sokken niet goed ventileren, dan krijgt u koude voeten.
Koude voeten opwarmen: onze tips
Koude voeten, weg er mee! Hieronder vindt u al onze tips om van koude voeten af te komen.
- Draag goede sokken
- Kies voor warme specerijen en soep
- Neem wisselbaden
- Isoleer met Vaseline
- Verwarmen met hulpmiddelen
- Masseren
- Zorg voor weinig stress
- Niet met de benen over elkaar zitten
- Zweetvoeten tegengaan
- Beweging en voeding
1. De makkelijkste oplossing: draag sokken
Dikke wollen sokken zijn heerlijk warm, maar meerdere laagjes katoenen sokken kunnen ook goed helpen. Vooral sokken van merinowol zijn aanraders. Merinowol heeft vele unieke eigenschappen:
- Het houdt uw voeten warm in de winter en koel in de zomer.
- Het kan veel vocht absorberen en snel afvoeren.
- Slijtvast.
- Kriebelt niet.
- Van nature antibacterieel, dus uw sokken zullen niet snel gaan ruiken.
En heeft u weleens van sokken met zilvergaren gehoord? Met zilver kan de lichaamstemperatuur worden geregeld, net zoals we kennen van overlevingsfolie. Sokken met zilvergaren dragen is een praktische oplossing om het weer warm te krijgen.
2. Warm eten en drinken
Door warm eten en warme drankjes, krijgt uw lichaam het weer warmer. Kies voor warme kruidenthee of een lekkere maaltijdsoep. Er zijn ook kruiden en specerijen die verwarmend werken, waaronder gember, zwarte peper, knoflook, kaneel en rozemarijn.
Tip: drink voor het slapengaan een kopje gemberthee. Kook een stukje verse gemberwortel een aantal minuten en zeef dan het water.
3. Wisselbaden voor een betere bloedsomloop
Houd uw voeten 2 tot 3 minuten in een warm voetbad en daarna twee tot drie seconden in een koud bad. Herhaal dit zo’n 7 keer. Eindig altijd met het koude bad. Droog uw voeten daarna goed af door stevig te wrijven met een handdoek. Wisselbaden zorgen ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen en weer verwijderen en dit stimuleert de bloedsomloop.
4. Isoleren met Vaseline
Smeer uw voeten in met Vaseline. Vaseline isoleert en dus kunt u uw eigen lichaamswarmte beter vasthouden. Boterhamzakjes werken op dezelfde manier: draag een plastic boterhamzakje om uw voet met daaroverheen sokken. Pas wel op dat uw voeten niet gaan zweten met de boterhamzakjesmethode.
5. Verwarmen met hulpmiddelen
Er zijn ook genoeg hulpmiddelen om uw voeten warm te houden. Wat dacht u van een elektrische voetenwarmer, een kruik, warme pittenzak of verwarmbare pantoffels?
Sokken dragen in bed is slecht, feit of fabel?
Er wordt weleens gezegd dat het dragen van sokken in bed slecht is. Uw voeten zouden daar lui van worden en uw lichaam gaat minder hard werken om uw voeten op te warmen. Dit is echter een fabeltje! Wel moet u erop letten dat de sokken niet te strak zitten. Als u de hele nacht te strakke sokken draagt, is dit weer slecht voor de doorbloeding.
6. Masseren van koude voeten
Middels een massage kunt u de bloedsomloop in uw voeten bevorderen. Maak hierbij gebruik van een beetje massageolie, dit maakt niet alleen het masseren makkelijker maar legt ook nog eens een dun isolerend laagje op de huid.
7. Stress verminderen
U weet inmiddels dat koude voeten veroorzaakt kunnen worden door stress. Stress kunt u verminderen door lekker te bewegen of af en toe eens naar de sauna te gaan. En laten meer bewegen en de sauna nou óók nog eens extra goed te zijn voor een goede doorbloeding.
8. Niet met uw benen over elkaar zitten
Het is een fijne zithouding, maar door veel met uw benen over elkaar gekruist te zitten, hindert u de doorbloeding in uw benen. Dit kan niet alleen zorgen voor koude voeten, maar op lange termijn ook spataderen veroorzaken.
9. Zweetvoeten oplossen
Ook zweetvoeten kunnen koude voeten veroorzaken. De beste tip die we kunnen geven is uw voeten insmeren met het zalfje Pedicare. Werkt gegarandeerd! Al na een paar keer smeren. En daarna bent u er voor lange tijd vanaf. Een andere tip tegen zweetvoeten is een inlegzooltje van cederhout. Cederhout neemt vocht op en voorkomt klamme voeten. Let er wel weer op dat de inlegzool uw schoen niet te krap maakt want u weet het: een te krappe schoen = slechte bloedsomloop = koude voeten!
10. Beweging en voeding
Een ongezonde levensstijl veroorzaakt natuurlijk veel meer problemen dan koude voeten. Het is daarom belangrijk om altijd op uw beweging en voeding te letten. Vooral door veel te bewegen krijgt u weer een goede bloedsomloop en voorkomt u koude voeten. Loop na het avondeten bijvoorbeeld nog eens een blokje om.
Bekijk ook onderstaande video voor nog meer tips
Tot slot
U weet nu waar uw koude voeten vandaan kunnen komen en dat u moet zorgen voor een goede bloedcirculatie. Van sokken met zilvergaren tot niet meer met uw benen over elkaar zitten, er zijn genoeg oplossingen om koude voeten voortaan te voorkomen.
Heeft u dé tip tegen koude voeten? Deel ze met ons en onze lezers via onze Facebookpagina.
Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.
Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.