5 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Onderwerp: Samenwerking
Laatst geupdate: 23 december 2021
Langer thuis in huis

Wanneer u zo lang mogelijk zelfstandig wilt blijven wonen, is het prettig als deze woning een fijne tuin heeft. Het is hierbij logisch dat u een overzichtelijke en onderhoudsvriendelijke tuin wenst.

 

Echter, bij het aanpassen van een woning naar levensloopvriendelijk krijgt het huis vaak de meeste aandacht. Toch kan ook uw tuin goed worden aangepast zodat u zonder al te veel moeite in een woning met een tuin kan blijven wonen. Een dergelijke tuin is bij voorkeur onderhoudsvriendelijk, goed toegankelijk en van alle gemakken voorzien. Hoe u dat voor elkaar krijgt? Bekijk onze tips! 

Tuinschermen van composiet of douglas 

 

Privacy in uw tuin is wel zo prettig. Vaak brengt een heg aardig wat terugkerend snoeiwerk met zich mee. Daarom kunt u beter voor een tuinscherm kiezen van composiet of douglas hout. Deze brengen weinig onderhoud met zich mee. 

 

Composieten schuttingen zijn gemaakt van een combinatie van kunststofvezel en houtvezel. Hierdoor hebben de schuttingen een natuurlijke uitstraling en zijn ze goed bestand tegen vocht. Daarnaast hoeft deze schutting niet behandeld te worden met beits of olie. Het is daarom een onderhoudsvrije schutting.

 

Wilt u toch liever een schutting gemaakt van echt hout? Dan is douglas hout een goede optie. Een douglas houten schutting staat bekend om het relatief geringe onderhoud. 

 

 

Bespaar werk met groenblijvers

 

Bomen, heesters en wintergroene haagplanten mogen in een onderhoudsvriendelijke tuin niet ontbreken. Deze bomen en planten worden niet voor niets groenblijvers genoemd, ze laten namelijk in de winter en herfst geen bladeren vallen. Dit scheelt natuurlijk behoorlijk wat opruimwerk. Daarnaast heeft u hierdoor het hele jaar kleur in de tuin en groenblijvers trekken ook veel vogels aan. 

 

 

Kies voor grind

 

Grind hoort zeker in een onderhoudsvriendelijke tuin. Het aanleggen van grind is een aardig karwei, maar als het eenmaal ligt bent u van veel onderhoud af. Het enige wat u dan af en toe moet doen, is het even losharken om te voorkomen dat er onkruid tussen het grind gaat groeien. 

 

 

Ga voor bodembedekkers

 

Bodembedekkers zijn lage planten die breeduit groeien een groot oppervlakte bedekken. Op deze manier krijgt onkruid minder kans om te groeien. In de onderhoudsvriendelijke tuin zijn bodembedekkers daarom bij erg geschikt. Er zijn heel veel verschillende soorten bodembedekkers. Zo zijn er bijvoorbeeld ook soorten die goed in de schaduw kunnen groeien of soorten die wintergroen zijn.

 

 

Vaste planten in uw tuin

 

Voor de onderhoudsvrije tuin zijn vaste planten geschikter dan eenjarige planten omdat deze ieder jaar terugkomen. Dan hoeft u niet steeds iets nieuws te poten of te zaaien. Als u dan ook nog eens kiest voor vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben, zit u helemaal goed. Vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben zijn bijvoorbeeld: hertshooi (hypericum), skimmia, hortensia (hydrangea), en de vlinderstruik (buddleja).

Tot slot

 

Al met al zijn er genoeg opties om uw tuin zo onderhoudsvriendelijk te maken. Genieten van uw tuin kan met de juiste aanpassingen tot op de hoogste leeftijd. Ook als u minder kracht hebt of minder mobiel bent. Tuinieren op leeftijd biedt u veel voordelen. Het houdt uw lichaam gezond en fit en uw geest scherper.

 

Met dank aan tuinafscheiding.nl.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

5 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin