fbpx

Op zoek naar de beste zonnepanelen? Lees onze keuzehulp

Onderwerp: Bespaartips, Geldzaken, Keuzehulp, Levensloopbestendige woning
2 april 2021
Peter Boer

Beste zonnepanelen | Er is bijna geen straat of weg meer in Nederland, of je ziet er zonnepanelen. Is het nu echt zo slim om die aan te schaffen?

 

Ja, dat is het! U helpt mee om de opwarming van de aarde tegen te gaan, u wekt zelf uw eigen stroom op en u verdient er ook nog aan, kortom essentieel voor de levensloopbestendige woning.

 

De investering hebt u er in ongeveer zeven jaar uit en uw woning wordt meer waard. Lees hier alles wat u moet weten over zonnepanelen kopen én natuurlijk over wat de beste zonnepanelen zijn.

 

Inhoud:

Wat zijn zonnepanelen?

 

Zonnepanelen of zonnecollectoren zijn grote platen met zestig lichtgevoelige cellen die stroom opwekken als er (zon)licht op valt. Ze liggen meestal op daken, maar er worden ook complete zonneparken aangelegd door een groot aantal zonnepanelen naast elkaar in een weiland te plaatsen.

Waarom zou ik zonnepanelen moeten kopen?

De stroom die opgewekt wordt met zonnepanelen is duurzaam en goedkoop. U helpt mee aan het tegengaan van de opwarming van de aarde en u hebt minder stroomkosten. Door de grote vraag naar zonnepanelen worden ze steeds goedkoper. Ook al zou u na een paar jaar verhuizen dan krijgt u een groot deel van de kosten er wel weer uit, omdat de zonnepanelen de waarde van uw huis aanzienlijk verhogen.

 

 • U helpt mee aan een duurzame wereld
 • U bespaart op uw stroomkosten
 • Het is een goede investering, die u relatief snel terugverdient
 • U verhoogt de waarde van uw huis

Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

 

Dat komt u via internet heel snel te weten. Als u zoekt op “dakcheck” of “dakscan” krijgt u een groot aantal aanbieders van zonnepanelen te zien, die allemaal graag deze vraag beantwoorden. Het maakt niet zo veel uit welke u kiest, u hoeft u zelf niet bekend te maken. U geeft alleen uw postcode en huisnummer in en u krijgt direct te zien of uw dak geschikt is. Meestal is dat zo, maar als er veel schaduw op het dak valt, bijvoorbeeld door hoge bomen in uw tuin of een flat vlakbij u, kan het zijn dat er te weinig zon op uw dak valt om zonnepanelen rendabel te maken.

 

 

Dak op het

Zonnepanelen mogelijk?

zuiden

ja

westen

waarschijnlijk wel

oosten

waarschijnlijk wel

noorden

nee

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

 

Dat hangt af van uw stroomverbruik. Een gemiddelde dat vaak gebruikt wordt, is ongeveer acht panelen bij een verbruik van 2000 kWh. Verbruikt u 3000 kWh dan hebt u er twaalf nodig.

 

Stroomverbruik per jaar

Aantal panelen

2000 kWh

10

3000 kWh

12

 

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen op mijn dak te leggen?

 

Nee, een vergunning is niet nodig. Alleen als u een huis bewoont dat onder Monumentenzorg staat, is wel vergunning nodig. De panelen moeten wel op de juiste manier gelegd worden: ze mogen niet buiten de rand van het dak steken en ze moeten dezelfde hellingshoek als het dak hebben.

Wat zijn dan de beste zonnepanelen? 

 

De beste zonnepanelen zijn de panelen die aan deze eisen voldoen:

 

 • De panelen zijn zwart en monokristallijn (niet polykristallijn)
 • Ze bezitten een certificaat (geldt voor alle zonnepanelen in Nederland)
 • Ze zijn voorzien van langdurige garantie, ideaal is 30 jaar omdat de beste zonnepanelen ook lang meegaan
 • De panelen verdienen zich binnen 7-8 jaar terug 

 

Deze punten bespreken we hieronder uitgebreid. 

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

De meest voorkomende soorten zijn polykristallijne (‘poly’, meestal blauw) en monokristallijne (‘mono’, meestal zwart ) zonnepanelen. De kwaliteitsverschillen zijn klein. De blauwe zijn iets goedkoper, maar de zwarte geven een wat hogere opbrengst.

 

Veel mensen kiezen voor de zwarte monokristallijn, omdat ze zwart mooier vinden. Bij ‘all-black’ zonnepanelen is alles zwart, ook de randen en de folie aan de achterkant. Dat is een fraai gezicht, maar het levert iets minder rendement op, omdat ze duurder zijn.

 

 • Polykristallijn: blauw, iets goedkoper en wat lager rendement
 • Monokristallijn: zwart en iets hogere opbrengst

Hoe lang gaan de beste zonnepanelen mee?

