Een bouwkundige keuring doen voor het kopen van een appartement of niet?

Onderwerp: Levensloopbestendige woning, Geldzaken, Kosten
Laatst geupdate: 22 november 2021
Carmen van Andel

Kleiner wonen, minder onderhoud, teveel verdiepingen, dichterbij de kinderen en kleinkinderen. Het zijn allemaal redenen om op zoek te gaan naar de ideale levensloop woning. Vaak zijn dat appartementen. Echter, zorg er zeker in de huidige markt voor dat u zeker weet wat u koopt. Doe dus een bouwkundige keuring. Of niet?

 

In samenwerking met de Keuringsdienst voor Wonen.

Wat is een bouwkundige keuring?

 

Bij een bouwkundige keuring wordt de technische staat van het onderhoud aan een bestaande woning op het oog beoordeeld door een onafhankelijke bouwkundig ingenieur.

Waarop wordt de woning gekeurd?

 

De bouwkundig ingenieur doet onderzoek naar de staat van het onderhoud aan een woning. Dat doet hij of zij simpel met het blote oog. Er wordt dus niets opengebroken. Er wordt gekeken naar:

 

 • kozijnen en vloeren
 • de algehele constructie
 • aanwezigheid van asbest en insecten die de constructie aantasten zoals boktor en houtworm

 

De bevindingen van de ingenieur komen in een bouwkundig rapport. Zo heeft u een goed inzicht in de mogelijke renovatiekosten van uw nieuwe huis.

Wat kost de keuring?

 

Zo’n bouwkundige keuring is natuurlijk niet gratis. U kunt een bedrag van tussen de € 200,- en € 500,- aanhouden.

Wanneer een bouwkundige keuring doen?

 

Nou is het zo dat er een aantal momenten zijn waarop u een bouwkundige keuring kunt doen en dat het soms juist helemaal niet relevant is.

 

De twee momenten om het wel te doen zijn als u een woonhuis gaat kopen en wanneer u uw hypotheek wilt verhogen als u gaat ingrijpend gaat verbouwen om van uw huis een volledig levensloopbestendige woning te maken.

 

U doet het niet als u een appartement gaat kopen. Dan valt het onderhoud namelijk toe aan de Vereniging van Eigenaars, de VvE. In dat geval is het belangrijk dat u zich verdiept in de VvE: is het een gezonde vereniging met een realistische pot met geld voor toekomstig onderhoud? En is er een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP)? In dat MJOP kunt u zien hoeveel uw maandelijkse bijdrage aan de VvE is, hoeveel geld er gespaard is voor dat onderhoud en u kunt zien welke werkzaamheden voor wanneer gepland zijn.

Wat staat er in het MJOP?

 

Het MJOP voor appartementencomplexen moet deze onderdelen bevatten:

 

 • Gevelonderhoud
 • Schoonmaken van dakgoten
 • Onderhoud aan het dak
 • Onderhoud aan de kozijnen (schilderwerken)
 • Onderhoud aan de buitendeuren
 • Onderhoud aan de lift
 • Elektrisch onderhoud aan bijvoorbeeld de deurbel (met intercom) en buitenverlichting
 • Schoonmaken van de galerijen

 

Mogelijk is ook het onderhoud aan de plantsoenen die bij het complex horen in het MJOP opgenomen. In het appartementencomplex waarin in woonde, werd ook zoiets als antislipcoating op de vloer van de galerijen meegenomen in het MJOP.

Tot slot

 

Een bouwkundige keuring is bij een appartement dus niet aan de orde. Maar, wanneer u dus een mooi huis op het oog heeft, dan is het wel een goed idee.

 

En: heeft de VvE van het appartementencomplex waarin u een woning voor ogen heeft geen solide MJOP, vraag u dan af of u daar wel een appartement moet kopen.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Een bouwkundige keuring doen voor het kopen van een appartement of niet?