fbpx

45 km auto: De Complete Keuzehulp

Hulp en hulpmiddelen / Mobiliteit

Wilt u voordelig mobiel en onafhankelijk blijven als u geen rijbewijs B (meer) heeft? Dat kan met een 45 km auto! 

Een 45 km auto kunt u kopen of huren. Maar hoe kiest u er een? Welke modellen zijn er en hoeveel kosten die? Welke 45 km auto’s zijn elektrisch? Waar mag u rijden en parkeren?

Wij hebben dit en meer uitgebreid onderzocht en presenteren: De Complete 45 km auto Keuzehulp!

U vindt hier de belangrijkste informatie over: 

Wat is een 45 km auto?

Een 45 km auto is een miniauto voor twee personen die mag rijden op de weg en die niet harder mag dan 45 km/uur. Een andere naam voor 45 km auto is brommobiel.

Een brommobiel is licht, klein en eenvoudig te besturen. Daarnaast zijn ze voordelig in het gebruik én hoeft u er geen wegenbelasting voor te betalen. Zo blijft u voordelig mobiel en onafhankelijk!

45 km auto
De Microcar M.GO, een stoere 45 km auto.

Regelgeving

Voor de 45 km auto gelden de volgende regels:

 • Maximum leeggewicht van 420 kg
 • Maximum snelheid van 45 km per uur
 • Voor dieselmotoren geldt een maximum vermogen van 6 kW, dat is 8,2 pk
 • Voor benzinemotoren geldt een maximum cilinderinhoud van 50 cc. Dit is niet zoveel: daarom lopen de meeste brommobielen op diesel of elektriciteit
 • Voor het besturen is een brommobielrijbewijs (AM) verplicht
 • Mag rijden op de weg, alleen niet op de autoweg en niet op de snelweg
 • Verkeersregels voor personenauto’s gelden ook voor brommobielbestuurders
 • Aan de achterzijde van het voertuig moet een 45 km-sticker of -bord zijn bevestigd
 • Moet parkeren op parkeervakken voor auto’s
 • Als de carrosserie open is en er geen gordel aanwezig is, bent u verplicht een helm te dragen
 • U hoeft geen wegenbelasting te betalen
 • Een WA-verzekering is verplicht

Welk rijbewijs heeft u nodig voor een 45 km auto?

‘Kan ik een 45 km auto rijden zonder rijbewijs?’ is een vraag die we vaak krijgen. Het antwoord is simpel: dat kan! Met een bromfietsrijbewijs (AM) mag u al een 45 km auto besturen. Een (medische) verklaring van geschiktheid is ook niet nodig. Als u door omstandigheden uw rijbewijs B kwijtraakt, blijft u wel in het bezit van het bromfietsrijbewijs. Daar hoeft u niets voor te doen. Zo kunt u dus ook zonder rijbewijs in een brommobiel rijden.

45 km auto
Brommobielen mogen in veel gevallen zelfs op 80 km wegen rijden.

Waar mag u rijden?

Met een 45 km auto mag u rijden op de openbare weg, met uitzondering van de snelweg en de autoweg. U mag met een brommobiel in veel gevallen dus ook rijden op 80 km-wegen. Echter is het snelheidsverschil met het overige verkeer dan groot. Omdat veel brommobielen sterk op kleine auto’s lijken, zien automobilisten soms laat dat ze achter een langzamere weggebruiker rijden. Het is dus een goed idee om de 45 km sticker achterop uw voertuig goed zichtbaar te hebben!

Belangrijk om te weten is dat u met een brommobiel niet op de stoep mag rijden. Parkeren op de stoep is ook niet toegestaan, daarvoor moet u gebruik maken van parkeervakken voor auto’s.

Overstappen van de auto naar een brommobiel?

Als u overweegt om over te stappen van uw auto naar een 45 km auto, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

 1. Een brommobiel is kleiner, lichter, schakelt automatisch en mag maximaal 45 km/uur.
 2. Een brommobiel heeft maximaal twee zitplaatsen, daarentegen heeft een 45 km auto door het ontbreken van de achterbank zeer veel bagageruimte.
 3. Stap op tijd over. Ook al ervaren veel senioren de overgang naar een 45 km auto als een stap terug, doe het tijdig, zodat u nog voldoende vertrouwen heeft om aan uw nieuwe vervoersmiddel te wennen!
 4. Er zijn diverse bedrijven die (begeleide) proefritten aanbieden voor het rijden in een brommobiel. Mocht u twijfelen dan is dit een mooie kans. Ga naar het overzicht.
45 km auto aixam
Moderne 45 km auto's lijken sterk op gewone auto's. Dit is de Aixam Crossline.