In het algemeen gaan zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar mee. Alle in Nederland geleverde zonnepanelen moeten een certificaat hebben. bijvoorbeeld een ‘TüV-keurmerk’. U mag dan ook verwachten dat de eerste tien jaar probleemloos verlopen en dat het opgegeven vermogen klopt. Maar zo’n certificaat zegt niet zo veel over de werking na die tijd. Bij mindere kwaliteit kunnen na lange tijd problemen opduiken. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare leverancier, die producten levert met een goede en langlopende garantie.

Hoe lang is de garantie op zonnepanelen?

De garantie varieert van 10 tot wel 30 jaar, afhankelijk van fabrikant en/of leverancier. Er is een groot verschil tussen garantie op defecten en de vermogensgarantie. In de loop der jaren gaat de opbrengst onvermijdelijk achteruit. Het geleverde vermogen wordt dus minder. Dat is normaal, maar hoeveel is acceptabel? Gebruikelijk is een garantie op 80% van het vermogen na 20 of 25 jaar. Hogere percentages of een langere termijn komen ook wel voor.

 

Ook op de installatie krijgt u natuurlijk garantie. Die is minimaal 2 jaar, maar 5 of 10 jaar wordt steeds gebruikelijker.

Wat kosten zonnepanelen?

 

Door de grote vraag zijn de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren flink gedaald. Voor een systeem van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp), betaalt u ongeveer € 4.700. Dat is inclusief omvormer en installatie. Wat u precies gaat betalen, is afhankelijk van uw energieverbruik.

 

Via de Vereniging Eigen Huis kunt u meedoen met collectieve inkoop van zonnepanelen. U bent dan verzekerd van een goede kwaliteit tegen een gunstige prijs. 

 

In de tabel een globaal overzicht van de gemiddelde kosten en besparingen. U kunt zien dat ook als in in een seniorenwoning woont het interessant kan zijn om zonnepanelen te kopen. 

 

Stroomverbruik per jaar

Aantal panelen

Kosten, incl. installatie

Besparing per jaar

Terugverdientijd

2000 kWh

10

€ 4.700

€ 500

7 tot 8 jaar

2500 kWh

12

€ 5.500

€ 600

7 tot 8 jaar

3000 kWh

14

€ 6.400

€ 700

7 tot 8 jaar

Krijg ik subsidie op de aanschaf van zonnepanelen?

Het Rijk geeft geen subsidie meer, maar sommige gemeenten doen dat wel. Ook zijn er bij de gemeente soms zogenoemde duurzaamheidsleningen te krijgen tegen een lage rente. Bij het Nationaal Warmtefonds kunt ook voordelig lenen. U moet dan welk eigenaar zijn van de woning. Voor al deze leningen hoeft u niet naar de notaris. 

Hoe zit het precies met de teruggave van de btw?

De btw die u betaalt over de aanschaf van zonnepanelen en de installatie ervan kunt u terugvragen. Dat is al gauw een bedrag van 800 tot 1000 euro, zie de tabel hieronder. U moet daarvoor wel wat formulieren invullen. Hebt u daarbij hulp nodig kijk dan op de website van Milieu Centraal. Daar staat een gedetailleerd stappenplan. 

 

Soms doet de leverancier de papierwinkel voor u: eenvoudiger kan het niet. 

 

Aantal panelen

Kosten, incl. installatie

Kosten excl. btw

10

€ 4.700

€ 3.885

12

€ 5.500

€ 4.545

14

€ 6.400

€ 5.300

Wat is het rendement van zonnepanelen en wat de terugverdientijd?

 

Gemiddeld hebt u de zonnepanelen in zeven tot acht jaar terugverdiend. Daarbij is rekening gehouden met een levensduur van ca. 25 jaar voor de panelen en het aanschaffen van een nieuwe omvormer; die gaat zo’n tien tot vijftien jaar mee.

 

De keuze van uw energieleverancier is ook van invloed op de terugverdientijd. Dat geldt vooral als u in een jaar meer stroom opwekt dan u verbruikt. De ene leverancier geeft een hoger bedrag per kWh geleverde stroom dan de andere.

 

Daarnaast betaalt u een extra vastrecht om stroom te mogen terug leveren. Dat verschilt ook per leverancier. De plaats van de panelen is natuurlijk ook belangrijk. Een dak pal op het zuiden levert de meeste stroom op, dus dan is de terugverdientijd het kortst.

Hoeveel krijg ik terug voor de stroom die ik teruglever?

De komende paar jaar krijgt u per kWh net zo veel terug als u betaalt. De regering heeft het plan om de salderingsregeling in 2023 aan te passen, maar hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Het uitgangspunt is dat de terugverdientijd van zonnepanelen hetzelfde blijft. 

 

Wat is de salderingsregeling?

