Op zoek naar de beste zonnepanelen? Lees onze keuzehulp

Er is bijna geen straat of weg meer in Nederland zonder ze; zonnepanelen. En met de torenhoge energieprijzen is het aantrekkelijker dan ooit om ze aan te schaffen. U helpt mee om de opwarming van de aarde tegen te gaan, u wekt zelf uw eigen stroom op en u verdient er ook nog aan, kortom essentieel voor de levensloopbestendige woning.

Lees hier alles wat u moet weten over zonnepanelen én natuurlijk over wat de beste zonnepanelen zijn.

Wat zijn zonnepanelen?

 

Zonnepanelen of zonnecollectoren zijn grote platen met zestig lichtgevoelige cellen die stroom opwekken als er (zon)licht op valt. Ze liggen meestal op daken, maar er worden ook complete zonneparken aangelegd door een groot aantal zonnepanelen naast elkaar in een weiland te plaatsen.

Waarom zou u zonnepanelen kopen?

 

De stroom die opgewekt wordt met zonnepanelen is duurzaam en goedkoop. U helpt mee aan het tegengaan van de opwarming van de aarde en u hebt minder stroomkosten. Door de grote vraag naar zonnepanelen worden ze steeds goedkoper. Ook al zou u na een paar jaar verhuizen dan krijgt u een groot deel van de kosten er wel weer uit, omdat de zonnepanelen de waarde van uw huis aanzienlijk verhogen. Het kopen van zonnepanelen is dus een goede investering voor uzelf en voor de aarde!

 

 • U helpt mee aan een duurzamere wereld
 • U bespaart op uw stroomkosten
 • Het is een goede investering, die u relatief snel terugverdient
 • U verhoogt de waarde van uw huis

Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

 

Er zijn diverse aanbieders die u gemakkelijk kunnen vertellen hoe geschikt uw dak is voor zonnepanelen. U kunt bijvoorbeeld hier een gratis dakcheck aanvragen bij SamSam. Een kundig bedrijf met  topkwaliteit zonnepanelen die wij van harte kunnen aanbevelen.

 

De meeste daken zijn geschikt, maar als er veel schaduw op het dak valt, bijvoorbeeld door hoge bomen in uw tuin of een flat vlakbij, kan het zijn dat er te weinig zon op uw dak valt om zonnepanelen rendabel te maken. We hebben hieronder een schema dat globaal weergeeft welke daken geschikt zijn, maar het is wel aan te raden om hier door een professioneel bedrijf naar te laten kijken. Deze beschikken vaak over speciale tools die kunnen berekenen wat de ‘zonopbrengst’ is van uw dak.

 

Dak op het

Zonnepanelen mogelijk?

zuiden

ja

westen

waarschijnlijk wel

oosten

waarschijnlijk wel

noorden

nee

 

Op zoek naar de beste zonnepanelen? Lees onze keuzehulp

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

 

Dat hangt af van uw stroomverbruik en van het type zonnepaneel dat u aanschaft. De opbrengst van het ene zonnepaneel is namelijk hoger dan de ander. Een gemiddelde dat vaak gebruikt wordt, is ongeveer acht panelen bij een verbruik van 2000 kWh. Verbruikt u 3000 kWh dan hebt u er twaalf nodig.

 

Stroomverbruik per jaar

Aantal panelen

2000 kWh

10

3000 kWh

12

 

Wat zijn dan de beste zonnepanelen? 

 

De beste zonnepanelen zijn glas-glas panelen om de volgende redenen:

 • Hoge energieopbrengst
 • Ze hebben een lange vermogensgarantie van minstens 10 jaar voor 90%
 • Ze zijn voorzien van langdurige product garantie, ideaal is 30 jaar omdat de beste zonnepanelen ook lang meegaan
 • De panelen verdienen zich meestal binnen 7-8 jaar terug

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

De meest voorkomende soorten zijn polykristallijne (‘poly’, meestal blauw) en monokristallijne (‘mono’, meestal zwart ) zonnepanelen. De kwaliteitsverschillen zijn klein. De blauwe zijn iets goedkoper, maar de zwarte geven een wat hogere opbrengst. Bij ‘all-black’ zonnepanelen is alles zwart, ook de randen en de folie aan de achterkant. Dat is een fraai gezicht, maar het levert iets minder rendement op, omdat ze duurder zijn.

