VEH: ‘Banken mogen hypotheken niet weigeren op basis van leeftijd’

Onderwerp: Financieren, Geldzaken
Laatst geupdate: 12 december 2022
Carmen van Andel

‘Veel senioren denken dat zij geen hypotheek meer kunnen krijgen, maar dat is niet zo. Vaak kunnen zij met succes een lening aanvragen bij de bank.’ Dit schrijft Vereniging Eigen Huis (VEH) naar aanleiding van een onderzoek dat zij hebben laten doen onder een grote groep senioren. 

 

Aanpassen woning

 

Voor het thuis blijven wonen is het aanpassen van de woning voor een toekomst met zorg vaak noodzakelijk. Daar zijn kosten mee gemoeid. Vereniging Eigen Huis heeft aan 1500 57-plussers gevraagd wat zij doen om zelfstandig oud te worden in hun eigen huis.

 

Lees ook het onderzoek van het CPB: Een aangepaste woning verkleint de kans om in het verzorgingshuis te belanden.

Hypotheek voor 65-plussers wel mogelijk

 

Om de woningaanpassingen te financieren is het afsluiten van een nieuwe hypotheek op basis van overwaarde een handige oplossing.

 

Uit het onderzoek van VEH blijkt echter dat veel senioren het idee hebben niet meer in aanmerking te komen voor een hypotheek. Dat is echter niet waar. Uitsluiting op basis van leeftijd is verboden in Nederland. Zo kan iemand van 65 jaar gewoon een hypotheek afsluiten met een looptijd van 30 jaar volgens de vereniging.

 

‘Iemand van 65 jaar kan gewoon een hypotheek afsluiten met een looptijd van 30 jaar.’ – Vereniging Eigen Huis

[vc_single_image image=”4742″ img_size=”large” add_caption=”yes” alignment=”center”]

Verzilveren overwaarde

 

Producten voor het verzilveren van de overwaarde van het huis wordt door steeds meer banken aangeboden. Overwaarde-hypotheken of opeet-hypotheken kunnen gebruikt worden voor het aanvullen van het pensioen, voor onderhoud aan het huis, maar ook voor het levensloopbestendig maken van de woning.

Uit het VEH-onderzoek blijkt dat een kwart van de senioren overweegt om hun overwaarde te verzilveren.

 

Lees ook: Opeethypotheek: de voor- en nadelen op een rij

Begin op tijd

 

Uit het VEH-onderzoek blijkt dat meer van de helft van de senioren nadenkt over het aanpassen van hun huis om er langer te kunnen blijven wonen. 25% van de ondervraagden is al bezig met het aanpassen.

De populairste woningaanpassingen volgens het onderzoek zijn:

  • De badkamer
  • Het verwijderen van drempels
  • Een (gebruikte) traplift of naar beneden verplaatsen van de slaap- en badkamer

Vereniging Eigen Huis adviseert iedereen om tijdig na te denken over maatregelen om veilig en comfortabel in het eigen huis te kunnen blijven wonen. Lees het hele onderzoek hier.

Wat denkt u hierover? Bent u bezig met het klaar maken van uw woning voor de toekomst? Laat het ons weten op onze Facebookpagina!

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

VEH: 'Banken mogen hypotheken niet weigeren op basis van leeftijd'