Merken en fabrikanten

Er zijn een paar bekende 45 km auto merken. Hier vindt u een compleet overzicht van de fabrikanten.

45 km auto fabrikanten logo
Aixam aixam Aixam is de grootste producent van rijbewijsvrije voertuigen in Europa. Ze zijn gevestigd in Frankrijk. Aixam bouwt op dit moment de City, City S, Crossline, GTO en Crossover. De Crossover is op dit moment de grootste brommobiel op de markt. Alle voertuigen rijden op diesel of op elektriciteit.

Naast reguliere 45 km auto’s maakt Aixam ook brommobielen met een laadbak.

Biró 45 km auto biro De Biró wordt geproduceerd in Italië. Deze brommobielen zijn volledig elektrisch, uitstootvrij en stil. Ze worden vooral veel gebruikt in de grote steden omdat ze door hun geringe formaat makkelijk te parkeren zijn.

Biró’s zijn ook verkrijgbaar met een laadbak.

Canta canta 45 km auto De Canta is misschien wel een van de bekendste rijbewijsvrije voertuigen van Nederland. Het is ook een echt Nederlands product, dat wordt ontwikkeld en geproduceerd in Veenendaal. In 2019 is de Canta volledig vernieuwd. Er zijn nu zowel elektrische brommobielen als brommobielen op benzine van Canta verkrijgbaar.

De nieuwe Canta kan alleen worden gekocht bij de fabrikant: Waaijenberg Mobiliteit.

Casalini casalini brommobiel Casalini is in 1939 opgericht en is daarmee de oudste fabrikant van rijbewijsvrije voertuigen in Europa. De fabrikant is gevestigd in Italië. Voor Casalini is het belangrijk om hun voertuigen hoogwaardig af te werken. In het design is dat terug te zien. Uniek is dat de volledige carrosserie van glasvezel is.

Er zijn twee modellen van Casalini beschikbaar: de M20 voor personenvervoer en de Kerry, een 45 km auto met laadbak. Ze rijden op diesel.

Kimsi kimsi brommobiel rolstoel De Franse Kimsi is de enige brommobiel die geschikt is voor bestuurders in een rolstoel of scootmobiel. Er kunnen zelfs 2 rolstoelen achter elkaar in. De brommobiel is elektrisch aangedreven. Hij is stil, geeft bijna geen uitstoot en trekt snel op.

De Kimsi is volledig uitgerust met bijvoorbeeld een plateau om het busje in de rijden. Het is ook mogelijk om gas te geven en te remmen met de hand. Bijna alles kan bediend worden met een afstandbediening.

Ligier ligier brommobiel Ligier was in de jaren ’60-’80 een bekende naam in de Fomule 1, maar maakt tegenwoordig brommobielen die opvallen door hun stabiele wegligging en prettige rijgedrag. De Ligier JS 50 is het enige model dat op dit moment te koop is. Er zijn diverse uitvoeringen van beschikbaar, gebaseerd op luxe en sportiviteit.

De Ligier wordt geproduceerd in Frankrijk. De voertuigen rijden op diesel.

Microcar microcar brommobiel Microcar is een Frans merk 45 km auto. Er zijn op dit moment twee modellen op de markt: de M.GO en de Dué Dynamic. Beide modellen rijden op diesel. Voor Microcar is veiligheid belangrijk, maar comfort en uitstraling worden niet vergeten.
Minauto minauto goedkope brommobiel Minauto is het budgetmerk van Aixam. De brommobielen zijn niet luxe, maar bieden wel voldoende comfort en veiligheid. De Minauto rijdt op diesel.

Wat kost een 45 km auto?

Een 45 km auto kost tweedehands ca. € 3.000 tot 4.000,-. Nieuwprijzen beginnen bij € 9.500,-.

Als u over wilt gaan tot het aanschaffen van een 45 km auto, zijn er veel dingen om over na te denken. Van soort motor, nieuw of tweedehands en bijvoorbeeld extra opties. We geven u graag een overzicht van dingen om over na te denken om u te helpen bij het maken van uw keuze.

Nieuw of occasion

Het is belangrijk om te bepalen of u wilt gaan voor een nieuwe 45 km auto of een occasion. Een nieuwe is natuurlijk heerlijk, maar een mooie occasion kan net zo veilig en wat voordeliger zijn. Er zijn diverse aanbieders van zowel nieuwe als tweedehands brommobielen. Ga naar het overzicht.