 

Daarnaast zijn de glas-glas panelen in opkomst. Deze hebben een zeer hoog rendement en bovendien is de levensduur van deze panelen ook langer. Waar andere zonnepanelen in de loop van de tijd minder gaan opbrengen, is dat verval bij glas-glas panelen veel minder, en blijven deze dus een hoge energieopbrengst leveren. De investering is wel hoger, maar dit betaald zich op de lange termijn dus wel terug i.v.m. hogere opbrengst en verlengde levensduur.

 

 • Polykristallijn: blauw, iets goedkoper en wat lager rendement
 • Monokristallijn: zwart en iets hogere opbrengst
 • Glas-glas: Duurder maar hoger rendement en langere levensduur

 

Zonnepanelen met accu

Zonnepanelen met accu werken hetzelfde als normale zonnepanelen. Het enige verschil is dat de stroom die ze opwekken, wordt opgeslagen in een batterij. Wanneer er zonlicht is, wekken de panelen stroom op. De stroom wordt naar de batterij gestuurd. Wanneer het donker is of wanneer het elektriciteitsnet uitvalt, haalt de batterij de stroom uit de zonnepanelen. Zo hebt u stroom, ook als er geen zonlicht is. 

Dat lijkt handig, maar is dat ook wel zo? We hebben de voor- en nadelen voor u op een rij gezet.

Voordelen zonnepanelen met accu Nadelen zonnepanelen met accu
U hoeft niet afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet Het is duurder dan normale zonnepanelen
U heeft stroom, ook als het buiten donker is of als het elekriciteitsnet uitvalt Het is een complexe installatie
U kunt besparen energiekosten Er is een goede plek nodig voor de batterijen
Onafhankelijkheid van maximaal 80 % U bent nooit helemaal onafhankelijk
Zolang de salderingsregeling bestaat is het voor de meeste mensen niet interessant

 

Zonnedakpannen

Een alternatief voor zonnepanelen zijn zonnedakpannen. Dit zijn dakpannen met zonnecellen. Ze werken volgens hetzelfde principe als zonnepanelen. Echter is de opgewekte stroom niet direct te gebruiken. Met een omvormer wordt de energie omgezet naar wisselstroom.

 

Een ander nadeel is dat de opbrengst van zonnedakpannen over het algemeen een stuk lager zijn. De rede hiervan is dat een zonnedakpan in tegenstelling tot een zonnepaneel een schuine bolling heeft waarop geen zonnecel geplaatst kan worden. De meeste mensen die kiezen voor zonnedakpannen, kiezen dit vanwege het mooie aanzicht.

Hoe lang gaan de beste zonnepanelen mee?

 

In het algemeen gaan zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar mee. Alle in Nederland geleverde zonnepanelen moeten een certificaat hebben. bijvoorbeeld een ‘TüV-keurmerk’. U mag dan ook verwachten dat de eerste tien jaar probleemloos verlopen en dat het opgegeven vermogen klopt. Maar zo’n certificaat zegt niet zo veel over de werking na die tijd. Bij mindere kwaliteit kunnen na lange tijd problemen opduiken. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare leverancier, die producten levert met een goede en langlopende garantie.

Op zoek naar de beste zonnepanelen? Lees onze keuzehulp

Hoe lang is de garantie op zonnepanelen?

 

De garantie varieert van 10 tot wel 30 jaar, afhankelijk van fabrikant en/of leverancier. Er is een groot verschil tussen garantie op defecten en de vermogensgarantie. In de loop der jaren gaat de opbrengst onvermijdelijk achteruit. Het geleverde vermogen wordt dus minder. Dat is normaal, maar hoeveel is acceptabel? Gebruikelijk is een garantie op 80% van het vermogen na 20 of 25 jaar. Hogere percentages of een langere termijn komen ook wel voor.

