Dit zijn de kosten medische keuring rijbewijs

Onderwerp: Geldzaken, Kosten, Mobiliteit
Laatst geupdate: 27 september 2021
Sharon Kok

Kosten medische keuring rijbewijs | U heeft het vast al eens voorbij zien komen: het is een enorme drukte bij het CBR. De vertragingen voor een medische keuring voor het rijbewijs duren máánden en dit zal nog heel 2021 zo blijven (NRC). Het is daarom belangrijk dat u op tijd de aanvraag doet. Maar wat houdt de keuring precies in? En wat zijn de kosten eigenlijk?

Wat is de medische keuring rijbewijs?

 

Om een voertuig te mogen besturen heeft u een verklaring nodig waaruit blijkt dat u lichamelijk en geestelijk gezond genoeg bent om dit te kunnen. Een medische keuring is in 3 gevallen verplicht:

 

 • Voor rijbewijs C en D
 • Bij een medische beperking
 • Wanneer u 75 jaar of ouder bent

Waarom moet ik een keuring doen? Ik rij al jaren!

 

Het slikken van medicijnen of de symptomen van bepaalde aandoeningen kunnen invloed hebben op uw rijgedrag. Deze kans is op latere leeftijd groter. Daarom wordt u vanaf 75 jaar of ouder gekeurd door het CBR.

 

U doet de keuring als u na uw 75ste uw rijbewijs wilt verlengen.

Waaruit bestaat de medische keuring?

 

Wanneer u 75 jaar of ouder bent en u wilt uw rijbewijs verlengen, dan gaat dat als volgt:

 

 1. Vul een Gezondheidsverklaring in

U beantwoordt hierin verschillende vragen over uw gezondheid, bijvoorbeeld welke medicijnen u gebruikt. Dit stuurt u op naar het CBR (online of op papier).

 

 1. Een afspraak met de keuringsarts

U krijgt van het CBR vanzelf een bericht dat u een afspraak dient te maken met een keuringsarts. Wanneer u een medische aandoening heeft (bijvoorbeeld een oogaandoening), dan bezoekt u hiernaast tevens een medisch specialist. De arts onderzoekt uw gezondheid en vult hier een formulier over in, dit formulier gaat naar het CBR.

 

 1. CBR arts beoordeelt

Een arts van het CBR bepaalt aan de hand van alle informatie of u nog geschikt bent om te rijden. Soms heeft een CBR arts hier aanvullende medische informatie voor nodig. U ontvangt dan nogmaals een verwijzing naar een arts.

 

 1. Rijbewijs verlengen

Wanneer het CBR u rijgeschikt verklaart, kunt u uw rijbewijs verlengen bij de gemeente.

 

Afgekeurd en toch blijven rijden? Als u bent afgekeurd, dan kunt u nog steeds blijven rijden, niet in een auto, maar in een brommobiel. Daarvoor moet u wel uw AM rijbewijs opnieuw aanvragen. Voor het AM rijbewijs is geen medische verklaring nodig. Lees meer over het rijbewijs AM.

Dit zijn de kosten medische keuring rijbewijs

Kosten medische keuring rijbewijs

 

Er komen verschillende kosten kijken bij de medische keuring voor uw rijbewijs.

 

 1. De Gezondheidsverklaring

De Gezondheidsverklaring kost in 2021 € 39,30.

 

 1. De rijbewijskeuring

De keuring wordt gedaan door uw eigen arts en eventueel een medisch specialist, u regelt hier dus ook zelf de betaling mee. De NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) heeft hiervoor maximale tarieven vastgesteld. Er mag wel minder in rekening gebracht worden, maar niet meer.

 

Bij de keuring komt directe en indirecte tijd kijken. Directe tijd is de tijd van het onderzoek zelf. Indirecte tijd is het schrijven van het keuringsrapport.

 

 • Huisarts
  • Het maximale tarief is € 14,65 per 5 minuten. Dit geldt voor zowel directe, als indirecte tijd.

 

 • Medische specialist
  • Het maximale basistarief is € 101,99. Hierin zitten 15 minuten directe tijd en 15 minuten indirecte tijd. Heeft de specialist langer de tijd nodig? Dan wordt er een toeslag in rekening gebracht.
  • Toeslag directe tijd: per 15 minuten langer, € 50,99.
  • Toeslag indirecte tijd: per 15 minuten langer, € 49,56. Voor extra indirecte tijd mag maximaal twee keer een toeslag gerekend worden.
  • Let op! Enkel neurologen en psychiaters mogen toeslag voor indirecte tijd in rekening brengen.

 

 1. Eventuele extra kosten

Naast bovenstaande kosten, kunnen er ook nog extra kosten bij komen. Dit kunnen kosten van extra medische onderzoeken zijn (zoals een bloedonderzoek), maar ook bijvoorbeeld de huur van een lesauto, wanneer u van het CBR een rijtest moet doen. En heeft u nog wel geschikte pasfoto’s voor uw rijbewijs? De prijs van een velletje pasfoto’s ligt tussen de € 6,- en € 10,-.

 

 1. Het rijbewijs aanvragen

Het kost ca. € 40,- om uw rijbewijs te verlengen (een spoedaanvraag kost ca. € 75,-).

 

Kosten medische keuring rijbewijs aftrekbaar?

Nee, de medische keuring voor uw rijbewijs is geen aftrekpost.

Geldigheid medische keuring rijbewijs

 

De Verklaring van geschiktheid is 1 jaar geldig.

Conclusie

 

De kosten van de medische keuring voor uw rijbewijs zijn dus niet niks. Maar vergeet niet dat u op deze manier veilig de weg op kunt, voor uzelf en voor anderen. Vergeet het niet op tijd aan te vragen! Op dit moment kan het wachten op een Verklaring van geschiktheid ong. 4 maanden duren.

 

Heeft u al eens de medische keuring voor het rijbewijs gedaan?

Bronnen 

‘Vertragingen bij medische keuring CBR houden langer aan’, in: NRC Handelsblad
Trouw
RDW
Rijksoverheid
Financieel.infonu
CBR

Doet u ook mee met onze online bingo?

 

Vrijdag 30 september om 16.00 organiseren we een online Bingo in het kader van de week tegen eenzaamheid. U kunt hier gratis aan meedoen en andere senioren online onmoeten en spreken via de chat. Doet u mee?

 

Meer info