Motor/brandstof

Bij de aanschaf van een 45 km auto moet u bepalen of u wilt gaan voor diesel/benzine of voor een elektrische motor. De prijs voor een brommobiel met een diesel- of benzinemotor is in de aanschaf vaak lager, maar in vergelijking met een elektrische 45 km auto zijn de verbruikskosten hoger. Aan de andere kant heeft een elektrische 45 km auto een bereik van rond de 100 km, de actieradius van een andere motor is veel groter. Zie de tabel hieronder voor een overzicht.

Formaat

Er bestaan brommobielen in veel soorten en maten. Van heel erg klein tot bijna zo groot als een normale auto. Hoeveel ruimte heeft u om te parkeren en waar voelt u zich het prettigst bij? Houd ook rekening met de instaphoogte.

Luxe

Van airco, elektrische ramen tot een compleet multimedia- en parkeersysteem, alles is mogelijk in een 45 km auto. Net wat voor u belangrijk is.

45 km auto
De Casalini M20 is in luxe uitvoering beschikbaar. Foto via Stokhof Minicar

Huren of leasen

Als u nog niet weet of u wel definitief over wilt gaan tot de aanschaf van een 45 km auto is huur of lease wellicht een optie. Er zijn diverse aanbieders die het rijden van een brommobiel op een laagdrempelige wijze mogelijk maken. Let wel op het soort contract en de voorwaarden die gesteld worden.

Wilt u weten bij wie u een veilige brommobiel kunt leasen of huren? Kijk dan naar het overzicht van betrouwbare leveranciers onderaan deze pagina. Bij al deze leveranciers kunt u leasecontracten afsluiten.

Overzicht 45 km auto’s 2020

Aantal personen Breedte Brandstof Actieradius Nieuwprijs vanaf Tweedehands vanaf
Aixam City Pack 2 150 cm Diesel 500 km € 11.439,- € 8.000,-
Oudere modellen vanaf
€ 4.000,-
Aixam E-City Pack 2 150 cm Elektrisch 130 km € 14.948,-
Biró Urban 2 150 cm Elektrisch 100 km € 13.489,- € 9.000,-
Casalini M14 2.0 2 178 cm Diesel 550 km € 15.410,-
Kimsi rolstoel 2 (ook 2 rolstoelen) 165 cm Elektrisch 80-100 km € 29.995,-
Ligier JS 50 2 156 cm Diesel 550 km € 13.285,- € 10.000,-
Oudere modellen vanaf
€ 6.000,-
Microcar Dué 3 2 150 cm Diesel 500 km € 9.200,- € 6.500,-
Oudere modellen vanaf
€ 3.500,-
Microcar M.GO 2 150 cm Diesel 500 km € 10.500,- € 6.500,-
Oudere modellen vanaf
€ 3.500,-
Minauto Access 2 150 cm Diesel 500 km € 9.489,-
Renault Twizy 45 2 achter elkaar. De tweede stoel is echter wat lastig bereikbaar. 138 cm Elektrisch 100 km € 7.590,- exclusief batterijhuur van ca. € 56,- per maand € 4.750,-

Ligier JS50 L Sport Ultimate – Bebro

Ligier JS 50L – Riminicars

Casalini M20 – Stokhof Minicar

Ligier JS 50L – Van Dijk Mobiel

 

beste brommobiel

Microcar M.GO Highland edition (c) Microcar

 

beste brommobiel

Aixam E-city Coupé (c) Aixam

Biro 45 km auto

Birò Urban (c) Birò

microcar due 45 km auto

Microcar Dué Premium (c) Microcar

Waar koopt u een brommobiel?

Er zijn veel bedrijven waar u een 45 km auto kunt kopen of leasen. Bij deze bedrijven kunt u ook een (begeleide) proefrit maken. Naast deze bedrijven kunt u natuurlijk ook altijd zoeken op bijvoorbeeld marktplaats.nl, autoscout24.nl en viabovag.nl.

Overzicht betrouwbare brommobiel leveranciers
bebro.nl (Gelderland) mangomobility.com (landelijk)
bolbrommobielen.nl (Groningen en Drenthe) mijnbrom.nl (Utrecht)
brommobiel.nl (Zuid-Holland) minicarcenter.nl (Overijssel)
brommobielcenter.nl (Limburg) riminicars.nl (Zuid-Holland en Zeeland)
brommobielcenterbrabant.nl (Brabant) vandijk-mobiel.nl (Midden Nederland)
stokhof.nl (Gelderland)

Mist u een bedrijf of heeft u een goede of slechte ervaring met een van deze bedrijven? We horen het graag!

Conclusie

Dit was onze Complete Keuzehulp voor de 45 km auto. Heeft u er iets aan gehad? We hopen het wel!

Als u nog tips of informatie heeft die we moeten toevoegen dan horen we dat graag via [email protected]!

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link