fbpx

10x: betaalbare auto met hoge instap en automaat

Onderwerp: Hulpmiddelen, Keuzehulp, Mobiliteit
23 januari 2021
Peter Boer

Een auto met hoge instap, als je er eenmaal in hebt gereden, vraag je je af waarom niet iedereen erin rijdt. Je stapt heel makkelijk in en uit en je hebt een goed uitzicht op de weg. We hebben tien zuinige en betaalbare auto’s met hoge instap en automaat voor u geselecteerd.

Wat is een auto met hoge instap?

 

De instaphoogte is de afstand van de straat tot aan de zitting van de voorstoel. Bij heel veel normale auto’s is die afstand ongeveer 50 centimeter. Als een auto een hoge instap heeft, is dat ongeveer 60 centimeter.

 

Bij een auto met hoge instap glijd je bijna als vanzelf in de stoel zonder diep door de knieën te hoeven gaan. En een hoge instap betekent natuurlijk ook een hoge uitstap, zowel voor de bestuurder als voor de passagiers. U doet de deur open, draait uw benen naar buiten en u staat op. Zonder u ergens aan omhoog te hoeven trekken.

 

Gelukkig zijn er heel veel auto’s met zo’n instap. En dan niet alleen de zogenaamde SUV’s, maar ook volop kleinere modellen. Ook als u graag met een automaat rijdt, is er keus genoeg.

 

auto met hoge instap peugeot 2008

De Peugeot 2008 is een mooi voorbeeld van een betaalbare auto met hoge instap.

Kleine auto met hoge instap

Wat betaalbaar is, is voor iedereen anders. Maar een auto met een hoge instap hoeft echt geen forse SUV te zijn; er zijn volop compacte modellen met een redelijke prijs. Autorijden is niet goedkoop. Daarom is het vaak interessanter om een gebruikte auto te kopen in plaats van een nieuwe. Kleine auto’s met een hoge instap zijn goed te vinden op de tweedehands-markt.

Rijden met een automaat met hoge instap: heerlijk!

Wilt u echt comfortabel en relaxed rijden, kies dan voor een auto met hoge instap en automaat. In Nederland leren we bijna altijd autorijden in een handgeschakelde auto. In Amerika en ook in Japan hebben de meeste auto’s een automatische versnellingsbak. Ook in ons land zie je ze steeds meer. Vroeger was het benzineverbruik bij een automaat veel hoger dan bij een handgeschakelde auto. Tegenwoordig verbruikt een auto met een automaat vrijwel hetzelfde of zelfs minder benzine dan een handbak.

 

Alle aandacht voor het verkeer
Een automaat met een hoge instap mag u gerust een veilige auto te noemen.

 • U hoeft niet te schakelen
 • Alle aandacht voor het verkeer
 • Beide handen aan het stuur
 • Goed overzicht over de weg

 

auto met hoge instap toyota yaris

De Toyota Yaris is een van onze aanraders.

Zuinig en betrouwbaar

In dit overzicht presenteren we tien compacte modellen met hoge instap. Ze zijn wendbaar in de stad (dus ook makkelijk parkeren), zuinig en niet te duur. Een Japanse auto met hoge instap staat al jaar en dag als de meest betrouwbare te boek. Als u dat een belangrijke eigenschap vindt, kies dan voor Honda, Toyota of Suzuki. In het overzicht dat de Consumentenbond regelmatig samenstelt, kregen ze in november 2020 een rapportcijfer boven de 8. Alle andere modellen in de tabel eindigden (vaak ruim) boven de 7.

 

Wat benzineverbruik betreft, springt de Toyota Yaris eruit. Ook de Honda Jazz is erg zuinig. Bij elke tankbeurt merkt u dit, maar als u niet zo veel kilometers rijdt, zijn deze kosten minder belangrijk.

Onze selectie betaalbare auto’s met hoge instap en automaat:

 

 

Merk

Verbruik in km/l

Nieuwprijs, vanaf

Prijs gebruikt, vanaf ca.

Fiat Panda

1 : 15

Niet meer leverbaar

€ 9.000

Opel Karl

1 : 15

Niet meer leverbaar

€ 10.000

Citroen C3

1 : 15

€ 23.360

€ 10.500

Peugeot 2008

1 : 14,5

€ 29.250

€ 11.000

Hyundai i20

1 : 13

€ 23.750

€ 12.000

Toyota Yaris

1 : 20

€ 22.440

€ 13.000

Suzuki Ignis

1 : 16

€ 20.030

€ 14.000

Renault Captur

1 : 14

€ 28.400

€ 14.000

Honda Jazz

1 : 18

€ 23.600

€ 14.000

Toyota Verso S

1 : 14

€ 39.000

€ 15.000

Hoe kwam de keuze tot stand?

In de tabel staan tien auto’s die aan de volgende eisen voldoen:

 • Zithoogte tussen 58 en 68 cm
 • Rijdt op benzine
 • Automatische versnellingsbak
 • Airco

 

De prijzen voor gebruikte modellen zijn gebaseerd op:

 • Minder dan 80.000 km gereden
 • Maximaal vijf jaar oud
 • Met BOVAG-garantie

 

We noemen zowel de nieuwprijs als de prijs voor een goede gebruikte auto met hoge instap. De Fiat Panda en De Opel Karl zijn nieuw niet meer met automaat verkrijgbaar.

Voor € 10.000 al een prima hoge auto

U ziet: er is keus genoeg in compacte auto’s met automaat. Als u een gebruikte koopt, hebt u voor € 10.000 al een prima wagen. Natuurlijk is het goed om eerst wat auto’s in het echt te bekijken. Bezoek eens wat garagebedrijven bij u in de buurt en ga daarna pas op zoek op internet.

 

Voor meer informatie over de modellen kunt u heel goed terecht op autoweek.nl. U vindt daar autonieuws, autotests, gebruikerservaringen en prijzen.

 

Ook een aanrader: kentekencheck.nl. Hier kunt u kentekens checken op meldingen, apk keuringen, controleren of de kilometerstand correct is, hoeveel eigenaren de auto heeft gehad en of er schade is geweest. 

 

Heel veel gebruikte auto’s vindt u op autotrack.nl en autoscout.nl.

 

auto met hoge instap honda jazz

Dit is de Honda Jazz.

Tot slot wijzen we u nog op een test van de ANWB waar ze 11 compacte crossovers (auto’s met een hoge instap) testten, waaronder de Renault Captur en de Peugeot 2008. Bekijk de test hieronder.

 

Bent u toe aan een kleine auto waarin u zonder B-rijbewijs kunt rijden? Ook dan helpen wij u graag met onze complete keuzehulp voor de 45 km auto

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.