In 2023 is het zover: de acceptgiro verdwijnt

Onderwerp: Financieren, Geldzaken, Nieuws
Laatst geupdate: 3 november 2021
Sacha van Andel

Na 46 jaar is het op 1 juni 2023 zover. De acceptgiro verdwijnt. Het vertrouwde gele papiertje voor een veilige betaling. We zullen je missen!

 

Niet meer in gebruik

De betaaldienstverlener Currence heeft laten weten dat er te weinig acceptgiro’s worden gebruikt. Het gebruik van acceptgiro daalt al jaren, met wel 30 procent per jaar. Mensen kiezen vaker voor betalingen via iDEAL, Tikkie, of internetbankieren. Daarom is ervoor gekozen om de acceptgiro volledig te laten verdwijnen.

 

Hoogtepunt

Hoewel de acceptgiro is ingevoerd in 1977, bestaat de gele acceptgiro pas sinds 2002. Daarvoor was het een blauwe kaart en nog daarvoor was het een ponskaart. 

 

Het hoogtepunt voor de acceptgiro lag in het midden van de jaren 90. Toen werden er ongeveer 300 miljoen (!) acceptgiro’s per jaar verwerkt. In tegenstelling is het aantal de afgelopen twaalf maanden van 15.000 naar 7700 gezakt. Het is duidelijk, het tijdperk van de acceptgiro zit erop. 

 

Ouderenbonden maken zich zorgen

Maar hoe moet het nu verder met de 7700 mensen die nog wél een acceptgiro gebruiken? Ouderenbonden zijn bang dat senioren afhankelijk worden van hun familie voor betalingen. Dat is weer slecht voor de zelfstandigheid van die senioren. 

 

De Consumentenbond geeft aan dat er goede alternatieven moeten komen. “Er mag geen digi-dwang zijn. Banken moeten zorgen oor bijvoorbeeld servicepunten waar mensen terechtkunnen.” 

 

Grote overgangsperiode

Het zal even wennen zijn, maar er is gelukkig een ruime overgangsperiode van anderhalf jaar. Daarin kunnen mensen nieuwe manieren van betalen proberen en kijken wat voor hen het beste werkt. Ook zijn er nog verschillende fysieke alternatieven zoals de incassomachtiging en overschrijfkaarten van de bank. 

 

Maar is het echt definitief?

Nu was er al eerder besloten dat de acceptgiro in 2019 zou verdwijnen maar dat is uiteindelijk afgezegd. Dus wie weet, misschien komen ze er wel nog een keer op terug? Ik schat de kans klein…

 

Bronnen
NOS

Nu.nl

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

In 2023 is het zover: de acceptgiro verdwijnt