 

Ook op de installatie krijgt u natuurlijk garantie. Die is minimaal 2 jaar, maar 5 of 10 jaar wordt steeds gebruikelijker.

Wat kosten zonnepanelen?

 

Door de grote vraag zijn de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren flink gedaald. Voor een systeem van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp), betaalt u ongeveer € 4.700. Dat is inclusief omvormer en installatie. Wat u precies gaat betalen, is afhankelijk van uw energieverbruik.

 

Via de Vereniging Eigen Huis kunt u meedoen met collectieve inkoop van zonnepanelen. U bent dan verzekerd van een goede kwaliteit tegen een gunstige prijs. 

 

In de tabel een globaal overzicht van de gemiddelde kosten en besparingen. U kunt zien dat ook als in in een seniorenwoning woont het interessant kan zijn om zonnepanelen te kopen. 

 

Stroomverbruik per jaar

Aantal panelen

Kosten, incl. installatie

Besparing per jaar

Terugverdientijd

2000 kWh

10

€ 4.700

€ 500

7 tot 8 jaar

2500 kWh

12

€ 5.500

€ 600

7 tot 8 jaar

3000 kWh

14

€ 6.400

€ 700

7 tot 8 jaar

Krijg ik subsidie op de aanschaf van zonnepanelen?

 

Het Rijk geeft geen subsidie meer, maar sommige gemeenten doen dat wel. Ook zijn er bij de gemeente soms zogenoemde duurzaamheidsleningen te krijgen tegen een lage rente. Bij het Nationaal Warmtefonds kunt ook voordelig lenen. U moet dan wel eigenaar zijn van de woning. Voor al deze leningen hoeft u niet naar de notaris. 

Op zoek naar de beste zonnepanelen? Lees onze keuzehulp

Hoe zit het precies met de teruggave van de btw?

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een nieuw btw-tarief van 0% voor zonnepanelen die worden geleverd en geïnstalleerd op of in de nabijheid van een huis. Dit houdt in dat er voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen op of rondom uw huis geen btw in rekening wordt gebracht, waardoor het ook niet mogelijk is om btw terug te vorderen. 

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen op mijn dak te leggen?

 

Nee, een vergunning is niet nodig. Alleen als u een huis bewoont dat onder Monumentenzorg staat, is wel vergunning nodig. De panelen moeten wel op de juiste manier gelegd worden: ze mogen niet buiten de rand van het dak steken en ze moeten dezelfde hellingshoek als het dak hebben.

Wat is het rendement van zonnepanelen en wat de terugverdientijd?

 

Gemiddeld hebt u de zonnepanelen in zeven tot acht jaar terugverdiend. Daarbij is rekening gehouden met een levensduur van ca. 25 jaar voor de panelen en het aanschaffen van een nieuwe omvormer; die gaat zo’n tien tot vijftien jaar mee.

 

De keuze van uw energieleverancier is ook van invloed op de terugverdientijd. Dat geldt vooral als u in een jaar meer stroom opwekt dan u verbruikt. De ene leverancier geeft een hoger bedrag per kWh geleverde stroom dan de andere.

 

Daarnaast betaalt u een extra vastrecht om stroom te mogen terug leveren. Dat verschilt ook per leverancier. De plaats van de panelen is natuurlijk ook belangrijk. Een dak pal op het zuiden levert de meeste stroom op, dus dan is de terugverdientijd het kortst.

Hoeveel krijg ik terug voor de stroom die ik teruglever?

De komende paar jaar krijgt u per kWh net zo veel terug als u betaalt. De regering heeft het plan om de salderingsregeling in 2023 aan te passen, maar hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Het uitgangspunt is dat de terugverdientijd van zonnepanelen hetzelfde blijft. 

