Alles over spanningshoofdpijn

Onderwerp: Samenwerking
Laatst geupdate: 10 januari 2022
Langer thuis in huis

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn. Veel van de mensen die dit hebben, ervaren een behoorlijke beperking in hun werk en sociale contacten. Bij volwassen komt het bij mannen meer voor dan bij vrouwen met een piek tussen de 30 en 39 jaar. Hier leest u wat de oorzaak kan zijn, de kenmerken en wat u er tegen zou kunnen doen.

De oorzaak van spanningshoofdpijn

 

De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Wel zijn er een paar theorieën. Eén van de theorieën stelt dat spanningshoofdpijn veroorzaakt wordt door een combinatie van pijn vanuit de nek en de aangezichtsspieren met een verlaagde pijndrempel in de hersenen. Naast dat zijn er uiteraard ook nog andere factoren die een rol kunnen spelen bij spanningshoofdpijn, namelijk stress, lichamelijke inspanning, vermoeidheid, ooginspanning, verkeerde houding, overbelasting van de kauwspieren en hormonale schommelingen.

 

Spanningshoofdpijn wordt ook wel eens veroorzaakt door een andere aandoening, zoals bloedarmoede, chronische verkoudheid, neusbijholte-ontsteking, gebitsaandoening of allergie. Deze aandoeningen zou uw huisarts vrij gemakkelijk kunnen opsporen en het is meestal goed te behandelen.

 

De kenmerken van spanningshoofdpijn

 

Meestal is de pijn van spanningshoofdpijn aanwezig in beide helften van het hoofd, maar het komt ook wel eens voor dat het eenzijdig is. Indien u last heeft van eenzijdige hoofdpijn, dan zou u kunnen denken aan andere hoofdpijn soorten, zoals een milde migraine.

 

De pijn is drukkend, een knellend band gevoel om het hoofd of zeurend van karakter, waarbij de nek en schouders vaak mee doen. De pijn is mild tot matig en wordt niet heftiger bij lichamelijke inspanning. Er is geen sprake van misselijkheid of overgeven.

 

Wat kunt u ertegen doen?

 

Ontspanning is de beste manier om dit soort pijn te verminderen. Neem indien nodig medicatie zoals paracetamol in, maar pas op voor overmatig gebruik. Een gezonde leefstijl kan de kans op spanningshoofdpijn ook verkleinen. Daarom is het belangrijk om stress te vermijden, voldoende te slapen en gezond te eten en drinken. Mocht u meer dan tien dagen last hebben, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

 

Met dank aan Brein medicijn.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Alles over spanningshoofdpijn