3x geheugentraining (verklein de kans op dementie!)

Onderwerp: Vitaal, Geheugen
Laatst geupdate: 30 september 2022
Sharon Kok

Beter namen, gezichten en telefoonnummers kunnen onthouden? Dat zou fijn zijn! Met geheugentraining kunt u uw brein actief houden en vergeetachtigheid verminderen. Niet voor niets geeft Stichting Alzheimer Nederland aan dat de kans op dementie wordt verminderd als u uw hersens actief gebruikt.

 

Er zijn een aantal technieken om uw geheugen te trainen. En in dit artikel deel ik er 3 met u. Deze 3 trainingen zijn makkelijk uit te voeren én hebben effect!

 

Dit artikel is inhoudelijk gecheckt door Alzheimer Nederland.

 

Wat is geheugentraining?

 

Geheugen is het vermogen om informatie op te slaan. Om de conditie van uw geheugen op peil te houden kunt u geheugentrainingen doen. Dit zijn oefeningen, spelletjes en technieken waarmee u uw vergeetachtigheid vermindert. Een geheugentraining is alleen effectief als u deze dagelijks of wekelijks blijft herhalen.

 

Wat is geheugentraining?

Waarom zou u aan geheugentraining doen?

 

Nou, ten eerste omdat u door uw hersens regelmatig trainen u de kans aanzienlijk vergroot om uw hele leven mentaal fit te blijven en de kans op dementie te verkleinen.

 

In Nederland krijgt ca. 1 op de 5 ouderen dementie. Voor vrouwen geldt zelfs 1 op de 3! Het moet frustrerend en vreselijk pijnlijk zijn voor alle betrokkenen als u uw eigen partner, kinderen of kleinkinderen niet meer herkent.

 

Tot 30% van de dementiegevallen kan voorkomen worden, denken wetenschappers. Als we gezonder gaan leven en bijvoorbeeld stoppen met roken of afvallen. Reden te meer om dagelijks tijd in te ruimen om het brein actief te houden.

geheugentraining

Hoe werkt geheugentraining voor senioren?

 

Laten we eerst eens kijken hoe het geheugen werkt. Hier komen 3 processen bij kijken:

 

Opname-proces

Het begint natuurlijk met het opnemen van informatie. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich aan u voorstelt. Uw brein neemt dan de informatie op; ‘Ria, kleine vrouw, buurvrouw van Jan’.

 

Opslag-proces

Vervolgens moet deze informatie opgeslagen worden in uw hersenen. De informatie wordt geordend, gekoppeld en aan bepaalde kapstokjes gehangen of in hokjes gestopt. Ria wordt bijvoorbeeld in uw hersenen gekoppeld aan Jan.

 

Ophaal-proces

En dan komt u Ria een tijdje later tegen in de supermarkt. Nu komt het ophaal-proces om de hoek kijken en die is ingewikkelder dan het lijkt. Uw brein moet nu de informatie ophalen die in al die verschillende hokjes is geplaatst. Sommige informatie kan dan niet meer worden teruggevonden. U weet nog dat ze Ria heet, maar van wie was ze ook al weer de buurvrouw…?

 

Gratis training: houd uw brein gezond

In deze training van Alzheimer Nederland ontvangt u zes inspirerende en informatieve mails waarmee u op een leuke manier uw brein actief en gezond kunt houden. Vol met leuke feitjes en inspirerende tips! Schrijf u gratis in via deze link.

Fundamenten van geheugentraining

Om bovenstaande processen goed te laten verlopen en zo goed mogelijk te laten werken, zijn er een aantal fundamenten nodig. Door die fundamenten te gebruiken kunt u informatie goed opnemen, opslaan en weer ophalen.

 

De fundamenten van geheugentraining zijn:

 • Aandacht
 • Tijd
 • Herhaling
 • Koppelen
 • Ordenen
 • Visualiseren

 

Deze fundamenten onthouden?

Gebruik dan het ezelsbruggetje Als Tante Hoest Kraakt Onze Vloer.

 

Door u bewust te zijn hoe uw geheugen werkt (door middel van de 3 processen) én elk fundament goed te gebruiken, kunt u uw geheugenconditie verbeteren. Door alle zintuigen te gebruiken en informatie op te schrijven, uit te spreken, aan te horen etc. neemt u alles nog beter op. Aan de slag dan maar!

geheugentraining

Training 1 – Bewust bezig met de fundamenten

 

De állerbeste geheugentraining is om bewust aan de slag te gaan met de fundamenten.  Neem nieuwe informatie op en focus hierbij bijvoorbeeld op fundamenten zoals aandacht of herhaling. Dit kunt u op allerlei manieren toepassen en oefenen.

 

Bijvoorbeeld:

 1. Sla een krant of tijdschrift open en zoek een persoon op. Kijk hoe deze persoon heet.
 2. Focus op aandacht. Dit betekent dat u al uw aandacht op die persoon richt en zorgt dat u alle informatie goed opneemt. Hoe ziet diegene eruit, wat valt op? Waar kan ik hem/haar aan koppelen?
 3. Focus op herhaling. Herhaal de naam en de punten die u zijn opgevallen. Doe dit niet alleen in uw hoofd, maar ook hardop. U kunt het ook opschrijven.
 4. Leg het tijdschrift weg en zet een timer. Begin met bijvoorbeeld een (paar) uur en zet hem steeds langer als u merkt dat het beter gaat. Als de timer afgaat probeert u zich de naam te herinneren. Lukt dat niet gelijk? Pak dan de foto van die persoon er bij.