 

Wat is de salderingsregeling?

Alle stroom die u verbruikt, wordt door de meter bijgehouden En die betaalt u natuurlijk. Als u zelf stroom opwekt, gaat de meter langzamer draaien. U betaalt dan minder. Sterker nog: de meter kan zelfs achteruit gaat draaien! Dat gebeurt als u meer stroom opwekt dan u verbruikt. Op dat moment levert u stroom terug aan het net en daar krijgt u geld voor. Dat noemen we de salderingsregeling.

 

Kan ik zelf stroom opslaan?

Theoretisch kan dat, maar in de praktijk is het niet handig U zou dan een of meer forse en dure accu’s in uw huis moeten hebben. Een paar duizend euro bent u zo maar kwijt. Zo lang de salderingsregeling geldt, is het niet rendabel om zelf stroom op te slaan.

Kan ik zonnepanelen ook huren?

Ja, dat kan, maar huren is meestal duurder dan kopen. Het voordeel is wel dat alle kosten voor de verhuurder zijn.

Om nog over na te denken voor aanschaf:

installatie, onderhoud en veiligheid bij zonnepanelen

 

Hoe worden zonnepanelen aangesloten?

De stroom wordt opgewekt in de zonnecellen en gaat dan naar een omvormer, die de stroom omzet van gelkijkstroom naar wisselstroom. Daar zijn drie soorten van, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Dat zou een erg technisch verhaal worden, dus daar gaan we hier verder niet op in. Het beste kunt u zich hierover laten adviseren door uw leverancier.

 

Van de omvormer gaat de stroom naar uw meterkast. Als er daar nog een nieuwe groep bij kan, worden de panelen daarop aangesloten. Er mogen maximaal vier groepen op een aardlekschakelaar worden aangesloten. Is de kast “vol” dan moet er een groep bijgemaakt worden, met eigen aardlekschakelaar. 

Ook is het mogelijk gebruik te maken van een bestaande groep die daarvoor geschikt is, bijvoorbeeld die van de wasmachine.

 

Hoe lang duurt de installatie van zonnepanelen?

Dat gaat snel. Meestal is de installatie in één dag klaar. De panelen werken direct, dus al de volgende dag wekt u zelf stroom op!

 

Moet ik de zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn voorzien van een speciale coating, die vuil afstoot. Doordat ze schuin liggen spoelt het vuil er meestal wel af als het flink regent. Als het lang droog is en de vogels graag in de buurt van de panelen zitten, kan zich hardnekkig vuil vasthechten aan de panelen. Dan is een schoonmaakbeurt wel nodig, want de opbrengst kan tot wel 10 procent teruglopen als er ze vuil zijn. Schoonmaken is op zich heel eenvoudig, meer dan een emmer lauw water en een spons hebt u niet nodig. Maar u moet er wel voor het dak op, dus het is wel zo veilig om het door een schoonmaakbedrijf te laten doen.

 

Leveren zonnepanelen brandgevaar op?

Het komt niet vaak voor dat er brand ontstaat op een dak met zonnepanalen, maar het gebeurt wel. Dat ligt nooit aan de panelen zelf, maar aan de omvormer of aan slechte contacten. De panelen wekken gelijkstroom op. Bij een slechte verbinding kan er een vlamboogje ontstaan, waarbij de stroom als het ware overspringt van de ene naar de andere kant. Daardoor kunnen materialen die dicht in de buurt liggen in de brand vliegen. Kies altijd voor een goede, betrouwbare leverancier, ook om brandgevaar te voorkomen. De kans op brand is verreweg het grootst bij panelen die in het dak liggen in plaats van op het dak. Dakpannen zijn onbrandbaar, dus is er niets in de buurt wat kan gaan branden.

 

 • Oorzaak van brand: de omvormer of slechte verbindingen
 • Grootste kans op brand bij panelen in het dak
 • Kies voor een betrouwbare leverancier

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Op zoek naar de beste zonnepanelen? Lees onze keuzehulp
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord