fbpx

Heh?
Een gehoortest in 16 vragen

Hulp en hulpmiddelen / Woonkamer

Hoort u alles goed of zet u stiekem de tv steeds harder? Verstaat u alles makkelijk in een groepsgesprek?  

Achteruitgang van het gehoor gaat vaak geleidelijk en het is vaak lastig te herkennen. Met deze 16 vragen kunt u bepalen hoe het met uw gehoor is gesteld en weet u globaal of u misschien een keer een afspraak zou kunnen maken met een audicien. Bijvoorbeeld een audicien die bij u thuis komt. Handig!

Wattes?

Twijfelt u eraan of een audicien naar uw gehoor moet laten kijken (en uzelf mogelijk een gehoorapparaat aan zou moeten meten)? Ga eerst eens door deze gehoortest in de vorm van een vragenlijst. Het zijn 21 vragen over uw gehoor in verschillende situaties.

Test uw gehoor met 16 vragen

 1. Als u in gesprek bent met 1 persoon in een stille omgeving, moet u dan vaak vragen of hij of zij zich kan herhalen?
 2. Krijgt u vaak commentaar van familie, geliefden of vragen over uw gehoor?
 3. Zeggen mensen vaak dat u uw tv veel te hard heeft staan, maar vindt uzelf dat het nogal meevalt?
 4. Vind u dat mensen vaak mompelen, onduidelijk, zacht of veel te vlug praten?
 5. Als u in gesprek bent met 1 persoon in een lawaaierige omgeving, moet u dan vaak vragen of hij of zij zich kan herhalen?
 6. Vermijdt u drukke gelegenheden zoals feestjes, de markt of de soos omdat u bang bent dat u anderen toch niet kunt verstaan?
 7. Doet u niet (meer) mee met sociale aangelegenheden of spelletjes, omdat u bang bent dat u het niet verstaat of verkeerd begrijpt?
 8. Heeft u moeite om deel te nemen aan groepsgesprekken?
 9. Heeft u moeite om telefoongesprekken te volgen?
 10. Hoort u veel beter met uw ene oor dan met uw andere oor?
 11. Vindt u het lastig om films, lezingen of voordrachten te volgen?
 12. Vermijdt u bepaalde personen omdat u ze niet goed kan verstaan (terwijl u daar eerder geen last van had)?
 13. Heeft u moeite om vrouwen- of kinderstemmen te horen?
 14. Mist u het vaak als er wordt aangebeld of geklopt?
 15. Mist u het vaak als de telefoon gaat?
 16. Heeft u moeite om gesprekspartners te verstaan als u hen niet aankijkt?
gehoortest

Een officiële gehoortest doen?

Heeft u 12 van deze vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan is uw gehoor waarschijnlijk niet optimaal meer, maar dat zegt nog niets definitiefs. Om echt te weten hoe het met uw gehoor gesteld is, is het belangrijk om een afspraak te maken met een audicien of eventueel een kno-arts.

Een gehoortest is pijnloos en kan de eerste stap zijn naar weer beter horen! We beschrijven graag hoe een gehoortest er ongeveer uitziet. Het verschilt uiteraard per audicien.

Doel van de test

Het doel van een gehoortest is niet alleen onderzoeken of uw last heeft van gehoorverlies, maar ook hoe erg het is. (Of juist: hoe weinig het is.) De test kan ook uitwijzen welk soort gehoorverlies u heeft en wat daarvoor de beste behandeling is.

Dit kunt u verwachten van een gehoortest

 • De audicien wil graag wat meer weten over uw situatie. Waar heeft u vooral last van, hoe lang al? Zijn er medische redenen die tot gehoorverlies hebben kunnen leiden? Is er veel sprake van gehoorverlies of doofheid in uw familie? Heeft u een ongeluk gehad dat uw gehoor mogelijk beschadigd heeft? Zijn uw oren vaak en/of langdurig blootgesteld geweest aan hard lawaai?
 • De gehoortest vindt vaak plaats in een stille ruimte of met speciale oortjes waardoor eventuele omgevingsgeluiden geen invloed hebben op het testresultaat.
 • Tijdens de test helpt de audicien u door te zeggen wat u moet doen.
 • Wat zijn de zachtste geluiden die u kunt horen?
  • Om te testen wat de zachtste en hoogste geluiden zijn die u kunt horen, krijgt u een koptelefoon op. U moet goed luisteren en elke keer dat u een toon hoort, reageert u, ook al kunt u het bijna niet horen.
 • Hoe goed kunt u spraak horen?
  • Om te testen hoe goed u spraak in verschillende omstandigheden kunt verstaan wordt spraak afgespeeld. Het zijn in dit geval dus niet alleen tonen, zoals bij de test hierboven. De audicien bepaalt wat de zachtste gesprekken zijn die u kunt verstaan. Vaak moet u daarna woorden die gezegd worden herhalen.
 • Als het nodig is test de audicien uw akoestische reflexen via tympanometrie. Dan plaatst de audicien een klein apparaatje in uw gehoorgang. Uw gehoorgang wordt daardoor helemaal afgesloten. Vervolgens geeft het apparaatje geluid af met kleine veranderingen in het volume. Als het trommelvlies makkelijk meegeeft en er geen druk ontstaat is het trommelvlies gezond. Andere resultaten kunnen wijzen op bijvoorbeeld een perforatie van het trommelvlies of vocht in het middenoor.
 • De uitslag van de test krijgt u meestal meteen. De audicien kan u precies vertellen hoe u de uitslag moet lezen en wat de eventuele volgende stappen zijn.
gehoortest oog voor oren
Een audicien van Oog voor Oren neemt een gehoortest af.

Gehoortest aan huis

Is het wel een grote stap om naar een winkel te gaan en daar u oren te laten testen? Dat doet u misschien liever niet. Wij hebben daarom een aantal audiciens met elkaar vergeleken op het gebied van vakkennis, kwaliteit van de apparatuur en service en zijn een samenwerking aangegaan met OogvoorOren.nl. Zij bieden een service waarbij de audicien bij u thuis een professionele gehoortest komt afnemen.

Op de website oogvoororen.nl kunt u tevens een uitgebreid overzicht vinden van alle gehoorapparaten, zodat u zelf een goede keus kunt maken en niet afhankelijk bent van iemand anders. Handig toch!?

“Ik heb al sinds 1987 gehoorapparatuur en heb al verscheidene merken “versleten”. Duidelijk is nu de enorme verbetering in de techniek. Ik ben erg blij dat ik Oog voor Oren heb gevonden.” – Wies van Eijck

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link