Houd uw hoofd koel met de juiste raamdecoratie

Onderwerp: Slaapkamer, Hulpmiddelen
Laatst geupdate: 24 augustus 2020
Langer thuis in huis

Weer een hittegolf? Ieder jaar worden records gebroken en we zoeken allemaal naar manieren om het hoofd koel te houden. Ventilatoren en airco’s zijn niet aan te slepen en de vriezer zit vol met cornetto’s, magnums en raketjes. Er is nog een bron van verkoeling waar u wellicht nog niet aan gedacht had; raamdecoratie! Hier zijn zeven tips om raamdecoratie in te zetten in de strijd tegen de hitte.

In samenwerking met PoweredBlinds.nl

Reflecterende gordijnen

 

Donkere kleuren absorberen licht, terwijl lichte tinten juist licht weerkaatsen. Als u dus zwarte gordijnen hebt en de zon schijnt er fel op, dan zal de ruimte sneller opwarmen dan met witte gordijnen. Het niet spierwit te zijn, maar lichter is beter.

 

Geen fan van lichte gordijnen? Er zijn gordijnenstoffen die twee verschillende kleuren hebben. Zo kunt u aan de binnenzijde voor een donkere kleur kiezen, terwijl de buitenzijde wit is. Ook zijn er materialen met een reflecterende achterkant. Dat is nog beter dan een lichte kleur. Denk maar eens aan een spiegel. Die weerkaatst al het licht.

Verduisterende rolgordijnen

 

Wat er niet in kan komen, hoeft er ook niet uit. Verduisterende rolgordijnen houden al het inkomende (en uitgaande) licht tegen. Dat is prettig voor de privacy, ideaal voor nachtbrakers en uitslapers. Het is ook een manier om zonlicht en de bijbehorende hitte buiten te houden. Ook hier geldt dat donkere kleuren aan de buitenzijde ervoor zorgen dat de ruimte opwarmt, verduisterende gordijnen kunnen dit niet volledig helpen te voorkomen.

Raamdecoratie als zonwering

 

Het is mogelijk om een zonnescherm of een rolluik buiten te installeren. De kosten kunnen wel flink oplopen. Bij een huurwoning is het vaak niet mogelijk of toegestaan om zoiets te installeren. U heeft al gelezen over reflectie en verduistering, deze isolerende raambekleding gaat nog een stap verder.

 

Duette plissé gordijnen hebben luchtpockets die werken als een isolatielaag tussen binnen en buiten. Het verschil is niet enorm, maar alle beetjes helpen. Daarnaast kunnen isolerende gordijnen ook juist koele lucht van een airco in huis binnen houden.

Raamfolie

 

Raamfolie is vooral een optie bij ramen waarbij het licht permanent geweerd mag worden. Want raamfolie is een semi-permanente vorm van raamdecoratie.

 

U kunt deze materialen in ieder gewenst formaat bestellen, let er wel op dat de folie UV-bescherming biedt. In dat geval zal het interieur beschermd zijn tegen deze schadelijke straling. Je kunt kiezen van volledig transparant tot aan compleet verduisterend, mat en glanzend en in diverse kleurstellingen. In plaats van het gehele venster te beplakken zou je ook een deel kunnen bedekken. Waar de zon het langste op staat, of het meest fel is.

Strategisch openen en sluiten

 

De zon verschijnt, de zon verdwijnt. En niet altijd op de momenten dat u het verwacht. En u bent ook niet altijd in de buurt om de gordijnen te openen of te sluiten. Maar, daar is een high tech oplossing voor: elektrische raamdecoratie. In plaats van zelf aan touwtjes te trekken, drukt u op een knop, of tikt u op uw smartphone om de raamdecoratie te openen of sluiten. Dit werkt wanneer u in huis bent, maar ook via internet wanneer u afwezig bent.

Huisautomatisering

 

Als aanvulling op het vorige punt is het mogelijk om het proces te automatiseren. U kunt een slimme lichtsensor aan een elektrisch systeem koppelen. Die kunt u naar eigen voorkeur instellen. Bijvoorbeeld sluiten bij zonlicht en openen bij schaduw. Of net andersom.

 

Het werkt nauwkeuriger dan een tijdschakelaar, want die houdt bijvoorbeeld geen rekening met bewolking. PoweredBlinds elektrische raamdecoratie kunt u zelfs koppelen aan een Smart Home systeem zoals de TaHoma van Somfy. Zo kun je de lampen in huis laten inschakelen op het moment dat de gordijnen sluiten. Zo tast u nooit in het duister.

Kies voor koele kleuren

 

Dit is een tip die wat betreft temperatuur op zich niets verandert aan de situatie, maar u mentaal wel kan helpen om de hitte te trotseren. Koele kleuren zoals lichtblauw en wit geven het gevoel in een koele omgeving te zijn. Warme kleuren voelen niet letterlijk warm aan, maar ze hebben wel degelijk invloed op de perceptie van warmte.

Tot slot

 

Bovenstaande tips zijn uiteraard geen vervanging van ventilatoren, airconditioners of ijsblokjes, ze kunnen wel helpen om die hete zomerdagen iets dragelijker te maken.

Eenzaamheid, niemand zit er op te wachten maar toch overkomt het veel ouderen. Dit kan komen doordat u bent veranderd van woonplaats, omdat u een naaste of partner bent verloren of omdat uw familie ver weg woont. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uzelf minder eenzaam te voelen. Zo zijn er veel apps te downloaden waarbij u hulp kunt krijgen in en rondom het huis, maar ook om contact te leggen met anderen. Er zijn zelfs apps die u kunnen helpen iemand te vinden waarmee u uw favoriete hobby’s kunt uitoefenen.

Want dat internet een belangrijke rol heeft ingenomen in ons dagelijks leven, daar kunnen we niet meer omheen. Het gebruik van digitale apparaten zoals een smartphone, tablet of computer zorgt ervoor dat u makkelijker in contact komt met anderen, ook als u bijvoorbeeld slecht ter been bent.

Herkent u de symptomen van eenzaamheid? Bekijk de volledige lijst met symptomen hier.

Doet u ook mee met onze online bingo?

 

Vrijdag 30 september om 16.00 organiseren we een online Bingo in het kader van de week tegen eenzaamheid. U kunt hier gratis aan meedoen en andere senioren online onmoeten en spreken via de chat. Doet u mee?

 

Meer info