 

Dit kunt u met alle fundamenten en met allerlei personen en/of voorwerpen oefenen. U kunt bijvoorbeeld ook een voorwerp op een gekke plek verstoppen en dit aan de hand van de fundamenten onthouden.

 

Uiteindelijk is het de bedoeling dat u dit ook in het dagelijks leven toepast. Dus zodra u iets moet onthouden, ga dan alle fundamenten na. Word u aan iemand voorgesteld? Neem de aandacht en tijd voor die persoon en herhaal hardop de naam ‘Leuk u te leren kennen, Johan’

 

Zo houdt u het vol

 • Stel u zelf kleine doelen voor elke dag. Bijvoorbeeld elke dag twee woorden in een andere taal leren, in plaats van meteen hele gesprekken te willen voeren. Ga daarmee door tot uw woordenschat zo groot is dat u er een zin van kunt maken. Dan stelt u uzelf een nieuw doel.
 • Schaam u niet als u het niet meteen kunt, dat komt vanzelf als u het maar lang genoeg volhoudt.

Training 2 – Leer nieuwe dingen

 

Nieuwe dingen leren heeft veel positieve invloeden op uw geheugen. Door nieuwe dingen te leren worden uw hersenen geprikkeld. Ze moeten nieuwe, soms ongestructureerde informatie ordenen en onthouden. Ook hierbij zijn de fundamenten van belang.

 

Bijvoorbeeld:

 1. Stel, u wilt een nieuwe taal leren. Plak dan post-its met de vertaling van voorwerpen die u in huis heeft. De lamp, de plant, de kast, het koffiekopje etc. Het kan ook via fijne leerprogrammas als Gymglish. Dat zijn korte lessen die zich aanpassen aan uw niveau. U kunt via deze link een maand gratis proberen.
 2. Elke dag (of meerdere keren op een dag) loopt u deze voorwerpen langs en noemt u hardop het woord dat erop staat.
 3. Na een week haalt u de post-its van de voorwerpen af. Loop ze nog eens langs, kunt u de woorden nu uit uw hoofd opnoemen? Als het goed is hebben herhaling en visualisatie ervoor gezorgd dat u de nieuwe woorden beter hebt kunnen leren.

 

U kunt veel verschillende nieuwe dingen leren, van een nieuwe taal tot plekken op topografische kaarten.

geheugentraining

Training 3 – Spelletjes en hobby’s die veel van uw brein vragen

 

Schaken, dammen en bridgen zijn mooie voorbeelden van complexe hobby’s. Net als het spelen van een muziekinstrument. Handwerken hoort er ook bij, alleen niet als u het op de automatische piloot doet. Dan worden de hersens niet uitgedaagd.

 

Heel goed én leuk zijn geheugentrainers die u op uw telefoon kunt spelen. Bijvoorbeeld Wordfeud (een soort Scrabble) en Brainwell (allerlei korte spelletjes die u hersens flink aan het werk zetten).

 

Overzicht gratis geheugentraining spelletjes voor ouderen/senioren

 

Hier vindt u een overzicht van de leukste geheugenspelletjes om thuis te spelen (met links).

 

 • Dammen en schaken kunt u doen op een clubje, maar bijvoorbeeld ook op uw computer of op uw telefoon.
 • Het maken van sudoku’s, kruiswoorden en andere puzzels is een goede manier om uw hersens uit te dagen. Probeer ook eens een spannende online escape room vol met puzzels.
 • Eigenlijk is alles waarbij u (strategisch) moet nadenken een goede hobby.
 • Speel eens een racespelletje op de computer met uw kleinkind.
 • Hoe moeilijker het is, hoe beter voor uw brein!


Introductie video van het max geheugentrainer spel

 

MAX geheugentrainer

Een leuke en speelse manier om uw geheugen te verbeteren is met de geheugentrainer app van omroep MAX. Deze app is gratis te downloaden op uw smartphone of tablet. Met deze geheugentrainer voor volwassenen kunt u 14 verschillende korte spelletjes spelen, waaronder het welbekende boodschappenspel! Ga naar de site van Omroep Max om de app te downloaden.

 

geheugentraining

 

Bang om te vallen en blijft u daarom liever zitten? Lees dan eens deze 13 uitgebreide tips om vallen te voorkomen

 

Geheugentest

 

Bent u benieuwd hoe het met uw geheugen is gesteld? Misschien is het wel helemaal niet zo slecht als u denkt! Bij Alzheimer Nederland kunt u een geheugentest doen. Dit is een simpele test die u binnen 5 minuten kunt doen. U krijgt stellingen te zien en moet aangeven of dit u vaak overkomt of niet. Aan het einde krijgt u uw score te zien (op een schaal van 0 tot 100) en het landelijke gemiddelde van uw leeftijdscategorie.

 

Let op, heeft u echt het gevoel dat uw geheugen hard achteruit is gegaan en maakt u zich zorgen over dementie? Ga dan naar de huisarts. De huisarts kan uitgebreider testen en u eventueel doorsturen naar een geheugenpoli voor een diagnose. 

geheugentest

Zo begint de geheugentest .

Geheugentraining, tot slot

 

Ik hoop dat u wat heeft aan deze 3 vormen van geheugentraining.

 

Welke trainingen doet u al? Met welke gaat u een begin maken?

Ik hoor het graag op onze Facebookpagina: @langerthuisinhuis.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

3x geheugentraining (verklein de kans op dementie!)