Alle stroom die u verbruikt, wordt door de meter bijgehouden En die betaalt u natuurlijk. Als u zelf stroom opwekt, gaat de meter langzamer draaien. U betaalt dan minder. Sterker nog: de meter kan zelfs achteruit gaat draaien! Dat gebeurt als u meer stroom opwekt dan u verbruikt. Op dat moment levert u stroom terug aan het net en daar krijgt u geld voor. Dat noemen we de salderingsregeling.

 

Kan ik zelf stroom opslaan?

Theoretisch kan dat, maar in de praktijk is het niet handig U zou dan een of meer forse en dure accu’s in uw huis moeten hebben. Een paar duizend euro bent u zo maar kwijt. Zo lang de salderingsregeling geldt, is het niet rendabel om zelf stroom op te slaan.

Bij wie koop ik de beste zonnepanelen?

 

Vrijwel alle energieleveranciers, zoals Eneco, Essent en Vattenfall leveren u graag zonnepanelen. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Wij helpen u graag! Wij hebben op basis van de kwaliteit, opbrengst, minimale garantieperiode en prijzen een aantal partners bij ons aangesloten. Via het formulier hieronder kunt u in een keer bij hen informatie aanvragen. Zo kunt u eenvoudig vergelijken en voor uzelf bepalen wat de beste keus is. 

 

Vul uw gegevens in en u ontvangt de zonnepaneeloffertes van onze partners

 

Kan ik zonnepanelen ook huren?

Ja, dat kan, maar huren is meestal duurder dan kopen. Het voordeel is wel dat alle kosten voor de verhuurder zijn.

Om nog over na te denken voor aanschaf:

installatie, onderhoud en veiligheid bij zonnepanelen

 

Hoe worden zonnepanelen aangesloten?

De stroom wordt opgewekt in de zonnecellen en gaat dan naar een omvormer, die de stroom omzet van gelkijkstroom naar wisselstroom. Daar zijn drie soorten van, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Dat zou een erg technisch verhaal worden, dus daar gaan we hier verder niet op in. Het beste kunt u zich hierover laten adviseren door uw leverancier.

 

Van de omvormer gaat de stroom naar uw meterkast. Als er daar nog een nieuwe groep bij kan, worden de panelen daarop aangesloten. Er mogen maximaal vier groepen op een aardlekschakelaar worden aangesloten. Is de kast “vol” dan moet er een groep bijgemaakt worden, met eigen aardlekschakelaar. 

Ook is het mogelijk gebruik te maken van een bestaande groep die daarvoor geschikt is, bijvoorbeeld die van de wasmachine.

 

Hoe lang duurt de installatie van zonnepanelen?

Dat gaat snel. Meestal is de installatie in één dag klaar. De panelen werken direct, dus al de volgende dag wekt u zelf stroom op!

 

Moet ik de zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn voorzien van een speciale coating, die vuil afstoot. Doordat ze schuin liggen spoelt het vuil er meestal wel af als het flink regent. Als het lang droog is en de vogels graag in de buurt van de panelen zitten, kan zich hardnekkig vuil vasthechten aan de panelen. Dan is een schoonmaakbeurt wel nodig, want de opbrengst kan tot wel 10 procent teruglopen als er ze vuil zijn. Schoonmaken is op zich heel eenvoudig, meer dan een emmer lauw water en een spons hebt u niet nodig. Maar u moet er wel voor het dak op, dus het is wel zo veilig om het door een schoonmaakbedrijf te laten doen.

 

Leveren zonnepanelen brandgevaar op?

Het komt niet vaak voor dat er brand ontstaat op een dak met zonnepanalen, maar het gebeurt wel. Dat ligt nooit aan de panelen zelf, maar aan de omvormer of aan slechte contacten. De panelen wekken gelijkstroom op. Bij een slechte verbinding kan er een vlamboogje ontstaan, waarbij de stroom als het ware overspringt van de ene naar de andere kant. Daardoor kunnen materialen die dicht in de buurt liggen in de brand vliegen. Kies altijd voor een goede, betrouwbare leverancier, ook om brandgevaar te voorkomen. De kans op brand is verreweg het grootst bij panelen die in het dak liggen in plaats van op het dak. Dakpannen zijn onbrandbaar, dus is er niets in de buurt wat kan gaan branden.

 

 • Oorzaak van brand: de omvormer of slechte verbindingen
 • Grootste kans op brand bij panelen in het dak
 • Kies voor een betrouwbare leverancier

 

Kortom, ook in verband met veiligheid is het goed om kritisch naar leveranciers te kijken. Wij helpen graag! U kunt het onderstaande formulier gebruiken om eenvoudig offertes op te vragen bij onze zonnepaneelpartners. 

 

Vul uw gegevens in en u ontvangt de zonnepaneeloffertes van onze partners

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.